Teraz jest 28 lip 2026, o 09:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Proste pytanie?
PostNapisane: 30 sie 2013, o 06:09 

Wczoraj przeprowadziłem ankietę dla Własnego celu, pytałem wielbicieli
- czyim synem jest Kryszna?
Z ankietowanych nikt nie odpowiedział prawidłowo...pomyślałem, że czas zanieść dobra nowinę....

Może na forum ktoś chciałby się przyłączyć do zabawy i odpowiedzieć na to pytanie.
Pozdrawiam Was serdecznie

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Proste pytanie?
PostNapisane: 30 sie 2013, o 07:32 

10.03.47 Następnie, dokładnie w tym czasie, gdy Vasudeva – zainspirowany przez Najwyższą Osobę Boga – miał zamiar odebrać nowonarodzone dziecko z komnaty, w której się pojawił, Yogamaya, duchowa energia Pana, narodziła się jako córka żony Maharajy Nandy.

10.03.47 Znaczenie: Śrila Viśvanatha Cakravarti Thakura mówi, że Krsna pojawił się jednocześnie jako syn Devaki i jako syn Yaśody, razem z energią duchową Yogamayą. Jako syn Devaki, najpierw pojawił się jako Visnu, a ponieważ Vasudeva nie był w pozycji czystego uczucia do Krsny, wielbił swego syna jako Pana Visnu. Jednakże Yaśoda zadowoliła swego syna bez zrozumienia Jego boskości. Taka jest różnica pomiędzy Krsną jako synem Yaśody, a synem Devaki. Śrila Viśvanatha Cakravarti wyjaśnia to w oparciu o autorytet Hari-vamśa.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 08:47 

Wczoraj wszyscy mowili ze Kryszna jest synem Vasudewy...
Tu Balaji przytacza fragment który zmienia ten kierunek myślenia, Kryszna pojawił się jako syn Jasiody...

Jak to się stało jaka jest historia z tym związana?

Cdn.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 09:08 

Kryszna nie jest niczyim synem.

iśvarah paramah krsnah
sac-cid-ananda-vigrahah
anadir adir govindah
sarva-karana-karanam

"Kryszna, zwany Govindą, jest Najwyższym Bogiem. Ma wieczne, pełne szczęścia ciało duchowe i jest źródłem wszystkiego. Sam nie ma żadnego źródła i jest pierwszą przyczyną wszystkich przyczyn". Bs. 5.1

aham sarvasya prabhavo
mattah sarvam pravartate
iti matva bhajante mam
budha bhava-samanvitah

"Ja jestem źródłem wszystkich światów duchowych i materialnych. Wszystko ze Mnie emanuje. Mędrcy – wiedząc o tym doskonale – angażują się w służbę oddania dla Mnie i czczą Mnie z całych serc swoich". Bg. 10.8

Kryszna jest źródłem wszystkiego, zatem któż może być Jego źródłem?

On tylko odgrywa rozrywki jako syn kogoś, ale odgrywanie rozrywek nie jest tym samym co bycie rzeczywiście czyimś dzieckiem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 10:20 

Mathuranatha napisał(a):
Kryszna nie jest niczyim synem.

Hmm, ciekawe, jak Kryszna się poczuł, jak to przeczytał... ;)

Są dwa spojrzenia na Krysznę - z punktu widzenia tattvy i rasy. To, co piszesz to tattva, ale w Gaudiya Vaisnavizmie ostatecznie rasa jest ważniejsza. Z naszego punktu widzenia to nie Bóg odgrywa Krysznę i różne rozrywki, ale Kryszna, będący synem Yaśody i Nandy Maharaja, przyjacielem Subala i ukochanym Radhy, odgrywa rolę Boga w swoich inkarnacjach, ekspansjach, itd.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 10:56 

Alei pięknie się zaczyna...jak pięknie napisane...proszę mówcie dalej...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 11:01 

To jak się poczuł, jest czymś innym niż to, kim w rzeczywistości jest. :)

A pytanie brzmi: Czyim synem jest Kryszna?

Gdyby chodziło tylko o rasę, to wtedy pytanie powinno brzmieć inaczej.

Tak czy siak, ostatecznie Kryszna cały czas pozostaje Bogiem.
Czy będąc przyjacielem Subali, czy synem Yasiody, traci świadomość tego, że jest Bogiem?

To raczej jego przyjaciele i rodzice, przysłonięci przez yogamayę, nie są świadomi faktu kim Kryszna w rzeczywistości jest. W przeciwnym wypadku czy byłaby możliwa wymiana takich uczuć?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 11:11 

Mathuranatha napisał(a):

A pytanie brzmi: Czyim synem jest Kryszna?

Gdyby chodziło tylko o rasę, to wtedy pytanie powinno brzmieć inaczej.

Tak czy siak, ostatecznie Kryszna cały czas pozostaje Bogiem.
Czy będąc przyjacielem Subali, czy synem Yasiody, traci świadomość tego, że jest Bogiem?
To raczej jego przyjaciele i rodzice, przysłonięci przez yogamayę, nie są świadomi faktu kim Kryszna w rzeczywistości jest. W przeciwnym wypadku czy byłaby możliwa wymiana takich uczuć?

No niby caly czas pozostaje Bogiem ale wydaje się ,ze tak zapomina się w tej przyjaźni , miłości , ze no zapomina...na tym też polega wielkie piękno świadomości Kryszny ... bogactwo i czesc zastępuje bliskość i milosc , że nawet Sam Bog traci glowę ...to wydaje sie działać w obie strony

ladne jest to ,ze dziala w obie strony

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 11:17 

Mathuranatha napisał(a):

Mi sie wydaje, że właśnie dokładnie tym jest:)

Myślę, że próbujesz rozdzielić Krysznę na obiektywnego (Bóg) i subiektywnego (Kryszna, chłopiec pasterz), równocześnie stawiając Kryszne "obiektywnego" wyżej, traktując jego rozrywki jako coś, co jest pewnego rodzaju przedstawieniem. Tymczasem to właśnie subiektywność Kryszny (jego uczucia, związki rodzinne, przyjacielskie) są tym, co definiują go głębiej, na pewno bardziej niż upaniszadowy Bhagavan. Dlatego na pytanie czyim jest synem, można z czystym sumieniem odpowiedzieć, że Yaśody, bo tym się właśnie czuje. Jaki inny wyznacznik chciałbys zastosować do Boga niż jego subiektywne odczucie? Nie ma nic poza nim, nad nim, nie ma obiektywnej miarki, którą można zmierzyć Krysznę. Ostatecznie jesteśmy zdani na jego własne uczucie.
Oczywiście jest miejsce na takiego Boga, o jakim mówisz, Bhagavana, Iśvarę i w pewien sposób my, w Gaudiya Vaisnavizmie też tak o nim mówimy, zdając sobie jednak sprawę, ze ostatecznie to Kryszna z Vrajy jest naszym celem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 11:36 

Divya napisał(a):
Wczoraj wszyscy mowili ze Kryszna jest synem Vasudewy...
Tu Balaji przytacza fragment który zmienia ten kierunek myślenia, Kryszna pojawił się jako syn Jasiody...

Jak to się stało jaka jest historia z tym związana?

Cdn.

Devaki i Vasudeva byli bardziej w nastroju aishwarya... podziwu , czci i majestatu z Vaikunthy ...choć w nastroju Devaki jest tez ten nastroj macierzynstwa /vatsalya/ jednak inny niz vatsalya , rodzicielstwo Jasiody i Nandy, ktorzy prezentują nastrój madhurya... bliskosci i bezposredniej milosci Vrindawany . Devaki i Vasudeva wiedzą ,ze to Bog ...Jasioda i Nanda w swej glebokiej milosci postrzegają Kryszną jako li tylko ich ukochanego Synka

A jaka historia się z tym wiąże ... nie mam pojęcia

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 11:40 

Kalpataru napisał(a):
Mathuranatha napisał(a):

Mi sie wydaje, że właśnie dokładnie tym jest:)

Myślę, że próbujesz rozdzielić Krysznę na obiektywnego (Bóg) i subiektywnego (Kryszna, chłopiec pasterz), równocześnie stawiając Kryszne "obiektywnego" wyżej, traktując jego rozrywki jako coś, co jest pewnego rodzaju przedstawieniem. Tymczasem to właśnie subiektywność Kryszny (jego uczucia, związki rodzinne, przyjacielskie) są tym, co definiują go głębiej, na pewno bardziej niż upaniszadowy Bhagavan. Dlatego na pytanie czyim jest synem, można z czystym sumieniem odpowiedzieć, że Yaśody, bo tym się właśnie czuje. Jaki inny wyznacznik chciałbys zastosować do Boga niż jego subiektywne odczucie? Nie ma nic poza nim, nad nim, nie ma obiektywnej miarki, którą można zmierzyć Krysznę. Ostatecznie jesteśmy zdani na jego własne uczucie.
Oczywiście jest miejsce na takiego Boga, o jakim mówisz, Bhagavana, Iśvarę i w pewien sposób my, w Gaudiya Vaisnavizmie też tak o nim mówimy, zdając sobie jednak sprawę, ze ostatecznie to Kryszna z Vrajy jest naszym celem.

fajnie o tym piszesz i dobrze wyjasniasz Kalpataru

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 13:33 

Balaji napisał(a):
10.03.47 Znaczenie: Śrila Viśvanatha Cakravarti Thakura mówi, że Krsna pojawił się jednocześnie jako syn Devaki i jako syn Yaśody, razem z energią duchową Yogamayą. Jako syn Devaki, najpierw pojawił się jako Visnu, a ponieważ Vasudeva nie był w pozycji czystego uczucia do Krsny, wielbił swego syna jako Pana Visnu. Jednakże Yaśoda zadowoliła swego syna bez zrozumienia Jego boskości. Taka jest różnica pomiędzy Krsną jako synem Yaśody, a synem Devaki. Śrila Viśvanatha Cakravarti wyjaśnia to w oparciu o autorytet Hari-vamśa.

Kalpataru napisał(a):
Są dwa spojrzenia na Krysznę - z punktu widzenia tattvy i rasy. To, co piszesz to tattva, ale w Gaudiya Vaisnavizmie ostatecznie rasa jest ważniejsza. Z naszego punktu widzenia to nie Bóg odgrywa Krysznę i różne rozrywki, ale Kryszna, będący synem Yaśody i Nandy Maharaja, przyjacielem Subala i ukochanym Radhy, odgrywa rolę Boga w swoich inkarnacjach, ekspansjach, itd.

Świetne odpowiedzi, bhaktowie!

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 13:42 

"Pan nosi różne imiona, odpowiadające Jego różnorodnym czynnościom. Na przykład znany jest On pod imieniem Madhusudana, jako że zabił demona o imieniu Madhu; nazywany jest Govindą, gdyż dostarcza przyjemności krowom i zmysłom; nosi imię Vasudeva, ponieważ pojawił się jako syn Vasudevy; nazywany jest jako Devaki-nandana, ponieważ zaakceptował Devaki jako Swoją matkę; znany jest pod imieniem Yaśoda-nandana, jako że Swoje dziecięce rozrywki we Vrndavanie zadedykował Yaśodzie; Jego imieniem jest również Partha-sarathi, ponieważ był woźnicą Swojego przyjaciela Arjuny. Podobnie, imię Jego jest Hrsikeśa, jako że dawał wskazówki Arjunie na Polu Walki Kuruksetra." (zn. Bg 1.15)

Drogi Divyo, czy byłbyś tak uprzejmy i wyjaśnił nam powody dla których sądzisz, że wszyscy "ankietowani" odpowiedzieli nieprawidłowo mówiąc, że Kryszna jest Wasudewą i Dewaki-nandaną? Czy można też wiedzieć dlaczego myślenie, że Kryszna jest wyłącznie Jaśoda-nandana, a nie także Dewaki-nandana, jest w Twoim mniemaniu "niesieniem dobrej nowiny", skoro ta nowina zaprzecza słowom Śrila Prabhupada?

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 14:38 

Purnaprajna napisał(a):

Drogi Divyo, czy mógłbyś uprzejmie wyjaśnić powody dla których sądzisz, że wszyscy ankietowani odpowiedzieli nieprawidłowo mówiąc, że Kryszna jest Wasudewą i Dewaki-nandaną? Czy można też wiedzieć dlaczego myślenie, że Kryszna jest wyłącznie Jaśoda-nandana, a nie także Dewaki-nandana, jest w Twoim mniemaniu "niesieniem dobrej nowiny", skoro ta nowina zaprzecza słowom Śrila Prabhupada?

Przyznam przez długi czas tak myślałem ,ze Krysznę przyniósł do Wrindawany Vasudeva , a Jasioda miała tylko córeczkę . Tak to jest opisane w KB . I wydaje mi się ,ze stąd pytanie Divya Simhy...choć cokolwiek protekcjonalne :wink: . Pamiętam ,ze gdzieś u Narajana Maharaja dobrych kilkanascie lat temu przeczytalem ,ze Jasioda urodzila i chlopca , i coreczkę . Pamiętam też ,ze Nama Hatta byla podana lista rozbiezności ...i to bylo ujete ,ze u Szrila Prabhupada inaczej , u Narajana Maharaja inaczej . Okazuje się ,ze Szrila Prabhupada rozwijając temat w 10 canto , pisze o tym ,ze Jasioda byla bezposrednią mamą Kryszny ...więc tutaj nie ma rozbiezności . Wydaje mi się ,ze stąd te pytania Divya ...mi się wydaje ,ze to jest dobre bo naklanaia do myślenia aczkolwiek trochę za bardzo protekcjonalne jak juz pisalem :wink:

Jestem w pracy i się cokolwiek nudzę :wink: więc piszę choć pytanie nie do mnie

Nie wiem za bardzo na czym polega Wasz konflikt, nie sledzę wszystkiego ...ale i Divya i Purna ...macie swoje zalety ...więc życzę Wam , sobie i innym dobrej walki :wink: ...zart jakby co :wink:

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 sie 2013, o 16:19 

Kalpataru napisał(a):
Myślę, że próbujesz rozdzielić Krysznę na obiektywnego (Bóg) i subiektywnego (Kryszna, chłopiec pasterz),

Nie. Nie da się tego zrobić. Kryszna jest i jednym i drugim.

Bawiąc się z przyjaciółmi i będąc dzieckiem swoich rodziców, jednocześnie ukrócił dumę Indry. Te dwie rozrywki odbyły się jednocześnie.
Podobnie miało miejsce z Brahmą, gdy ten porwał krowy i chłopców pasterzy.

Mówiąc, że Kryszna nie jest niczyim synem, nie popełnia się błędu.
Mówiąc, że Kryszna jest synem Nandy Maharadża i Jasiody, też nie popełnia się błędu.
Tak przynajmniej to rozumiem.
Możesz mnie poprawić.

Pan Czaitanja, choć gra rolę bhakty, jest nim, to jednak ukazuje, przy różnych okazjach, swoje inne formy. Czyż nie oznacza to tego, że choć zapomina się w swoich ekstazach, to jednak wie kim jest?

Ostatnio edytowano 30 sie 2013, o 16:26 przez Mathuranatha, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1