Teraz jest 28 lip 2026, o 09:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co bhaktowie sądzą o buddyjskiej nirwanie?
PostNapisane: 4 gru 2010, o 00:47 

http://biblioteka.nama-hatta.pl/cc_Madh ... dhya_2.htm

Śri Caitanya-Caritamrta Antya-lila cz.1

Rozdzial IX

Madhya 09.49 - odnoszę się do tego co jest na żółto, co jest oznaczone jako "znaczenie".

(2) Ta kosmiczna manifestacja jest fałszywa. - Co miałoby znaczyć że jakaś manifestacja jest "fałszywa?

(3) Prawdą jest "ja jestem". - wprost przeciwnie :)

(5) Pan Buddha jest jedynym źródłem poznania prawdy. - Nie jedynym, ponieważ istnieje kategoria buddów którzy bez pomocy, niejako samoistnie osiągnęli duchowe przebudzenie (skt. pratyekabuddha; pali pacceka-buddha; tyb. rang rgyal)

(8) Vedy zostały opracowane przez istoty ludzkie. - W Buddyzmie nie wypowiadamy się na temat wed.

Tutaj autor "interesująco" udowadnia prawdziwość wed, opierając się na tym że wg wed, Brahma otrzymał je tuż po stworzeniu, zatem nie może on być ich twórcą.
To oczywiście nie jest dowód obiektywny, ponieważ nawet biblia potwierdza sama siebie.

"(...)Buddyści twierdzą jednak, że unicestwienie jest najwyższą prawdą." - nic podobnego.

"Ostatecznym celem filozofii buddyjskiej jest położenie kresu ciału" - Budda stanowczo zakazywał samobójstw.

To jest tylko malutki fragment, gdybym lepiej poszukał to prawdopodobnie znalazło by się więcej podobnej "radosnej twórczości".

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2010, o 12:47 

Damian907 napisał(a):
http://biblioteka.nama-hatta.pl/cc_Madhya_2/cc_Madhya_2.htm

Śri Caitanya-Caritamrta Antya-lila cz.1

Rozdzial IX

Madhya 09.49 - odnoszę się do tego co jest na żółto, co jest oznaczone jako "znaczenie".

(2) Ta kosmiczna manifestacja jest fałszywa. - Co miałoby znaczyć że jakaś manifestacja jest "fałszywa?

(3) Prawdą jest "ja jestem". - wprost przeciwnie :)

(5) Pan Buddha jest jedynym źródłem poznania prawdy. - Nie jedynym, ponieważ istnieje kategoria buddów którzy bez pomocy, niejako samoistnie osiągnęli duchowe przebudzenie (skt. pratyekabuddha; pali pacceka-buddha; tyb. rang rgyal)

(8) Vedy zostały opracowane przez istoty ludzkie. - W Buddyzmie nie wypowiadamy się na temat wed.

Tutaj autor "interesująco" udowadnia prawdziwość wed, opierając się na tym że wg wed, Brahma otrzymał je tuż po stworzeniu, zatem nie może on być ich twórcą.
To oczywiście nie jest dowód obiektywny, ponieważ nawet biblia potwierdza sama siebie.

"(...)Buddyści twierdzą jednak, że unicestwienie jest najwyższą prawdą." - nic podobnego.

"Ostatecznym celem filozofii buddyjskiej jest położenie kresu ciału" - Budda stanowczo zakazywał samobójstw.

To jest tylko malutki fragment, gdybym lepiej poszukał to prawdopodobnie znalazło by się więcej podobnej "radosnej twórczości".

Natomiast to co ja tu widzę, to jest to "radosną twórczość" w Twoim wydaniu, która bazuje
na lekko niepoprawnym zrozumieniu słów, które cytujesz powyżej; np: "...położenie kres
ciału." Na jakiej podstawie miły człowieku sądzisz, że tu chodzi o samobójstwo?
Podrap się w głowę i daj mi odp. Oj, spekulowanie, to Ty masz w genach.

Już Ci napisałem wcześniej, nie rozumiesz, zadaj pytanie.

Lecz jeśli chcesz prowadzić tylko i wyłącznie (jak to opisał Purnaprajna Pr, z czym się
zgadzam, bo dajesz temu dowody w swoich słowach), tanią i płytką polemikę, która
do nieczego, faktycznie twórczego nie prowadzi, to daj na luz. Naprawdę, polecam Ci.
Hare Krsna.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 gru 2010, o 13:00 

Damian907 napisał(a):
Gatida das napisał(a):
Hmmm,...stan nirvany jest 'stanem absolutnej świadomości', a tym samym takowej wiedzy?
Hmmm,...'nie ma czegoś takiego jak upadek z tego stanu'?

Well,...mam prośbę Damianie, daj mi minimum logiczne podstawy do wiary w takie zalożenia.
Oczywiście proszę o to w odniesieniu do nauk Buddhy.

Nie wiem co oznaczają te znaki zapytania, mogę Ci spróbować wiele rzeczy wyjaśnić, ale muszę wiedzieć dlaczego się z czymś nie zgadzasz.

Gatida das napisał(a):
Proszę również o jasną, bardzo klarowną definicję: 'stanu duchowej wolności'
oraz 'przyczyny tej wolności' jak również, to co dla mnie najważniejsze, definicję
'absolutnej świadomości - a tym samym takowej wiedzy'.

Odpowiedz na drugie pytanie:

http://bhawa.fm.interia.pl/znaki2.htm#_Toc461423892

Definicja stanu absolutnej świadomości, wolne żarty :)

Znak zapytania '?' zgodnie z przyjętą normą na całym świecie oznacza zapytanie.
Czasem występuje w formie odwróconej; tak jest w j.hiszpańskim.
A co do 'wolne żarty' nie ja nie żartuję. To było pytanie, lecz jak widzę
znowu mamy brak odp. A szkoda, szkoda... No bo jak mam to teraz rozumieć?
Brak wiedzy?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 gru 2010, o 03:27 

Cyatat z ksiazki Buddysjkiej;

"Gdyby gdzieś tam był ptak, który zapragnąłby zmierzyć niebo zanim poleci, albo ryba, która chciałaby sprawdzić jak olbrzymi jest ocean zanim popłynie - nigdy nie zdołałyby odnaleźć swojej drogi na niebie ani w wodzie." Dogen.

Cyatat ten wskazuje poniekad na mozliwsc istnina czegos poza umyslem. Kto wie moze Boga. Z drugiej strony wskazuje ze warzna jest WIARA. bez wiary a tylko z apomoca wiedzy "nie poplynol by" i "nie polecialby" itp. Wiara, te pragninie , spontanicznosc duszy by "polnac", "polecec". jakw iemy Sokrates byl kim byl bo mial wiare w toc o robi, Eitsin podbnie, kochal to. To nie wiedza to oddanie.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1