aisha napisał(a):
Co z kwestią homoseksualistów itp.
Moze sie rozpisze tym razem na ten temat. mamy niedziele;) Ale bedzie to moje zdanie...
1. Uwazam ze w ciagu kolejnych wcielen zywa istota (dusza, atma) obardzona umyslem, ego i cialem fizcznym i zmyslami, czasmi zachdzi byc moze jakis blad, lub jakas wieksza sparwidwisc nie wiem i dusza dostaje z jednej strony cialo odpiedniej plci (np; kobiety) a z drugiej umysl i pragninia nakierwane takze na ta sama plec. Zdaje sie to troche niekampatybilne, ale nie nam oceniac co sie dzieje w naturze (karmie)
2.
Wogole mozna zauwazyc zwiazku ztym ze z regoly nie decydujemy jakie mamy prefernje psycho-fizyczne. decyduje o tym karma. Np; czy jelsi lubisz pomidory a nie lubis zkalafiorow, jest to Twoja swiodoma decyzja? ze np; we wtrem 1 maja 2007 postwilas ze od dzil kochasz jesc pomidory?
Albo jesli lubisz zadawac pytania czy stdjwac ksiazki, czy to ty postwias?
Wesog naszej filofii np; 4 grupy spoleczne (bramini, intetulasci, ksiatrowie, ryzerze itd..) nie decyzuja tego sami, poprstu maja swoja wlasna nature. Wedog tego mimo ze naukwcy zaprzeczaja istniniu Boga, sami maja jednak umysl (i logike ktorej uzwaja do zaprzeczenia) ostrzmana od Boga lub karmy. sami nei wiedza czemu maja takie prefernjie, czemu tyle stdjuja itp. Uwazja to za oczywste ze sa madrzejsi niz inni, podczas gdy naprawde to jest otrzmane, a nie wybrane przez nich.
Tak wiec wracajac do tematu, zapewne duza czesc osob haomsekualnych rodzi sie takimi z powdu karmy i nie ma na to wypwyu co wybiora. nawet jesli sa poddawani spoelcnzym naciskom i tak prefernejie pozstaja.
(oczyscie nie znacyz to ze czesc moze miec inne przczyny)
3. Osobiscie jestem za malzenstwami takich osob.
Motywuje to tym ze melzestwo jest pewngo rodzaju koncesjia- pomoca - dla tych ktrzy nie sa ws tanei sie wyzwolic. Heteroseualne malzestwa to ratunek, dla osob zaniczczsznych> Wybrazmy siebie co nby bylo gdyby zakazasc slobow na calym swiecie. Prawdopbnie zaczela by sie jakas przswiowa sodoma i gomora. Malzestwo RATUJE przez ZLEM> dlatego jestem za tym by te kolo ratnkwe bylo dostepne takze osobom homsksulanym.
4.Wazne jest podreslnie ze oprcz ciala i prefernii mamy tez umysl, ego, intekt i ostecznie dusze (ATME). Czy ktos jest homskuatsta czy kilmowiek nie pwoiienien ograniczac swej tozsamsci to tej jednej aktywnsci. To tak jakbys kogos nazwala "grajek uluczny:" czy "naukczuciel" i w tym jednym slowie ktos chcial sie zamknac i np; non stop uczyc inych. Otoz nie. Taka osoba musi miec tez zajecie dla intektu, emocji, sztuki, i ostecznie dla duszy (np; zostaja bhakta Pana Kryszny). Jest bardzo zle jesli ktos widzi swoja tozsamosc w swietle jednago slowa, np; "jestem gejem, " lub "jestem feministka"
5.Znam kilku bhaktow i bhaktinki homskualne. Jedni sobie radza lepiej inni gorzej w prcesie duchwym. Wyglada wiec na to ze to nie zalezy od prefernji i nazwy ale od checi. Wolna wola jest dostna dla kazdego. Mozemy suszyc Krysznie niezalenzie od warynkow materjanych.
ps.
----
Moje pogady moga byc kontrwersyjne. Znajda sie bhakowie ktrzy maja kopletnie inne podejscie. Ja Ci Aisho napsialem od siebie, co mysle. Hari...