Divya napisał(a):
Co byś radził takim biznesmenom?
Oczywiście, doradziłbym im regularne wpłaty na moje konto bankowe. A już na poważnie, to jako internetowy teoretyk-hobbysta czuję, że nie jestem, ani na pozycji, ani na siłach, aby pouczać Cię Prabhu - bhaktę bardzo szczerze i poważnie praktykującego świadomość Kryszny, co jest właściwym nastawieniem, a co nie jest. To tak jakby larwa w kokonie, pouczała motyla o tym, jak latać, i co przy tym czuć.
Natomiast, jak najbardziej mogę zgodzić się z tym, co napisałeś na końcu, zakładając, że dobrze Cię zrozumiałem, drogi Prabhu i pytanie to jest czysto retoryczne. Bez względu na jakość naszych pragnień, osobistą sytuację i świadomość, powiązanie naszych działań z Kryszną, w jakiś, nawet najbardziej odległy sposób jest zawsze lepsze niż brak takiego związku, bo jest to dla nas jedyna deska ratunku, i jedyna szansa na wyjście z dołka iluzorycznej świadomości. Dlatego trzeba być ostrożnym, aby mówiąc o najwyższym standardzie, nie wyobcowywać ze społeczności bhaktów przy tym tych, którzy służą Krysznie za pomocą niższego standardu, a który jest najwyższym, na jaki jest ich obecnie stać. Krytyka należy się tylko tym, którzy chcę zmienić i dopasować filozofię do ich
anarth, a nie tym, którzy akceptują najwyższy cel i stopniowo, na miarę ich możliwości do niego dążą i Mu służą, zdając sobie sprawę z własnej niedoskonałości i słabości.
Dodatkowo, Vedanta-sutra i Govinda-bhaszya wyjaśniają, że wszelkie stałe, regularnie wykonywane z obowiązku czynności polecane w śastrach, będące w kategorii
nitya-karmy, takie jak np. agnihotra-jagja i podobne jej rytuały, czy nawet studiowanie pism świętych, a wykonywane przed stanem pełnego osiągnięcia transcendentalnej wiedzy przynoszą, jako ich karmiczną reakcję transcendentalną wiedzę, która to reakcja nie może być zniszczona. Ta sama transcendentalna wiedza nabyta w procesie wykonywania
nitya-karmy będzie przyczyną zniszczenia wszelkich innych pobożnych karmicznych reakcji, które mogą czasami wyniknąć z
nitya-karmy (np. osiągnięcie
swargaloki), a które są powodem dalszego uwiązania jivy w cyklu
samsary. Dlatego wykonywanie
nitya-karmy wraz intonowaniem maha-mantry tworzy razem bardzo silny kompleks leczniczy, dla nas, schorowanych dusz.