Drogi bhjarek
poruszyłeś dwie kwestie:
1. Narajan Maharaja nie zwraca się do Srila Prabhupada per Prabhupada i to jest obraza względem tego drugiego
2. Dusza upadła z brahmajoti
Ad1
Zacytuje fragment Etykiety waisznawa :
http://forum.vrinda.net.pl/index.php?topic=6269.0;wap2Cytat:
1.Świadomość Kryszny ma ścisłą strukturę, gdzie starsi są zawsze poważani przez młodszych, młodsi zawsze otrzymują błogosławieństwo i łaskę ze strony starszych.
3.Prawo starszeństwa między braćmi duchowymi obowiązuje stosownie do inicjacji. Osoba, która otrzymała inicjację wcześniej uważana jest za starszą.
4.Bracia duchowi mistrza duchowego, powinni być traktowani jak mistrz duchowy.
5.Sanjasini zawsze traktowani winni być jak guru.
koniec cytatu
W zwiazku z tym Narajan Maharaja jest sanjasa-bratem duchowym Srila Prabhupada. Oraz Narajan Maharaja przyjął sanjasę wcześniej niż Srila Prabhupada, więc nie ma nic niestosownego w takim podejściu.
imię Prabhupada było nadane pierwotnie Bhaktisiddhancie i jego uczniowie ustalili miedzy sobą że nie będą używać tego imienia, niemniej jednak uczniowie Srila Prabhupada nadali mu taki tytuł i był za to krytykowany przez swoich braci duchowych.
To podobnie jak dla uczniów Indradyumna Maharaja jest Gurudevem a dla swoich braci poprostu Indradyumną. Nic nie ma w tyn niestosownego.
Ad2
Temat upadku jivy znajdziesz w 16 rozdziale Jaiva Dharmy Bhaktivinoda T (spawdziłem w trzech tłumaczeniach) gdzie jest właśnie napisane że upadłe dusze emanują jako promienie z Maha visnu i jako takie nigdy nie były na Goloce i są energia graniczną (tatasta sakti).
Cytat:
When He glances at Maya, Lord Karanodakasayi Visnu sends numberless atomic spirit souls to the material world. Because they are now on Maya's side, the many creations of Maya now enter the pathway of their eyes
za
http://www.bvml.org/SBTP/JD/index.html#16 sprawdzałem też w innych tłumaczeniach np tej wydanej przez Mrdanga Press która kupiłem w Krsna Balaram Mandir i jest tak samo.
Jak ogólnie wiadomo Maha Visnu jest ekspansją Kryszny i jest w kategorii Vishnu-Tattva więc stwierdzenie "Back to godhed" jest jak najbardziej na miejscu.
PS Stwierdzenie "saktya vesa avatara" pochodzi od Sridhara Maharaja, (innego brata duchowego Srila Prabhupada z którym mieszkał wiele lat i mówił o nim że "wszystko co wiem nauczyłem się od niego") czyli uproszczając z Gaudia Math