Teraz jest 27 lip 2026, o 19:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stanowisko MTŚK względem Śrila Narayana Maharaja
PostNapisane: 16 cze 2009, o 22:14 

[quote="Gopala Acarya DAS"]hare kryszna

istotne sprostowanie

Jeśli chodzi o impersonalizm goswamich, to jest to drastyczny błąd tłumacza. Poniżej zamieszczam oryginał i błędne tłumaczenie.

Srila Narayana Maharaja encourages the reading of literature Srila Prabhupada restricted for his disciples or even dismissed as unimportant or tinged with impersonalism. An example of the former is the intimate writings of the Gosvamis, of the latter Tulasidasa’s Ramacarita-manasa.

- Śrila Narayana Maharaja zachęca do czytania literatury, którą Śrila Prabhupada nie polecał swoim uczniom czy określił jako nieznaczącą lub zanieczyszczoną filozofią impersonalizmu. Dawniejszym przykładem takich dzieł są poufne pisma Goswamich, a współcześnie Ramacarita-manasa Tulasidasa.
Przy czym: "Gosvāmī Tulsīdās lub Tulasī Dāsa or Tulsidas (1532-1623; Devanāgarī: तुलसीदास), był kompozytorem Awadhi, filozofem, oraz autorem Ramacharitamanasa". (to z wikipedii)
zatem jakie "WSPÓŁCZEŚNIE"???!!!

Właściwe tłumaczenie:
Śrila Narayana Maharaja zachęca do czytania literatury, którą Śrila Prabhupada nie polecał swoim uczniom czy nawet odrzucił jako nieznaczącą lub zanieczyszczoną filozofią impersonalizmu. Przykładem tej pierwszej są poufne pisma Goswamich, a przykładem tej drugiej jest Ramacarita-manasa Tulasidasa.

hare kryszna
wasz sługa
Gopala Acarya dasa[/quote]

Drogi Prabhu przetłumacz proszę poniższy tekst dla tych, którzy nie znają angielskiego. Jesteś w tym lepszy ode mnie. Pozdrawiam.

OBJECTION 2: Śrila Näräyana Mahäräja encourages the reading of literature Śrila Prabhupäda restricted for his disciples or even dismissed as unimportant or tinged with impersonalism. An example of the former is the intimate writings of the Gosvämis, or the latter Tulasi däsa’s Räma-carita-mänasa.

REFUTATION 2: The scriptures written by our previous äcäryas, the Gosvämis, are relevant to different devotees at the various stages of their spiritual development. If Śréla Prabhupäda has forbidden a disciple to read a particular scripture in 1969, when he was in the beginning of his devotional practice, it does not mean that that particular disciple should not read that scripture in the year 2000, when he comes to a higher stage.
The essential point to address herein is that an aspiring devotee requires the guidance of an advanced Vaisnava who can prescribe the appropriate reading matter in accordance with the level of his progress on the path of bhakti. This has been expressed by Śrila Prabhupäda in the following words:

“In this way, after developing a taste for such things, one should try to live in Vrindävana and pass his time constantly remembering Krsna’s name, fame, pastimes and qualities UNDER THE DIRECTION AND PROTECTION OF AN EXPERT DEVOTEE. This is the sum and substance of all instruction regarding the cultivation of devotional service.” (Nectar of Instruction: Text Eight)

There can be little doubt that Śrila Prabhupäda desired all his followers to study the books of the Gosvämis as they became qualified.

rüpa-raghunätha-pade haibe äkuti
kabe häma bujhaba se yugala-pirriti

When shall I become very eager to study the books left by the six Gosvämis? Then I shall be able to understand the conjugal pastimes of Rädhä and Krsna.
(Śri Caitanya-caritämrita, Madhya-lilä 25.271)

Regarding the Śri Räma-carita-mänasa by Tulasi däsa:

Objection 2 states that the Śri Räma-carita-mänasa by Tulasi däsa is tinged with impersonalism. Let us read Śrila Prabhupäda’s opinion:

“This is a verse composed by a GREAT DEVOTEE, Tulasi däsa. He was a devotee of Lord Rämacandra.” (Montreal: August 30, 1968)

“So he became a GREAT DEVOTEE of Rama, Tulasi däsa. His book, Räma-carita-mänasa, “Thinking Always of Rama,” is a very famous book, and it is the only IMPORTANT LITERATURE in the Hindi
language: Räma-carita-mänasa.” (New York: April 12, 1969)

Tulasi däsa is respected by all Vaisnavas of all sampradäyas. It is true that many speakers of his book are tinged with mäyäväda, as are many speakers of the Śrimad Bhägavatam. This does not mean, however, that the Śri Räma-carita-mänasa of Tulasi däsa is contaminated by mäyäväda. Tulasi däsa has written:

iśvara amśa jiva avinäśi, cetanä amala sadä sukha räsi

The living entity, who is forever conscious and full of bliss, is eternally an indestructible part and parcel of the Supreme Personality of Godhead.This verse is diametrically opposed to mäyäväda. There is not even one verse of a bona fide translation of Śré Räma-caritamänasa which has the slightest tinge of mäyäväda.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 cze 2009, o 22:23 
Morderator

paravara napisał(a):
Jestem poruszony beztroską i nastrojem z jakim pewne osoby traktują swoje życie duchowe...

Myślę ze najlepszym sposobem na to poruszenie jest nauczanie przykładem..to zawsze działa i nie ma co się ekscytować beztroską , ktoś podejmuje decyzje taką czy inna jego wybór,motywacje są rożne i warto tez je poznać zanim się człowiek zdziwi i oceni innego człowieka.

Bhaktowie są wypalani. Wszyscy popełniają błędy w każdej organizacji religijnej , ale sztuka jest o tym rozmawiać i to naprawiać nie udawać że tego nie ma, bo to jest nie wygodna prawda, ale jaka by nie była jest prawdą. I nie ma co się wstydzić że się jest jakim się jest tylko uderzyć się w pierś i postanowić poprawę, dopóki się oddycha jest szansa na zmianę.

Dziwisz się ze ludzie odchodzą ja się nie dziwie, wiem ze maja swoje powody i to wcale nie jest beztroska.... chcą Kryszny, ale chcą normalnych relacji a nie udawania na zwnatrz zaawansowania a gdy nikt nie widzi lecenia po bandzie na 100%. Znam wiele takich pesudo autorytetów.

Ja osobiście mam na tyle szczęścia ze otaczają mnie w większości niezwykli wielbiciele co maja ogromne serca i zawsze mogę liczyć na ich wsparcie, zrzoumienie i akceptacje tego jaki jestem to daje mi siłe do zmiany na lepsze i jest zródłem Ciagłej inspiracji , bo jak wuidze ze ktos akceptuje moje buractwo to automatycznie staram sie zrobic cos wiecej by nie krzywdzic tych najbliższych najwaznieszych dla mnie osób. Wiem ze nie każdy ma tyle szczescia co ja i bardzo doceniam te niezwykłe osoby co są wokół mnie. Nigdy , ale to przenigdy nie chce stracić ich towarzystwa, to są najwspanialsze osoby jakie spotkałem w życiu

Niektórzy mają inaczej ufają komuś a ten ktoś bezwzględnie to wykorzystuje i dlatego nie dziwie się że osoby odchodzą... bo chcą duchowości a nie manipulacji i wykorzystywania, nie mowie tu o MTŚK jako o całości podaje tylko powody dlaczego ktoś może odejść i ja to rozumiem.

Ja tez należę do MTSK i jest to dla mnie powód do dumy, ze mam tak wspaniałego dziadka duchowego, mistrza duchowego czuje się szczęśliwy w towarzystwie wielbicieli i nie szukam innych fascynacji bo mi tu jest dobrze, ale sa tacy co im nie jest dobrze. czy to znaczy ze trzeba ich przekreslić, i nawet jesli ich działanie jest niedojrzałe czy oznacza to że sa gorsi?

Pod względem etycznym i filozoficznym przejscie z jedenej organizacji do drugiej to sprawa miedzy ta osoba Śrila Prabhupada i Kryszną. Kryszna na szczecie nikogo w żadnej sytuacji nie zostawia.

paravara napisał(a):
..."Kryszno po co ja to robię lub zrobiłem".

Nie każdy na tak ma, Czy myślisz ze pośród wielbicieli NM nie ma szczęśliwych osób dla których ten proces jest właściwy? Nie nam to oceniac

Osobiście Śrila Prabhupada jest dla mnie najwiekszym rewolucjonista jakiego poznałem w historii, mam słabosc do rewolucjonistów i rebeliantów zazwyczaj walczą w słusznej sprawie, przy przeważajacej sile wroga i do jest niezwykłe. Dla mnie największy wojownik z jakim miałe stycznosc bo jego rewolucja wciąż trwa i zmienia serca naprawdę a nie na chwile, to się nie zaradza tak często

Jest taki przykład niezwykłości Śrila Prabhupada który uwielbiam, można poczuć kim był naprawdę:

Gdy Śrila Prabhupada był chory i leżał w łóżku przy jego łóżku zawsze czuwało kilku wielbicieli w dzień i w nocy by mu służyć, którejś nocy wielbiciel przysnęli ze zmęcznia i nagle obudził ich huk.
Bhaktowie szybko podbiegli zeby zaswiecic swiatło i zobaczyc co sie stało. gdy swioatło oświetliło cały pokój zobaczyli Śrila Prabhupada lezącego pod ścianą ze łzami w oczach.
Wielbiciel zapytali:
- Śrila Prabhupada co się stało?
- Chciałem udac sie do toalety, ale nie ma dosc siły i upadłem - powioedział Śrila Prabhupada
na to bhaktowie:
_ Srila Prabhupada przecież my tu jesteśmy żeby Ci słuzyc czemu nas nie obudziłes?
Śrila Prabupada powiedział:
- jestescie tak niezykłymi osobami służycie mi tak wspaniale dzień i noc, nie miałem sumienia by was budzić. Nigdy niechciałbym was wykorzystać, jestem z was tak bardzo zadowolony- Mówiac to Śrila Prabupada był tak wzruszony ze miał łzy w oczach i nie tylko on. To było ukoronowanie nastroju bhakti, nie sadze ze od takiego nastroju ktoś chciałby odejść gdzie indziej?

Wiec jeśli ktoś szuka czego innego niz MTŚK to warto się zastanowić dlaczego tak sie dzieje, a nie dziwić się i oceniać.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 cze 2009, o 22:32 

[quote="Maha Bala"]
Przepraszam bardzo, ale ja rowniez jestem z MTSK i mam zupelnie odmienne zdanie na temat osoby Srila Narayana Maharaja niz to, ktore zostalo umieszczone na portalach harinamu i Vaisnawa.pl, a poki co to nikt mnie o zdanie nie pytal. Dlatego ja pytam, czy to co zostalo zamieszczone jest "oficjalnym stanowiskiem MTSK wzgledem SNM czy jedynie prywatna intencja Trivikrama Swamiego? Jezeli zostalo to "powieszone na prosbe Srila Trivikrama Swamiego", to niech tak zostanie to ujete, a nie, ze jest to "Stanowisko MTSK", ok!
Obecnie opinie bhaktow na temat NM sa bardzo podzielone, zarowno w GBC, MTSK itd,itp.
Nie wydaje mi sie, aby ten list ukazal sie przypadkiem. Niedawno zakonczyl sie w Wenecji festiwal z udzialem NM, a do Polski wrocila spora grupa bhaktow z inicjacjami od NM. Czyzby Trivikram Maharaj poczul zagrozenie? Wyluzujcie MTSK-owcy, to dopiero poczatek![/quote]

Jak można wyluzować jeśli po Polsce działają podstępni ,nagrzani bez szacunku dla misji Srila Prabhupada uczniowie NM. Nie wiem jak jest w innych krajach ale tu w ciemnogrodzie Polacy zawsze są bardziej nawiedzeni fanatyczni na co jest dowodem działanie tych osób. Wiem co pisze bo sami doświadczyliśmy w KRK ich nieuczciwego działania.
Wcale nie duża grupa wróciła nawrócona z Wenecji na jedyną słuszną drogę , pojechało 17 osób ale nie wszyscy dali się przekonać.
Niektórzy już wracają do ISCKON-u
Twój post jest dla mnie obraźliwy i wyczuwam dziwne rozdwojenie .
Warto też się dokształcać i poznać że w tych różnych gałęziach Misji są różne filozofie, jechanie na sztucznej ekstazie i klepanie się po brzuszkach po uczcie nie jest polecane przez Srila Prabhupada.
Sentymentalizm nie jest polecany
więcej
http://forum.nama-hatta.pl/viewtopic.php?t=1400

OŚWIADCZENIE JEST Z PONAD 9 LAT ALE FILOZOFIA SIĘ NIE ZMIENIA Z BIEGIEM CZASU (TO CHYBA NA +)

Jeszcze kwestia :
Jeżeli jedziesz do Pragi i przejeżdżasz przez odprawę celna w Cieszynie to nie mówisz że jedziesz do Cieszyna .

Zastanawiam się po co ta arogancja ?
daj na luz bo sprzęgło spalisz ( no chyba że masz automata)
Trzymajcie się zdrowo i kolorowo.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 05:50 

Zauważyłem, że w podsumowaniu "Stanowiska" argumenty odwołują się bardziej do poczucia zagrożenia, niepewności i strachu ( w słowach takich jak: "... wiele czynników hamujących, wiele złudzeń, niewłaściwych decyzji czy ślepych zaułków... pojawia się ogromne ryzyko" a zaraz potem dołączone aby sugestywnie nadać temu negatywne znaczenie: "Delikatnie rozbieżne linie, choć z początku mogą wydawać się równoległe, z biegiem czasu będą prowadziły w różnych kierunkach." ) niż konkluzji duchowych, co moim zdaniem niewiele ma wspólnego z wolną wolą i inteligencją osób w ISKCON-ie, do których jest to adresowane.

Zapraszam do przeczytania mojego zablokowanego postu na nama-hatta.pl oraz wymiany korespondencji jaka miała miejsce pomiędzy mną a Arkiem (administratorem nama-hatta.pl). Całość dostępna pod:

http://forum.purebhakti.pl/viewtopic.php?f=6&t=65

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 08:28 

OBJEKCJA ISKCONu (GBC):

Śrila Narayana Maharaja zachęca do czytania literatury zakazanej przez Śrila Prabhupada dla swoich uczniów lub nawet odrzuconej jako nieistotnej, bądź też zabarwionej impersonalizmem. Przykładem pierwszej są poufne pisma Goswamich, a drugiej Rama-czarita-manasa napisana przez Tulasi dasa.

ODPOWIEDŹ NA OBJEKCJĘ:

Pisma napisane przez naszych poprzednich aczarjów, Goswamich, mogą być istotne dla różnych wielbicieli na ich różnych poziomach duchowego rozwoju. Zakaz Śrila Prabhupada dotyczący czytania przez ucznia szczególnego pisma w 1969 roku, kiedy był on jeszcze na początku swojej praktyki oddania, nie oznacza, iż tenże uczeń nie powinien czytać tegoz pisma w roku 2000, kiedy dojdzie do wyższego etapu.
Najbardziej istotnym punktem tutaj jest to, iż aspirujący wielbiciel wymaga przewodnictwa ZAAWANSOWANEGO WAJSZNAWY, który mógłby zalecić mu odpowiednią literaturę w zależności od poziomu jego postępu na ścieżce bhakti. Zostało to wyrażone przez Śrila Prabhupada następującymi słowami:

"W ten sposób, po rozwinięciu smaku do takich rzeczy, powinno spróbować się żyć we Wryndawan i spędzać swój czas nieustannie pamietając imię Kryszny, Jego sławę, rozrywki i cechy POD PRZEWODNICTWEM I OCHRONĄ DOSKONAŁEGO (ZAAWANSOWANEGO) WIELBICIELA. To jest istota wszystkich instrukcji odnosnie kultywacji służby oddania." (Nektar Instrukcji: Tekst 8)

Może wystąpić jednak pewna wątpliwość, czy Śrila Prabhupada pragnął, by jego wszyscy zwolennicy studiowali książki Goswamich skoro tylko staną się kwalifikowani.

rüpa-raghunätha-pade haibe äkuti
kabe häma bujhaba se yugala-piriti

Kiedy stanę się niezmiernie chętny, by studiować pisma zostawione przez Goswamich, wtedy będę zdolny zrozumieć miłosne rozrywki Radhy i Kryszny. (Śri Caitanya-caritamryta Madhya-lila 25.271)

Co do Śri Rama-carita-manasa napisanej przez Tulasi dasa:

Objekcja oznajmia, że Śri Rama-carita-manasa napisana przez Tulasi dasa jest zabarwiona impersonalizmem. Przeczytajmy jednak opinię Śrila Prabhupada na ten temat:

"To jest werset skomponowany przez WIELKIEGO BHAKTĘ, Tulasi dasa. Był on wielbicielem Pana Ramaczandry." (Montreal: Sierpień 30, 1968)

"Więc stał się on WIELKIM WIELBICIELEM Ramy, Tulasi dasa. Jego książka, Rama-carita-manasa, "Myśląc zawsze o Ramie", jest sławną książką, i jest wyjątkowo WAŻNĄ LITERATURĄ napisaną w hindi: Rama-carita-manasa." (New York: Kwiecień 12, 1969)

Tulasi dasa jest szanowany przez wszystkich wajsznawów wszystkich sampradaji. Jest to jednak prawdą, że niektóre prezentacje jego książki mogą być zabarwione filozofią mayawada podobnie również, jak i wiele prezentacji Śrimad Bhagawatam. Nie oznacza to jednak, iż Śri Rama-carita-manasa napisana przez Tulasi dasa jest zanieczyszczona majawada. Tulasi dasa napisał:

iśvara amśa jiva avinäśi, cetanä amala sadä sukha räśi

Żywa istota, która jest wiecznie świadoma i pełna szczęścia, jest wieczną i niezniszczalną, integralną cząstką Boga, Najwyższej Osoby.
Ten werset jest diametralnym zaprzeczeniem filozofii majawada. W rzeczywistości nie znajdziecie ani jednego wersetu bona fide tłumaczenia Śri Rama-carita-manasa, który byłby w najmniejszym stopniu zabarwiony filozofią majawada.

Dla wszystkich osób nie kierujących się w swych decyzjach nieracjonalnym strachem, ślepą wiarą i fanatyzmem, spróbujemy przygotować odpowiedzi na wszystkie zarzuty przedstawione przez GBC wobec naszego ukochanego Śrila Gurudewa.

Uniżone i pełne szacunku pokłony dla wszystkich wajsznawów

Charu Krishna Dasa

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 08:57 

Hare Kryszna!
Korzystając z tego że jesteście chętni na wyjaśnianie różnych kwestii ,
mam pokorne pytania do uczniów NM :
Dlaczego wasze nauczanie skupia się na ludziach z ISKCON-u?
Dlaczego zapraszając osoby na WASZE spotkania podszywacie się pod wyżej wymienioną organizacje?

Serdecznie pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 09:31 

[quote="Indulekha"]
Hare Kryszna!
Dlaczego zapraszając osoby na WASZE spotkania podszywacie się pod wyżej wymienioną organizacje?

Serdecznie pozdrawiam[/quote]

Czy ludzie żyją jedynie w Polsce ? Czego sie obawiasz droga mataji ? Czy chcesz ograniczyć Kryszna -katha jakimiś granicami terytorialnymi i instytucjonalnymi ? Dlaczego ? Nie odpowiadaj na te pytanie tutaj, na forum.
W Wenecji na festiwalu spotkałem wieeeeeeeeeleeee osób, które NIGDY nie były w ISKCONie.

Ostatnie pytanie natomiast skieruj do właściwej osoby, ja nią nie jestem :)

Serdecznie pozdrawiam i nie zapomnij uściskać męża ode mnie :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 09:37 

"Hare Kryszna!
Serdecznie pozdrawiam"

Radhe! Radhe!

Nie tylko na ludziach z ISCKON ja osobiście wywodzę się z Misji Czaitanii, nigdy nie byłem w ISCKON i przyjąłem inicjację od Śrila BV Narayana Maharaja. :) Śrila Prabhupada przed swoim odejściem poprosił Śrila Narayana Maharaja aby zaopiekował się jego uczniami i poprowadził ich dalej na ścieżce Raganuga (Rupanuga) bhakti i wprowadził ich dalej w głębsze nauki Goswamich. Niestety od samego początku zarząd ISCKON starał się narzucić BV Nrayanowi linię nauczania niezgodną z instrukcją jaką otrzymał od Śrila Prbhupady, na co On się nie zgodził, bo niby czemu, przecież zarząd ISCKON nie był jego guru? Narayan Maharaj miał tylko jedno pragnienie, wypełnić wolę swojego mistrza duchowego siksa guru Śrila Prabhupady (jak i tożsamą wolę swojego diksa guru Prajana Kesawa Maharaja - sanyasa guru Prabhupady), niestety zarząd ISCKON skutecznie mu w tym przeszkadzał a ostatecznie wprowadził dla Niego zakaz nauczania w świątyniach ISCKONu. Więc jak BV Narayan mógł kontynuować pragnienie Śrila Prabhupady i wypełnić jego wolę? To co widzimy obecnie to konsekwencja decyzji zarządu ISCKON. To co robi Śrila BV Narayan Maharaj wypływa tylko z chcęci zadowolenia Śrila Prabhupady i wypełnienia jego instrukcji. Nic więcej.

W związku z powyższym, pytanie powinno brzmieć dlaczego Śrila BV Narayana Maharaja naucza do starszych bhaktów wywodzących się z różnych sang nie tylko ISCKON. Odpowiedź brzmi: Dlatego ponieważ nauka o raganuga i rupanuga bhakti nie jest dla początkujących neofitów. Ta nauka jest dla starszych bhaktów którzy mają za sobą już stadia początkowe i chcą czegoś więcej. Tym którym starcza dziedzictwo Śrila Prabhupady mogą z niego korzystać w ISCKON lub w Misji Czaitani i jest super. Natomiast Ci, którzy chcą czegoś więcej mogą wypełnić wolę Śrila Prabhupady poprzez przyjęcie schronienia u BV Narayana Maharaja, bo tą wiedzę można zdobyć tylko od guru, który ma odpowiednie kwalifikacje i jest specjalistą w tej dziedzinie. Prabhupada odszedł i nie zdążył przekazać wszystkich prawd i nauk Goswamich, dlatego poprosił o to Śrila BV Narayana Maharaja. Dlatego też Śrila Narayana Maharaja akceptuje wszystkich i tych z ISCKON i z Misji Czaitani i z innych sang. Nie ma to nic wspólnego z reinicjacją. Polecam poczytać o Śrila Ragunath Das Gosvamim.

Wiele odpowiedzi na pytania które posiadają członkowie ISCKON (MTŚK) można znaleźć tutaj w:

http://forum.purebhakti.pl/viewtopic.php?f=20&t=53

Jeśli coś jeszcze nie będzie jasne proszę o pytania.
Pozdrawiam
Kanhaiya Lal dasa

Ostatnio edytowano 17 cze 2009, o 10:18 przez kanhaiyalal, łącznie edytowano 3 razy

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 09:50 

Dziękuję Kanhaiya Lal Prabhu za szczegółowe wytłumaczenie.

Osobiście jakiś czas temu zorganizowałem program u siebie w domu z udziałem niezwykle słodkiego i radosnego Damodara Maharaja. Zapraszałem nań wielbicieli z ISKCONu dokładnie mówiąc z kim jest propgram i kim jest Maharaja. Nie ukrywałem NICZEGO. Większość z zaproszonych osób przyszła na program, a kiedy ów skończył się bardzo mi za owe zaproszenie dziękowali.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 09:52 

Szanowny Prabu Czarku!

[quote="Caturmukha dasa"]
Czego sie obawiasz droga mataji ? [/quote]

Proszę nie wmawiaj mi że się czegoś obawiam, bo to chyba nie wypada?

Ciągle słyszę że się boimy, czy to prowokacja aby przetrwać na forach HK?

Ostatnio edytowano 17 cze 2009, o 09:57 przez Indulekha, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 09:56 

[quote="kanhaiyalal"]"Hare Kryszna!
Serdecznie pozdrawiam"

Radhe! Radhe!

Nie tylko na ludziach z ISCKON ja osobiście wywodzę się z Misji Czaitanii, nigdy nie byłem w ISCKON i przyjąłem inicjację od Śrila BV Narayana Maharaja. :) Śrila Prabhupada przed swoim odejściem poprosił Śrila Narayana Maharaja aby zaopiekował się jego uczniami i poprowadził ich dalej na ścieżce Raganuga (Rupanuga) bhakti i wprowadził ich dalej w głębsze nauki Goswamich. Niestety od samego początku zarząd ISCKON starał się narzucić BV Nrayanowi linię nauczania niezgodną z instrukcją jaką otrzymał od Śrila Prbhupady, na co On się nie zgodził, bo niby czemu, przecież zarząd ISCKON nie był jego guru? Narayan Maharaj miał tylko jedno pragnienie, wypełnić wolę swojego mistrza duchowego siksa guru Śrila Prabhupady (jak i tożsamą wolę swojego diksa guru Prajana Kesawa Maharaja - sanyasa guru Prabhupady), niestety zarząd ISCKON skutecznie mu w tym przeszkadzał a ostatecznie wprowadził dla Niego zakaz nauczania w świątyniach ISCKONu. Więc jak BV Narayan mógł kontynuować pragnienie Śrila Prabhupady i wypełnić jego wolę? To co widzimy obecnie to konsekwencja decyzji zarządu ISCKON. To co robi Śrila BV Narayan Maharaj wypływa tylko z chcęci zadowolenia Śrila Prabhupady i wypełnienia jego instrukcji. Nic więcej.

W związku z powyższym, pytanie powinno brzmieć dlaczego Śrila BV Narayana Maharaja naucza do starszych bhaktów wywodzących się z różnych sang nie tylko ISCKON. Odpowiedź brzmi: Dlatego ponieważ nauka o raganuga i rupanuga bhakti nie jest dla początkujących neofitów. Ta nauka jest dla starszych bhaktów którzy mają za sobą już stadia początkowe i chcą czegoś więcej. Tym którym starcza dziedzictwo prabhupady mogą z niego korzystać w ISCKON lub w Misji Czaitani i jest super. Natomiast Ci, którzy chcą czegoś więcej mogą wypełnić wolę Prabhupady poprzez przyjęcie schronienia u BV Narayana Maharaja, bo tą wiedzę można zdobyć tylko od guru, który ma odpowiednie kwalifikacje i jest specjalistą w tej dziedzinie. Prabhupada odszedł i nie zdążył przekazać wszystkich prawd i nauk Goswamich, dlatego poprosił'o to BV Narayana Maharaja.

Wiele odpowiedzi na pytania które posiadają członkowie ISCKON (MTŚK) można znaleźć tutaj:

http://forum.purebhakti.pl/viewtopic.php?f=20&t=53

Jeśli coś jeszcze nie będzie jasne proszę o pytania.
Pozdrawiam
Kanhaiya Lal dasa[/quote]

Dziękuje za tekst

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 10:06 

[quote="Caturmukha dasa"][quote="Indulekha"]
Hare Kryszna!

Czy ludzie żyją jedynie w Polsce ? Czego sie obawiasz droga mataji ? Czy chcesz ograniczyć Kryszna -katha jakimiś granicami terytorialnymi i instytucjonalnymi ? Dlaczego ? Nie odpowiadaj na te pytanie tutaj, na forum.
W Wenecji na festiwalu spotkałem wieeeeeeeeeleeee osób, które NIGDY nie były w ISKCONie.

Serdecznie pozdrawiam i nie zapomnij uściskać męża ode mnie :)[/quote]

Jeśli dobrze zrozumiałam , to obskoczyliście z zaproszeniami na spotkanie nie tylko świątynie HK w trakcie prasadam ale również kościoły Katolickie po komunii świętej i inne Sangii.
Jeśli tak to rozumiem waszą konsekwencje.
Pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 10:15 

>Śrila Prabhupada przed swoim odejściem poprosił Śrila Narayana Maharaja aby zaopiekował się jego uczniami i poprowadził ich dalej na ścieżce Raganuga (Rupanuga) bhakti i wprowadził ich dalej w głębsze nauki Goswamich. Niestety od samego początku zarząd ISCKON starał się narzucić BV Nrayanowi linię nauczania niezgodną z instrukcją jaką otrzymał od Śrila Prbhupady, na co On się nie zgodził, bo niby czemu, przecież zarząd ISCKON nie był jego guru? Narayan Maharaj miał tylko jedno pragnienie, wypełnić wolę swojego mistrza duchowego siksa guru Śrila Prabhupady (jak i tożsamą wolę swojego diksa guru Prajana Kesawa Maharaja - sanyasa guru Prabhupady), niestety zarząd ISCKON skutecznie mu w tym przeszkadzał a ostatecznie wprowadził dla Niego zakaz nauczania w świątyniach ISCKONu. Więc jak BV Narayan mógł kontynuować pragnienie Śrila Prabhupady i wypełnić jego wolę?<

Czy to prawda, czy wymysł ? Jakie są dowody na to ? Tripurarianie twierdzą, że to Śridhar Maharadź miał przewodzić ISKCON-em; rytwikowcy, że tylko Prabhupada...

Ostatnio edytowano 17 cze 2009, o 10:32 przez albert, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 10:20 

[quote="Indulekha"][quote="Caturmukha dasa"][quote="Indulekha"]
Hare Kryszna!

Serdecznie pozdrawiam i nie zapomnij uściskać męża ode mnie :)[/quote]

Jeśli dobrze zrozumiałam , to obskoczyliście z zaproszeniami na spotkanie nie tylko świątynie HK w trakcie prasadam ale również kościoły Katolickie po komunii świętej i inne Sangii.
Jeśli tak to rozumiem waszą konsekwencje.
Pozdrawiam[/quote]

OJJ .... INDULEKHA, ..... IIINNNNDUUUULEEEEEKHAAA :)))

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 17 cze 2009, o 10:39 

[quote="albert"]>Śrila Prabhupada przed swoim odejściem poprosił Śrila Narayana Maharaja aby zaopiekował się jego uczniami i poprowadził ich dalej na ścieżce Raganuga (Rupanuga) bhakti i wprowadził ich dalej w głębsze nauki Goswamich. Niestety od samego początku zarząd ISCKON starał się narzucić BV Nrayanowi linię nauczania niezgodną z instrukcją jaką otrzymał od Śrila Prbhupady, na co On się nie zgodził, bo niby czemu, przecież zarząd ISCKON nie był jego guru? Narayan Maharaj miał tylko jedno pragnienie, wypełnić wolę swojego mistrza duchowego siksa guru Śrila Prabhupady (jak i tożsamą wolę swojego diksa guru Prajana Kesawa Maharaja - sanyasa guru Prabhupady), niestety zarząd ISCKON skutecznie mu w tym przeszkadzał a ostatecznie wprowadził dla Niego zakaz nauczania w świątyniach ISCKONu. Więc jak BV Narayan mógł kontynuować pragnienie Śrila Prabhupady i wypełnić jego wolę?<

Czy to prawda, czy wymysł ? Jakie są dowody na to ?[/quote]

Radhe! Radhe!

Nie musisz wierzyć w to co napisałem, nikt tego nie wymaga. Nie na wszystko będą dowody, nawet na istnienie Boga nie ma jednoznacznych dowodów. Śrila Narayana Maharaja powiedział o tym, ja Mu wierzę. Potwierdzjają to też inni Maharajowie. Nie mam powodu im nie wierzyć. Czasem musimy mieć trochę wiary na początku. Przez słuchanie nauk od Śrila Bhaktivedanty Narayana Maharaja można ten fakt zrealizować.

Mimo wszystko to nie jest tak, że nie ma całkiem dowodów. Są też różne zapisy i nagrania MP3, które to potwierdzają pośrednio i bezpośrednio. Polecam stronę: http://srilaprabhupada.com/ i główny artykuł, który jest na tej stronie pt: "Srila Prabhupada's Last Conversation".

Pozdrawiam
Kanhaiya Lal dasa

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 187 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1