Teraz jest 28 lip 2026, o 14:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pólbogowie
PostNapisane: 12 mar 2012, o 12:51 

Hare Kriszna Dopiero zaczynam swoją drogę z Panem Kriszną i takie pytanie początkującego: W czym pomaga wielbienie Półbogów?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Pólbogowie
PostNapisane: 12 mar 2012, o 15:25 

Ja tam jak widze temat ktory zaczna sie wlasciwie od stwierdzenia, to zazwczaj mam mieszane uczicia. W czym pomaga? Dlaczego lepsze jest to a nie tamto. Wydaje sie ze czasmi moze szkodzic, czasmi pomagac. Proponuje bys dopracowal pytanie. Jakie narazie masz w tym wzgedzie dosdczenia?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 mar 2012, o 22:00 

Nie musisz wielbic półbogów. Oczywiście na ściezce bhakti mozna ich prosić o pomoc- na przykład Ganesa usuwa przeszkody, Surya obdarza zdrowiem. Tylko, że oni i tak działają pod kontrolą Boga, zatem rezultat zalezy od Jego woli, dlatego wiekszość wielbicieli Kryszny woli sie zwracac do Niego bezposrednio

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 mar 2012, o 14:43 

Pandit napisał(a):
W czym pomaga wielbienie Półbogów?

Hare Kryszna! Serdecznie witamy na forum drogi Pandito! :)

Z punktu widzenia w pełni samozrealizowanych, czystych wielbicieli Boga, wielbienie półbogów bez związku z Najwyższym Panem, Wisznu/Kryszną, który jest ich źródłem i Mistrzem pomaga jedynie w dalszym pozostaniu w kole samsary, czyli w przyjmowaniu kolejnych narodzin, i doświadczania kolejnych niezliczonych cierpień w postaci chorób, starości i śmierci. Dlatego wielbienie półbogów w celu spełnienia materialnych pragnień jest uznawane przez Krysznę za niemądre, bo oznacza, że nasza inteligencja została skradziona przez materialne pragnienia (Bg 7.20, 7.23) Półbogowie nie posiadają żadnej niezależności od Kryszny, a ich błogosławieństwa są tak naprawdę jedynie błogosławieństwami samego Kryszny (Bg 7.22). Dlatego nie ma potrzeby, aby ich oddzielnie czcić. Co więcej, jest powiedziane, że to sami półbogowie wielbią z pełnym szacunkiem osoby, które swym całym, przepełnionym miłością sercem wielbią Pana Hari, Krysznę.

"Inteligentne osoby nie wykonują już dłużej ofiar wedyjskich w celu zadowolenia półbogów. Takie osoby, po prostu z miłością wielbią Śri Hari. Chociaż nie czczą one półbogów, mędrców, przodków, istot ludzkich, ani żadnych innych żywych istot, wszyscy powyżej wspomniani wielbią takie, oddane Śri Hari osoby. Tacy inteligentni ludzie są w stanie w wystarczający sposób zadowolić trzy światy." (Hari Bhakti Kalpa Latika 2)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 mar 2012, o 22:05 

Wczoraj trafilem na taki werset. Nie mozana wyrywac z kontesktu ale napewno da tez inne spojrzenie.

Bgagawatam. 1,2.26
"Ci, którzy poważnie traktują wyzwolenie, na pewno nie są zazdrośni i żywią oni szacunek dla wszystkich. Jednakże, odrzucają oni straszne i upiorne formy półbogów, i wielbią tylko wszechszczęśliwe formy Pana Visnu i Jego pełne ekspansje."

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1