Teraz jest 28 lip 2026, o 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dlaczego Bóstwa mają czerwone dłonie?
PostNapisane: 29 gru 2011, o 23:24 

Ktoś mnie zapytał na FB...

Cytuj:
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć dlaczego Radha, Kryszna i Mahaprabhu mają od wewnątrz czerwone ręce, jakby zanurzone we krwi? Czasem tylko palce, ale najczęściej i palce i dłonie od wewnątrz. Czasem ich ręce są normalne i niczym nie zabarwione.

nieznam odpowiedzi :( czy ktoś może wie? Dlaczego Bóstwa mają czerwone dłonie?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Dlaczego Bóstwa mają czerwone dłonie?
PostNapisane: 30 gru 2011, o 12:55 

nie jestem ekspertem może ktoś się bardziej kompetentnie wypowie...
myślę że chodzi tu o ozdabianie dłoni czy stóp malunkami które maja sugerować że są to lotosowe dłonie czy lotosowe stopy :)
ja przy moich Bóstwach mam na różowo akurat :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Dlaczego Bóstwa mają czerwone dłonie?
PostNapisane: 30 gru 2011, o 17:14 

Czerwony kolor mają czerwone lotosy, stad takie tradycyjne malowanie boskich rak i stóp, nazywanych w pismach lotosowymi.

Kilkanaście lat temu przyjeżdżał do Polski Rudradeva Prabhu, uczeń Srila Prabhupada. Rudradeva Prabhu jest artystą malarzem (malował m.in. freski w Radhadesh). W Lublinie mielismy wtedy Gaura Nitai i on miał Ich pomalować. Bhaktowie byli przyzwyczajeni do pastelowych kolorów, tymczasem Rudradeva Prabhu oznajmił, że dostał osobistą instrukcje od Prabhupada, żeby dłonie i podeszwy stóp Bóstw malować na czerwono.

Ale żeby zyskac pewność jaki to powinien byc kolor, trzeba by rozszyfrowac jakie słowo używane jest w sanskrycie. Jest wiele rodzajów lotosów. My je wszystkie nazywamy tak samo, a sanskryt miał wiele określeń, na przyjkład: padma, kaumuda, aravinda...

W każdym razie nie ma mowy o krawym podtekście- kto nie wierzy niech jedzie do Indii i przyjrzy sie czerwonym lotosom. Są przesliczne.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1