Teraz jest 27 lip 2026, o 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Festiwal Nama-hatta 2007
PostNapisane: 27 sie 2007, o 15:53 
Morderator

Prosimy o pozostawienie komentarzy do artykułu
http://www.harinam.pl/yatra,136.html

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: ;)
PostNapisane: 27 sie 2007, o 18:23 

Hare Kryszna!!!!!
Chcieliśmy bardzo podziękować organizatorom za ten wspaniały festiwal!
Bardzo nas zainspirował i podbudował duchowo, jestesmy pod wielkim wrażeniem otwartości, organizacji, konsolidacji i rodzinnej atmosfery, jaka panuje w Dolnośląskim Nama-Hatta :D

Już tęskinimy za następnym spotkaniem.....

Wasze uniżone sługi
Arek i Indulekha d.d.

Ps. Prasadam było boskie :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2007, o 20:09 

fajny reportaż i świetne fotki

pokłony

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2007, o 23:12 
Morderator

Na wielu festiwalach w życiu bywałem, ale powiem szczerze jeden z najlepszych festiwal w moim życiu mówie to bez wahania. Powiem wiecej chyba najlepszy tyle inspiracji i radosci nie wynosłem z żadnego do tej pory festiwalu, moze kiedys jak byłem na Woodstoscku 1998r w Kuchni podobne miałem odczucia.

Po pierwsze incjatywa Festiwalu Nama Hatta to incjatywa oddolna zadnego cisnienia z zadnej strony organizuja go osoby które chca i przyjezdzaja osoby które chca. Dzieki temu robi sie nastrój wspólpracy, miłosci i szacunku.Moze dla tego ze nie jest to impreza prestizowa i dzieki temu moze zachowac swój charakter.
Nikt nie jest skazany na "gwiazdy"(V.I.P), które trzeba obsługiwac a i tak zawsze cos jest nie tak.

Druga Kwestia własciwe osoby na własciwych miejscach nie ma przypadkowosci bhaktowie sie znaja.

Kryszna Sambandha Pr. - mistrzostwo jesli chodzi o działania koordynacjene dobry kontakt z Kucharzami mozna było na niego liczyc.

Ramesvar Pr. troche miał chlopak scisk ale dał rade to wszystko spiac
i za to szacunek.

Trisama Pr. zawsze w pogotowiu i opieka wynikajaca nie z przypisanej mu funkcji na ten festiwal ale z doswiadczenia. Super

Tikszna Rupa z Zona i Córką super zaplecze wsparcie i pomoc na kazdym kroku.

Prezydent Swiatyni Ragunatha Pr. - dał szanse bhaktom z Nama Hatta na kontrole festiwalu i za to podziekowania - zaufał i mysle ze sie nie zawiódł.

Wiele osób wspomagajacych wymienione powyżej osoby, wspomagajace nie dlatego ze je ktos przydzielił, ale dlatego że same chciały i dobrze sie z tym czuły, oto sekrtet sukcesu.Nikt nikogo nie rozliczał, przynajmniej ja nie widziałem, bardziej postawiono na inspirowanie niz rozliczanie.

i dwie najwazniejsze osoby Festiwalu Nama Hatta
Dwarakacyuta Pr. i Bhatktivaibhava Swami.

Dvaraka wiadomo Cichy Generał zwiazał wszystkim serca swoja miłoscia i wszyscy z entuzjazmem wypełniali krok po kroku załozenia taktyczne.
Jest to niesamowita osoba z wielu wzgledów zawsze idealnie maskuje sie w tłumie chroniac sie przed dumą i perfekcyjnie zarzadza wszystkim.Nie znam osoby , która by mu odmówiła no chyba ze ta osoba nie ma serca :)
Tak naprawde filar i głowne ogniwo Dolnośląskiej Jatry potrafi wykrzesac ze wszystkich 100% potencjału.Dandavat.

I na koniec Gość specjany Bhativaibhava Swami, nie miałem przyjemnosci słuchac wykładów Maharaja nigdy, ale ujeła mnie jego osobowosc, naprawde dżentelmen przez duze DŻE :) Mimo ze był postacią pierwszoplanową nie starał sie zdominowac festiwalu dawał swoje towarzystwo od rana do wieczora cały piatek przesiedział w pokoju festiwalowym. W sobote po Gaura Arati kilku bhaktów chciało aby zrobił wykład a w sasiedniej sali trwały prezentacje osrodków Nama Hatta, Maharaj powiedział ze nie zrobi wykładu bo festiwal ma swój układ i on nie bedzie wprowadzał zakłócen,Ogromna pokora,wielu tzw "gwiazdorów" mogło by sie wiele od maharaja uczyc.
Maharaja skradł moje serce swoja postawą.Dandavat!!!!

A takze wszyscy którzy przybyli na ten festiwal chcieli wspólnie zrobic cos fajnego i miom zdaniem Sukces przerósł oczekiwania organizatorów

W trakcie tego festiwalu miałem takie przebłyski ze tak chyba musi wygladac świat duchowy, wszyscy służa bo chca, nikt nie mówi "ze sie tym nie zajmuje" moze z małymi wyjatkami ale wyjatki sa podobno po to by potwierdzac regułe :)

Kryszna cały czas w centrum i wszyscy na rózne sposoby uwijaja sie by go zadowolic, naprawde niezwykłe przezycie brac udział w takim wydarzeniu.

Naprawde 3 Dni w Świecie Duchowym,bedzie co opowiadac, bedzie do czego tesknic, niezwykły czas, niezwykli ludzie, ale mysle że to dopiero poczatek rewolucji w naszym ruchu, pierwsza bitwa z duma uwarunkowaniami, skostniałoscia i impersonalizmem w tym jakze personalnym ruchu została wygrana w pieknym stylu.

Kolejne potyczki niebawem. Potyczki indywidualne i grupowe, warto podniesc ta rekawice.

...dał nam przykład Dvaraka ( w oryginale było Bonaparte- nawet istniej miedzy nimi pewne podobieństwo :) ) jak zwyciezac mamy...

Dandawat i pozdowienia dla wszystkich z krórymi mogłem przeyc to wspaniałe wydarzenie.Piknie było, oj piknie.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 17:29 
Sponsorzy

....zapomniałem w tym sprawozdaniu wspomnieć i podziękować za bardzo ważną służbę - opiekę nad dziećmi. Tego heroicznego zadania podjęły się: Kamala-vati i bhn. Ania. Młodych waisznawów było kilkanaścioro, bardzo żywych, ruchliwych. Dzięki opiece tych mataji rodzice mieli możliwość skupić się na kilku punktach programu...

dostrzegliśmy, że jest bardzo duże zapotrzebowanie na tego typu opiekę podczas świąt i festiwali, zapotrzebowanie będzie wzrastać, gdyż dzieci przybywa

Śavanija mataji oraz kilka innych matek zapowiedziały pracę na tym polu, co z pewnością zaowocuje uruchomieniem jakiegoś projektu opieki nad dziećmi i według mnie to już "ten" czas który odsłania nowe możliwości współpracy i służenia Krysznie.

Jeszcze raz wielkie dziękuję i pokłony w stronę Ani i Kamala-vati, które mimo trudu jaki na nie czekał z entuzjazmem i radością zaopiekowały się, na tyle na ile mogły, młodszymi.

Gauranga!!!!!!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 18:09 

BALARAM!!!
Nityananda!!!

Drodzy Bhaktowie

Kłaniam się

Wszelka chwała Śrila Prabhupadzie!!!
Wszelka chwała Kryszna Balaram/Gaura Nitay!!!

:) :) :)
Takie moje mysli na goraco
To prawda świadomośc Kryszny jest coraz bardziej ekstatyczna, z roku na rok…nie ma co do tego zadnej wątpliwości…Nigdy nie brałem udziału w tak wspaniałym festiwalu Nama-hatta jak ten w Santipur …bhaktowie dojrzewają i wymiany miłości są coraz bardziej soczyste i słodkie….na festiwal przybyło wielu bhaktów z calej Polski i każdy ze skarbnica realizacji…program festiwalu był bardzo spontaniczny/nikt nie przywiązywał zbyt dużej wagi do planu :) spontanicznie choć nie dezorganizacyjnie przebiegał czas, który nie istniał – wiem- to trudno wytłumaczyć :)/panowała bardzo rodzinna atmosfera/prasadam było wyśmienite bralem po 5 dokladek – nigdy w zyciu nie zjadlem takiej ilości prasadam nawet za mlodu :)/ łaska 5tattwy lala się szerokim strumieniem…
Był HH Bhaktiwajbhawa Maharaj – powiedział – że widzi w Polsce wiele pozytywnych zmian i poważnych osób i że niektórzy z nas będą Guru w przyszłości – wszyscy wpadli w śmiech zamiast zachować powagę :)…Maharaj był bardzo rodzinny i przyjął zupełnie inny nastrój niż zwykle…w ogóle cały festiwal był bardzo ciepły, rodzinny i słodki…prasadam super…kirtany pozbawiające kontaktu z rzeczywistością lub inaczej wprowadzające do rzeczywistości…był Mahaśringa z córką, bardzo oddani i spontaniczni wielbiciele, opowiadali niezwykle historie z Mayapur, o tym jak dożywiają dham wasi…Rameswar jest wprost stworzony do konferansjerki…Trisama ma wszelkie cechy Guru, jest bardzo dojrzałym i cenionym wielbicielem- przepięknie zainspirował wszystkich uczestników do wspólnych projektów. Dwarakacuta organizator festiwalu, popłakał się ze szczęścia, ma tyle łaski wajsznawów i tyle ciekawych pomysłów – tak będziemy się od niego uczyć.

Wszyscy byli bardzo bardzo zainspirowani – ten festiwal to wielki sukces.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Dasanudasa

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 19:24 
Sponsorzy

Dziękuję za tak ciepłe opinie, to naprawdę krzepi i podnosi na duchu, jednakże, by festiwal mógłby być na przyszłość lepszy, proszę również o informacje, co można by było zmienić / poprawić / zrobić inaczej / dodać / odjąć itp...

Ostatnio edytowano 29 sie 2007, o 06:42 przez Rameśvar das, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2007, o 06:07 

jak zwykle krótko

DUŻO DUŻO INSPIRACJI :!: :!: :!:

dziękujemy

vanca kalpa...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2007, o 06:34 

Dzięki za komentarze! Szkoda, że nie mogłem być z Wami. Jednak to co piszecie i to co widzę na zdjęciach samo w sobie jest dla mnie ogromną inspiracją w Świadomości Kryszny i za to Wam Bhaktowie dziękuję. Pokłony!!!

Hare Kryszna!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2007, o 19:02 
Sponsorzy

Kochani ja tez dziekuje za łaske ,za to ze w towarzystwie tak czystych bhaktow jak miedzy innymi DivyaSimha'ji i moj ukochany brat duchowy Parananda Prema Prabhu.
Chcialbym miec tyle oddania i przywiązania do harinama co Oni.
bardzop dziekuje Arkowi i Mataji Induece za przybycie i wszystkim,a Dvarakaczyucie Pr za to ze pokazuje jakie cechy powinien miec vaisznawa. :wink:
Gaurangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
P.s.
Oczywiscie brakowalo mi towarzystwa Marcina i jego zony,ale wiadomo sprawy doczesne tez trzeba szanowac.
Dzuikuje bh Adamowi z katowic i jego zonie,zawszemilo was widziec,Kryszno! ! ! !Kazdy z was był Boski.
Dziekuje

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 03:37 

Dziękuję bardzo za możliwość uczestniczenia w tym wspaniałym festiwalu.

Gdy obserwowałem jego powstawanie, cieszyłem się, że bhaktowie czują rzeczywistą potrzebę integracji. Tak wiele różnych smaków, zróżnicowane oczekiwania, różne temperamenty, style działania. Zastanawiałem się co powstanie po zmieszaniu spontaniczności Dvarakacyuty Prabhu, Madhavy Prabhu, Gaurangi Prabhu, Mahaśringi Prabhu, Balarama Prabhu, Radhiki Mataji, Madany Mataji ze "strategicznością" Rameśvara Prabhu, perfekcyjnością Vśvakarmy Prabhu, zapobiegliwością Krsna Sambandhy Prabhu, "energicznością" Madhumangala Prabhu, "tatowaniem" Tiksznarupy Prabhu i innyych tatów, "mamowaniem" Yadawi Mataji i innych mamów, dzieciowaniem wszystkich naszych latorośli, gościnnością Raghunatha Prabhu, Mitrahariego Prabhu, Govardhana Prabhu, Simhy Prabhu, ekstazą Divya Simhy Prabhu i Radhacarana Prabhu, muzykalnością Dayala Candry Prabhu, Paranady Prabhu, Haricarana Prabhu, bhakty Marka, "kobiecością" Śravaniyi Mataji, Varangi Mataji, Inndulekhi Mataji, Krsna Karsani Matai, Nisanty Mataji, Vadanyi Mataji i pozostałych Mataji, handlowością Rasatattvy Prabhu, "medialnością" bhakty Arka, Viśvarupy Prabhu, Madhaijivana Prabhu, DJ Laksmana Prabhu, Brhaspatiego Prabhu, Rati Manjari Mataji, gotowością bhakty Adama i bhakty Alka, "przedszkolnością" Kamalavati Mataji i bhaktinki Ani, uczynnością Kamadenu Mataji wraz z całą ekipą z Rydułtów, "recepcyjnością" bhakinki Ania i Marta i bhakty Grzegorza, tłumaczeniem Mandakini Mataji i Romy Mataji, pują Abhedyi Matajji, Mandakini Mataji, uczonością Vamany Prabhu, Krsna Krpy Prabhu i Viśvavasu Prabhu, czystością Bhaktivaibhava Maharaja.
Powstała wyśmienita uczta.
Cóż za kucharz byłby w stanie pogodzić te wszystkie smaki. Tylko Pan Gauranga i cała Panca-tattva mogli tego dokonać. Dziękuję więc Im i Wam za to.

____0_ ____0_ ____0_ ____0_ ____0_ ____0_ ____0_ ____0_

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 12:41 

DRODZY WIELBICIELE!WSZELKA CHWAŁA ŚRILA PRABHUPADZIE!BYŁ TO NAJBARDZIEJ CIEKAWY I FESTIWAL NAMA HATTA JAKI WIDZIELIŚMY!TO CO NAS UJĘŁO TO RODZINNA ATMOSFERA, ,ŚWIETNE PRASADAM,KAŻDY WIELBICIEL MÓGŁ COŚ OD SIEBIE DAĆ.CIEKAWE BYŁY ZABAWY INTEGRACYJNE.POZA TYM BOSKIE TOWARZYSTWO BHAKTIWAYBHAVY MAHARAJA DODAŁO SPLĘDORU I ZAGĘŚCIŁO BHAKTI W NASZYCH SERCACH.POKŁONY I PODZIĘKOWANIA DLA WSZYSTKICH ORGANIZATIORÓW TEJ WSPANIAŁEJ IMPREZY!DZIĘKUJEMY TRISAMIE PRABHU I DWARACE ZA WZÓR JAK BYĆ ZAWSZE POKORNYM SŁUGĄ I STAĆ NA STRAŻY INTERESÓW PANA KRYSZNY I ŚRILA PRABHUPADA!JA OSOBIŚCIE TESKNIŁEM ZA HARINAMEM!HARINAM YAJNA KI JAY!PARANANDA PREMA DAS Z ŻONĄ.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 19:18 
Sponsorzy

Ja Tez dziekuje Trisamie Prabhu!
Po pierwsze Mistrzowski komentarz,po 2-gie widac jakim jestes prabhu wielbicielem i jak pieknie i bezinteresownie sluzysz ,nie tylko podczas Turow Gurudeva,Takich imprez jak Namahata festival,ale caly rok od wielu lat.
To jest prawdziwe dla nas Tatowanie,nauczanie i Inspirowanie dziekujemy ,nasza cala rodzinka.
ja oczywiscie chce tez podziekowac Rodzinie Thomka z legnicy,Kryszno jaką Thomek ma szakti do pilnowania dzieci,a jednoczesnie zdolnosc do inspirowania sie z "odleglosci"
Poklonki dla ciebie twoich Corek i zonki. :lol:

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1