Teraz jest 27 lip 2026, o 22:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Odszedł... Bh.Janusz Dynak
PostNapisane: 7 sie 2007, o 08:46 
Morderator

Jeśli ktoś pragnie powiedzieć coś na temat bh.Janusza, znał go, lub chce oddać szacunek jego pamiec Tu jest miejsce żeby o tym napisać.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2007, o 08:57 
Morderator

Wiadomosc o odejściu Janusza bardzo mnie poruszyła, to nie był zwykły bhakta jego Przywiazanie do tłumaczenia wykładów Śrila Prabhupada zawsze mnie ujmowała, nie wiele mówił rzeczy o sprawach zwiazanych ze sprawami swiatowymi cały czas cytował Srila Prabhupada.

Nie był typem szołmena którego wszycy znali, poprosty najpokorniej w swiecie robił postęp duchowy inspirujac do tego tez innych, Janusz To Wielbiciel wielkiego formatu....

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2007, o 09:24 
Admin

Choc Janusza za dobrze nie znalem, kojarzylem go bardzo dobrze, jego usmiech i entuzjazm podczas spiewania Hare Kryszna. Ostatnio bedac u madhavy mielismy okazje sie spotkac, ujmowal mnie wtedy cytatami Srila Prabhupada.

Wielki człowiek....

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2007, o 10:07 
Sponsorzy

Janusz... wspaniały wielbiciel, wyjątkowy i tak oryginalny...

z nim nie bałem się wychodzić na harinamy, dawał taką siłę i odwagę swoim entuzjazmem, że mogłem śpiewać na ulicy nawet we 2 osoby...

Ujmowała mnie jego prostota i szczerość, a szczególnie radość, dużo wniósł w moje życie poprzez siebie, swój osobisty przykład i wykłady Śrila Prabhupada, które przetłumaczył...

W niezwykły sposób kontaktował się z ludźmi prostymi z ulicy, w piękny sposób nawiązywał z nimi relacje i zawsze chciał im przybliżyć Śrila Prabhupada i jego nauki...

Bardzo wrażliwy na przyrodę, jej piękno i subtelność, lubiłem patrzyć na świat jego oczami... poprzez jego zdjęcia i opowiadania...

Ujmował swoim obyciem w naukach Śrila Prabhupada i swojego guru Hridayananandy Gosvamiego, skupiony na ich nastroju, skupiony na czuciu i miłości, delikatności...

Janek, ofiarowuję Ci moje pełne szacunku pokłony, swoją wdzięczność, wiem, że Twój wpływ dokonał trwałej przemiany w moim sercu. Dziękuję.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: ...
PostNapisane: 7 sie 2007, o 11:52 

Hare Kyszna

Kryszna mówi „mój wielbiciel nigdy nie ginie..” Jednak, kiedy odchodzi od nas osoba, która była z nami, będąc nam bliską, to w sercu rodzi się smutek i uczucie straty. Wśród nas Janusz był zawsze osobą pogodną i wesołą, zawsze chętną by dać nam swój czas, czy to w rozmowie, czy we wspólnym działaniu. Nigdy w jego osobie nie dostrzegłem krzywdzącego działania wobec innych. Zawsze mówił o tym, co usłyszał z wykładów Srila Prabhupada, był porostu nimi przesiąknięty. Swoją grą na harmonium poruszył nie jedno serce, a swoim smakiem do Świętego Imienia potrafił naprawdę zainspirować. Pamiętam, kiedy ostatnio mówił mi, jak często doświadcza tego, że kiedy zaczyna śpiewać Maha Mantrę to wszystko wokół zmienia się i to Święte Imię tak nagle przenika całą przestrzeń. Takim właśnie na zawsze pozostanie w naszych sercach, pogodnym, uśmiechniętym, radośnie służącym Świętemu Imieniu i misji Pana Gaurangii :) :) :)

….Anna i Baladeva d.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2007, o 12:34 

Moje pelne szacunku dandawaty dla tego wspanialego Wajsznawy i wyrazy wspolczucia dla jego rodziny.

Tak bhaktowie kochani, trzeba sie cieszyc towarzystwem innych wielbicieli kiedy sa tu z nami, bo w kazdej chwili albo my albo oni moga odejsc z tego swiata.

vanca kalpa tarubhyas ca krpa sindhubhya eva ca
patitanam pavanebhyo vaisnavebhyo namo namah

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Siva
PostNapisane: 7 sie 2007, o 13:35 

Bardzo zasmucila mnie ta wiadomosc!
Wiem ze jest teraz pod opieka Kriszny wiec bede sie modlic za Niego.

"Radha-Krsna Prana Mora Jugala Kirśora!!"

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2007, o 20:58 

Dziękujemy Krysznie za to, że mogliśmy cieszyć się towarzystwem Janusza, kiedy przez kilka miesięcy mieszkaliśmy we wrocławskiej świątyni. To osoba, o której się nigdy nie zapomni. Wspaniały wielbiciel, który miał serce otwarte dla każdego - innych bhaktów, ludzi z ulicy, dzieci i innych żywych istot. Nie zapomnimy nigdy bhajanów z naszym wtedy 3,5-letnim synkiem Damodarkiem - Janusz grał na harmonium, a Damo śpiewał jak umiał najlepiej. Potrafił zainspirować każdego swoją postawą, otwartością i prostolinijnością... i pięknymi kirtanami... Każda rozmowa z nim, nawet o rzeczach na pozór błahych, stawała się mądrą dysputą przesyconą cytatami Śrila Prabhupada i innych wielkich bhaktów Pana. To wielka strata... Serce boli...
Januszu, składamy Ci nasze pełne szacunku pokłony i dziękujemy za Twoje towarzystwo!
Twoi słudzy
Kedarnath dasa i Divya-kiśori dasi z Damodarkiem i Narottamkiem

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Bh. Janusz
PostNapisane: 8 sie 2007, o 09:55 

...w pierwszych miesiacach pobytu w Anglii czesto sluchalem tlumaczen Janusza do wykladow Prabhupada. Byl to jeden z trudniejszych okresow w moim zyciu, lecz te nagrania dawaly mi sile i wiare..
Gdy spotkalismy sie w polsce i dziekowalem Mu za nie ujela mnie Jego skromnosc i szczera pokora..

Dandavat... afa & vraja

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 sie 2007, o 18:02 
Sponsorzy

hare Kryszna!
Bh.Janek,zawsze kojarzył mi sie jako wspanialy wielbiciel ,O prostocie i nastroju malego niewinnego dziecka.Tak jak wszyscy piszecie ,byl niezwykly. Z resztą,Tak jak Kazdy z was.
Kryszna mowi..... nigdy nie bylo by takiej chwili w ktorej nie istnial bym ja ty czy wszyscy Ci krolowie Arjuno,a ni tez nigdy zaden z nas nie przestane istniec.
Osobiscie jestem przekonany ze teraz jest mu lepiej i ze jest gdzies przynajmniej na swargaloce.
Niezwykle w jego wykonaniu bylo przywiązanie do swietego imienia.
Kiedy tylko mogl zawsze gral na swoim akordeonie i intonowal ,tak samo kiedy nie intonowal glosno ,zawsze mozna bylo go zobaczyc z koralami Japa w dloni,czy poprostu slysząc jak cytowal S.Prabhupada.
Kiedy Madhava do mnie zadzwonil, tego wieczoru.nie moglem uwierzyc wlasnym uszom.
jednoczesnie przypomnialem sobie jak Krol Yudisztira odpowiadal Yamarajowi,Jaki najdziwniejsze zjawisko jest w tym swiecie????
Ze kazdy z nas widzi ze wszyscy do okola umierają,ale kazdy mysli .....mnie to nie spotka.
Osobiscie jestem bardzo poruszony brakiem jego fizycznej obecnosci wsrod nas,ale bhaktivinoda Thaura mawial. Vaisznawa umiera by nauczac.(to chyba jakos tak bylo) tzn,ze pojawia sie gdzies gdzie moze nauczac jeszcze lepiej i jeszcze mocniej.
Mam nadzieje ze Srila Prabhupada osobiscie sie nim zaopiekowal,z powodu Janka Przywiązania do Prabhupada Nauk.
Ja i moja rodzina nie jestesmy sobie w stanie wyobrazic tylko jednego , najblizszego Harinamu bez jego udzialu.
Niewątpliwie jego akordeonowe"wyczyny " byly zawsze wielkim wsparciem podczas naszego wspolnego,glosnego intonowania.
niewiem jak wy ,ale ja napewno najblizszy Harinam bede spiewl tak by On mnie uslyszal i wspieral mnie w moim dązeniu do doskonalosci,czyli mojej probie zadowolenia sadhu,guru i Kryszny.
Bardzo jest nam bez niego Ciezko. Nikt nie usmiechal sie tak pieknie jak On,nikt nie smial sie jak On i z pewnoscią,niemoge wyobrazic sobie tego ze z czasem kazdego z nas bedzie ubywac na tej planecie,a napewno w tym Ciele.
Wiec niema czasu. Nie rozpaczajmy tylko zostawmy cos swojego w sercach innych ,tak by Pamiec o nas zyla,kiedy nas nie bedzie,tak jak zyje i zyc bedzie pamiec o Janku.
bardzo mu za wszystko dziekuje i mam nadzieje ze kiedys sie spotkamy by przecwiczyc wspolne meliodie na Harinamowe szalenstwa,bo tego nie zdązylismy tym razem zrobic...........Gaura Nitay Ki Jay! ! !
Bhakta Janek Ki Jay!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 sie 2007, o 18:08 
Sponsorzy

p.s.
Jesli tylko Rodzina sie zgodzi sam osobiscie moglbym zawiesc jego prochy do Sri Vrindaban dham i w rytualny sposob wrzucic je do Yamuny ktora jak mowią chwaly Vrindawan jest 100razy potezniejsza od Gangi.
Chcialbym zrobic jeszcze cos dla Niegoi jego rodziny.
Hare Kryszna!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sie 2007, o 10:22 

Hare Kryszna. Nie znalem Janusza ale zwrocilem uwage i zapamietalem go z galerii zdjec, wlasnie na Harinam.pl. Duchowej Pomyslnosci Januszu. Wyrazy wspolczucia, otuchy dla rodziny i bliskich.

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1