Teraz jest 27 lip 2026, o 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka refleksji po samskarze anna praśana
PostNapisane: 20 cze 2010, o 22:39 
Morderator

Komentarze do artykułu http://www.harinam.pl/yatra,454,kilka-r ... asana.html

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Kilka refleksji po samskarze anna praśana
PostNapisane: 20 cze 2010, o 23:27 
Morderator

Z Rameśvaram znamy się kawał czasu, w podobnym czasie przyłączyliśmy się do bhaktów i co niezwykłe zawsze Jego towarzystwo wpływa na mnie inspirująco. Bywały rożne chwile w naszym życiu czasem mieliśmy odmienne zdania na tą samą sprawę i manifestowaliśmy to bardzo stanowczo, ale nigdy nas to nie poróżniło wręcz przeciwnie zawsze czuje, że Rameśvar jest po moje stronie :) nawet jak mamy inne zadnie, ciekawy paradoks:)

Bhn.Edytę znam krócej, ale widzę jak wspaniale zajmuje się zarówno wychowywaniem Nadnini jak i całym domem. W ich domu czuć 100% duchowej wibracji

Rameśvar i bhn.Edyta oraz Nandini stworzyli niezwykła atmosferę podczas tej bardzo kameralnej uroczystosci - anna praśany, wykład który zrobił Rameśvar był bardzo dynamiczny i dał mi wiele do myślenia.

Ja osobiście doświadczyłem tego, czego zawsze doświadczam tam gdzie rozkwita duchowość, że jeśli bardzo się chce robić postęp duchowy to nic tego nie powstrzyma i dowodem na to była własnie ta uroczystość. Można było tego nie zrobić bo było wiele trudności, nie było zapalonego ognia ofiarnego , miejsca tez jakoś nie było zbyt wiele i można by tak wyliczać ... ale co robią prawdziwi bhaktowie ? są jak pszczoły, nie jak muchy ....szukają pozytywów a nie tylko dziury w całym, narzekanie pozostawiają tym co mają na to czas.

Mahamantra towarzystwo bhaktów i szczere pragnienie robienia postępu duchowego często jest podstawa i esencja duchowości danej na przez Pana Gaurangę.

Wiem, ze jeśli się czegoś chce to nic nie jest w stanie zatrzymać spełnienia tego pragnienia, a szczególnie jeśli jest to pragnienie duchowe.

Śrila Prabhupada jest tego najlepszym przykładem, nieulękniony i zawsze skoncentrowany na celu.

Była pewna historia związana ze Śrila Prabhupadą dotycząca instalacji Bóstw Jaganatha Baladeva Subhadra, gdzieś na świecie, a było to wpoczatkowych latach gdy ISCKON sie rozwijał. Po instalacji Śrila Prabhupada pomodlił się do tych Bóstw: "Kochane Bóstwa na razie musicie same się sobą zająć dopóki Ci chłopacy i dziewczęta nie staną się kwalifikowanymi wielbicielami i zanim nie naucza się Was wielbić właściwie".

Srila Prabhupada nie podawała się nigdy przeciwnością losu. Zawsze robił swoje i myślę, że ta cecha może być bardzo przydatna by odnajdywać się w życiu zarówno duchowym jaki materialnym.

Chciałbym serdecznie podziękować dla Bhn.Edycie i Rameśvara, za zaproszenie na uroczystość i uzmysłowienie mi co jest potrzebne by stać się świadomym Kryszny jest to jedna rzecz szczere pragnienie by tak się stało. Dzięki za ta lekcje.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 07:33 
Sponsorzy

Wspaniałe refleksje i jakże inspirujące. Czytając to co zostało napisane przez Rameśvara Prabhu i skomentowane przez Madhavę Bhagavana Prabhu można zauważyć jaki piękny skarb dał nam Śrila Prabhupada. Gdzie indziej, w jakim wymiarze możemy dostrzegać wielkie bogactwa świadomości Krsny. Kto oferuje nam i naszym najbliższym pełne, świadome uczestnictwo w rozwoju duchowym i materialnym od pierwszych dni życia. Wszelkie Samskary dla naszego dziecka, rodziny potwierdzają obecność Krsny w naszym życiu, stawiają Pana Gaurangę w centrum naszej rodziny. Czyż nie jest to godne naśladownictwa? Kto docenia i dziękuje Bogu za pierwszy oddech dziecka, za nadanie imienia, za przyjęcie ziarna, za wybór drogi życiowej, za pojawienie się pomyślnej duszy w rodzinie, w końcu kto docenia fakt spotkania podobnej duszy na drodze która wskazała drogę do Boga-do Krsny?
Kiedy czytam tego typu refleksje bhaktów, opisy bhakti z ich życia codziennego-jest to dla mnie ogromną inspiracją do starania się bycia waisnawą, pojawia się we mnie pragnienie służenia, pojawia się nowa siła.
TAk jak napisał Madhava Prabhu
"Mahamantra towarzystwo bhaktów i szczere pragnienie robienia postępu duchowego często jest podstawa i esencja duchowości danej na przez Pana Gaurangę.

Wiem, ze jeśli się czegoś chce to nic nie jest w stanie zatrzymać spełnienia tego pragnienia, a szczególnie jeśli jest to pragnienie duchowe

Mając towarzystwo bhaktów jesteśmy największymi szczęściarzami w tym życiu.
Dziękuję Prabhu za ten artykuł i Twoje refleksje.
Życzę Tobie i Twojej rodzinie wiele łaski płynącej od Pana Gaurangi, malutkiej Nandini poznania i zasmakowania prawdziwej miłości do Pana Krsny.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 10:49 

Rameśvar napisał(a):
Doniosłe znaczenie tej roli można uświadomić sobie starając się zrozumieć słowa zapisane w Wedach. Nie wiem, czy dobrze je zapamiętałem ale spróbuję je przytoczyć. Chodziło mniej więcej o to, że lepiej nie zajmować pozycji guru, męża i ojca jeśli nie jest się w stanie wyzwolić z cyklu narodzin i śmierci osób, które potencjalnie mogą przyjąć w danym mężczyźnie schronienie.

Wizja tak wielkiej odpowiedzialności za życie drugiego człowieka u niektórych mężczyzn może być bodźcem do rozwoju, dla innych słowa te mogą brzmieć jak mit, a jeszcze innych taka informacja może przerazić i zniechęcić.

1. Czy (wszystkie) zapisy/nakazy Wed są na tyle uniwersalne, iż mają odniesienie do nas (jako ludzi i jako krysznaitów) i naszego życia w obecnych czasach? Powoływanie się na nie, zwłaszcza na tak radykalne nauki, powinno następować starannym przemyśleniu i w sposób odpowiedzialny. Jakie skutki społeczne miałoby bowiem przyjęcie zasady, abyśmy się nie żenili i nie mieli dzieci, jeśli nie potrafimy wyzwolić żony i dzieci? Katastrofalne.

2. Czy Wedy są pismami świętymi krysznaizmu? W której Wedzie znalazłeś ten nakaz - Rig, Atharwa, Sama czy Yajur Wedzie?

Jestem bardzo ciekaw twojej opinii, tatusiu :) Serdeczne gratulacje, przy okazji.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 16:45 

Odpowiedź na pytanie przedmówcy znajdziemy w Śrimad-Bhagavatam (1.5.17):

tyaktva sva-dharmam caranambujam harer
bhajann apakvo 'tha patet tato yadi
yatra kva vabhadram abhud amusya kim
ko vartha apto 'bhajatam sva-dharmatah

"Dla tego, kto przyjmuje świadomość Kryszny – nawet jeśli nie wypełnia obowiązków polecanych w śastrach ani nie pełni służby oddania właściwie, i nawet jeśli potem upada z tego poziomu – nie ma żadnej straty ani zła. A kto przestrzega wszystkich zaleceń śastr w celu oczyszczenia się, jaki pożytek może mieć z tego, jeśli nie jest on świadomy Kryszny?"

Zatem proces oczyszczający ma służyć osiągnięciu najistotniejszej rzeczy – świadomości Kryszny.
Więc samskary, czy każde inne procesy oczyszczające, mają nam pomóc w osiągnięciu ostatecznego celu – stania się świadomym Kryszny, bez czego wszystko uważane jest za niepowodzenie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 17:19 

Ci którzy krytykują osoby wielbiące Boga powinni się wstydzić. Są różne pisma święte, które prowadzą nas do Boga.
Jak tłumaczy to Śrila Bhaktiwinod Thakur w Gitawali
(1)
Dlaczego ciągle jest wam nie w smak, że Pan jest czczony przez ludzi wszystkich krajów? Istnieje wiele autentycznych sposobów wielbienia Boga, odpowiednio do obyczajów różnych ludzi żyjących w różnych państwach.
(2)
Niektórzy ludzie czczą Pana niestarannie i beztrosko, inni klękają przed Nim, a jeszcze inni w ciszy zamykają oczy wielbiąc Jego bezosobowy aspekt (Brahamana).
(3)
Są ludzie którzy czczą Go różnymi pozycjami jogi, a niektórzy zanurzają się w zbiorowym intonowaniu świętych imion Pana, ale wszyscy z nich czczą ten jeden, jedyny najwyższy skarb - Pana Śri Krysznę.
(4)
Dlatego powinniście odnieść się do tego w braterskim nastroju i jednoczyć się w duchowej przyjaźni. Zawsze praktykujcie służbę oddania dla Pana Hari w obliczu życia czy śmierci.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 21:38 
Sponsorzy

Dziękuję Drodzy Bhaktowie za Wasze komentarze i pogłębienia mojego zrozumienia. To, że ten tekst i galeria się ukazały to zasługa Madhavy, to on inspiruje swym entuzjazmem do służenia Krysznie i Waisznawom. Madhava zadzwonił, Rameśvar zrobił, hej! :D

Madhavcaran napisał(a):
1. Czy (wszystkie) zapisy/nakazy Wed są na tyle uniwersalne, iż mają odniesienie do nas (jako ludzi i jako krysznaitów) i naszego życia w obecnych czasach? Powoływanie się na nie, zwłaszcza na tak radykalne nauki, powinno następować starannym przemyśleniu i w sposób odpowiedzialny. Jakie skutki społeczne miałoby bowiem przyjęcie zasady, abyśmy się nie żenili i nie mieli dzieci, jeśli nie potrafimy wyzwolić żony i dzieci? Katastrofalne.

2. Czy Wedy są pismami świętymi krysznaizmu? W której Wedzie znalazłeś ten nakaz - Rig, Atharwa, Sama czy Yajur Wedzie?

Jestem bardzo ciekaw twojej opinii, tatusiu :) Serdeczne gratulacje, przy okazji.

Dziękuję Drogi Madhavacaranie Prabhu za pytania i gratulacje :D Dzięki Tobie przełamałem swoją ignorancję i poszukałem odpowiedzi na Twoje pytania.

AD.1 i 2
Ten zapis znajduje się w 5 księdze Śrimad Bhagavatam (rozdział 5, tekst 18)

Jest tam napisane:
Kto nie potrafi zapewnić swoim podopiecznym wyzwolenia ze ścieżki powtarzających się narodzin i śmierci, nigdy nie powinien zostawać mistrzem duchowym, ojcem, mężem, matką czy godnym czci półbogiem.

W znaczeniu Śrila Prabhupada pisze:
"Jest wielu mistrzów duchowych, jednakże Rsabhadeva radzi, aby nikt nim nie zostawał, jeżeli nie jest w stanie uchronić swego ucznia od narodzin i śmierci. Dopóki ktoś nie jest czystym bhaktą Krsny, dopóty nie może uchronić siebie od ścieżki powtarzających się narodzin i śmierci. Tyaktva deham punar janma naiti mam eti so 'rjuna. Narodziny i śmierć można powstrzymać jedynie wtedy, kiedy powróci się do domu, z powrotem do Boga. Jednakże, kto może powrócić do Boga, jeżeli rzeczywiście nie rozumie Najwyższego Pana? (...).

(...) Zazwyczaj mistrz duchowy, mąż, ojciec, matka czy wyższy krewny otrzymują cześć od niższego krewnego, ale w wersecie tym Rsabhadeva nie pozwala na to. Najpierw ojciec, mistrz duchowy lub mąż muszą być w stanie uwolnić swoich podwładnych od powtarzających się narodzin i śmierci. Jeżeli ktoś nie jest w stanie tego dokonać, zanurza się w oceanie wyrzutów za swoje nieprawe czynności. Wszyscy powinni być bardzo odpowiedzialni i opiekować się swoimi podwładnymi, tak jak mistrz duchowy opiekuje się swoim uczniem lub ojciec zajmuje się swoim synem. Nie można szczerze wywiązywać się z tych obowiązków, dopóki nie jest się w stanie zapewnić swoim podwładnym wyzwolenia od powtarzających się narodzin i śmierci".

To są radykalne stwierdzenia, jednak, tak jak pisałem, coś wyjątkowego jest w procesie bhakti yogi 8) , coś tak wyjątkowego, że daje nam on siłę do sprostania temu wyzwaniu. Sam osobiście nie czuję, że mam jakiekolwiek kwalifikacje do tego, by wyzwolić swoich bliskich, jednak mam wiarę w moc WSPÓLNEGO wielbienia Śri Kryszny i w moc towarzystwa bhaktów.

Śrila Prabhpada mawiał, że powiedzenie "niemożliwe" jest wyciągnięte ze słownika głupców. Osobiście nie mam tak wielkiej wiary jak Śrila Prabhupada, ale obcując z nim i z ludźmi, którzy są zarażeni jego wiarą i entuzjazmem również nabieram takiego entuzjazmu i wiary. I nawet jeśli jest to tylko namiastka jego wiary, to i tak z radością mówię sobie: "przy takiej osobie i z jego pomocą też dam radę".

Być w pobliżu Śrila Prabhupada to zaszczyt. Czuję się czasami jak rozwydrzony chłopak przy wielkim przyjacielu, który z patykiem w ręku, nieustraszenie grozi swoim przeszkodom. Jednak, gdy tracę jego towarzystwo i jego moc, staję się zagubiony jak kundel.

Więc bez jego łaski i jego siły nic nie mogę. Jego łaska rozkłada się na wszystkich bhaktów, którzy za nim podążają - i na tych małych i na tych dużych. Służąc im służymy Śrila Prabhupadzie i niemożliwe staje się możliwe.

I tak jak to napisała Ekangi Radha Mataji, samskary dla bhaktów są pretekstem do pogłębienia naszej medytacji o Krysznie, okazania Mu wdzięczności, pogłębienia wiary w Niego, są pretekstem do spotkania się z bhaktami, wspólnego intonowania, do czynienia tego, co z materialnego punktu widzenia wydaje się niemożliwe. Tak to rozumiem...

Drogi Divyasimho Prabhu również dziękuję za Twój komentarz :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 21:56 

Rameśvar das napisał(a):
AD.1 i 2

Niech będzie i tak ;)
Dzięki.

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1