Teraz jest 27 lip 2026, o 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Program Otwarty w Stargardzie Szczecińskim
PostNapisane: 29 mar 2010, o 18:47 
Morderator

Komentarze do artykułu http://www.harinam.pl/yatra,407,program ... nskim.html

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Program Otwarty w Stargardzie Szczecińskim
PostNapisane: 30 mar 2010, o 05:53 

GAURANGA!!!!

Wspaniale, Drodzy Bhaktowie to cudowne wieści....
Od zachodu po wschód w naszej Yatrze słychać wychwalanie Pana Kryszny :)
My w sobotę mieliśmy program w Białymstoku, było ok 50 osób w tym połowa przyszła po raz pierwszy, byli to między innymi studenci - zadawali wiele ciekawych pytań:
- jaki jest sens świata materialnego?
- czy kult religijny jest tym samym co świadomość Kryszny?
- czym jest transcendencja?

W mym odczuciu Yatra Białostocka jest bardzo mocną Yatrą, chwały prasadam jakie bhaktowie tu przyrządzają dla zadowolenia Pana Kryszny są nie do opisania, trzeba tam być i samemu zasmakować :)

Następny program w Białymstoku już za miesiąc, gośćmi specjalnymi będzie Viśvarupa Prabhu i bh. Jerry

A w niedziele w naszej świątyni był festiwal Pana Ramy na który przybyło ok 150 wielbicieli, po festiwalu była uczta przygotowana przez cały zespół wielbicieli, jak również odbyło się spotkanie Grupy Inicjatywnej. Może dzięki Waszym błogosławieństwom uda nam się rozpocząć budowę Domu Kongregacji, który będzie służył każdemu z Was... Chcemy by Świątynia w Warszawie był przytulnym i rodzinnym miejscem, gdzie każdy wielbiciel będzie mógł zgodnie ze swym pragnieniem ofiarować Krysznie wszelkie inicjatywy, pomysły, umiejętności, czyli jednym słowem, swoje serce i dusze, tak by osiągnąć spełnienie w zadowoleniu Śrila Prabhupada.

Nie wiem jak Wy, ale ja czuję coraz większą inspirację.
GAURAPREMANANDA!!!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 07:46 
Sponsorzy

Hare Krsna! Zapomniałam dodać że idea zrobienia programu otwarego pochodzi od Divya Simhy Prabhu. To właśnie Ty- Prabhu zasiałeś nasionko kiedy opisałeś na swojej stronie pobyt w naszym nama hatta. Swoimi pisanymi słowami spowodowałeś że ten program powstał. Za co Tobie dziękuję.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 11:21 

Wspanialy program :-)

gratulujemy Parananda prema i Krsna karsani

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 12:06 

mam nadzieje ze za miesiąc bedziecie nas ijnspirowac kolejną relacją :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 12:31 
Sponsorzy

Hare Kryszna,
wybaczcie, lecz mam trochę inną naturę niż Ekangi i moje spostrzeżenia mogą się wydać cokolwiek kontrowersyjne, aczkolwiek może warte uwagi... Świadomy jestem też tego że każde SŁOWO pojawiające się na forum może w jakiś sposób urazić, wywołać mieszane uczucia, etc, itp, itd. Widząc wypowiedzi niektórych z nas, ich wyważony ton, dbałość o to by nie niepokoić innych - chylę czoła.

Chciałem na początek napisać o wojowniku, czy też drugoplanowym (?) bohaterze.
Dla mnie taką osobą jest Rupavilasa Prabhu, mąż Ekangi Mataji. Myślę że teraz jest na mnie zły, bo jest z natury bardzo skromną osobą. Myślę też, że gdybyśmy szli na bitwę jeszcze raz, to bardzo chciałbym żeby był gdzieś niedaleko, bo to jest Wojownik z krwi i kości. Nie można go opisać jednym zdaniem; ma mnóstwo zalet, cech bramińskich: przy tym jest autentycznie, naturalnie, bardzo skromny i taki chłopak jak ja ma szczęście że może z nim współdziałać...

Drugą sprawą jest to; że wszyscy chcieliśmy by program się odbył; fakt że Ekangi była najbardziej zdeterminowana by doszedł do skutku. I jej przede wszystkim należą się słowa uznania za zmysł organizacyjny i sposób w jaki zaangażowała wiele osób do tego programu.

Osobiście uważam że następne spotkanie jesteśmy w stanie przeprowadzić we własnym zakresie, przy udziale ew. osób z zewnątrz; jakkolwiek pomoc okazana nam przez bhaktów była nieoceniona, to myślę że pewne sprawy, dzięki zdobytemu doświadczeniu możemy pilotować.

To prawda że Divya Prabhu inspirował nas do programu otwartego, wcześniej też rozmawialiśmy wiele na ten temat... lecz tak naprawdę sami wiecie że:
"jak się nie weźmiesz to samo się nie zrobi"

Możecie zapytać dlaczego dopiero teraz program otwarty?

Jeśli chodzi o mnie: ładnych parę lat życie poświęciłem yatrze Szczecin; a jak jest, chyba wiecie. Nauka nie poszła w las i teraz nie dam się nabrać na " lokalnych liderów" i pustce czasoprzestrzeni po kolejnym rozstaniu... mam żal do Rady Polskiej Yatry że nigdy nie zakończyliśmy tego tematu...

Tym bardziej jestem czasami trochę zirytowany wypowiedziami o "zjednoczeniu"; bo jeżeli już, to chętnie widział bym siebie na jakimś innym spotkaniu, może rodzeństwa duchowego, dyskusji jak wspólnie urzeczywistnić służbę dla Guru, jak być Vaikunthą-miejscem bez niepokoju...
Teraz jest tak, że nie dostaję żadnej poczty, ni dzwonka telefon, chyba że ktoś coś chce... no bo o czym możemy porozmawiać Prabhu...

Nie myślcie że się użalam, choć może tak wyglądać, jak widzicie na zdjęciach dajemy sobie jakoś radę tworzymy swoje grono i pełnimy na swój sposób służbę oddania. Jednak takich jak ja, mam tego świadomość; są setki, wieczorkiem odpalamy komputer i serfujemy anonimowo pomiędzy wspaniałymi wypowiedziami.

Drogi Madhavo, gdzie można zobaczyć statystyki wejść?

Największa satysfakcja i osobista porażka:

Na program przybyła lokalna telewizja Stargard; podczas prasadam przysiadłem się do jednego z młodych reporterów, który wypowiadał się bardzo miło na temat Świadomości Kryszny; powiedział wtedy znamienne słowa: " Nareszcie coś się dzieje, pamiętam jak w krótkich spodenkach, jako malec biegałem po amfiteatrze, gdzie mieliście swój program. Długo czekałem... "

Indradyumna Swami Jay!!

Pozdrawiam

Ws. vaikuntha dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 13:44 
Morderator

Drogi Vaikuntho piękny szczery i autentyczny post, duzo w nim prawdy i mądrości

najbardziej ujęło mnie to stwierdzenie:

Vaikuntha dasa napisał(a):
Osobiście uważam że następne spotkanie jesteśmy w stanie przeprowadzić we własnym zakresie, przy udziale ew. osób z zewnątrz; jakkolwiek pomoc okazana nam przez bhaktów była nieoceniona, to myślę że pewne sprawy, dzięki zdobytemu doświadczeniu możemy pilotować.

i to co napisałeś jest dokładnie esencja, gdy kilka lat temu zakładaliśmy stronę Harinam.pl to właśnie takie były założenia, nie po to by pompować dumę jak to wszytko pięknie wygląda bo często są momenty trudne ale żeby pokazać ze można przez te trudne momenty przejść i iść dalej i własnym przykładem pokazywać "ze co cie nie zabije to Cie wzmocni" isc do przodu w towarzystwie zaufanych wielbicieli który sa wsparciem, a oponęci sami odejda bo sie znudzą. zgodnie z przysłowiem "psy szczekają karawana jedzie dalej"

Faktem jest że generał grupy Harinam jest jeden Dvarakacyuta Prabhu i te programy sa całym jego życiem - i wydaje mi się ze to jest tajemnica sukcesu jego misji, nie raz widziałem jak dużo go kosztuje by wszystkich zadowolić by łączyć nie dzielić, by nie unosić się honorem, niezwykła rzeczą jest przebywać w jego towarzystwie, ale dzieki jego zdecydowanej postawie udaje sie.

Co do Waszego programu, piekne sa wnioski jakie napisałes, wiem że możecie zrobić wszytko co tylko zapragniecie wszystko jest kwestią mocnego pragnienia i wysiłku, który nie jedno ma imię, kiedyś słuszałem dwa piekne stwierdzenia które powiedział Henry Ford, jak by nie patrzeć dziadek bhakty :) Powiedział że pod drabinie sukcesu nie mozna iść z rekami w kieszaniach i Wy własnie pokazujecie jak wyciagnac te ręce z kieszeni i robic swoje i to jest ogromna inspiracją, adruga kwestia wykłoszona przez Pana Forda było stwierdzenie ze nikt nie ma tak dużej wiedzy by stwierdzić ze cos moze sie nie udać, zawsze warto próbować.

To jak budujecie cos samodzielnie jest niezwyke wartościowe i takie przedsięwzięcia maja najwieksza wartosc bo rodzą sie z potrzeby serca, bo chcecie i tego nikt nie zatrzyma poza wami.

Dzieki za inspiracje

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 mar 2010, o 16:17 
Sponsorzy

[

Gauranga ! ! !
Pozdrawiam i dziekuje za szczery i "sercowy" post.Vaikuntha pr
Zgadzam sie z Tobą. w twoich wątpliwosciach ,czy tkzw.zalach,choc wydaje sie ze zamiast pielegnowac cos takiego w swym sercu .poprostu lepiej robic swoje. tak jak to pieknie zrobiliscie. Przepraszam raz jeszcze za to ze nie mogłem byc z wami. Chciałbym nastepnym razem byc z wami. Rupa Vilas Pr jest niezwykly ,wiem ze osobiscie kilka lat temu Sam Pan gauranga ze swiątyni wrocławskiej upominał sie o niego. pare raz ,za kazdym razem gdy budziłem Bostwa,mowiąc z zamknietymi oczami mantre do ich obudzenia,parokrotnie zupełnie spontanicznie wtedy wyswietlał mi sie Rupavilasa Prabhu. uznalem wiec ze to o niego pyta sie Pan. zresztą do dzisiaj moja zona w domu swej mamy ma na ołtarzu stare zdjecie swego Guru i Rupavilasa Pr ktory wykonuje czczenie mistrza duchowego. zawsze mi mowiła ze RupaVilasa i ekangi to wojownicy swiatła wielkiego kalibru.
Niemoge sie nadziwic jakie przywiązanie i smak do swietego imienia Ekangi Radha Mataji manifestowała podczas ostatniej wizyty w swiątyni we wrocławiu.Vaikuntho Ciebie tez zawsze wspominam i całym sercem jestesmy z wami. To wspaniałe widziec jak Kryszna i guru nagradzają stałosc i lojalnosc swego wielbiciela,jak bhaktowie robią postep.
jestem pewien ze niedługo wszystkie wątpliwosci i anartha wypalą sie szybko poprzez wspolną namaYajne Harinama sankirtana. jakiej jestesmy wszyscy czescią.
naprawde kirtan jest poterznym narzedziem i zarazem osobistym towarzystwem najwyzszego Pana Gaurasundary,niesamowitym kołem ratunkowym dla nas wszystkich.
Dziekuje ze moge sie od was inspirowac i słuzyc na tak wiele sposobow.
Poklony dla całej Yatry szczecinskiej i kazdej innej ,ktora robi wysiłki by nauczac i zdobywac smak do Kryszna hari nama i katha.
wasz sługa:-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 06:58 

[quote="Vaikuntha dasa"]

Tym bardziej jestem czasami trochę zirytowany wypowiedziami o "zjednoczeniu"; bo jeżeli już, to chętnie widział bym siebie na jakimś innym spotkaniu, może rodzeństwa duchowego, dyskusji jak wspólnie urzeczywistnić służbę dla Guru, jak być Vaikunthą-miejscem bez niepokoju...
Teraz jest tak, że nie dostaję żadnej poczty, ni dzwonka telefon, chyba że ktoś coś chce... no bo o czym możemy porozmawiać Prabhu...

To prawda że Divya Prabhu inspirował nas do programu otwartego, wcześniej też rozmawialiśmy wiele na ten temat... lecz tak naprawdę sami wiecie że:
"jak się nie weźmiesz to samo się nie zrobi"
[/quote]

Drogi Vaikuntho
Dostrzegam w Tobie wielką potrzebę spotkania się z wielbicielami, wiedz, iż i ja mam podobną...
Z przyczyn technicznych nie jest to zawsze możliwe...
Wybacz mi, że Cię rozczarowałem swoją postawą...
W pełni się z Tobą zgadzam, iż zamiast pisać o zjednoczeniu, lepiej po prostu się jednoczyć, spotykać, wspólnie organizować...
Jeszcze raz wybacz
Twój sługa
Divya

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1