Teraz jest 17 kwi 2026, o 03:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ODEJSCIE AINDRA PRABHU!
PostNapisane: 17 lip 2010, o 04:56 

Hare Kryszna Drodzy Wielbiciele!

Z wielkim smutkiem i gorycza informuje Was o odejsciu osoby, ktora byla dla mnie wielka inspiracja w moim zyciu duchowym.
Odszedl zeszlej nocy. Przyczyna byl pozar w jego pokoju i najprawdopodobniej zaczadzenie lub zatrucie. Wynosilem Jego cialo z pokoju, ktore kompletnie bylo pokryte czarna sadza.
Prosze Was wszystkich o chwile zastanowienia i modlitwe za Jego osobe.
Odeszla osoba, ktora byla, jest i bedzie wielka inspiracja dla wielu wielbicieli z calego swiata.
Wlasnie dzwonilem do Head Pujariego, Mukunda Datta Prabhu, ktory powiedzial mi ze Jego cialo
zostanie zabrane (za kilka godzin) w procesji do miejsca gdzie pali sie ciala, czesc Jego prochow zostanie zachowane i
najprawdopodobniej bedzie samadhi.

To na razie tyle.

Pozdrawiam Was wszystkich z Sri Vrindavana Dhama.
Martanda Dasa

http://iskconvrindavan.com/krishnalive/
http://www.sripadaindradasa.com/index.htm
http://www.24hourkirtan.com/

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: ODEJSCIE AINDRA PRABHU!
PostNapisane: 17 lip 2010, o 07:55 

Hare Krsna drogi Martanda Prabhu

Lzy cisna sie do oczu...

Nagle odejscie tak wielkiej osoby jaka byl i dalej jest Aindra Prabhu
napewno jest znaczaca strata dla wielu, wielu wielbicieli w ISKCON'ie.

Znam Jego bhajany od 1989r

Pamietam jak w 1992 Jego bhajany staly sie dla mnie wielka,
wielka inspiracja do sluchania i grania bhajanow na Jego nute.

W 1995r gdy pierwszy raz wyladowalem we Vrndavan dham, zylem
tym, aby zobaczyc Aindra Prabhu, gdy gra bhajan przed bostwami
Krsna Balarama w Krsna Balarama Mandir we Vrndavan.
Wiem, ze to co wtedy zobaczylem, bylo swiatem duchowym...

Pamietam gdy bylem na bhakti sastry w Krsna Balarama Mandir
po pozno wieczornych bhajanach Aindra Prabhu, czasem zaczynal
mowic o Krsnie, o Jego rozrywkach o Srimati Radharani,...bywalo
tak, ze cala rozmowa przeradzala sie z niezwykla duchowa uczte
dla ucha i serca przepelnniona radosnym smiechem gdy On opowiadal....

Wszelka chwala Aindra Prabhu!!
Samadhi jak najbardziej nalezy sie takiemu oddanemu wielbicielowi
swietego imienia jakim byl i jest Aindra Prabhu.

Jay Sri Radhe!!

Hare Krsna!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 08:29 

Hare Kryszna!

Drodzy wielbiciele. Dziś o 4 rano zadzwonił do mnie Martanda Prabhu z Wryndawan, rozmowa była bardzo krótka, gdyż Prabhu miał mało impulsów.
Martanda Prabhu prosił mnie bym inspirował jak najwięcej osób do modlitwy za wielką, cudowną, wszechpomyślną, całkowicie zaangażowaną w wychwalanie świętego imienia duszę.
Jestem przekonany, iż Aidra Prabhu wszedł w świat rozrywek Kryszny.

Pamiętam jak razem w nocy lepiliśmy z łajna krowiego ramy do obrazów Kryszny jakie wiszą w aśramie brahmacarinów w Kryszna Balaram Mandir. Jego usta się nie zamykały, cały czas mówił o Krysznie opisywał różne gesty, mimikę twarzy Kryszny z poszczególnych obrazów i nauczał mnie o przemijających relacja materialnych.

Innym razem mówił, że nie powinienem opuszczać Wryndawan, i jedyne usprawiedliwienie wyjazdu z Wryndawan jest szerzenie chwał Sri Gaurangi Mahaprabhu.

W czasie bhajanów Aindry Prabhu wszyscy tańczyli, śmiali się, potakiwali, przygrywali w całkowitym zaabsorbowaniu świętym imieniem, niektórzy widzieli jak ściany Kryszna Balaram Mandir poruszały się w rytm który płynął z serca Aindry Prabhu.

serce pęka... Drodzy Wielbiciele... zostaje wielka tęsknota...
co ją ugasi?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 10:22 

Ojj ! To naprawdę duuuuużaaaa strata dla całej społeczności wajsznawów, gdyż prawdziwy wajsznawa jest ponad sekciarstwem i murami, które stawiają zwykli ludzie.

Teraz już mogę powiedzieć, iż miałem to szczeście, że ostatni raz uczestniczyłem w jego bhajanie i wieczornym arati w miesiącu Kartik w poprzednim roku. W przeddzień wyjazdu do Polski pojechaliśmy z Premą Prabhu do Światyni Śri Kryszna Balaram głównie po to, by zobaczyć i usłyszeć Aindrę Prabhu. Jego bhajan i kirtan, jak zwykle, był niezwykle słodki i pełen mocy.

je anilo prema-dhana karuna pracura...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 14:53 

Odejscie Aindry Prabhu to wielka strata :(
Jednak zgadzam sie z Divya Prabhu,ze napewno osiagnal wieczna siedzibe Kryszny i jedyne co nam pozostaje to modlic sie o jego laske...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 15:45 

cóż każdy musi opuścić ciało...wszelka chwała temu prabhu...
czyżby był czystym wielbicielem żeby wrócił do świata duchowego? a to jest rzadkość w tych czasach, sam osobiście nie znam czystych bhaktów...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 16:45 

Kunja Devata dasa napisał(a):
cóż każdy musi opuścić ciało...wszelka chwała temu prabhu...
czyżby był czystym wielbicielem żeby wrócił do świata duchowego? a to jest rzadkość w tych czasach, sam osobiście nie znam czystych bhaktów...

A ja znam…
Aindra Prabhu od ćwierć wieku intonował święte imię w świętym dham. Jeśli nawet tak się zdarzyo, ze nie osiągnął w tym jeszcze doskonałości i nie wrócił do świata duchowego (osobiście wierzę, że wrócił) to i tak aż trudno sobie wyobrazić jak pomyślne będą jego ponowne narodziny.
Nie wiem czy Martanda Prabhu znajdzie chwile czasu żeby cos więcej napisać o okolicznościach jego odejścia… Na Facebook pojawiła się informacja, ze Aindra Prabhu leżał w dandavacie przed swoimi Bóstwami Gaur Nitai, ale nie do końca rozumiem jak to pogodzic z faktem pozaru w jego pokoju. No ale osoba która to pisała nie była bezposrednim świadkiem

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 17:30 
Sponsorzy

Wszelka chwała Świętemu Imieniu. Pmiętam jak we wczesnych latach 90 Rama Dasa Prabhu przywiózł pierwsze bjajany Aindry Prahu które mogłem osłuchać w jego towarzystwie. Pamiętam jak opowiadał o tych Bhajanach i powiadał o Aindrze Prabhu. Po dziś dzeń nadal jestem zaochany w jeo sposobie i smaku do intonowania Świętych Imion. wraz napewno gra kswój kolejny słodki bkajan dla Kryszny i Balaramy.
Wszelka chwła- rano po informcji jaka otrzymałem od Gatidy Prabhu ozwoliłem sobie ofiaroać moją dzisiejszą puje do wielbionych przeze mnie Salagram ila jego intencji. Npewno nie zaszkodziło.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 20:32 
Morderator

Aindra Prabhu
Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 22:20 

Wszelka chwała Aindrze Prabhu!!! Wszelka chwała Śrila Prabhupadzie!

Z Bhaktisiddhanta Vaibhava:

(framgment opisu dnia, w którym Śrila Bhaktivinoda Thakura przejawił rozrywkę opuszczenia ciała)

"Przyjechawszy pośród szlochów i zawodzenia, Sri Siddhanta Saraswati ujrzał swą matkę spokojną i opanowaną, nieprzejawiającą żadnych zewnętrznych oznak żalu z powodu śmierci. Pragnąc udobruchać ją znaczącymi słowy, powiedział: " Dzisiaj to jest dzień największego szczęścia i żadnego smutku. Dzisiaj nasz Mistrz ponownie wszedł w wieczne rozrywki naszego Pana. Teraz jest naszym obowiązkiem pamiętać o jego wiecznej pozycji, jego imię, cechy, postać i rozrywki. Odtąd będziemy podążać jego śladami z jeszcze większą intensywnością."'

Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

Osobiście miałem okazję raz spotkać Aindrę Prabhu we Wryndawan podczas jego kirtanu i z całą pewnością było to coś niezwykłęgo, niesamowite duchowe doświadczenie świętego imienia.
Po bhajanie powiedział, że nie ma nic ważniejszego niż intonowanie i wyraził transcendentalny żal spowodowany faktem, że wielu wielbicieli ma ważniejsze rzeczy do zrobienia niż wspólne intonowanie, które jest naszą dharmą...
"Teraz jest naszym obowiązkiem pamiętać o jego wiecznej pozycji, jego imię, cechy, postać i rozrywki. Odtąd będziemy podążać jego śladami z jeszcze większą intensywnością."
Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

Aindra Prabhu ki jaya!!!
Wasz sługa
Gopala Acarya dasa

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 lip 2010, o 22:38 

Na stronie Iskcon new wyczytałam, że przyczyna smierci był ulatniający się gaz z nieszczelnej instalacji :( Zgromadzone opary wybuchły, powodujac spalenie skóry na ciele, ale Aindra Prabhu juz zapewne wcześniej opuscił ciało w wyniku zatrucia. Mój Boże, czemu w tylu swiątyniach nie dba się o tego typu sprawy :( Moglibysmy miec jeszcze przez wiele lat jego towarzystwo (wiem, wiem zaraz ktos powie, że Kryszna chciał go zabrać, ale gdyby nie ten nieszczęsny gaz, moze by trochę poczekał)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 lip 2010, o 08:00 

Dokładnie w taki sam sposób kilka lat wcześniej opuściła ciało jedna z mych sióstr duchowych, również to miało miejsce we Wryndawan, wtedy nie doszło do pożaru, Mataji odeszła w wyniku zatrucia gazem.

Może nie wielu wielbicieli wie, że Aindra Prabhu również pełnił jeszcze jedną wspaniałą służbę przebierał osobiście Śri Śri Radha Śjamasundar.

Mój ostatni kontakt z Aindrą Prabhu był z okazji kupowania harmonium dla wielbicieli z Nama-hatta w W Stargardzie Szczecińskim. Aindra Prabhu osobiście stroił to harmonium, a potem zapytał się kto będzie go używał.

Pamiętam jak wychodził ze swego pokoju na 24 h kirtan, a zanim szła jego drużyna, w niej nasz kochany Martanda Prabhu...

Ten widok na zawsze zostanie w mym sercu...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 lip 2010, o 09:42 

Brajasundari napisał(a):
Moglibysmy miec jeszcze przez wiele lat jego towarzystwo (wiem, wiem zaraz ktos powie, że Kryszna chciał go zabrać, ale gdyby nie ten nieszczęsny gaz, moze by trochę poczekał)

Nic nie działa poza kontrolą i sankcją prawa karmy oraz, ponad nim, kontrolą i sankcją Pana Kryszny, gaz i jego nieszczelności także.
Ktoś mógłby więc tylko pytać, czy to zdarzenie było wynikiem osobistej karmy Aindry Prabhu czy aranżacją Pana Kryszny. Tylko po co zadawać takie pytanie?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 lip 2010, o 11:39 

Szczere kondolencje dla bliskich i przyjaciół! Oby Prabhu zawsze miał sposobność pełnienia czystej słuzby oddania dla Śri Śri Radha -Śyamasundara

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 lip 2010, o 16:08 

Aindra Prabhu - Ostatnia Podróż http://www.iskcondesiretree.net/photo/a ... m%3A204306

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Moderator: Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1