tym razem sos do ryzu
czyli cieciorka w sosie jogurtowym
duuuza porcja
skladniki
- ciecierzyca 0,5 kg
- jogurt naturalny gesty 0,5 l
- smietana 18 % gesta 0,25 l
- pestka dyni duza garsc
- papryka czerwona i zolta
- cury curcuma sol i ostra papryka
zaczynamy od namoczenia cieciorki na noc zalewajac ja wrzatkiem w garnku i przykrywamy ( duzo wody bo cieciorka pije )
nastepnegp dnia wstajemy rano mantrujemy rundy ( wszytkie na raz oczywiscie )
i niejedzac sniadania zabieramy sie do robienia cieciorki w jogurcie
wstawiamy zalana cieciorke na gaz i gotujemy okolo 2 godzin ( ale nie rozgotowujac jej bo musi byc lekko twarda ) a tym czasie w wiekszym rondelku rogrzewamy 2 lyzki oleju i wrzucamy pestke dyni prazac ja az zacznie strzelac poczym wrzucamy lyzke cury mieszamy chwilke i dodajemy pokrojona w kstke papryke dolewajac 1/4 szklanki wody i dusimy okolo 10 min odstawiamy na chwile i zalewamy jogurtem mieszajc caly czas potem dolewamy smietany i wsypujemy papryke ostra i kurkume po polowie plaskiej lyzeczki i sol ( soli mozna dac wiecej ) mieszamy wszystko dokladnie i ..... no wlasnie i co ? i masakra