sosik bedzie bialy jogurtowy wiec taki najlepiej smakuje z rurkami( sos jest dobry rowniez z ryzem )
skladniki :
- jogurt 0,5 litra naturalny ( gesty )
- pestka dyni ( garsc )
- papryka zolta czerwona i zielona ( po polowie z kazdej )
- koperek ale tylko swiezy
- brokuly ( jedna mala )
- sol, ostra papryka, cury, ( sambar masala o ile posiadamy ale wtedy nie dajemy ostrej papryki )
- oliwki o ile ktos lubi ( ja uwielbiam )

:):)
do sredniego rondelka dajemy olej lub maslo okolo 2 lyzki rozgrzewamy i dodajemy przyprawy czyli cury lub sambar masale ( plaska lyzke ) podsmazajac je troche potem jak w ostatnim przepisie zalewamy 1/5 szklanki wody i dodajemy pokrojona papryke i brokuly duszac tym razem pod przykryciem okolo 12 min mieszajac czasem i o ile to bedzie konieczne dolewamy wody zeby sie nie przypalalo w tym czasie na malej patelni lub w malym garnku rozgrzewamy odrobine oleju i wrzucamy garsc pestki dyni prazac ja na malym ogniu az zacznie strzelac poczym wrzucamy ja do garnka z uduszonymi juz warzywami wymieszac wszytko solac i dodajac drobno posiekanym koperkiem ( pol peczka ) na koncu wlawamy jagurt mieszamy i sosik gotowy ( oliwki dodajemy razem z paryka i brokulami )