Bajgle Najlepiej smakują rano, prosto z piekarnika
Składniki 2 szklanki mąki, 100 ml letniej wody, 15 g drożdży, łyżka oleju, 20 g cukru pudru, 1 łyżeczka soli
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie odrobiną cukru. Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Następnie łączymy wodę i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione, zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut ( pod przykryciem) Po pół godzinie, dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich bajgle. Dziurka powinna być dość duża, gdyż ciasto będzie jeszcze rosnąć. Uformowane bajgle gotujemy ok. 2 minut we wrzącej wodzie przewracając je w połowie czasu na drugą stronę.
Ugotowane, suszymy lekko, przekładamy na blachę i smarujemy śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut.
*************************************************************************
Włoskie chlebki oliwkowe
Składniki 500 g mąki, 20 g drożdży, 200 ml mleka, 50 ml wody, 50 ml oliwy extra vergine, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka cukru, 30 czarnych oliwek
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Mleko wymieszaj z wodą, cukrem i drożdżami, wlej do mąki, dodaj czarnuszkę i oregano, zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wlej oliwę i jeszcze raz zagnieć na gładkie, lśniące ciasto. 16 oliwek odłóż, resztę posiekaj i dodaj do ciasta. Ciasto uformuj w 4 kule, spłaszcz je starannie i ułóż na blasze, zostaw przykryte jeszcze na 20-30 min. do wyrośnięcia. Chlebki natnij na krzyż i posyp mąką.
Pozostałe 16 oliwek przekrój wzdłuż na połówki. W każdą ćwiartkę chlebka wciskaj po 2 połówki oliwek w małe, zrobione nożem nacięcia. Piecz chlebki w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i uzyskania ładnej skórki. Podawaj jeszcze ciepłe np. do sałatek i wędzonego sera.
|