Ja tak w związku z wczorajszym wykładem Triśamy Prabhu i czatem chciałam poruszyć dwa punkty natury czysto technicznej.
W pewnym momencie ktoś na czacie napisał, że upaniśady są częścią brahman. O ile wiem, to nie są. Brahmany i upaniśady to oddzielne pisma. Pierwsze są głównie komentarzami do wed w kontekście karma-kandy, działalności dla rezultatów. Upaniśady natomiast są również komentarzami do wed, ale natury filozoficznej i zaliczane są jnana-kandy. Jeśli ktoś ma inne informacje z konkretnego źródła, to niech się łaskawie podzieli.
Druga kwestia dotyczy sześciu wedyjskich szkół filozoficzno-teologicznych zwanych sad-darśana. Nie wszystkie one są częścią wedanty. Konkretne wedanta to tylko jedna z nich. Poniżej podaję nazwy szkół, ich głównych przedstawicieli, czy też założycieli, oraz główne pisma.
szkoła - główny proponent (czy założyciel?) - główne pismo
1. vaiśesika - Kanada -
Vaiśesika Sutra (zwana też
Kanada Sutrą)
2. njaja - Gautama -
Njaja Sutra3. sankhya - Kapila -
Sankhjakarika Iśwarakryszny
4. joga - Patanjdźali -
Joga Sutra5. (purwa)mimamsa - Dżajmini -
Mimamsa Sutra6. wedanta - Wjasadewa -
Wedanta SutraNa szkołę wedanty składa się adwajta-wedanta Sankary, viśistadwajta Ramanudży, dwajta Madhwy, acintja bhedabheda Dżiwy (wymienia się jego, jako że to on na piśmie sformułował teologiczne podstawy szkoły. Pan Caitanja tego nie zrobił) itd.
Mam nadzieję, że nikt się nie rozczaruje, że nie stanowimy całości tradycji wedyjskiej.