Teraz jest 27 lip 2026, o 16:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykłady na żywo on-line
PostNapisane: 20 lut 2008, o 06:55 

drodzy wajsznawowie
temat trudny jest niewatpliwie i pytanie rozwiniecia wymaga...
fajna mysla SP dzieli sie z czytelnikami...zeby zobaczyc nastroj wryndawany dham trzeba uruchomic w swoim sercu duchowa telewizje (cc5.22 - znaczenie), duchowe radio juz mamy :) dzieki jeremu prabhu, ktorego powinnismy teraz podrzucac do gory z okrzykami hip hip hura hip hip hura
co nam nie pozwala uruchomic duchowej tv?
SP - mowi by wykonywac medytacje wewnatrz nas samych powinnismy swiadomie przyjac wyzeczenia praktykujac taka medytacje - poprzez wysilki w tym kierunku wiedza, szczescie i wiecznosc zostana nam obiawione...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 10:22 

Divya napisał(a):
drodzy wajnawowie chcialem jeszcze raz podziekowac za wspolna sange w czasie wczorajszego wykladu trisamy prabhu z bhagawadgity (1 rozdzial)
padalo wiele pytan
i dzis czytajac CC znalazlem taki o to fragment dotyczacy jedego z wczorajszych pytan dotyczacego roznorodnych nastrojow wielbienia pana kryszny i tego ze demony nie sa obecne w swiecie duchowym, choc w swiecie matreialnym calkiem sporo ich i jak to jest ze kryszna je pokonuje skoro na orginalnej np. goloce ich nie ma? :)

To ja może jeszcze o dyskusji na temat Vasudewy-Kryszny na podstawie CC, Anytya-lila. Tam jest napisane, że pewnego dnia Pan Caitanya przyszedł do Rupy Gosvamiego i powiedział mu: "Nie próbuj zabrać Kryszny z Vrindavany, jako że On nigdy nie udaje się nigdzie indziej." (CC. Antya 1.66) I wówczas przytoczył werset z Yamala-tantry: "'Kryszna znany jako Yadukumara jest Vasudeva Kryszną. Różni się On od Kryszny, będącego synem Nandy Maharajy. Yadukumara Kryszna ukazuje Swoje rozrywki w miastach Mathura i Dvaraka, lecz Kryszna, syn Nandy Maharajy, nigdy nie opuszcza Vrindavany." (CC. Antya 1.67) Innymi słowy, Kryszna zrodzony w rodzinie Yadu nie jest purna, "pełnym" Kryszna, nie jest svarupą. Ma On swój udział w svarupie, ale nią nie jest. W kolejnych wersetach dowiadujemy się, że Rupa miał zamiar napisać sztukę o Krysznie i opisać w niej Krysznę we Vrindavan, jak też Krysznę poza Vrindavan. Jednak we śnie pojawiła mu się żona Kryszny, Satyabhama, i powiedziała, żeby napisał dwie osobne prace, a teraz Pan Caitanya to poparł. W rezultacie Rupa napisał dwie osobne sztuki: Vidagdha-madhavę, opisującą Krysznę we Vrindavan, i Lalita-madhavę, opisującą Krysznę w Mathurze i Dvarace.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 20:21 

Divya napisał(a):
dzieki jeremu prabhu, ktorego powinnismy teraz podrzucac do gory

bhaktowie litości ja mam lęk wysokości :shock:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 20:48 
Sponsorzy

Hare Kryszna!
Naturalbeat, czy wiadomo ile osób słuchało ostatniej audycji? Z tego co widziałem, dużo. Można przypuszczać, że jest tendencja wzrostowa. W związku z tym co ze slotami?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 20 lut 2008, o 21:18 

32 osoby miały włączone radio. Słuchało znacznie więcej :) To rekord! GAURANGA!!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 lut 2008, o 19:00 

kiedy przekroczyczym jednoczesne wykozystanie 40 slotów trzeba bedzie pomyslec o zwiekszeniu do 100 co oczywiscie bedzie generowac wieksze koszty

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 lut 2008, o 07:04 
Sponsorzy

Zapraszamy jutro na godzinę 20.00 na kolejny wykład z Bhagavat-gity (czytamy I rozdział), który poprowadzi Trisama Prabhu. Spotykamy się tutaj: http://www.radio.kryszna.info/, a pytania zadajemy tutaj: http://harinam.pl/czat/

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 lut 2008, o 07:33 
Sponsorzy

Jesteśmy po kolejnym wykładzie z Bhagavat-gity, który prowadził Trisama Prabhu. Wczoraj przekroczyliśmy rekord jeśli chodzi o aktywność na czacie harinamu. Było nas w pewnym momencie 24 osoby :)
Drogi Martinusie, ile osób odbierało radio?

Podczas wczorajszego wykładu prawie skończyliśmy I rozdział Bhagavat-gity, w którym poznawaliśmy wątpliwości Arjuny i jego argumenty przemawiającymi za tym, by zaniechać walki ze swoimi bliskimi.

Trisama Prabhu mówił o:
1. Różnych nastrojach bhaktów w relacji z Kryszną, o uporze Durjodany, który doprowadził do konfliktu zbrojnego, o motywach jakie kierowały Arjunę chcącego zobaczyć siły przeciwnika.

4. Słyszeliśmy o presji, w kontekście egoistycznych prób tworzenia z członków swojej rodziny bhaktów, o tym, że to może być przyczyną cierpienia dla bliskich. Trisama Prabhu mówił, że powinniśmy być dla nich łagodni i tolerancyjni. Trudno jest przekazać doświadczenie w słowach, ale jeśli bhaktowie zachowują stałość w swoich czynnościach, to bliscy mogą zaakceptować „inność” wielbicieli i jeśli dostrzegą w tym pozytywną wartość, to mogą zacząć pytać o jej źródło i sposoby jej osiągnięcia.

W kontekście tego wątku spodobało mi się mi się stwierdzenie Kumbhy, który napisał, że ten proces rozwoju duchowego nazywa się samorealizacją a nie "kogośrealizacją"

Pięknie ten wątek rozwinął Purnaprajna Prabhu historią z życia: "Ostatnio zostałem "zaatakowany" w metrze (helsińkim) przez nowonarodzoną Chrześcijankę z powodu czytania "diabolicznej" książki "Nektar Oddania". Pomimo, że natychmiast przyjąłem Chrystusa w sercu i uwierzyłem to nie była ona ze mnie zadowolona. Skłoniło mnie to do refleksji, jak bardzo możemy być przywiązani do rezultatów naszego nauczania, a przede wszystkim do kontroli innych poprzez próby sztucznej manipulacji ich wolną wolą.

Trisama konkludował: ostatecznie to ludzie decydują co zrobią, my możemy dostarczać informacji.

5. Poruszony został na czacie wątek cierpienia. W odpowiedzi usłyszeliśmy: cierpienie jest zadane przez Krysznę, jest wpisane w naturę tego wszechświata. Arjuna i Kryszna pojawili się, by wykazać, że jesteśmy w stanie pokonać cierpienie. Dlatego Arjuna ma na imię Gudakeśa (ten, który pokonał sen). Poprzez świadomość Kryszny, poprzez pamiętanie Kryszny możemy odrzucić wpływ złudzenia i związanego z nim cierpienia.

6. Była mowa o współczuciu Arjuny, przez które nie mógł walczyć. Współczucie Arjuny (czystego wielbiciela) omówione zostało w odniesieniu do współczucia Prabhupada, któremu zdarzało się reagować płaczem na cierpienia żywych istot.

7. Pojawił się też wątek szczęścia Kryszny. Jacek zadał pytanie:

20:51:30 ‹Jacek› Witajcie, Trisamo mowisz ze Kryszna posiada pragnienia.. czy wiec nie oznacza to ze musi je zaspokajac by byc szczesliwym?

W odpowiedzi Trisamy i bhaktów biorących udział w dyskusji usłyszeliśmy wiele oświecających argumentów, które można skonkludować:

- Kryszna jest szczęśliwy już sam w sobie, lecz zainteresowany jest poszerzaniem tego szczęścia.

- Kryszna jest dynamicznie szczęśliwy. Gdyby Absolut był statycznie szczęśliwy, to nie byłby Absolutem, ponieważ fakt ten zakłada ograniczenia. Kryszna był szczęśliwy i jest. Jego szczęście powiększa się absolutnie :)

- Jest to dynamiczny stan, który się pogłębia, podobnie jak z mamą, której rodzi się dziecko. Z każdym dniem dziecko przynosi coraz więcej szczęścia mamie.

- Technicznie to się nazywa ananda budhi vardhanam

- Absolut ma cechę "zwiększania" się w sobie. Absolut jako taki nie ma ograniczeń - stopień Jego szczęścia też nie ma ograniczenia, stąd też szczęście Jego ciągle rośnie, mimo że jest pełne i absolutne.

- Inwokacja do Śri Iśopaniszad jest dobrym obrazem tego stwierdzenia.

- Duchowa matematyka to 1+1=1 i 1-1=1. Dlatego Kryszna może być absolutnie szczęśliwy i jednocześnie Jego szczęście może się nieograniczenie powiększać. Materialna logika tu nie działa.

- Nasze umysły są ograniczone i nie można czymś ograniczonym zrozumieć czegoś nieograniczonego, nie te narzędzia :)

Było wiele innych wątków. Ogólnie jesteśmy na etapie zwątpienia Arjuny i w następny wtorek o 20.00 będziemy słuchać argumentów Kryszny. A póki co zapraszam na czwartkową audycję, którą poprowadzi Divyasimha Prabhu z Caitania Caritamrity.

Pozdrawiam radiosłuchaczy :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 lut 2008, o 09:06 

wczoraj nie mialem dostępu do neta i Cieszy mnie to ze radzicie sobie bezemnie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 lut 2008, o 09:34 

świetna relacja Ramesvar ...dzięki

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 lut 2008, o 09:29 

wczoraj byly techniczne problemy z laczem i dzwiekoszczelnym spiworem :), ktore bedziemy starali sie pokonywac :)
omawialismy wszechprzenikajacy aspekt absolutu i jego inkarnacje...oraz to ze prawda absolutna jest prosta - chlopiec pasterz :)
np. paramatma w wnetrzu atomu biegnie po jego srednicy z predkoscia swiatla przez dwa tygodnie :) czyli aspekt kryszny jest tez bardzo maly :) i duzy jednoczesnie :) gdyz z jego porow emanuja olbrzymie wszechswiaty :) w zaleznosci czy jest to maha wisznu czy ksirodakaszaji wisznu
byl moj kolega z podstawowki jacek na czacie - podobalo mu sie i powiedzial ze widac robie to co lubie. jacek powiedzial ze ze mna wszystkie tematy rozmowy koncza sie na krysznie :)
odpowiedzialem mu jak staremu druchowi wypadalo odpowiedziec w takiej sytuacji :) - jacek bo ostatecznie kryszna przenika wszystko i nie uciekniesz od niego choc bys chcial...- to stwierdzenie przekonalo jacka, powiedzial ze rzuca prace w londynie - jest tam ochroniarzem (nikt z was nie chcialby z nim walczyc - jacek ma brazowy pas w jednej z japonskich odmian walki) i ostatnio nawet kryl sir stinga - i wraca do polski. ma przyjechac do mnie do swiatyni...bede go prosil zeby juz zemna tu zostal...bo mi smutno tu bez niego i z nim czuje ze moge calymi dniami stac pod domami centrum i spiewac...a ze kazdy spiewac moze troche lepiej lub gorzej :)...to juz inny temat :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 mar 2008, o 19:24 
Sponsorzy

Zapraszam jutro o 20.00 na wykład Trisamy Prabhu na stronie http://www.radio.kryszna.info

Na razie tygodniowy plan audycji wygląda następująco:

poniedziałek - .................wolny kanał.......................

wtorek - godz. od 20.00 do 22.00 Trisama Prabhu (Bhagavat-gita)

środa - godz. od 19.50 do 21.30 Rameśvar dasa
(Kryszna Nocka dla dzieci i nie tylko oraz Nektar Instrukcji) ....w radiu http://www.waisznawa.pl pytania zadajemy na czacie tego portalu

czwartek - godz. 20.00 do 21.30 Divyasimha Prabhu (Śri Caitania Caritamrita)

piątek - .........................wolny kanał................

sobota - .........................wolny kanał................

niedziela - .........................wolny kanał................

Wiem, że to już i tak dużo jak na tydzień, ale można jeszcze zintensyfikować nasze Kryszna katha :) czemu nie ? :)
Jesteśmy na etapie wybierania dnia nadawania dla Madhaj-jivany Nitai Prabhu, który będzie prowadził audycję w portalu http://www.waisznawa.pl z Simhacalam w Bawarii. Na razie znam zakres godzinowy od 17.00 do 21.00. Jeśli możecie, to proszę powiedzcie, który dzień i które godziny z podanego zakresu byłyby dla Was dobre.

Madhaj Prabhu prosił również o sugestie tematyczne, o czym chcielibyście posłuchać?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 mar 2008, o 23:37 

Rameśvar das napisał(a):
Madhaj Prabhu prosił również o sugestie tematyczne, o czym chcielibyście posłuchać?

Moja sugestia - Praktyka Świadomości Kryszny, czyli co, jak i gdzie :) Na pewno taka audycja będzie skarbem dla wszystkich młodych stażem wielbicieli, do których ja także się zaliczam. Gauranga!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 mar 2008, o 07:35 
Sponsorzy

Martinus napisał(a):
Rameśvar das napisał(a):

Moja sugestia - Praktyka Świadomości Kryszny, czyli co, jak i gdzie :) Na pewno taka audycja będzie skarbem dla wszystkich młodych stażem wielbicieli, do których ja także się zaliczam. Gauranga!

Dziękuję Marcin, proszę powiedz jaki dzień Wam pasuje i godzina?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 mar 2008, o 08:02 

Ja, jako człowiek Karmita, proponuję niedzielę. Dla wielu osób jest to jedyny dzień wolny w tygodniu. Proponuję rozrywki i historie z książki Kryszna Kryszna.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Moderatorzy: Arjuna, Rameśvar das Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1