Teraz jest 29 lip 2026, o 11:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tora,Biblia,Wedy,Koran-które księgi najmądrzejsze?
PostNapisane: 25 sty 2010, o 23:30 

Takie przekorne pytanie, ale które są najbardziej obiektywne wg naukowców i zaraz największą mają wartość dla filozofów także? Proszę o odp. Aishka;-).

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Tora,Biblia,Wedy,Koran-które księgi najmądrzejsze?
PostNapisane: 26 sty 2010, o 00:00 
Sponsorzy

Bog przemaswia do kazdego ,na kazdym poziomie jego zaawansowania.wiec dla jednycj biblia ,dla drugich koran,czy tora,dla nas bhagavad gita-taka jaką jest. jest najleprza.
Mowi sie ze kazda droga jest dobra ,ktora budzi w człowieku miłosc do boga i pozwoli odnowic nasz wieczny z nim związek.
Osobiscie uwazam ze choc biblia jest bardzo wartosciowym textem nie ma bza wiele z transcendencją wspolnego,jezus nauczał bardzo upadłe osoby ,np nie kradnij ,czy nie cudołoz,to raczej zasady moralne.ktore oczywiscie są bardzo wazne.jednak On sam mawiał ze mam wam owiele wiecej do przekazania,ale wy nie jestescie gotowi by to przyjąc.
Islam z kolei propaguje -impersonalny aspekt boga ,Tory nie czytałem. Ale jsli chodzi o mnie Bhagavad gita jest spoko :D wyjasnia odp,nakazde pytanie.
Ide spac :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 sty 2010, o 05:25 

aisha napisał(a):
Takie przekorne pytanie, ale które są najbardziej obiektywne wg naukowców i zaraz największą mają wartość dla filozofów także? Proszę o odp. Aishka;-).

hmm.... moze lepiej zapytac na forum filozofii albo religioznastwa? Bardzo trudno odpowiedziec na takie pytanie, nie sadze nawet ze to mozliwe. Moze je troche przemysl i inaczej sformuluj?
Filozofowie religii czerpia z roznego typu Pism, w zaleznosci of filozofa. Jak mozna to przelozyc na numery? Czy chodzi Ci o ilosc publikacji (np) napisanej o filozofii chrzescijanstwa w porownaniu do filozofii siegajacej do tekstow hinduistycznych?

Tez nie rozumiem co oznacza w tym kontekscie slowo 'obiektywne'. Nie mozna chyba porownac obiektywizmu Biblii do obiektywizmu Bhagavad Gity - Pisma zostaly napisane w innych czesciach swiata cechujace sie odmiennymi swiatopogladami, systemami wartosci i byc moze.... innym rodzajem obiektywnosci.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 lip 2010, o 22:54 

[quote="
jezus nauczał bardzo upadłe osoby ,np nie kradnij ,czy nie cudołoz,to raczej zasady moralne.ktore oczywiscie są bardzo wazne.jednak On sam mawiał ze mam wam owiele wiecej do przekazania,ale wy nie jestescie gotowi by to przyjąc.
[/quote]

Możesz przytoczyć tekst źródłowy albo podać, w którym miejscu się to znajduje?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 lip 2010, o 02:20 

Syriush napisał(a):
[quote="
jezus nauczał bardzo upadłe osoby ,np nie kradnij ,czy nie cudołoz,to raczej zasady moralne.ktore oczywiscie są bardzo wazne.jednak On sam mawiał ze mam wam owiele wiecej do przekazania,ale wy nie jestescie gotowi by to przyjąc.

Możesz przytoczyć tekst źródłowy albo podać, w którym miejscu się to znajduje?[/quote]

EWANGELIA J 16, 12-15

Słowa Ewangelii według świętego Jana

Jezus powiedział swoim uczniom:
"Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz jeszcze znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek słyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam oznajmi. Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego bierze i wam objawi".

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 sie 2010, o 02:33 

bg2.46
Wszystkie cele, które zaspokajane są przez małą studnię, mogą od razu zostać zaspokojone przez wielki zbiornik wody. Podobnie, wszystkie cele Ved mogą zostać wyjawione temu, kto zna cel poza nimi.

SB.1.4.30

Rozmawa Wjasadevy z Naradą. Vjasadewa zna wszestkie Wedy na pamiec, jest ich autorem ale....

"Ale pomimo to czuję w sobie jakiś brak, chociaż osobiście zdobyłem wszystko, czego wymagają Vedy."

bg11.53
Postaci tej, którą teraz oglądasz swoimi transcendentalnymi oczyma, nie można poznać ani przez studiowanie Ved,....

SB. 1.3.35

"W ten sposób właśnie mędrcy opisują narodziny i czyny nienarodzonego i biernego, który nie daje się odnaleźć nawet w literaturze wedyjskiej. On jest Panem serca."

-------
Ogolnie mozna powiedziec ze Pisma sa autoryzowane jeśli są od Boga. Dla róznych ludzi rózne pisma beda mialy wiksze znaczenie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 wrz 2010, o 15:46 

Taka ciekawistka/ Jest tu bhaktinka ktora ma chlopaka muzelmanina-wegetajanina. Udali sie ostatnio do jakiegos mully by wypowiedzial sie co mowi ISlam na temat Waisznawizmu i Hare Kryszna.

Wedlog muly, istnije werset przypisowany Mahometowi, ktory opisuje iz, gdzies w dawanych Indiach zyl wielki prorok Kryszna. Mial on byc natchniony przez Boga,. Oznacza to ze iostaecznie islam uznaje Kryszne nie jako Boga ale jako proroka. Podobnie jak Jezusa.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 lis 2010, o 21:11 

Hmmm...ciekawa historia Pavano. Jednak tak sobie teraz myślę, że bój wygrywają Wedy, bo na "hinduiźmie"(zbioru wyznań, choć tamto to niepoprawne określenie,ale niech już zostanie),a więc i wisznuiźmie (krysznaiźmie) opiera się wiele religii no i księgi te są najstarsze.Biblia i Tora zawierają pewne wątki wedyjskie, tak samo Koran. No a w proroka i jednocześnie księcia jako wcielenie Boga jest też chyba łatwiej uwierzyć prostemu człowiekowi, ale to już chyba indywidualna kwestia, oni wierzą nie w boga tylko w samego proroka..

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 20:29 

Wydaje mi sie, ze Jezus byl jednym z Wyzszych awatarow i nauczal bardzo pieknych i uniwersalnych praw...o zasadach moralnych nauczal Mojzesz...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 21:23 
Sponsorzy

Nikita napisał(a):
Wydaje mi sie, ze Jezus byl jednym z Wyzszych awatarow i nauczal bardzo pieknych i uniwersalnych praw...o zasadach moralnych nauczal Mojzesz...

Nie kradnij nie, zabijaj nie cudzołoz,-to raczej nie są przykazania duchowe,ale moralne.
Jezus jest przez nas uwazany podobnie jak budda,za shaktiavesha avatara-czyli istote lyudzką,z specjalną mocą,pełnomocnictwem ,od Boga.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 21:32 

No tak: Wasze forum...Wasze poglady...Ja pozostane przy moich.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 gru 2010, o 23:11 

Akurat w tym wypadku zdaje mi sie ze Gouranga Awatra wyrzekl chyba praiwe to samo co TY:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 gru 2010, o 08:14 

Pavana Caitania napisał(a):
Akurat w tym wypadku zdaje mi sie ze Gouranga Awatra wyrzekl chyba praiwe to samo co TY:)

Ja rozumiem, że czasem warzywka mogą się wyrzec, ale żeby Gauranga Awatar? :roll: Nie chcę myśleć o skojarzeniach :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 gru 2010, o 08:46 
Sponsorzy

Madhavcaran napisał(a):
Pavana Caitania napisał(a):

Ja rozumiem, że czasem warzywka mogą się wyrzec, ale żeby Gauranga Awatar? :roll: Nie chcę myśleć o skojarzeniach :wink:

:D Oj to twoje poczucie chumoru.

Nikito,to ze Jezus nauczał głownie zasad moralnosci,wcale mu nie umniejsza. Raczej pokazuje do jakiego rodzaju ludzi kierował swoje nuczanie,wszak powiedział....mam wam o wiele wiecej do powiedzenia,ale wy nie jestescie w stanie tego zrozumiec.Jesli ktos zabija,cudzołozy ,to umowmy sie ze nie działa On w cywilizowany sposob,(mam na mysli kanon etykiety i cywilizacjijaki podany jest w Mahabharacie)
Mowił,nie zabijaj,a pierwsze co Oni zrobili to go zabili,czyz nie???

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 gru 2010, o 10:22 

Jezus umierajac powiedzial: "wybacz im bo nie wiedza co czynia"....ja to rozumiem w ten sposob, ze ludzie, ludzkosc zachowuje sie w taki sposob na jakim sie akurat znajduje poziomie swiadomosci. Poziom swiadomosci danego czlowieka jest tym wyznacznikiem...

W czasach Jezusa ludzie ci nie byli chyba zbyt wysoko ....

Potem takze roznie interpretowano Jego slowa...i mielismy palenie na stosach itd....

Ale ja wierze w ewolucje duszy poprzez reinkarnacje, czyli czlowiek zyjac wiele razy, doswiadcza dobra i zla i w ten sposob rozwija sie. Cierpienie jest nauczycielem dla ludzi. I znowu cytat z Biblii: " Jak posiejesz tak zbierzesz".

Zyjac wiele razy czlowiek doswiadcza roznych kolei losu a jego stan swiadomosci wzrasta. Patrzac na dzieje ludzkosci takze mozna dostrzec, w skali makro, ze ten poziom swiadomosci powoli ale jednak wzrasta....to co kiedys bylo normalne teraz budzi oburzenie.

A sciezki duchowe sa po to aby ten proces przyspieszyc....

Ale trzeba pamietac o tym, ze wszyscy jestesmy jednoscia, pochodzimy z tego samego zrodla i w te sama strone zmierzamy...kiedys wszyscy dobrna do mety...wczesniej czy pozniej....obojetna jaka sciezka i czy wogole jakas sie podaza....

Budda to byl czlowiek Sidartha Gautama, ktory sie oswiecil za swojego zycia a Jezus juz jako oswiecony sie narodzil czyli byl Awatarem....

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1