Teraz jest 29 lip 2026, o 14:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śrila Prabhupad
PostNapisane: 11 sie 2009, o 21:04 

Nie wiem jak jest lepiej, z mężem czy bez niego (ew.z żoną czy bez niej, ja mam żonę, i to dla nikogo nie jest łatwe, ale wydaje się nieodzowne kiedy słuchanie nawala i nie wystarcza, o nie.. :wink: ), ale życzę ci żebyś miała to co da ci lepsze szanse na powrót do Boga, to co da ci ostatecznie szczęście,...również to doczesne, bo nie sposób wszystko naraz przeskoczyć, jak sama z pewnością o tym wiesz mata!
Pokłony zatem dla ciebie!
bh. jarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 sie 2009, o 05:49 
Brajasundari napisał(a):
Gauranga Avatar das napisał(a):
Wiesz co Jarku
Juz nie moge wytrzymac i napisze to.

Myslę, że dobrym rozwiązaniem byłoby automatyczne przekierowywanie postów Jarka do odrębnego działu zatytuowaniego "wymiociny i odchody". Wtedy wszyscy pragnacy wspomóc swoja ayurwedyjską terapię wymiotami mogliby to czytać, a inni mieliby spokój :mrgreen:

Jeżeli ktoś zje coś, co jest niestrawne lub trujące, wymioty są naturalną reakcją obronną organizmu. :)

PostNapisane: 12 sie 2009, o 08:40 

Brajasundari napisał(a):
Myslę, że dobrym rozwiązaniem byłoby automatyczne przekierowywanie postów Jarka do odrębnego działu zatytuowaniego "wymiociny i odchody". Wtedy wszyscy pragnacy wspomóc swoja ayurwedyjską terapię wymiotami mogliby to czytać, a inni mieliby spokój :mrgreen:

Tekst bardzo niskiej klasy... Przykra sprawa... :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 sie 2009, o 10:16 
bhaktajarek napisał(a):
A kiedy nie ma czystego bhakty...

czy możesz wyjaśnić jak do tego doszedłeś?
Cytuj:
PRZYGOTOWUJĘ SIĘ DO ZOSTANIA UCZNIEM I TO JEST AUTORYZOWANY PROCES, MAM NA TO KONKRETNE INSTRUKCJE I JESTEM ZOBLIGOWANY DO OSTROŻNEGO WYBORU I SPRAWDZENIA GURU, A ON SPRAWDZA MNIE. [b][size=150]WYBÓR GURU TO NIE KOLEJKA PO OKAZJĘ W MEDIA MARKT!!!

wydaje mi się, że zanim zostaniesz uczniem, sam zająłeś pozycję guru i przyznałeś sobie prawo do ingerencji w wybory innych uczniów. nie mówiąc o niszczeniu czyjejś wiary.

PostNapisane: 12 sie 2009, o 13:21 

premananda napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):

Cytuj:
PRZYGOTOWUJĘ SIĘ DO ZOSTANIA UCZNIEM I TO JEST AUTORYZOWANY PROCES, MAM NA TO KONKRETNE INSTRUKCJE I JESTEM ZOBLIGOWANY DO OSTROŻNEGO WYBORU I SPRAWDZENIA GURU, A ON SPRAWDZA MNIE. [b][size=150]WYBÓR GURU TO NIE KOLEJKA PO OKAZJĘ W MEDIA MARKT!!!

wydaje mi się, że zanim zostaniesz uczniem, sam zająłeś pozycję guru i przyznałeś sobie prawo do ingerencji w wybory innych uczniów. nie mówiąc o niszczeniu czyjejś wiary.

W punkcie pierwszym wystarczy, że spojrzysz na następujący po nim cytat, tam jest odpowiedź, wsłuchaj się w nią, ja tylko idę jej logiką, innym miejscem, gdzie opcja nieobecności czystego wielbiciela jest poruszana jest Bhagavad-gita, gdzie w tekście 4.3 Pan Kryszna mówi: Ta najwyższa nauka przekazywana była poprzez sukcesję uczniów i święci królowie otrzymywali ją w ten sposób. Ale z biegiem czasu sukcesja uczniów została przerwana i nauka ta-taka jaką jest-zdaje się być stracona. Prabhupada tłumaczy, że dzieje się tak na skutek różnego typu interesownych interpretacji nauk Bhagavad-gity. Obecnie jest około 2000 zmian w samej BG. AS IT IS, co robi z niej dla wielu uczniów Srila Prabhupada, jak i dla Jego stronników i sympatyków co najwyżej BG.AS IT WAS, dla mnie to sygnał, że sukcesja została przerwana. Są miejsca, a cytowałem je tu już nie raz, gdzie mówi On, że nawet mała zmiana sprowadza wszystko do zera. Wy to nazywacie fanatyzmem, ja przerwaniem sukcesji.
W drugiej sprawie mówisz; wydaje mi się, że zanim zostaniesz uczniem, sam zająłeś pozycję guru i przyznałeś sobie prawo do ingerencji w wybory innych uczniów. nie mówiąc o niszczeniu czyjejś wiary." KLASYCZNY ISKCON-owy CHWYT. KRYTYCY, O ILE NIE SĄ WARIATAMI, A Z REGUŁY SĄ NIMI PRZECIEŻ, TO SĄ ZAZDROŚNIKAMI, SAMI CHCĄ ZOSTAĆ GURU ZAMIAST NAM ODDAWAĆ POKŁONY. Nie mierz wszystkiego swoją miarą.

A JA CIEBIE ZAPYTAM JAK ZACYTOWANE WERSY O WYMAGANYM POZIOMIE GURU MAJĄ SIĘ DO GURU AŚRAYA, AUTORSTWA BHAKTI CARU SWAMIEGO? mOŻE DOKONASZ RZETELNEJ ANALIZY PORÓWNAWCZEJ?

Co do osłabiania wiary, to o osłabianiu wiary w co, mówisz? Twoje podejście jest wątpliwe, to przez takie rozmowy właśnie wzmacniasz wiarę, nie ma bowiem takiej możliwości, że oboje mamy rację, moje i wasze poglądy są totalnie różne. Rację macie wy albo ogólnie i nieprecyzyjnie mówiąc "ja". Jak zatem właściwie nauczone osoby mają nie móc rozróżnić co jest prawdą a co nią nie jest? Pokazujesz im takiego "czopka" i mówisz to jest maya, a oni od razu widzą, że wy to nie maya. Spokojnie o tym pomyśl(cie). To nie jest niebezpieczne z logicznego punktu widzenia, to tylko nie zgadza się z waszą wizją, ale ISKCON tak się zmienia, co sami zresztą podkreślacie, że trudno powiedzieć nawet o co wy się bijecie i czy nie na darmo. Dyskusja nawet dla podstawowej higieny umysłowej jest konieczna, żeby nie popaść w skuśki sekciarstwa, bigoterię itp. To dotyczy was i mnie. Poza tym zmusza nas do czytania, studiowania i modlitwy, do nauki kontrolowania złości, mowy i wielu innych rzeczy.

Ja wierzę w Bhagavad-gitę Taką Jaka Jest według JBM A.C Bhaktivedanta Swamiego Prabhupada. Nie wierzę w obecny ISKCON, bo odszedł od jej nauk, nie wierzę w Gaudiya Math i Neo Gaudiya math, bo nie szAnują Srila Prabhupada, nie wykonując nawet Jego podstawowych instrukcji, co do tego z kim się zadawać i kogo słuchać, nie wierzę w Rittvik, bo również (jakoś) Go obrażają próbując mu narzucać swoją wolę w wymyślonym akcie rzekomej inicjacji pod Jego fizyczną nieobecność.

Musimy jednakże zgodnie z tym, co kilku bhaktów i bhaktinek dawało nam do zrozumienia tutaj, przyznać, że mamy skarajnie różne punkty widzenia, i nie mamy mocy zasadniczego ich zmienienia u naszych oponentów. Mamy jednak obowiązek dochodzenia prawdy, bo to jest zadanie powierzone nam przez Srila Prabhupada.

Z poważaniem bh, jarek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 sie 2009, o 16:06 

premananda napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):

[quote]
Staram się to wyjaśniać najlepiej jak umiem, ale ja też nie od razu na to wpadłem i nie od razu to wszystko zaakceptowałem. To proces, może dla was to proces mojej degradacji duchowej, ale jednak proces.
Oto co w 2006 roku napisał na ten temat H.H Prahladananda Swami.
Znałem ten tekst od co najmniej od dwóch lat, ale jako że głównie polegam na tym co pisze Prabhupada, to mi umknął fakt jego istnienia, daję to , bo zdaję sobie sprawę jak idiotycznie dla was brzmi to co mówi jakiś tam jarek. To zrozumiałe i stąd ten tekst teraz wstawiam.
"Such an uttama-adhikari Vaisnava is in perfect touch with the Supersoul and at every moment knows the Supreme Lord's desires."
(Duties of GBC and Guru in ISKCON, Prahladananda Swami, 2006)
tłumaczenie:Taki Uttama-adhikari jest w doskonałym bezpośrednim związku z Nadduszą i w każdym momencie
zna życzenia Najwyższego Pana

Czy ISKCON zna takiego czystego bhaktę na najwyższym poziomie (są też inne kategorie czystych bhaktów)? Oto co mowi na to H.H PS
"If the GBC Body sees someone as a self-efflugent acarya who is completely aware of the Supersoul and Srila Prabhupada's desires and instructions they can and should follow his/her instructions. No one so far has been seen in that category."
(Prahladananda Swami, Wed, 30 Aug 200614:32 +0300, emphasis added)

Tłumaczenie:Jeśli Rada GBC dostrzeże kogoś jako samo-promieniującego acaryę, który jest kompletnie świadom Nadduszy i pragnień, i życzeń Srila Prabhupada, to powinna ona podążyć za jego instrukcjami. Nie dostrzeżono jak dotąd nikogo kto byłby w tej kategorii.
(Obowiązki GBC i Guru w Iskcon-ie, Prahladananda Swami....2006

Ostatnio edytowano 12 sie 2009, o 19:36 przez bhaktajarek, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 sie 2009, o 16:55 
Obrazek

Śrila Prabhupada grający na kartalach. :)

PostNapisane: 13 sie 2009, o 12:22 
bhaktajarek napisał(a):
W punkcie pierwszym wystarczy, że spojrzysz na następujący po nim cytat, tam jest odpowiedź, wsłuchaj się w nią, ja tylko idę jej logiką, innym miejscem, gdzie opcja nieobecności czystego wielbiciela jest poruszana jest Bhagavad-gita, gdzie w tekście 4.3 Pan Kryszna mówi: Ta najwyższa nauka przekazywana była poprzez sukcesję uczniów i święci królowie otrzymywali ją w ten sposób. Ale z biegiem czasu sukcesja uczniów została przerwana i nauka ta-taka jaką jest-zdaje się być stracona. Prabhupada tłumaczy, że dzieje się tak na skutek różnego typu interesownych interpretacji nauk Bhagavad-gity. Obecnie jest około 2000 zmian w samej BG. AS IT IS, co robi z niej dla wielu uczniów Srila Prabhupada, jak i dla Jego stronników i sympatyków co najwyżej BG.AS IT WAS, dla mnie to sygnał, że sukcesja została przerwana. Są miejsca, a cytowałem je tu już nie raz, gdzie mówi On, że nawet mała zmiana sprowadza wszystko do zera. Wy to nazywacie fanatyzmem, ja przerwaniem sukcesji.

nie widzę żadnego związku związku między cytatem, a obecnością czystego wielbiciela.
za czasów Prabhupada było również wiele interpretacji BG (BG as it is jest cały czas dostepna za kliknięciem myszki), ale tylko teraz jest to przyczyną przerwania sukcesji, dlaczego?

Cytuj:
A JA CIEBIE ZAPYTAM JAK ZACYTOWANE WERSY O WYMAGANYM POZIOMIE GURU MAJĄ SIĘ DO GURU AŚRAYA, AUTORSTWA BHAKTI CARU SWAMIEGO? mOŻE DOKONASZ RZETELNEJ ANALIZY PORÓWNAWCZEJ?

poza znanym mi imieniem swamiego nic nie wiem, dlatego nie odpowiem.

Cytuj:
Co do osłabiania wiary, to o osłabianiu wiary w co, mówisz? Twoje podejście jest wątpliwe, to przez takie rozmowy właśnie wzmacniasz wiarę, nie ma bowiem takiej możliwości, że oboje mamy rację, moje i wasze poglądy są totalnie różne. Rację macie wy albo ogólnie i nieprecyzyjnie mówiąc "ja". Jak zatem właściwie nauczone osoby mają nie móc rozróżnić co jest prawdą a co nią nie jest? Pokazujesz im takiego "czopka" i mówisz to jest maya, a oni od razu widzą, że wy to nie maya. Spokojnie o tym pomyśl(cie). To nie jest niebezpieczne z logicznego punktu widzenia, to tylko nie zgadza się z waszą wizją, ale ISKCON tak się zmienia, co sami zresztą podkreślacie, że trudno powiedzieć nawet o co wy się bijecie i czy nie na darmo. Dyskusja nawet dla podstawowej higieny umysłowej jest konieczna, żeby nie popaść w skuśki sekciarstwa, bigoterię itp. To dotyczy was i mnie. Poza tym zmusza nas do czytania, studiowania i modlitwy, do nauki kontrolowania złości, mowy i wielu innych rzeczy.

jakiś czas temu rozmawiałem z pewnym bhaktą i rozmowa, zeszła na temat jego Guru.Ten bhakta coś mi powiedział i ja to skrytykowałem ( pejoratywnie). na drugi dzień przyszło zrozumienie, że nie znam serca tego bhakty i jego Guru i nie mam żadnego prawa do ingerowania w ich związek.
ten bhakta jest bardzo zainspirowany od wielu lat, a jego guru od kilkudziesięciu lat wykonuje polecenia swojego guru, Śrila Prabhupada. bardzo sie zawstydziłem i nie chcę popełnić tego fo pa nigdy więcej.
Cytuj:
Ja wierzę w Bhagavad-gitę Taką Jaka Jest według JBM A.C Bhaktivedanta Swamiego Prabhupada. Nie wierzę w obecny ISKCON, bo odszedł od jej nauk, nie wierzę w Gaudiya Math

sytuacja jest taka: a priori przyjmujesz Śrila Prabhupada za aćarię, a priori masz 100% zrozumienie jego nauk ( przy czym sam twierdzisz, że nie mamy do nich dostępu ze swojego poziomu).
te dwa a priori doprowadziły cie do wniosku, że wszyscy są w błędzie.
przyjąłeś również autorytet H.H. Prahladanandy Swamiego. przecież jako członek ISCKONu jest on w błędzie, więc jak może mówić prawdę?

PostNapisane: 13 sie 2009, o 15:20 
Obrazek

Srila Prabhupada

PostNapisane: 13 sie 2009, o 16:00 

Waldemar napisał(a):
Obrazek

Srila Prabhupada

Dziękuję Waldemar!

Nie wiem kim jest Srila Prabhupada, ale wiem że to co pisze, jak mówi(nagrania) i jak wygląda inspiruje mnie i napełnia wiarą, że jest świat poza zasięgiem mojej myśli i mowy. Rodzą się pytania i nasuwają wnioski, czy ci, ktOrzy Go mieli rezprezentować zachowali się rzetelnie w sprawach tak nam nieznanych, Nie chcę niczego "schrzanić" i "przejechać się", bo wierzę że to co ON mowi to prawda, choć to rzeczy najbardziej niepojęte i zaiste najbardziej "odlotowe" jakie kiedykolwiek ktoś tu na ziemi usłyszał! Zatem słowami z śastr pytam: Czy w ISKCONIE spełnione są te wysokie i nieodzowne jak widać kryteria wobec NASZYCH PRZEWODNIKÓW W PODRÓŻ W ZAŚWIATY!
sKORO NIE MA WŚRÓD NAS UTTAMA-ADHIKARI, TO DLA KOGO I DLACZEGO UCZNIOWIE ISKCON GURU ŚPIEWAJĄ RANNE ARATI, ALBO GURU-PUJE (MAM NA MYŚLI DOM, LUB POZA ŚWIATYNIĄ, GDZIE GENERALNIE, BO SĄ WYJĄTKI NIESTETY, CZCI SIĘ TYLKO ACHARYĘ, SRILA PRABHUPADA)
CZY NAWET NIEZWYKŁY, (to fakt! )MADHYAM ADHIKARI MOŻE ZOSTAĆ GURU INACZEJ JAK POZA " REGULAR GURU...but ON MY ORDER?"-(CO JEST CYTATEM Z SRILA PRABHUPADA Z ROZMOWY Z MAYA 1977 NA TEMAT SUKCESJI PO NIM) CO WYKLUCZA WSZELKIE SYSTEMY WYBIERANIA I SELEKCJI GURU, ZNANE W ISKCON-nie-NIEWEDYJSKIE
A zatem czy nie imitację właśnie w świetle tych wersetów mamy? I jakie to ma znaczenie, jeśli nie przerwanie sukcesji, zasady posłuszeństwa, właśnie?
Jeśli imitatorzy upadają, to kto nas prowadzi, upadli imitatorzy?
"Jednakże nikt nie powinien imitować zachowania zaawansowanego wielbiciela czy maha-bhagavata
(wielbiciel pierwszej klasy) bez bycia samozrealizowanym, bo przez taką imitację każdy ostatecznie upadnie." - Nektar Instrukcji 5. Znaczenie

"Jak człowiek inteligentny i kompetentny na tyle, aby posiadać wzniosłe kwalifikacje mógłby pozwolić swoim zwolennikom na sławienie go, gdyby faktycznie ich nie posiadał ? Wysławiać człowieka przez mówienie, że jeśli by był wykształcony, to mógłby zostać wielkim uczonym czy wielką osobistością jest niczym innym jak oszukańczym procederem." - Srimad Bhagavatam 4.15.24

"...ktoś, kto w rzeczywistości nie posiada (pewnych) kwalifikacji nie powinien próbować angażować swych zwolenników i wielbicieli w gloryfikowanie go dla tychże, nawet jeśli mogą one zamanifestować się w przyszłości. Jeśli człowiek, który faktycznie nie posiada atrybutów wielkiej osobistości angażuje swoich zwolenników w wysławianie go w oczekiwaniu, że atrybuty takie rozwiną się w przyszłości, to taki rodzaj pochwały jest w rzeczywistości obrazą." - Srimad Bhagavatam 4.15.23.Znaczenie

Jak wielbiąc osobę popełniającą obrazy, przyjmującą wielbienie na wyrost, poza własną adhikara, a zatem samemu popełniając obrazy mogę zrobić postęp?
To zwykłe pytania, czy ktoś na nie odpowie rzeczowo?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 sie 2009, o 19:31 
Morderator

bhaktajarek napisał(a):
Czy jesteście zainteresowani powrotem do Boga czy swoistym Bollywood?

wole Bollywood niż twoje nawiedzone gadki i prosiłem Ci żebyś sobie znalazł inne towarzystwo, do ewangelizowania, kim ty jesteś ze cały czas rzucasz wszystkim wyzwania? ja też rzucam Ci ostatnie wyzwanie albo odchodzisz sam albo dostajesz bana masz czas do poniedziałku żeby się ładnie pożegnać albo odejdziesz bez pożegnania....

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 sie 2009, o 20:09 

madhava napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
Czy jesteście zainteresowani powrotem do Boga czy swoistym Bollywood?

wole Bollywood niż twoje nawiedzone gadki i prosiłem Ci żebyś sobie znalazł inne towarzystwo, do ewangelizowania, kim ty jesteś ze cały czas rzucasz wszystkim wyzwania? ja też rzucam Ci ostatnie wyzwanie albo odchodzisz sam albo dostajesz bana masz czas do poniedziałku żeby się ładnie pożegnać albo odejdziesz bez pożegnania....

Jestem bhakta jarek, i mam pytanie czy madhyam adhikari może upaść? Odpowiadam : nie, nie może, madhyam adhikari nie może upaść!

JEST PIĘKNY SIERPNIOWY KALI YUGAŃSKI WIECZÓR I MAYA HARCUJE W NASZYCH UMYSŁACH JAK TALALA MADHAVO!
ZATEM IDĘ POMANTROWAĆ PRZED SNEM HARE KRYSZNA HARE KRYSZNA KRYSZNA KRYSZNA HARE HARE HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE, WIELKĄ MANTRĘ WYZWOLENIA!
pOLECAM POSŁUCHAĆ CZASEM, PIĘKNA SPRAWA, NIE JESTEŚ TYM GOŚCIEM, KTÓRY MNIE STRASZY, NIE JESTEŚ BYŁYM PANKIEM, NIE JESTEŚ ROCKERSEM, RAPUJĄCYM BIG MADHAVA ADMINISTRATOREM, JESTEŚ MOIM BRATEM, A MOŻE SIOSTRĄ GDZIEŚ TAM GDZIE NIE MA INTERNETU I ŻADNEGO BZDETU!!! :lol:
pOZDRÓWKO, JAK TO MAWIACIE

A teraz pięknie się żegnam!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 sie 2009, o 20:56 
Morderator

bhaktajarek napisał(a):
NIE JESTEŚ TYM GOŚCIEM, KTÓRY MNIE STRASZY, NIE JESTEŚ BYŁYM PANKIEM, NIE JESTEŚ ROCKERSEM, RAPUJĄCYM BIG MADHAVA ADMINISTRATOREM,

Nikogo nie strasze prosiłem Cie kilka razy w prywatnych postach zebys wyluzował mówiłes ze ok a potem znowu robiłes swoje, bhaktowie do mnie dzwonia i pisza że mają Cie dosyc naprawde starałem sie dac milonową szanse ale to nie skutkuje....
Nigdy nie byłem Rockersem z motorów to raz w zyciu prowadziłem ROMETA :) i na tym moja przygoda jako motodiabła sie skończyła :twisted:

bhaktajarek napisał(a):
JESTEŚ MOIM BRATEM, A MOŻE SIOSTRĄ GDZIEŚ TAM GDZIE NIE MA INTERNETU I ŻADNEGO BZDETU!!! :lol:
pOZDRÓWKO, JAK TO MAWIACIE

A teraz pięknie się żegnam!

Ciekawa forma pozegnania, ale lepsza tak niz żadna ja równiez zegnam mam nadzieje ze tym razem na dobre i zycze duzo mozliwosci rozwoju w zyciu duchowym

Madhava - czarny charakter

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 sie 2009, o 06:43 
Obrazek

Arati Srila Prabhupada. :)

Gaura

To prezent pożegnalny dla Ciebie Jarku z okazji Janmasthami.

Pozdrawiam,
Waldemar :)

PostNapisane: 14 sie 2009, o 07:13 
Maha Bala napisał(a):
Stara zasada pszczol mowi: Kto nie jest z nami, ten jest przeciwko nam!

Sorry Madhavo, ze sie wtracam :oops: , ale zastanawiales sie kiedys ile wysilku trzeba wlozyc w to, aby ktos zostal bhakta? No chyba, ze masz patent na seryjna produkcje. :wink: Jakby na to nie patrzec bh. jarek jest bhakta, a tu prosze, zegnam, banuje, zycze szczescia...a nie lepiej, jak ci pomoc? :roll: Jako moderator zdajesz sobie chyba sprawe, ze tworzac ten portal, a przede wszystkim forum dyskusyjne czasami nie bedzie lekko i przyjemnie. Wiec...? Trzeba podjac wyzwanie! Chyba, ze sie myle i ten portal ma sluzyc jedynie "zdrowej propagandzie i konstruktywnej krytyce". :evil: Jezeli tak to nalezy Ci sie popiersie Lenina :lol: i nijak ma sie to do Twoich przekonan nawet ideologicznych.
:D

Wystarczy spojrzeć na stronę główną portalu i już wiadomo, co jest tu grane. :D :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1