Teraz jest 28 lip 2026, o 20:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 gru 2006, o 00:21 
Sponsorzy

Hari Bolo!Kochani
To Ja! wasz smuciasz :lol: To Oczym Pisze Ramesvar ji jest sluszne.
Bedąc aspirującymi wielbicielami,mamy te sklonnosc do wyrywkowego przysfajania tylko tego co dla nas atrakcyjne w kulturze wedyjskiej,jednak to co nie pojete,okresla sie mianem Bzdury do szescianu.
Ja sam osobiscie mam zbyt emocjonalne podejscie do zycia,dla tego bylbym hipokryta pouczajając madhave c dasa o etykiecie i podejsciu do bhakti marga,w sklad ktorej wlasnie siastra i komentarze aczariow uchodzą za wolne od ulomnosci ,zrodlo wiedzy.(i tak wersety np,z Gity jak i komentarze S P,są dla mnie na rownym poziomie,bez prabhupada bhagavadgita nie przebila by sie przez zakute egocentryzmem (Przepraszam za zwrot)Płly ludzi z zachodu.
Wydaje se ze nikt tu nikogo nie chce od uczyc samodzielnego myslenia,bo to przeciez sam Srila Prabhupada powiedzial.....Podpoządkujcie wszystko,swoim autorytetom,ale nie inteligencje,co to znaczy ze jak najbardziej ,poto mamy pic wieczorem przed snem gorące mleczko(mniam mniam :wink: )z geee , miodem i szafranem ,by substancji w mozgu nam przybylo i by w oparciu o instrukcje siastr i guru weryfikowac czy np,czyjes wypowiedzi są nie eleganckie ,czy poprostu ktos nie dewiuje :lol:
Ale etykieta przedewszystkim! ! !
byc moze madhavaji ma mylne pojecie o tym na czym polega samodzielne myslenie???? :wink:
albo poprostu tak jak ja nie lubi bądz nie umie przyznac ze czaesami skwasi :wink: w danej kwestji.
Szczerze mowiąc poznalem Madhave Carana Prabu kiedys osobiscie i przemile wrazenie na mnie zrobil,a tu teraz taki czarcik sie pojawia he he
tak jak sugeruje tutaj obecna wiekszosc na czele z wielkim Moderatorem :D Madhavą Bhagavanem dobierajmy troszke delikatnosci w nasze plodne texty tak by nikogo nie kulo to w oczy i nie ranilo to czyjegos uczucia do np,siastr,ktore tez są osobami :wink: ,
Kali Yuga to wiek walki i hipokryzji,wiec proponuje raczej szukac wspolnych zgodnych punktow,a dla osob ktore nie lubią,lub niepotrafią na swoim kaniszta adhikari etapie akceptowac pozornie sprzecznych oznajmien siastr czy kryszny ,z siastr oraz pokornych acz kolwiek nie zawsze doskonałych prob wyjasnienia nam punktow w ktore wątpimy,lepiej udac sie bezposrednio do Guru z takim zapytankiem(jak to juz wczesniej Balaramek 11 zasugerowal.
A tak na marginesie to fajne te zdjecia z ostatniego programiku w legnicy:-)
Grupo Harinamowa! :lol: Łączmy i doskinalmy sie we wspolnej walce z uosobieniem Kali,ktory pooprzez naszą osobistą Hipokryzje nas od wewnątrz w sercach jeszcze nieraz ciągle pali :lol:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Ekadasi
PostNapisane: 12 gru 2006, o 15:55 

"W czasie jednej z rozmów Śrila Prabhupada powiedział, że w Ekadaśi nie należy ofiarowywać ziarna mistrzowi duchowemu ani też Panu Caitanyi i Jego towarzyszom;

Wielbiciel: Czy w Ekadaśi możemy ofiarowywać Bóstwom ziarna?
Śrila Prabhupada: O tak. Ale nie guru. Jiva-tattva przestrzegają Ekadaśi, ale nie Visnu. My pościmy aby oczyścić się z naszej materialnej choroby ale Radha-Krsna, Caitanya Mahaprabhu... Caitanyi Mahaprabhu także można nie ofiarowywać ziarna, jako że gra On rolę wielbiciela. Jedynie Radha-Krsnie, Jagannatowi można ofiarowywać ziarno. Ale Guru-Gaurandze nie. I nikt nie powinien przyjmować tego prasada. Powinno się je przechowywać do następnego dnia. [Śrila Prabhupada w czasie rozmowy w pokoju w Tokyo, 22 kwietnia 1972r.]"

madhava napisał(a):
Hari!

1. jak to jest po ofiarowaniu Krysznie bhoga, powstaje prasadam czyli duchowe pozywienie pozbawione karmy, malo tego dajace mozliwosc robienia postepu duchowego, wiec jak to jest ze ofiarowane dzien wczesniej zaluzmy jedzenie(ziarno) w dzien ekadasi jest pelne grzechu?

"Ściśli zwolennicy zaleceń Vaisnava unikają w Ekadaśi przyjmowania jakiegokolwiek maha-prasada z ofiarowania, w którym były także ziarna. Śastry wyjaśniają, że w Ekadaśi papa-purusa (uosobiony grzech) przyjmuje schronienie w ziarnach i dlatego za wszelką cenę unikamy tego dnia jedzenia ziarna, nie chcąc nawet ryzykować jedzeniem potraw bez ziarna, które były ofiarowane na jednej tacy razem z potrawami zawierającymi ziarno. Maha-prasada z Ekadaśi powinno być przechowywane do nastepnego dnia; a jeśli nie jest to możliwe można je dać osobom, które nie przestrzegają ściśle zaleceń Vaisnava lub zwierzętom. W rzeczywistości maha-prasada utrzymuje swoją czystość w Ekadaśi mimo obecności papa-purusa i dlatego oczyści ono każdego kto je zje. Mimo to zwolennicy Caitanyi Mahaprabhu, ściśle przestrzegając zaleceń Vaisnava, unikają maha-prasada w tym dniu, jako że ich ścisła sadhana byłaby zakłócona przez obecność papa-purusa."

"Pancaratra Pradipa" - "Uwagi Na Temat Ekadaśi" - fragmenty

To chyba trochę odpowiada na Twoje pytanie ciekawe :)
hari bol!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2006, o 17:43 
Sponsorzy

Bardzo Fajne ,to co Mdhu napisales.
Byla tez jedna rozrywka Pana Gaurangi,kiedy bylo ekadaszi,a lokalni bramini chcieli ugoscic Mahaprabhu prasadam,ktore nie koniecznie bylo ekadasziowe.Pan Gauranga poprostu aby nie urazic braminow,powiedzial .....Chetnie przyjme prasadam w waszy domach,ale po kirtanie dobrze????
zapytal Pan ,na co bramini sie zgodzili.I tak Kirtan trwal ,az do rana nastepnego dnia i wtedy Pan przyjol posilek:-)
Sri Ekadaszi Ki Jay!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2006, o 18:03 

W sprawie wątpliowści Madhava Carana Prabhu, skontaktowałem się z moim fińskim przyjacielem Bhrgupada Prabhu, doktorem studiów religijnych i sanskrytu, który napisał całą książkę poświęconą Ekadasi pod tytułem "Dearest to Visznu", do nabycia za jedyne 6 Euro pod http://www.blservices.com/ w Radhadesh. Szczegółowe odpowiedzi na ten temat są podane w jego książce. Poniżej zamieszczam jego punkt widzenia.

Madhav Caran napisał(a):
No bo niby czemu miałbym przyjmować złe reakcje karmiczne za nie wiadomo co? Za nie swoje czyny? Wydaje mi się to niesprawiedliwe. Potrzebuję głębszego wyjaśnienia.

Nie jest to przyjmowanie grzechu innych osób. Raczej grzechem samym w sobie jest nieprzestrzeganie Ekadasi, i ciężar tego grzechu jest porównywany do zabicia swojej matki, ojca, guru itd. W ten sposób wyjaśnia to Sanatan Gosvami w Hari-bhakti-vilasa 12.21.

Madhav Caran napisał(a):
A swoją drogą, możesz podać cytat z Wed o grzesznych reakcjach w ziarnie i roslinach strączkowych w dni Ekadaszi?

Wszystkie śastry mówią o tym, że grzech przebywa w anna w Ekadasi. Anna oznacza generalnie "jedzenie" i dlatego najlepiej jest zupełnie pościć w Ekadasi. Jeżeli nie jest to możliwe, wtedy można przyjąć anukalpa czyli "jedzenie postne" (w ISKCON-ie popularnie zwane "Ekadasi prasadam"), co jest równoznaczne z powstrzymaniem się od spożycia ziarna i roślin strączkowych. Anukalpa w czasie Ekadasi jest takie samo jak i podczas innych dni postnych takich jak Janmastami, Gaura Purnima, Rama Navami itd. Jest to też wyjaśnione na początku 12-ego rozdziału Hari-bhakti-vilasa.

Madhav Caran napisał(a):
...czy i jak można pogodzić stwierdzenie z jednego pisma, straszące, że jak ktoś je ziarno w Ekadaszi, to nawet jak osiągnie siedzibę Boga (czyli w czysty sposób pokocha Go), to z niej przez to upadnie, ze stwierdzeniem samego Boga, który w Bhagavad Gicie OBIECUJE, że osoba, która do Go raz osiągnie, nigdy nie wraca do tego materialnego świata. Pan Kryszna tam podkreślił, ze taka jest Jego obietnica. [...]

To pierwsze stwierdzenie jest takze wewnętrznie sprzeczne, na bazie samej teologii wisznuizmu, no bo jeśli ktoś osiąga Vaikunthe, to oznacza, że został oczyszczony z wszelkiego grzechu i grzesznej mentalności, prawda? Jak więc fakt popełnienia grzechu, z którego dusza została oczyszczona, może spowodować upadek ze świata duchowego?? Przecież w ogóle by się tam nie znalazła, gdyby winna była (nie uzyskała łaski) popełnienia tak ciężkiego grzechu, prawda?

Wspomniany w tym wątku werset ze Skanda Purany 4.95.37 jest także podany w Hari-bhakti-vilasa 12.21. Sanatana Gosvami wyjaśnia w swoim komentarzu do tego wersetu, że ten "upadek z Vaikunthy" oznacza iż albo taka osoba nigdy nie osiągnie Vaikunthy lub też, że upadnie z towarzystwa Vaisznavów, jako że Vaikuntha może oznaczać także towarzystwo Vaisznavów. Tego typu pozornie sprzeczne ze sobą oświadczenia śastr, muszą być ze sobą zharmonizowane zgodnie z Vaisnava siddhantą, w sposób w jaki zrobił to powyżej Sanatana Gosvami, ale nie należy obrażać śastr tylko z powodu, że czegoś od razu się nie rozumie.

Madhav Caran napisał(a):
balarama11 napisał(a):
cytat ze Skanda Purany przestrzegający, że osoba jedząca zboże w dzień Ekadaśi staje się mordercą swej matki, ojca, brata i mistrza duchowego, i nawet jeśli wznosi się na planetę Vaikuntha, upada

Dla mnie takie oznajmienia są nie do strawienia. To są bzdury do sześcianu.

Madhav Caran napisał(a):
Ja tę obietnicę z ust Pana Kryszny przyjmuję za nadrzędny, ostateczny i wiążący argument, a oznajmienia sprzeczne z nim, na bazie Jego słów, nazywam bzdurą. Jak ktoś chce to nazywać aparadhą, jej/jego wola, wolna droga.

"Ta osoba natychmiast powinna odprawić pokutę za popełnienie śastra-aparadha, poważnie." (Bhrgupada dasa)

Jaka powinna być ta pokuta? Na pewno nie popełni się błędu intonując dodatkowe rundy maha-mantry, poszcząc, dając dotację Vaisnavom & braminom, a jako że jest to czas maratonu grudniowego Śrila Prabhupada, zawsze można wyjść na sankirtan aby rozprowadzić pośród innych ludzi śastry.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 10:35 
Sponsorzy

Piękne wyjaśnienie Purnaprajna Prabhu :) Dzięki

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 11:55 
Sponsorzy

Hare Kryszna

Purnaprajna napisał(a):
...Tego typu pozornie sprzeczne ze sobą oświadczenia śastr, muszą być ze sobą zharmonizowane zgodnie z Vaisnava siddhantą, w sposób w jaki zrobił to powyżej Sanatana Gosvami, ale nie należy obrażać śastr tylko z powodu, że czegoś od razu się nie rozumie.

Sorry, ale potrzebuje dalszej harmonizacji.
Nie w temacie zgodności stwierdzeń poszczególnych pism, ale z naturalnym chyba dla każdego, oporem do zaakceptowania tego, iż nie przestrzeganie Ekadasi jest jak zabójstwo matki, ojca czy guru. Takie stwierdzenia, podane na surowo, bez dodatkowego komentarza, u "normalnej" osoby wywołują szok. Jak może być tak, że jedzenie kromki chleba z masłem w Ekadasi jest zabójstwem! :? Może nawet ze szczególnym okrucieństwem. :D
Napisz coś proszę Purnaprajana więcej o tym jak należy rozumieć grzech w ujęciu pism wedyjskich. Może istnieje tam pojęcie "okoliczności łagodzących" ? Zjadłem, już tyle kromek chleba w Ekadasi, że to moja jedyna nadzieja na uniknięcie piekła. :D

Serdecznie pozdrawiam

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 16:10 
Morderator

Purnaprajna jesteś profesjonalistą, chyle czoła i jestem pod wrażeniem dzieki za te piękny komentarz do słow Madhavy Carana, sam dzieki twoim słową uzupelnilem informacje.

Co ty na to Madhavo Caranie, czy rozwiało to twoje wątpliwoci odniosnie Ekadaszi?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 16:39 
madhava napisał(a):
Co ty na to Madhavo Caranie, czy rozwiało to twoje wątpliwoci odniosnie Ekadaszi?

Niestety nie. Nie mam jednak ochoty na dalszą dyskusję i podważanie podanych przez Purnaji argumentów.

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 19:28 
Sponsorzy

Drogi Purnaprajna, czy możesz powiedzieć w jaki sposób korzystasz z tekstów Hari bhakti vilas? Gdzie są one dostępne?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 19:51 

Rameśvar das napisał(a):
Drogi Purnaprajna, czy możesz powiedzieć w jaki sposób korzystasz z tekstów Hari bhakti vilas? Gdzie są one dostępne?

Wiele rozdziałów i wersetów z Hari-bhakti-vilasa dotyczących ekadasi-vrata można znaleźć w książce "Dearest to Vishnu" Brghupada dasa, o której poprzednio już wspomniałem. O ile wiem, to nie ma ISKCON-owego, pełnego tłumaczenia tego tekstu. Istnieją natomiast tłumaczenia i publikacje poza ISKCON-owe, podejrzewam że do nabycia w każdym kiosku Ruchu na Loi bazar we Vrindavan. ;) Osobiście, nie posiadam tej książki.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 21:28 

Purnaprajna napisał(a):
Rameśvar das napisał(a):

Wiele rozdziałów i wersetów z Hari-bhakti-vilasa dotyczących ekadasi-vrata można znaleźć w książce "Dearest to Vishnu" Brghupada dasa, o której poprzednio już wspomniałem. O ile wiem, to nie ma ISKCON-owego, pełnego tłumaczenia tego tekstu. Istnieją natomiast tłumaczenia i publikacje poza ISKCON-owe, podejrzewam że do nabycia w każdym kiosku Ruchu na Loi bazar we Vrindavan. ;) Osobiście, nie posiadam tej książki.

Są też zapiski Bhakti Caru Swamiego, który prowadził niegdyś seminaria o etykiecie waisznawów na bazie Hari-bhakti-vilasa. Nie mam ich teraz pod ręka ale jakiś czas temu tłumaczyłem je na polski.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2006, o 21:55 
Sponsorzy

Purnaprajna napisał(a):
Wiele rozdziałów i wersetów z Hari-bhakti-vilasa dotyczących ekadasi-vrata można znaleźć w książce "Dearest to Vishnu" Brghupada dasa, o której poprzednio już wspomniałem. O ile wiem, to nie ma ISKCON-owego, pełnego tłumaczenia tego tekstu. Istnieją natomiast tłumaczenia i publikacje poza ISKCON-owe, podejrzewam że do nabycia w każdym kiosku Ruchu na Loi bazar we Vrindavan. Wink Osobiście, nie posiadam tej książki.

Trisama napisał(a):
Są też zapiski Bhakti Caru Swamiego, który prowadził niegdyś seminaria o etykiecie waisznawów na bazie Hari-bhakti-vilasa. Nie mam ich teraz pod ręka ale jakiś czas temu tłumaczyłem je na polski.

Dziękuję, fajnie by było mieć do tego dostęp. Wiem, że Śrila Kryszna Kszetra Prabhu prowadził tłumaczenia tej książki

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2006, o 14:28 

tHomeK napisał(a):
Sorry, ale potrzebuje dalszej harmonizacji.
Nie w temacie zgodności stwierdzeń poszczególnych pism, ale z naturalnym chyba dla każdego, oporem do zaakceptowania tego, iż nie przestrzeganie Ekadasi jest jak zabójstwo matki, ojca czy guru. Takie stwierdzenia, podane na surowo, bez dodatkowego komentarza, u "normalnej" osoby wywołują szok. Jak może być tak, że jedzenie kromki chleba z masłem w Ekadasi jest zabójstwem! :? Może nawet ze szczególnym okrucieństwem. :D

Przestrzeganie ślubu Ekadasi dotyczy głównie zwolenników kultury wedyjskiej, i przyjmujących autorytet śastr. Osoby spoza tej kultury, nie posiadając wiedzy, nie otrzymają za jedzenie ziarna w Ekadasi specjalnych negatywnych reakcji. Jednak kiedy takiej osobie będącej w ignorancji na temat chwał Ekadasi, w nieświadomy sposób przytrafi się ściśle przestrzegać Ekadasi, to otrzymuje ona duchową i materialną korzyść, tak jak jest to obiecane. :) Nawet sam Yamaraja obiecuje takiej osobie, że nie zaprosi go do "miejsca tortur". (HBV 12.139-141) Tak wielkie jest miłosierdzie Pana Kryszny dla uwarunkowanych i cierpiących dusz!

Żaden materialny grzech nie jest w stanie wystarczająco opisać reakcji za nieprzestrzeganie Ekadasi-vrata, jak też i żadne materialne obietnice nie są w stanie oddać prawdziwych chwał duchowego ślubu Ekadasi. Hari-bhakti-vilasa 13.8, cytując za Narada Puraną mówi:

"Seks z własną matką jest czymś dobrym. Jedzenie krowiego mięsa jest czymś dobrym. Zabijanie i picie wina jest czymś dobrym, ale nie jest dobrym jedzenie w Ekadasi."

Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że wspomniane rzeczy są czymś złym, ale taki szokujący kontrast jest bardzo przewrotnym, i jednocześnie efektywnym sposobem podkreślenia ważności przestrzegania Ekadasi. Śastra wcale się tu nie myli, ale należy takie mocne i graficzne stwierdzenia właściwie zrozumieć.

Skanda Purana (4.95.37) mówiąc matrha pitrha ca-iva bhratrha guruha tatha porównuje osobę, która lekceważy Ekadasi-vrata, do mordercy matki, ojca czy guru. Faktem jest, że po zjedzeniu kromki chleba w Ekadasi, nie umierają ani nasi rodzice, ani też nasz guru. Dlatego też, to powyższe oświadczenie Skanda Purany, które dosłownie oznacza "Ten kto je w Ekadasi jest mordercą własnej matki, ojca, brata i guru", musi być zrozumiane w pośredni sposób.

Ekadasi jest transcendentalne, a korzyści z jego przestrzegania daleko wychodzą poza zwykłą karmę materialnego świata. Gloryfikacja różnych korzyści wypływających z przestrzegania Ekadasi-vrata, poprzez porównywanie ich do wielkich i upragnionych materialnych osiągnięć (np. wyzwolenie w niebie, zdrowie, dobrą żonę i synów - HBV 115-118), daje nam możliwość lepszego zrozumienia wielkości jego chwał. Jako że nieprzestrzeganie Ekadasi stanowi aparadha (obrazę), reakcjami za to nie jest "zła karma" (która będąc tymczasową wcale nie jest taka zła), ale zahamowanie naszego rozwoju duchowego w podobny sposób jak to się dzieje przy nama-aparadha, dhama-aparadha, vaisnava-aparadha, itp. itd.

Potwierdza to w Ragavartma-Candrika Śrila Viśvanatha Cakravarti Thakura mówiąć, że nieprzestrzeganie Ekadasi prowadzi do pojawienia się nama-aparadha (obraz w stosunku do Świętego Imienia). Dlatego też, z czysto duchowej perspektywy, takie reakcje są znacznie poważniejsze niż za popełnienie najgorszego materialnego grzechu, a zwykłe metody zadośćuczynienia czy pokuty za ich popełnienie, po prostu nie działają. Z tego powodu, reakcje te są porównane do grzechów uznawanych generalnie za najohydniejsze z możliwych, aby chociaż w przybliżeniu uzmysłowić nam powagę ich konsekwencji. Wydaje mi się, że z tej właśnie perspektywy widzi to Sanatana Gosvami, który dając bardzo krótki komentarz do wersetu ze Skanda Purany (4.95.37) mówi: "Ten kto je (w Ekadasi), staje się mordercą matki itd. Oznacza to, że otrzymuje on grzechy nabyte poprzez ich zabicie".

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2006, o 14:51 

tHomeK napisał(a):
Może istnieje tam pojęcie "okoliczności łagodzących" ? Zjadłem, już tyle kromek chleba w Ekadasi, że to moja jedyna nadzieja na uniknięcie piekła. :D

Nieumyślnie popełnione błędy i uchybienia podczas przestrzegania Ekadasi nie mają negatywnego wpływu na osobę, która w dobrej wierze stara się zadowolić Pana. Kryszna nie jest chorym psychopatą, który karze swego bhaktę za techniczne uchybienie w przestrzeganiu postu. ("Bhakto Wacławie, nareszcie złapałem Cię na błędzie! Miałeś pomiędzy zębami ziarenko ryżu z poprzedniego dnia. Idziesz więc za to do piekła!!! Muahahahaha!" :twisted: ) Kryszna patrzy głównie na nasze motywacje i intencje, i akceptuje naszą miłość poprzez naszą służbę oddania. :)

Co więcej dla osób które z jakichś powodów nie są w stanie przestrzegać wszystkich dni postnych, istnieją dwa Ekadasi w roku (Bhaimi i Nirjala Ekadasi), które posiadają moc zniwelowania wszystkich ewentualnych niedociągnięć w przestrzeganiu innych Ekadasi. Dodatkowo polecenie guru jest ważniejsze niż wszystkie inne względy, włączając w to posty. W Hari-bhakti-vilasa 12.100 jest też powiedziane, że polecenie guru nie łamie postu.

Warto także wiedzieć, że spanie w ciągu dnia, jak też i seks łamią Ekadasi-vrata (potwierdza to mnóstwo wersetów w HBV). Hari-bhakti-vilasa 13.35 definiuje post jako coś więcej niż zaledwie powstrzymanie się od jedzenia. Postem nazywa powstrzymanie się od grzechu i przyjemności zmysłowych, w celu kultywacji dobrych cech charakteru.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2006, o 20:25 
Sponsorzy

Drogi Purnaprajno, dziękuję za te wyjaśnienia. Wcześniej dostrzegałem tylko techniczną-powierzchowną stronę ekadasi, teraz ukazałeś kontekst i znaczenie.... aż nie mogę się doczekać kolejnego ekadasi, by móc odnieść post do zdobytych informacji.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1