Teraz jest 29 lip 2026, o 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tora,Biblia,Wedy,Koran-które księgi najmądrzejsze?
PostNapisane: 24 paź 2011, o 07:23 

Pavana Caitania napisał(a):
prof. Filutek napisał(a):
z prawami człowieka zawartymi w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka ONZ w 1948 roku oraz oraz wieloma innymi międzynarodowymi aktami prawnymi będącymi podstawą demokracji, głoszącymi równość prawa dla wszystkich, bez specjalnych enklaw i przywilejów dla żadnej z grup społecznych. Jakież to proste.

tak swoja droga, te Prawa czowieka to stsnkowo nowy nabytek/ 1948 a sporo wojej juz bylo w celu wpwadzenia tychrze praw, w krajach ktore nie zabardzo je chcialy: ) Ciekawostka moze byc tez rodowow. Generalnie byly sporzadzane przez filozfow z klasy mieszczanskiej. gdyby Prawa czlowieka byly generwane przez klase rycertsta zapewnialy by do "prawo do honoru" gdyby przez klase kaplanastwa do "prawa do odkrycia swej duszy" ale jako ze mieszczanie juz wygrwali ze swoim biznswym podejsciem zagwatwaly "prawo do zycia i posiadania dubr" Dosc zawezone jak na cos co ma obowazaywac calosc swiata. Jak do tej pory nasza kultra pokanala wsztskei pzrecwne obcje od Indian Amryki poncej wybitych (ich wersja praw czlowika zapomnina) czy chocby z Japonskimi wartosciami Samorajow. Wygralismy raczej mieczem niz sila przerkazu praw..

Nikt tutaj nie postuluje by w Arabii Saudyjskiej, Jemenie i Pakistanie obowiazywał wytwór tych filozofujących, kapitalistyczno - mieszczańskich zgniłków czyli tzw. prawa człowieka, ani nie chce ustanawiania go tam "mieczem". Ale wolałbym by obowiązywał nadal tutaj, w Europie, w miejscu gdzie mieszkamy i gdzie przybysze z tychże krajów chcą zaciągnąć swoje wytwory, jak to piszesz, "klasy kapłańskiej".

Albo może po prostu by podnieść klasę tej dyskusji napiszę w ten sposób jak odpowiedziała mi gndd:

To co piszecie to retoryka bolszewii. Widać ta sama szkoła.

Cro-Mags "Life Of My Own"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 paź 2011, o 22:38 

Z tego co zauwazylem to Govindanadini dobrze argumntuje. Wyglada jakby miala racje. Znaczy Twoj jak narazie najwikszy cost to jakas metafora odsnie czytanai Gity w luzku, mogles sie bardziej postarac. Puki co przchylam sie do zdania GNn.

Co do zas Europy, to to ze Muzemanie np maja prawo wierzyc tu w swoja religie oznacza zwycistwo kutry zachdniej, bo to ona (k. zachdnia) ustalila ze kazdy ma prawo wierzyc w co chce. W momncie w ktrym zwycieza glosy domagajace sie np "skonczenia z prblemem muzmanskiM" wtedy moze to byc prznajmij w takim wydaniu w jakim znamy kutr. naszej. Tak czy siak poczatkowo bylem nawet po twej stronie ale dyskusje jakby przegrales.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 paź 2011, o 10:02 

Z tego co zauwazylem to Govindanadini dobrze argumntuje. Wyglada jakby miala racje. Znaczy Twoj jak narazie najwikszy cost to jakas metafora odsnie czytanai Gity w luzku, mogles sie bardziej postarac. Puki co przchylam sie do zdania GNn.
Co do zas Europy, to to ze Muzemanie np maja prawo wierzyc tu w swoja religie oznacza zwycistwo kutry zachdniej, bo to ona (k. zachdnia) ustalila ze kazdy ma prawo wierzyc w co chce. W momncie w ktrym zwycieza glosy domagajace sie np "skonczenia z prblemem muzmanskiM" wtedy moze to byc prznajmij w takim wydaniu w jakim znamy kutr. naszej.

To jest właśnie ta demagogiczna, obrzydliwa poprawność polityczna która w koncu zniszczy tą naszą kulturę. Nikt nie postuluje by zabronić jakiejs grupie przekonań ani praktyk religijnych. Czy ISKCON wysuwa żadania by sądzić wg. prawa Manu? Nie. ISKCON w Polsce i Europie jest legalny dzieki temu że spełnia jeden warunek: jego wenętrzne prawo nie pozostaje w sprzeczosci z przepisami chroniącymi bezpieczeństwo i porządek publiczny, zdrowie , moralność publiczną, władzę rodzicielską albo podstawowe prawa i wolności innych osób.

Prawo szarii w której kobieta jest częściwo ubezwłasnowolniona ( przykładu daleko nie trzeba szukać - na poprzedniej stronie mogłeś się dowiedzieć od że zgoda do opieki nad jej dzieckiem zależy od woli ojca dziecka i teścia) stoi w sprzeczności z tymi zasadami. Gndd uważa że Sąd powinien brać pod uwagę zdanie tych panów (czyli prawo obowiązujące w Iranie) a nie to że w Iranie nie ma żadnego neutralnego odpowiednika swojej instytucji i samemu rozważyć czy przyznać jej prawo do opieki. Jest to dla mnie absurdalny tok myslenia, tak samo jak to że prawo szarii wraz ze wzrostem populacji muzulmanów i ich przewaga nie zacznie byc czymś obowiazujacym całe społeczeństwo. Nie jestem zainteresowany dyskusją tego typu i wykazywaniem oczywistości.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 25 paź 2011, o 23:37 

Ocenilem ten fragmnt krtory do tej pory byl. Govindandaini jak mniemam pokanala Cie na argumnty. Nie wiem czy teraz juz nei za pozno> Podzikowales za rozmowe przeciez?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 paź 2011, o 10:30 

Ocenilem ten fragmnt krtory do tej pory byl. Govindandaini jak mniemam pokanala Cie na argumnty. Nie wiem czy teraz juz nei za pozno> Podzikowales za rozmowe przeciez?

Tobie chyba też powinienem. Jak nie powtarzasz się w kółko, to uparcie dyskutujesz ze swoimi wyobrażeniami n/t pogladów drugiej osoby a nie z jej poglądami.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 paź 2011, o 01:10 

Nie wiem, mi chodzilo raczej o dobre rzeczowe argumenty. No wiesz, bez emocji obrazania sie tylko solidne argumnty. Tutaj u Ciebie jakby zabraklo, - prznajmij ja tak widze - a Gnn miala trszke lepiej. Byc moze masz racje tylko ze nie potrfiles tego na spokojnie udowdnic. Kto wie. Puki co pozarwiam i papa.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 paź 2011, o 14:31 

Jeżeli chodzi o podziękowanie za rozmowę, to nie ma za co. (Pewnie się z tym zgodzisz... ;) )

To jest właśnie ta demagogiczna, obrzydliwa poprawność polityczna która w koncu zniszczy tą naszą kulturę. Nikt nie postuluje by zabronić jakiejs grupie przekonań ani praktyk religijnych. Czy ISKCON wysuwa żadania by sądzić wg. prawa Manu? Nie. ISKCON w Polsce i Europie jest legalny dzieki temu że spełnia jeden warunek: jego wenętrzne prawo nie pozostaje w sprzeczosci z przepisami chroniącymi bezpieczeństwo i porządek publiczny, zdrowie , moralność publiczną, władzę rodzicielską albo podstawowe prawa i wolności innych osób.
Tutaj jest kilka kwestii.

Jedna jest taka, że islam też jest legalny w Polsce i w Europie co wydaje się świadczyć o tym, że są tacy co uważają, że islam również nie pozostaje w sprzeczności z wymienionymi przez Ciebie wspaniałościami.

Inna kwestia jest taka, że chociaż ISKCON jako taki nie sugeruje wprowadzenia prawa Manu w Europie to propaguje wśród swoich członków niektóre z poglądów Manu - wybiórczo. Sama kwestia warnaśramy, czterech aśramów i varn, co tu mówić o pozycji kobiet. No i zdarzają się też niestety tacy "wierni" co sugerowaliby, by wiernie ISKCONowe żony popełniały sati. Na szczęście są to jednostki.

Prawo szarii w której kobieta jest częściwo ubezwłasnowolniona ( przykładu daleko nie trzeba szukać - na poprzedniej stronie mogłeś się dowiedzieć od że zgoda do opieki nad jej dzieckiem zależy od woli ojca dziecka i teścia) stoi w sprzeczności z tymi zasadami. Gndd uważa że Sąd powinien brać pod uwagę zdanie tych panów (czyli prawo obowiązujące w Iranie) a nie to że w Iranie nie ma żadnego neutralnego odpowiednika swojej instytucji i samemu rozważyć czy przyznać jej prawo do opieki. Jest to dla mnie absurdalny tok myslenia,

Ok, to może powiedz co Ty byś zrobił na miejscu sędziego? Odmówiłbyś tej kobiecie prawnej opieki nad dzieckiem bo Ci nie odpowiadają zasady prawne obowiązujące w Iranie? Wkroczył do Iranu, żeby ich zmusić do zmiany systemu sądownictwa? Odesłał tą kobietę z dzieckiem do Iranu? Czy może masz jakieś inne propozycje? Moim zdaniem w tym przypadku uznanie zaświadczeń przedstawionych na podstawie zasad obowiązujących w Iranie było właściwym posunięciem.

tak samo jak to że prawo szarii wraz ze wzrostem populacji muzulmanów i ich przewaga nie zacznie byc czymś obowiazujacym całe społeczeństwo. Nie jestem zainteresowany dyskusją tego typu i wykazywaniem oczywistości.

Ja tu nie widzę żadnych oczywistości. Szaria nie jest oczywistością - nie istnieje jako jednolity system prawny. Tak jak Polska ma swoje prawa, Szwecja swoje, UK, swoje, itd, tak w różnychpaństwach, w których szaria odgrywa jakąś rolę, istnieje różnorodność. W przypadku szarii różnorodność jest jeszcze większa, jako że często tylko niektóre kwestie są omówione na poziomie państwa, wiele pozostawia się lokalnym imamom czy innym uczonym w pismach.

Jeżeli chodzi o to, że muzułmanie kiedykolwiek będą stanowili większość w Europie też nie jest żadną oczywistością. Ale tak gwoli argumentu: założmy, że tak by się stało. Pozostają nadal kwestie, które nie są oczywiste: czy faktycznie chcieliby wprowadzenia szarii w Europie? A jeżeli tak, to której? Pewnie sami między sobą nie mogliby się zgodzić.

Weźmy przykład kobiety, o której wspomniałam. Sądzę, że wprowadzenie szarii w Europie ani było jej w głowie. Mogła być nawet niewierząca. Natomiast w jej przypadku istotne dla niej było to, żeby sąd w Szwecji uznał w jej przypadku zasady dotyczące sprawowania opieki prawnej nad dzieckiem w Iranie.

A co do mnie i "bolszewii", to raczej chyba nie zważywszy, że to w Rosji w tej chwili dyskutuje się zakazanie Bhagavad-gity Srila Prabhupady motywując to tym, że jest to "literatura ekstremistyczna":

http://news.iskcon.com/node/3893/2011-09-16/russian_federal_security_tries_to_ban_bhagavad_gita_as_it_is

Natomiast, może kogoś to zainteresuje, Rupa Goswami pisał swoje pierwsze poematy o Krysznie będąc osobistym sekretarzem na dworze... zgadniesz? Sułtana Alauddin Husseina Shaha. Nie wiem jaką to szarią sułtan się kierował, ale widać nie przeszkadzało mu, że jego najbliżsi współpracownicy nie tylko studiowali Wedy, ale i sami pisali o Krysznie. Może jak już Polską będzie nam łaskawie rządził jakiś sułtan to będzie patronem wybudowania świątyni dla Kryszny w Gdańsku, tak jak pod patronatem Akbara Rupa Goswami wybudował świątynię Radha-Gowinda we Wryndawanie? ;)

Islam, szaria i kobiety to obecnie nierzadko takie hasła-wytrychy używane jako straszaki. Wydaje mi się, że rzeczywistość jest często bardziej złożona i wcale nie taka oczywista, jak się to czasami sugeruje.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 gru 2011, o 21:04 

Z cyklu wspaniałości systemu szariatu:

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... reedukacji

Cytuj:
Władze indonezyjskiej Sumatry zatrzymały ponad 60 punków, którzy zamierzali wziąć udział w koncercie rockowym.Wszystkich skierowano na przymusową, 10-dniową reedukację. Przedstawiciel prowincji Aceh, gdzie doszło do incydentu, tłumaczy, że zarówno zachowanie jak i wygląd zatrzymanych był sprzeczny z obowiązującym na tym terenie prawem szariatu.Policja podała, że 59 mężczyzn i pięć kobiet, zatrzymanych w drodze na koncert, przetransportowano autobusami do odległego o 60 kilometrów ośrodka wychowawczego. Na miejscu zgolono im charakterystyczne punkowe fryzury, pozbawiono charakterystycznych koszulek z napisami, wykąpano w jeziorze i poddano "działaniom wychowawczym".

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 gru 2011, o 23:55 

prfesr filutek trszke propgande siejesz. to tak jakbys wyslal do arabii saudyjskiej zdjecia tych dzici co gdzies w polsce zostaly zabite i do beczek powkaldane. To co podaje prasa - to sensacja - nie mozna zobywac wiedzy o jakiejs kultrze z gazet...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 09:13 

prfesr filutek trszke propgande siejesz.

Racja, sama propaganda. W rzeczywistości zdjęcie pochodzi z indonezyjskiego zakładu fryzjerskiego "Pod Chmurką" a łzy klientki wynikają ze szczęścia i wzruszenia, bo jak powszechnie wiadomo marzeniem każdej kobiety jest mieć ścięte włosy.

to tak jakbys wyslal do arabii saudyjskiej zdjecia tych dzici co gdzies w polsce zostaly zabite i do beczek powkaldane.

Nie mam nic przeciwko temu. Natomiast nie można by było powiedzieć że wsadziła je tam na rozkaz biskupa przydecezjalna katolicka milicja obyczajowo-religijna. Wtedy być może w twojej analogii znalazła by się cząstka sensu.

nie mozna zobywac wiedzy o jakiejs kultrze z gazet...

Można ją zdobywać zewsząd. I należy.

Ps.
Kilka dni temu na podstawie publikacji z gazety zdobyłeś się tutaj na taki komentarz dotyczący Kościoła Prawosławnego:

Niesamowite jak cos co jest uniwerslna ponad czasowa wiedza - zostaje zwalczane i przykryte przez dorazne, sprawy takie jak rywalizacja sekciarska czyli wtym przpadku obawa kosciala Prawoslawnego. Szkoda ze te male, sekciarskie, ale jednak ludzkie odruchy obawyt wygrwaja i moze dojsc do zapomninia prawdzwej wiedzy.

Więc wygląda na to, że wymagasz ode mnie czegoś, czego sam nie praktykujesz.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 kwi 2012, o 17:49 

Za duża wiedza na temat różnych kultur może wbrew pozorom prowadzić do zagubienia się i spowodowania tego że przestaniemy łapać kim jesteśmy . Mam głębokie przekonanie że "ścieżka Kriszny jest tą najwłaściwszą :o

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 09:26 

Znacie moje poglądy - zawsze twierdziłem że PKP, parowozy, elektrowozy etc. to czyste zło:

Pakistański minister ds. kolei Ghulam Ahmed Bilour oznajmił w sobotę, że ofiaruje 100 tysięcy dolarów osobie, która zabije reżysera antyislamskiego filmu "Niewinność muzułmanów". Wezwał także, by do starań o zabicie reżysera dołączyli się talibowie i Al-Kaida.

http://fakty.interia.pl/swiat/news/100- ... mu,1845348

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 27 wrz 2012, o 07:46 

Pakistański minister ds. kolei Ghulam Ahmed Bilour oznajmił w sobotę, że ofiaruje 100 tysięcy dolarów osobie...

Czy mogę prosić o kontakt?

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 paź 2012, o 23:39 

Nie wiem czy wiecie ale Mahomet byl czlowikiem dosc wrazliwym, byl tez poetą. Byl w swych czasach uwazny tez za pantoflarza. Znana jest histria gdy jego 2 zona zarzadala czegos tam od niego, Mahomet poszedl porozmwiac o tym z Bogim i Bog nakazl mu spelnic te zachcianke.

Ciekawostka jest tez to ze nawolywal do wiary w jednego Boga - Allaha (doslownie - Bog ktory jest Bogiem) a nauczal wsrod plemion politeistycznych. Sama ideaa ze Bog jest jeden a nie wielu byla tam jednak znana poprzez kupcow chrzesjan i zydow.

Inna ciekawostka jest taka ze w Islamie opisy osob swietych sa bardzo "realne" np padaja tam takie zdania jak "wtedy swiety poszedl siku, gdy wrocil..." lub "swiety beknol i rzekl" lub "po obcieciu paznokci..."

Inna ciekawstka ze zwczaj zaslanina twarzy przez kobiety czadorem pochodzi z Europy pierwotnie a nie z Islamu. Dokadnie z Bizancjum i od ksiezniczek. Byl czas gdy nizsze wartswy nasaldowaly (cos jak moda) zachwanie wladcow Bizancjum. Sa pewne przeslanki wskazujace iz pierwsze takie obcyzaje zafundowaly kobiety same sobie a nie mezczyzni.

Tak czy siak podumowijac, za duzo gazet w tych tamatach za malo wiedzy jako takiej jak zawsze: )

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 paź 2012, o 18:04 

Nie wiem czy wiecie ale Mahomet byl czlowikiem dosc wrazliwym,

Ciekawy artykuł sprzed roku z Mahometem, dość wrażliwym człowiekiem, w centrum:

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,37658, ... ofil_.html

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1