Teraz jest 28 lip 2026, o 20:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 19:30 

Madhav Caran napisał(a):
balarama11 napisał(a):
cytat ze Skanda Purany przestrzegający, że osoba jedząca zboże w dzień Ekadaśi staje się mordercą swej matki, ojca, brata i mistrza duchowego, i nawet jeśli wznosi się na planetę Vaikuntha, upada

Dla mnie takie oznajmienia są nie do strawienia. To są bzdury do sześcianu.

Z jednej strony masz na swoim avatarze zdjęcie Szrila Prabhupada z drugiej strony stwierdzasz ,ze pewne cytaty z Jego komentarzy do CC to "bzdury do sześcianu".Może warto jednak zachować odrobinę szacunku do oznajmień Świetych osób i Pism nawet jeśli mamy wątpliwości to moze wyrażać je w bardziej subtelny sposób [chocby po to , by nie obrażać religijnych uczuć niektórych bhaktów]

No i może warto poszukać zrozumienia znaczeń takowych tekstów u osób ,które przyjmujemy za aytorytety, czyli zapytać się o to swego Guru

Ja się spotkałem już z tłumaczeniem tego stwierdzenia ,ze nawet jeśli ktoś wznosi się na planety Vaikhuntha upada- jest to nie tyle opis rzeczywistej sytuacji ale raczej służy uwydatnieniu sytuacji, podkreśleniu ostrzeżenia przy którym występuje [w tym wypadku chodzi o łamanie Ekadasi]

Dla mnie ta sytuacja jest dosyć klarowna , jeśli Pan Wisznu zezwolił by uosobienie grzechu w Ekadasi przyjęło schronienie w ziarnie to jedzenie owego nie jest pomyślne w tym okresie z drugiej strony dzięki Gauranga Avatar das za ciekawe i pouczjące objaśnienia tego cytatu ze Skanda Purany

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 19:45 
balarama11 napisał(a):
Madhav Caran napisał(a):
balarama11 napisał(a):
cytat ze Skanda Purany przestrzegający, że osoba jedząca zboże w dzień Ekadaśi staje się mordercą swej matki, ojca, brata i mistrza duchowego, i nawet jeśli wznosi się na planetę Vaikuntha, upada

Dla mnie takie oznajmienia są nie do strawienia. To są bzdury do sześcianu.

Z jednej strony masz na swoim avatarze zdjęcie Szrila Prabhupada z drugiej strony stwierdzasz ,ze pewne cytaty z Jego komentarzy do CC to "bzdury do sześcianu".

Zdecyduj się, czy to był cytat z purany, jak ty sam podałeś, czy z komentarza Prabhupada. W świetle faktu, że napisałeś to stwierdzenie nie jako komentarz Prabhupada, a jako cytat z pisma, twoja uwaga o moim braku szacunku dla Prabhupada jest pozbawiona sensu.
To jak w końcu, to cytat z purany, czy stwierdzenie Prabhupada z jego komentarza?

Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 19:54 

balarama11 napisał(a):
Adi 15.08 Pewnego dnia Śri Caitanya Mahaprabhu padł do stóp Swej matki i poprosił ją, by podarowała Mu jedną rzecz.
Adi 15.09 Jego matka powiedziała: "Mój drogi synu, dam Ci wszystko, o cokolwiek poprosisz:' Wtedy Pan odpowiedział: "Moja droga matko, proszę, nie jedz zboża w dzień Ekadaśi."
Adi 15.09 Znaczenie: Od samego początku Swego dzieciństwa Śri Caitanya Mahaprabhu wprowadził system przestrzegania postu w dzień Ekadaśi. W Bhakti-sandarbhie Śrila Jivy Gosvamiego znajduje się cytat ze Skanda Purany przestrzegający, że osoba jedząca zboże w dzień Ekadaśi staje się mordercą swej matki, ojca, brata i mistrza duchowego, i nawet jeśli wznosi się na planetę Vaikuntha, upada. W Ekadaśi dla Pana Visnu gotuje się wszystko, łącznie z normalnym ziarnem i dahlem, lecz zaleca się, aby Vaisnava nie jadł w Ekadaśi nawet visnu-prasada. Powiedziane jest, że Vaisnava nie je niczego, co nie zostało ofiarowane Panu Visnu, lecz w Ekadaśi Vaisnava nie powinien dotknąć nawet maha-prasada ofiarowanego Visnu, chociaż prasada takie można przechować, by spożyć je następnego dnia. Jedzenie jakiegokolwiek zboża jest ściśle zakazane w Ekadaśi, nawet jeśli zboże to ofiarowane jest Panu Visnu.

to jest znaczenie Prabhupada do wersetu z CC Adi 15.09 w którym zawarł on to stwierdzenie jak rozumiem przujmując je za autorytatywne

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:00 

No Szrila Prabhupada w swoich komentarzach też cytował Pisma święta i poprzednich Guru
Podałem ten tekst jako całość
Zresztą zajrzyj do CC

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:03 
Więc rozmawiamy o oznajmieniu Purany, a nie Prabhupada. On je cytuje.
Jestem też pewien, że nie miałby nic przeciwko niezależnemu myśleniu. Chciał przecież, abyśmy byli, jak napisał w liście do Karandhara z 1972, "independently thoughtful".

Twoje podważanie mojego stosunku do Prabhupada było niesmaczne i nie w porządku.

Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:23 

ok ja rozumiem ,ze jeśli Prabupada podaje w swoim komentarzu to stwierdzenie z Purany -to się z tym zgadza i staje się to częścią tego komentarza , a Ty uważasz ,ze akurat to stwierdzenie -to bzdura do sześcianu.
Jeśli Cię uraziłem przepraszam ale takie odnoszenie się do cytatów z Pism świętych ,które podają Jiva Gosvami , Prabhupada też wydaje mi sie niesmaczne. Wydaje mi się ,że odrobina szacunku nie zaszkodzi,ze nawet myśląc niezależnie, mając wątpliwości mozna używać bardziej wyszukanego słownictwa tym bardziej ,ze to forum wielbicieli i Ty sam jesteś bhaktą

taki przynajmniej jest mój odbiór ,
pozdrowienia Hare Kryszna

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:31 
Morderator

Oj Madhava Caranie przegiołeś mówiac że siastry to bzdury, sam dobrze wiesz ze mozna to było napisac inaczej, ja osobiscie poczulem sie urażony, twoja oceną kogos kto poswiecił całe życie żeby dać Kryszne innym.
podobnie jak balarama11 uwazam ze kontrolowanie jezyka i emocji to przydatna cecha ( troche o tym wiem, i sam nad tym obecnie pracuje:) )ale co mozna zrobic, kazdy leci swoim samolotem i kazdy odpowiada za siebie,taka rada na przyszłosc zanim coś napiszesz pomyśl dwa razy, bo po co niepokoic innych,chyba że to lubisz robic, ale niechce mi sie w to wierzyc

Ostatnio edytowano 11 gru 2006, o 20:46 przez madhava, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:39 
madhava napisał(a):
Oj Madhava Caranie przegiołeś mówiac że siastry to bzdury przykro sie takich rzeczy słucha od bhakty,ale co mozna zrobic, kazdy leci swoim samolotem i kazdy odpowiada za siebie.

Nie napisałem, że śastry to bzdury. Wyluzuj moze trochę, przeczytaj dokładnie i myśl, czy to, co piszesz opiera się na rzeczywistości czy na urojeniach.

Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:43 

tzn ja uważam ,że takie wątpliwości są bardzo cenne bo zmuszaja do myślenia , "do wnikania" , dzięki tym wątpliwościom Madhava Parabhu sam zacząłem wnikac w znaczenie Ekadasi i samego znaczenia tych słów z tej Purany i w sumie wiele sie dowiedziałem , no i to co zapodał Gauranga Avatar Prabhu wiele wyjaśniło . A tak przeszedłbym nad tymi cytatami bezmyślnioe

chodzi mi tylko o to ,ze wątpliwości jak najbardziej należy przedstawiać, wyrażać ale niekoniecznie tak ostrymi słowami
[ szczególnie wobec delkatnych tematów]

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:48 
balarama11 napisał(a):
mozna używać bardziej wyszukanego słownictwa tym bardziej ,ze to forum wielbicieli i Ty sam jesteś bhaktą

Rozumiem twój odbiór, dlatego przepraszam, jeśli sprawiłem komuś przykrość niedyplomatycznym, zbyt-wprost nazwaniem sprawy.

Gdzie jest jednak napisane, że bhaktowie powinni używać wyszukanego słownictwa? Czy to nie jest trochę sztuczne? Jesteśmy ludźmi jak wszyscy, wiec nie narzucajmy sobie sztucznych wyobrażeń jakiegoś chodzącego ideału bhakty.

Niech też emocje nie przesłaniają nam merytorycznego problemu. Wykazałem, że moje wątpliwości są zasadne, z filozoficznego, teologicznego i społecznego punktu widzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 20:59 
Morderator

Madhav Caran napisał(a):
madhava napisał(a):
Oj Madhava Caranie przegiołeś mówiac że siastry to bzdury przykro sie takich rzeczy słucha od bhakty,ale co mozna zrobic, kazdy leci swoim samolotem i kazdy odpowiada za siebie.

Nie napisałem, że śastry to bzdury. Wyluzuj moze trochę, przeczytaj dokładnie i myśl, czy to, co piszesz opiera się na rzeczywistości czy na urojeniach.

moze i jestem mało wyluzowany w kwestiach szargania imienia siastr,ale taki juz jestem.

Siastry mówia ze sa trzy sposoby reagowania na taką sytuacje (obrazy)
1. przekonac kogos ze nie ma racji (pod warunkiem ze ktos chce słuchac)
2.wyrwac jezyk (ostatecznosc :)
3.lub nie rozmawiac z taka osoba

wybieram ostatnia opcje :)

bo po co wdawac sie w emocjonalne szarpaniny, myslałem nad tym zeby wywalic twój post w którym obrażasz siastry,ale wtedy bys sie obraził i nikt by z tego korzyci nie odniósł,a tak moze sobie cos przemyslisz....

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 21:09 
Sponsorzy

w pełni zgadzam się z Balram11 i Madhavą Bhagawanem. Mnie również uraziły słowa "bzdury do sześcianu". Dociekanie i wątpliwości Madhav Carana przyczyniły się do zaistnienia na tym forum ciekawego wyjaśnienia Gaurangi Avatara... przyznam - bardzo oświecające (nie analizowałem tak tego).

Jednak użyte słowa wyjściowe do tej dyskusji "bzdury do sześcianu" w ogóle nie pasują do etykiety waisznawa (przynajmniej takiej jaką zdążyłem poznać i o której czytałem w książkach Śrila Prabhupada.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 21:22 
Napisałem, co miałem do napisania. Do niektórych nie dociera, co się pisze, inni czytają co innego niż napisane, jeszcze inni nie są zdolni do merytorycznej rozmowy.
Nic tu po mnie. Dobranoc.

Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 21:26 
Sponsorzy

Madhav Caran napisał(a):

Gdzie jest jednak napisane, że bhaktowie powinni używać wyszukanego słownictwa? Czy to nie jest trochę sztuczne?

Czaitania Caritamrita Drogi Prabhu (26 cech waisznawy) oraz osobiste przykłady wielbicieli.

Madhav Caran napisał(a):
Jesteśmy ludźmi jak wszyscy, wiec nie narzucajmy sobie sztucznych wyobrażeń jakiegoś chodzącego ideału bhakty.

Nie zgadzam się z tym, Śrila Prabhupad prosił, byśmy byli dżentelmenami. Ideału bhakty nie narzucamy, a dobrowolnie przyjmujemy, czyli podążamy... no i wzorów do podążania naprawdę jest wiele. Wysiłek i pokorne próby w tej kwestii są wskazane.

Madhav Caran napisał(a):
Niech też emocje nie przesłaniają nam merytorycznego problemu. Wykazałem, że moje wątpliwości są zasadne, z filozoficznego, teologicznego i społecznego punktu widzenia.

Z jednej strony odrzucasz idealizowanie, z drugiej strony idealizujesz. Kim będziesz Prabhu bez emocji i uczuć?
Merytoryczne uzasadnienie podał Gauranga Avatar. Tam jest wiele wątków istotnych wątków poruszonych i można je analizować.

A emocje w tej dyskusji jak widzę nie dotyczą filozofii, ale Twojej wyzywającej postawy i słów "bzdur do sześcianu".

Warto też prześledzić jakimi wartościami i słownictwem posługiwali się kszatrjowie (Mahabharata) w stosunku do osób pobożnych (niewinnych)... piękny, wyszukany, powiedziałbym ujmujący styl. Swym zachowaniem również również STARALI SIę nie NIEPOKOIć ...

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2006, o 22:42 

fajnie byłoby jakby się można dogadać
emocje i uczucia są naszą częścią i od tego nie uciekniemy

jeśli kogoś tutaj zaniepokoiłem to przepraszam

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1