Teraz jest 28 lip 2026, o 13:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Inny punkt widzenia - Buddyzm
PostNapisane: 24 lut 2009, o 13:24 

No to zaczynamy od poczatku:

"Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym."

Budda Sakyamuni (inkarnacja Kryszny)
:lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 16 mar 2009, o 00:16 

A wiecie, ze w naszej filofii, Pan Budda jest to inkarnacja Wisznu. Osoby ktore mocna skupiaja sie na Buddzie i mocna podazaja jego sciezka, zapewno rodza sie na planecie Buudy w swiacie duchwym. Czytalem ostatnio ze na Vaikuntolkach, w obrebie Aiswarja -dham *(a wiec pozbawinej milosc, czystej ale za to z odrobina takiego szacunku nadasanego) jest nie tylko miejsce Wisznu, czy warahy, matsji, Nrisimhy, ale wlasnie i Pana Buddy.

Zapewne zeby tak sie dostac nie mozna jednak byc obrazoburca wobec innych sciezek, jak np; Waisznawizm. Musi to by czysty zwolnnik Buddy, bez niecheci do innych i bez poplninia obraz.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 19 mar 2009, o 12:57 

Cytuj:
A wiecie, ze w naszej filofii, Pan Budda jest to inkarnacja Wisznu. Osoby ktore mocna skupiaja sie na Buddzie i mocna podazaja jego sciezka, zapewno rodza sie na planecie Buudy w swiacie duchwym. Czytalem ostatnio ze na Vaikuntolkach, w obrebie Aiswarja -dham *(a wiec pozbawinej milosc, czystej ale za to z odrobina takiego szacunku nadasanego) jest nie tylko miejsce Wisznu, czy warahy, matsji, Nrisimhy, ale wlasnie i Pana Buddy.

Zapewne zeby tak sie dostac nie mozna jednak byc obrazoburca wobec innych sciezek, jak np; Waisznawizm. Musi to by czysty zwolnnik Buddy, bez niecheci do innych i bez poplninia obraz.

:) na to wlasnie czekalem :D Calkowicie przyznaje racje i zgadzam sie, bowiem istota buddyzmu jest wlasnie szacunek dla wszystkich zywych istot, sciezek rozwoju, oraz brak niecheci do innych. W filozofii buddyjskiej zarowno awersja jak i przywiazanie sa przeszkodami na drodze do oswiecenia. Mam nadzieje ze bede mogl poczytac wiecej podobnych opinii waisnawow. Oczekuje kontynuacji tego tematu w podobnym tonie. Bardzo mnie to inspiruje. Pozdrawiam :)
P.S. Czy moglbys mi prabhu udostepnic autoryzowane zrodla tych informacji o ktorych wspomniales (Aiswarja - dham). Bede wdzieczny. Zapraszam do dalszej konwersacji.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 19 mar 2009, o 17:31 

Pavana Caitania napisał(a):
Czytalem ostatnio ze na Vaikuntolkach, w obrebie Aiswarja -dham *(a wiec pozbawinej milosc, czystej ale za to z odrobina takiego szacunku nadasanego) jest nie tylko miejsce Wisznu, czy warahy, matsji, Nrisimhy, ale wlasnie i Pana Buddy.

Ja natomiast czytałem, że lila-avatary zstępują tylko do Devi-dham i to poprzez Maha-Wisznu (pierwszego purusa-avatarę), którego nie ma na Wajkuntach. Samo słowo avatara oznacza kogoś kto zstępuje, tak więc avatary zstępują do Devi-dham, a nie do Wajkuntha-dham. Z tych powodów wymienione przez Ciebie lila-avatary nie mają swoich odrębnych planet na Wajkuntach.

Czy mógłbyś łaskawie podać dokładny cytat i źródło powyższej informacji,tak abyśmy mogli pogodzić te rozbieżności?

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 19 mar 2009, o 19:12 

Hari bol
Prawde mowiac pare dni temu wpadla mi w rece broszurka, ktora ma wyjasniac budowe swiata duchwego. W broszrce tej byly wyminine wlasnie odzielne dwie czesci swiata duchwego. Aiswaria Dham i madurja dham. W jedynm byly planety w ktorych przebywaly wlasnie Matsja, Waraha, Buuda, Nrisimha, a w drugim Pan Kryszna z Radha i Rama z Sita.

Zastanowilo mnie ze Rama i Sita przynaleza jednak do madurja, mimo ze Rama kojarzy mi sie jednak z duzym szacunkiem.

Broszurka byla tak opisana iz podano iz zrodlem jest Brahma Samhita.

Byc moze bylo to jakies uprszczenie, kto wie. Trezba wiec bardziej sie temu przyjzec.
Wydaje sie jednak an chlopski rozum ze zwolnncy Buudy, osiagaja Buude, skora sama Gita mowi ze "kto jaki stan umyslu ma w chwili swirci tam wedruje, wilbacy pulbogow ida do nich, wielbacy duchy do nich a wilbiacy Mnie przchdzi do Mnie". Wydaje sie oczywste wiec ze ktos kto jest mocno oddany Buddzie idzie do Buudy. Zreszta rola Buudy bylo oszukanie i niby spowdowanie by atesici odzcili religie ale i tak zaczeli wilbic Buude.:)

Inna zecz, ze slowo Awatara= zzsetpujacy kojarzy mi sie nie inaczej jak z dwoma znaczniami. Jelsi cos zstepuja to znaczy nie tylko ze zstepuje ale takze ze z czegos;)

Tak czy tak, nawet jesli sie myle, nie pociacham sie z tego powdu:)
ot... blad uwarnkwanej zywej istoty w wiedzy o Prawdziwe Absoktnej:)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 mar 2009, o 13:38 

Cytuj:
Zreszta rola Buudy bylo oszukanie

Nie wieze wierze w to. Szanuje Prabhupade i jego wielbicieli ale wybaczcie, nie wierze we wszystko co pisal. Nie natknalem sie nigdzie indziej na informacje o tym ze rola Buddy bylo oszukiwanie. Cos mi tu nie gra. Zalatuje mi to wyraznie zwyklym fanatyzmem.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 mar 2009, o 15:57 

A 2 napisał(a):
Cytuj:

Nie wieze wierze w to. Szanuje Prabhupade i jego wielbicieli ale wybaczcie, nie wierze we wszystko co pisal. Nie natknalem sie nigdzie indziej na informacje o tym ze rola Buddy bylo oszukiwanie. Cos mi tu nie gra. Zalatuje mi to wyraznie zwyklym fanatyzmem.

Ciekawą masz formułę "szanowania", podobną do tej dla obalenia której pojawił się Pan Buddha. W imię Wed zabijano wtedy masowo zwierzęta, a ty w imię "szacunku" dla Prabhupada próbujesz dopisać swoją strofę do Avatara stotra, to podobna rzeźnia. Szkoda, że nie dałeś się "oszukać" Panu Buddha, byłoby lepiej dla ciebie, a tak sam komplikujesz sobie dość poważnie swoją karmę znieważając Vaishnavę. Jeśli jesteś tym Advaitą od Ostrowów(farma po dziadku?) to mi ciebie jeszcze bardziej żal. Chant Advaita Hare Krishna!
Chant Advaita Gour Nitay! And pray to His Divine Grace ! Zostań jego psem na posyłki zamiast swoim własnym mistrzem, bo sobie poważnie zaszkodzisz A2( cokolwiek to nie znaczy!)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 mar 2009, o 16:36 

Nie wazne kim jestem i najprawdopodobniej nigdy sie nie dowiesz, a ta osoba ktora byc moze masz na mysli juz dawno "umarla". Nie martw sie Jaro o moja karme, takie strachy na lachy mnie nie ruszaja i sa zalosne. Sugerowanie buddystom ze ich autorytet jest oszustem chyba ich troche obraza. Mowiac ze nie kazdemu we wszystko wierze nie znaczy ze go nie szanuje. Po prostu zawsze mialem i mam dosc duzy dystans do wszystkiego i wszystkich (nawet do Buddy). Jako ciekawoske dodam ze nie uwazam sie nawet za buddyste :wink:
a tak na marginesie , radze pochamowac sie w swoim bigotycznym zacietrzewieniu bo to wlasnie psuje karme (dobrze sie czujesz? bo ja znakomicie) :lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 mar 2009, o 16:59 

A 2 napisał(a):
Cytuj:

Nie dam sobie głowy uciąć, ale o ile mnie pamięć nie myli, to tradycja o Buddzie jako inkarnacji Pana Sivy mającej zwieść ateistów wywodzi się od Sankaracarji. Sankara był tym, który pierwszy "walczył" z buddyzmem.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 mar 2009, o 17:20 

[quote="A 2"]Nie wazne kim jestem i najprawdopodobniej nigdy sie nie dowiesz, a ta osoba ktora byc moze masz na mysli juz dawno "umarla". Nie martw sie Jaro o moja karme, takie strachy na lachy mnie nie ruszaja i sa zalosne. Sugerowanie buddystom ze ich autorytet jest oszustem chyba ich troche obraza. Mowiac ze nie kazdemu we wszystko wierze nie znaczy ze go nie szanuje. Po prostu zawsze mialem i mam dosc duzy dystans do wszystkiego i wszystkich (nawet do Buddy). Jako ciekawoske dodam ze nie uwazam sie nawet za buddyste :wink:
a tak na marginesie , radze pochamowac sie w swoim bigotycznym zacietrzewieniu bo to wlasnie psuje karme (dobrze sie czujesz? bo ja znakomicie) :lol:[/quote

Musisz zacząć myśleć, ten którego celem jest oszukanie kogoś(tym bardziej kogoś zamotanego) niekoniecznie jest oszustem! Oczywiście poza tobą a2 nikt tu nie powiedział, że PAN BUDDHA jest oszustem!To ty nim jesteś i dlatego Bóg odebrał ci rozum A2. Małpa na drzewie też się czuje znakomicie. Ja nie obrażam Buddhystów, Prabhupada nigdy nie obrażał nikogo a zarzucać Mu niewiedzę o Avatarach Kryszny to dowód na twoją pustkę w głowie.
ps. bardzo lubiłem tamtego Advaitę, ale widać, że on siebie nie bardzo. Smutne.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 21 mar 2009, o 18:49 

A 2 napisał(a):

Prenumerata "Przyjaciółki" nie daje komuś automatycznie adhikara do zrozumienia i wypowiadania się na tematy leżące poza sferą anna-maya i prana-maya. Jednak dzięki uprzejmości i łaskawości Wojtka Lange masz szansę, aby na chwilę odłożyć na bok gazetę i aby wreszcie czegoś się nauczyć. Oto co dla Ciebie znalazł w Wikipedii pod hasłem Gautama Buddha in Hinduism:

In some of the Puranas, he is described as having taken birth to "mislead the demons":

mohanārthaṃ dānavānāṃ bālarūpī pathi-sthitaḥ |
putraṃ taṃ kalpayām āsa mūḍha-buddhir jinaḥ svayam ||
tataḥ saṃmohayām āsa jinādyān asurāṃśakān |
bhagavān vāgbhir ugrābhir ahiṃsā-vācibhir hariḥ ||

- attributed to Brahmanda Purana

Translation: In order to delude the demons, he (Lord Buddha) was present in the form of a child on the way while the foolish Jina (a demon), imagined him to be his son. Later on, Lord Sri Hari (as avatara-buddha) expertly deluded Jina and other demons by his strong words of non-violence.

In the Srimad Bhagavatam Buddha is said to have taken birth to restore the devas to power:

tataḥ kalau sampravṛtte sammohāya sura-dviṣām |
buddho nāmnāñjana-sutaḥ kīkateṣu bhaviṣyati ||

- (srimad-bhagavatam 1.3.24)

Translation: "Then, in the beginning of Kali-yuga [he] will become the Buddha by name, the son of Anjana, in Bihar, for the purpose of confusing those who were enemies of the devas."

In many Puranas, the Buddha is described as an incarnation of Vishnu who incarnated in order to delude either demons or mankind away from the Vedic dharma. The Bhavishya Purana contains the following:

Translation: "At this time, reminded of the Kali Age, the god Vishnu became born as Gautama, the Shakyamuni, and taught the Buddhist dharma for ten years. Then Shuddodana ruled for twenty years, and Shakyasimha for twenty. At the first stage of the Kali Age, the path of the Vedas was destroyed and all men became Buddhists. Those who sought refuge with Vishnu were deluded."

The Buddha avatar, which occurs in different versions in various Puranas, may represent an attempt by orthodox Brahminism to slander the Buddhists by identifying them with the demons. Helmuth von Glasenapp attributed these developments to a Hindu desire to absorb Buddhism in a peaceful manner, both to win Buddhists to Vaishnavism and also to account for the fact that such a significant heresy could exist in India. However, it is also likely that the buddha referenced in the Puranas is another buddha, different from the Buddha. As stated in the Lankavatara sutra, the demon Jina's son was also a buddha and was prayed to by the demon Ravana, the king of Lanka, whose death at the hands of Rama predated the birth of the Buddha.

Summary: "Misleading the deamons is not only "ISKCON view".

PS. A2: Nie zapomnij podziękować!

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 mar 2009, o 01:44 

Cytuj:
Oczywiście poza tobą a2 nikt tu nie powiedział, że PAN BUDDHA jest oszustem!To ty nim jesteś i dlatego Bóg odebrał ci rozum A2. Małpa na drzewie też się czuje znakomicie.

Jarek, poczytaj to co piszesz... i zastanow sie nad swoimi motywacjami i uczuciami kiedy to robisz, co chcesz osiagnac... i... czy naprawde wiesz do kogo adresujesz te slowa...?
ja obserwuje, po prostu obserwuje tak jak juz napisalem na poczatku i wyciagam wnioski, dla siebie, tylko dla siebie...i widze dzieki temu kto jest moim przyjacielem a kto nim nie jest... co pomaga mi w moim rozwoju a co nie. Moja rada, opanuj emocje, nikt nie zabrania ci czuc tego co czujesz ale to kontroluj, samokontrola jest konieczna, a co to oznacza w praktyce? byc zawsze uprzejmym i miec szcunek do kazdego, nawet do wroga. nawet jak kogos bedziesz zabijal rob to z okazujac szacunek swojej ofierze, i nigdy nikomu nie okazuj pogardy...

Cytuj:
"At this time, reminded of the Kali Age, the god Vishnu became born as Gautama, the Shakyamuni, and taught the Buddhist dharma for ten years. Then Shuddodana ruled for twenty years, and Shakyasimha for twenty. At the first stage of the Kali Age, the path of the Vedas was destroyed and all men became Buddhists. Those who sought refuge with Vishnu were deluded."

The Buddha avatar, which occurs in different versions in various Puranas, may represent an attempt by orthodox Brahminism to slander the Buddhists by identifying them with the demons.
P.S. Dzieki Purnaprajna Prabhu.
P.S.2 nareszcie, zaczyna robic sie bardzo ciekawie, :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 mar 2009, o 07:07 

Cytuj:
The Buddha avatar, which occurs in different versions in various Puranas, may represent an attempt by orthodox Brahminism to slander the Buddhists by identifying them with the demons.

...or it may not represent. To nigdy nie będzie do końca jasne dla osób pokroju chrześcijańskich indologów działających w sferze świadomości anna-maya i spekulujących na temat religii wedyjskiej jedynie na bazie własnych doświadczeń pratyaksza. Minimalne kryterium adhikara do autorytatywnego wypowiadania się na temat Wed to mano-maya, czyli dwa poziomy świadomości wyżej ponad anna-maya i prana-maya. Taki jest system przyjmowania wiedzy pochodzącej z adhoksaja i aprakrita. Dlatego bhaktowie i wyznawcy Wed nie przywiązują dużego znaczenia do poglądów osób tego pokroju.

Cytowany fragment jest częścią wpisu w Wikipedii i zacytowaliśmy go jedynie jako dowód, że nawet osoby bez potrzebnych kwalifikacji do zrozumienia transcendentnych korzeni i celu Wed akceptują pogląd, że Buddha pojawił się w celu zwiedzenia ateistów wykorzystujących w nieprawidłowy sposób naukę podaną w sekcji karma-kanda Wed. Demony o których tu mowa to nie Buddyści, ale w/w ateistyczni rzeźnicy i zjadacze mięsa, zażerający się kotletami schabowymi pod sztandarem wedyjskiej yajni. Pan Budda założył im szlaban na gary.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 mar 2009, o 11:21 

Cytuj:
Buddha pojawił się w celu zwiedzenia ateistów wykorzystujących w nieprawidłowy sposób naukę podaną w sekcji karma-kanda Wed. Demony o których tu mowa to nie Buddyści, ale w/w ateistyczni rzeźnicy i zjadacze mięsa, zażerający się kotletami schabowymi pod sztandarem wedyjskiej yajni. Pan Budda założył im szlaban na gary.

OK. Zgadzam sie z tym, nie znam przwdziwych motywacji Buddy ani nie stoje po zadnej stronie. Slyszlem nawet (ale nie potrafie przypomniec sobie zrodla) ze Budda zabronil swoim uczniom powtazania jego nauk. Jak juz wspomnialem wczesniej moja z kolei motywacja i przyczyna aktywnosci na tej stronie jest po prostu chec dowiedzenia sie czegos wiecej na tematy ktore poruszamy. nie uwazam sie za kogos kto juz wszystko wie i jest oswiecony. Chec spojzenia z innej strony na wedy, ostrozna prowokacja bez obrazania innych, to chyba nic zlego, i wciaz mam nadzieje ze nikogo tu nie obrazilem. ja po prostu wciaz czuje ze wiem za malo, a te informacje ktore dostaje od Ciebie prabhu i niektorych waisnawow sa dla mnie bardzo cenne. I przypomne jeszcze raz , nie uwazam sie za buddyste a na miano waisnawy nie zasluguje, aczkolwiek dziekuje za chec dalszej konwersacji, pozdrawiam.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 22 mar 2009, o 11:32 

... i mimo wszystko, wciaz jednak intryguje mnie Budda i jego 4 prawdy i 8-stopniwa sciezka....

1. Pierwsza Szlachetna Prawda o Cierpieniu (pāli. dukkha ariya sacca; sanskr. arya duhkha satya) - Istnieje cierpienie.
2. Druga Szlachetna Prawda o Przyczynie Cierpienia (pāli. dukkha samudayo ariya sacca; sanskr. arya samudaya satya) - Przyczyną cierpienia jest pragnienie.
3. Trzecia Szlachetna Prawda o Ustaniu Cierpienia (pāli. dukkha nirodho ariya sacca; sanskr. arya nirodha satya) - Ustanie cierpienia to całkowite zaniknięcie i ustanie, wyrzeczenie się, zaniechanie, wyzwolenie, puszczenie pragnienia.
4. Czwarta Szlachetna Prawda o Ścieżce Prowadzącej do Ustania Cierpienia (pāli. dukkha nirodha gāmini paṭipadā ariya sacca; sanskr. arya mārga satya) - Drogą do ustania cierpienia jest Szlachetna Ośmiostopniowa Ścieżka - właściwy pogląd, właściwe postanowienie, właściwa mowa, właściwe działanie, właściwy żywot, właściwe dążenie, właściwe skupienie, właściwa medytacja

Dalsze nauki są wyprowadzane od Czterech Szlachetnych Prawd, stanowią ich analizę i rozwinięcie.

Szlachetna Ośmiostopniowa Ścieżka (także: Ośmioraka, Ośmioaspektowa) jest ścieżką praktyki. Przestrzeganie jej zaleceń i wskazań, zebranych w ośmiu regułach (stąd nazwa) ma prowadzić do całkowitego ustania cierpienia i - w konsekwencji- ostatecznego przejścia przebudzonej istoty z samsary do nirwany. Ośmioraka Ścieżka wynika z Czwartej Szlachetnej Prawdy, Prawdy o Ścieżce Prowadzącej do Ustania Cierpienia. Budda głosił naukę, że dzięki cnocie, wiedzy i skupieniu można osiągnąć doskonałość - Przebudzenie - a Cztery Szlachetne Prawdy i Ośmiostopniowa Ścieżka wyznaczają drogę, która wiedzie do osiągnięcia tego celu.
Koło Dharmy - kiedy przedstawiane jest z ośmioma szprychami symbolizuje Szlachetną Osmiostopniową Ścieżkę

Aby w pełni zrozumieć Cztery Szlachetne Prawdy, Budda zalecał podążać Ośmioraką Ścieżką, na którą składają się:

1. Właściwy Pogląd - jest to poznanie Czterech Szlachetnych Prawd (pāli. sammā-diṭṭhi; sanskr. samyak-dṛṣṭi)
2. Właściwe Postanowienie - to postanowienie wyrzeczenia się złej woli i odstąpienie od wyrządzania wszelkiej krzywdy (pāli. sammā-saṅkappa; sanskr. samyak-saṃkalpa)
3. Właściwe Słowo - to powstrzymanie się od kłamstwa, od mowy powodującej nieporozumienia między ludźmi ("dzielącej" mowy), obelżywej mowy, pustego gadania (pāli. sammā-vācā; sanskr. samyak-vāc)
4. Właściwy Czyn - to powstrzymanie się od zabijania, od kradzieży, od nieskromności (pāli. sammā-kammanta; sanskr. samyak-karmānta)
5. Właściwy Żywot - to porzucenie nieuczciwego sposobu życia i prowadzenie życia właściwego: czyli przestrzeganie wskazań moralno-etycznych, zawartych w naukach buddyjskich (pāli. sammā-ājīva; sanskr. samyak-ājīva)
6. Właściwy Wysiłek - to intencje i wysiłek, które nie pozwalają na powstawanie złych a powstanie dobrych mentalnych właściwości. (pāli. sammā-vāyāma; sanskr. samyak-vyāyāma)
7. Właściwa Uważność - zachowanie uważności we wszystkim, co się przedsięwzięło (pāli. sammā-sati; sanskr. samyak-smṛti)
8. Właściwa Medytacja - dążenie do osiągania stanów, w których znika "ego" (pāli. sammā-samādhi; sanskr. samyak-samādhi)

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 337 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1