Teraz jest 28 lip 2026, o 23:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2006, o 23:09 

skąd u Ciebie tyle entuzjazmu :shock: :D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 08:11 
Sponsorzy

Entuzjazm!? to z nim bywa roznie :wink:
Uwazam ze moj entuzjazm jest tylko zewnetrzny,ale Dvarakacyuta Pr,to ma entuzjazm :) Mysle ze jesli w tym zyciu osiągne jego poziom entuzjazmu i powagi w swiadomosci Kryszny,wtedy moze naprawde bede entuzjastą z prawdziwego zdazenia :) ale wiadomo ze sadhu sanga - Towarzystwo bhaktow determinuje poziom naszej swiadomosci i entuzjazmu.a Osoby ktore tu przebywają,tworzą cos, lub cytują jakies texty,jak Ty np :lol: są najleprzym zrodlem entuzjazmu,a nic tak nie wplywa pozytywnie jak wspolne akcjie harinamowe..a jesli hodzi o Caitanya czaritamrite no to naparawde kazdy cytat z tego monumentalnego dziela daje zastrzyck duchowych sterydow :lol: .Dlatego Prosze cytuj co sie da z caitanyi C i z innych ksiązek jakie dal nam ,nasz Srila Prabhupada :lol:
Sadhu sanga Ki Jay!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 08:12 
balarama11 napisał(a):
cytat ze Skanda Purany przestrzegający, że osoba jedząca zboże w dzień Ekadaśi staje się mordercą swej matki, ojca, brata i mistrza duchowego, i nawet jeśli wznosi się na planetę Vaikuntha, upada

Dla mnie takie oznajmienia są nie do strawienia. To są bzdury do sześcianu.
EDIT: Musiałem odtworzyć post, przypadkiem napisałem "na nim" inny, co skasowało oryginalną treść.

Ostatnio edytowano 10 gru 2006, o 12:10 przez Madhav Caran, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 09:09 

No to jest cytat z CC Szrila Prabhupada , jak rozumiem za Jiva Gosvamim to nie sa moje słowa , więc ciężko mi się odnieść , pewnie te słowa są tak ostre [może przesadnie-nie wiem], by pokazać wazność postu od ziarna Ekadasi . Być moze to są oznajmienia , które nie tyczą się wszystkich klas - odnoszą się bardziej do religijnych braminów , być może odnosi sie do sytuacj gdy ktoś z pełną swiadomością łamie post od ziarna w ekadasi, być może to jest zależne od osoby , miejsca , czasu , sytuacji ,intencji -dla mnie też to ciężki cytat , choć teraz już nie tak bardzo-

Być może głębsze objaśnienia tych słów i znaczenia Ekadasi odnajdziesz w tym angielskim tekście ps.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 09:34 
Sponsorzy

Wybacz Madhavo Caranie Pr.ale bzdurą do szeszcianu dla mnie ,jest obalanie stwierdzen pism swietych,z powodu płytkiej wiary w ich tresc,jesli mozesz podac inny cytat z siastr obalajacy to stwierdzenie Ktore jedynie zacytowalBalaram, zrob to Prabhu :lol: w innym przypadku to kaprysne dzialanie,powodowane byc moze checią zadawalania naszego wyuzdanego jezyka???
z tego co mnie wiadomo to siastry raczej naszpikowane są cytatami tego typu ze posty w takie dni jak ekadaszi są bardzo wazne dla naszego"zdrowia" duchowego."Zdrowia "Osob podązających Bhakti jogą
Twoje wątpliwosci mozna by porownac do pewnego przykladu.Kiedys bedąc w warszawskiej swiątyni uslyszalem "filozofje" "bhaktow "
Ktorzy glosili ze opisy planet piekielnych to bujda,ze to niemozliwe,za takie male przewinienia taka kara:-)???
Kiedy jeden z naszych Guru przyjechall do walbrzycha zapytalem go ,co On o tym mysli,o Takiej filozofii,On na początku machnoł reką i ze wspolczuciem pokiwal glową,ale potem powiedzial ,ze wątpliwosci tego typu serwują osoby ktore ,generalnie bardziej sklonne są so Cieszenia sie ,niz brania odpowiedzialnosci za swoje czyny.To poprost kaprysne dzialanie.
Czy wiesz ze byc moze mowiąc ze tego typu cytaty to bzdura do szescianu,obrazasz Pana Brahme????(ktory jest autorem wiedzy wed)lub Kryszna dasa Kaviraja i samego Pana Catanie,lub Pana Sive opwidając ze skanda purana to kity z indyjskiej satelity:-)
Kochany,jesli okazalo by sie ze tego rodzaju informacje ,jak opis planet piekielnych,czy skutki nie przestrzegania ekadaszi to wielka przesada,wtedy mamy prawo sądzic ze cala literatura wedyjska to jedna wielka fantasmagoria.
To ze czegos nie rozumie nie znaczy ze tego niema,czy ze tak nie jest!
Radze pokornie i po przyjacielsku ,ostroznie obchodzic sie z autorytetami pism swietych bo One wolne są od 4-podstawowych ulomnosci,a my jako uwarunkowane dusze nie :wink: ,no ja przynajmniej nie.Sorki za te dygresyje :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 10:08 
Dziękuję za rady i insynuacje. Polemizować z tobą nie będę, bo to domena osób potrafiących samodzielnie myśleć, a ja tej sztuki jeszcze nie posiadłem :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 11:01 

Dla mnie podpina się to jeszcze pod jedną z obraz wobec świętego imienia i tym bardziej mi przykro, kiedy widzę takie teksty..

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 11:46 
Przykro mi, ze podpinasz to pod Nama aparadhę, zamiast pomyśleć, czy i jak można pogodzić stwierdzenie z jednego pisma, straszące, że jak ktoś je ziarno w Ekadaszi, to nawet jak osiągnie siedzibę Boga (czyli w czysty sposób pokocha Go), to z niej przez to upadnie, ze stwierdzeniem samego Boga, który w Bhagavad Gicie OBIECUJE, że osoba, która do Go raz osiągnie, nigdy nie wraca do tego materialnego świata. Pan Kryszna tam podkreślił, ze taka jest Jego obietnica. Ja tę obietnicę z ust Pana Kryszny przyjmuję za nadrzędny, ostateczny i wiążący argument, a oznajmienia sprzeczne z nim, na bazie Jego słów, nazywam bzdurą. Jak ktoś chce to nazywać aparadhą, jej/jego wola, wolna droga.

To pierwsze stwierdzenie jest takze wewnętrznie sprzeczne, na bazie samej teologii wisznuizmu, no bo jeśli ktoś osiąga Vaikunthe, to oznacza, że został oczyszczony z wszelkiego grzechu i grzesznej mentalności, prawda? Jak więc fakt popełnienia grzechu, z którego dusza została oczyszczona, może spowodować upadek ze świata duchowego?? Przecież w ogóle by się tam nie znalazła, gdyby winna była (nie uzyskała łaski) popełnienia tak ciężkiego grzechu, prawda??
Pomyślcie o tych sprzecznościach, zanim wytoczycie działa insynuacji i straszenia mnie za to, że na te sprzeczności wskazałem.

Pomyślcie, jak można uzależniać zbawienie i jego utratę od tego, czy będąc jeszcze w tym świecie jadło się ziarna w 11 dzień ubywającego i przybywającego księżyca, czy nie jadło. To są materialne kwestie, a zbawienie, jeśli osiągnięte, oznacza, że dusza wzniosła się, dzieki łasce Pana, ponad te kwestie i one już jej nie dotyczą.

No bo jak wtedy inaczej możnaby rozumować niż tak - Bóg duszę zbawia, odpuszcza i oczyszcza, obdarza łaską Swego towarzystwa w wiecznym swiecie, obiecuje, że nigdy nie upadnie z powrotem do tego materialnego świata, a pewnego pięknego dnia na Vaikuntach dusza dostaje od Niego przekaz: "Wracaj skąd się wzięłaś, bo będąc jeszcze uwarunkowana i uwięziona w trzech gunach, karmiłaś swoje materialne ciało ziarnem w Ekadaszi." Uważacie, że można wtedy nazwać Waikunty Waikuntami, czyli "światem bez niepokoju", a Boga wszechmądrym, sprawiedliwym i nie kapryśnym?

Czy wartość łaski, zbawienia i obietnicy Boga byłaby wartością absolutną, gdyby stwierdzenie z tej purany (jeśli brzmi tak, jak zrelacjonowano) było prawdziwe?

Dlatego to oznajmienie nazwałem bzdurą, bo w niewłaściwym świetle stawia osobę Boga, i sprawia, że inteligentny człowiek się na jego bazie zrazi, a nie zachęci, do przestrzegania Ekadaszi i do przyjęcia autorytetu pism wedyjskich. Dla mnie, to jest aparadha.

Nie czerpię satysfakcji z tej sytuacji, bo jest ona dla mnie przykra. Nie potrafię jednak założyć sobie klapek na oczy i przestać myśleć. Nie pozwolę także ich mi założyć NIKOMU innemu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 12:08 
balarama11 napisał(a):
cytat ze Skanda Purany przestrzegający, że osoba jedząca zboże w dzień Ekadaśi staje się mordercą swej matki, ojca, brata i mistrza duchowego, i nawet jeśli wznosi się na planetę Vaikuntha, upada

No i niech mi ktoś wyjaśni, jak może zostać zbawiona osoba, która jest mordercą swj matki, ojca, brata i mistrza duchowego? Poważnie, wyjaśnijcie mi to. Madana? Gauranga?

Na jakiej też zasadzie sprawiedliwego prawa Boga/praw sprawiedliwego Boga, można stać się mordercą najbliższych za zjedzenie ziarna?
Jeśli nie widzicie nonsensowności takiego stwierdzenia, to nie mamy o czym rozmawiać.

Tytuł: Do Madhavy Carana
PostNapisane: 10 gru 2006, o 14:08 
Sponsorzy

Drogi Madhavo!
Niewiem Wiesz czym jest proces podązania za autorytetem Hari,guru,Vaisznawa,Bhagavata gity :lol: :?:
Nazywa sie to procesem zstepującym,czyli przyjmujesz go,(Niektorzy mowią na slepo he he)Takim jaki on jest podanym na "Tacy" przez wczesniej wymienione przezemnie zrodla realizacji.
Natomiast pogląd jaki tutaj prezentujesz pasuje do procesu wstepującego,jaki stosują naukowcy,i empirycy,
Nieraz zdarza sie ze Bhaktaowie idą na uniwerek studjowac filozofie,a po drugim roku studjow przestają intonowac hare Kryszna i robią serie wykladow na temat tego jak to wszystko co piszą wedy nie dokonca sie zgadza z doswiadczeniem ,czy naukowym badaniem tkzw,naukowcow,a potem slyszymy ze Prabhupada zle interpretowal wersety z gity itp.
Niestety takich przypadkow mozna by zliczyc sporo i uwierz mi ze niebardzo jest to mily widok kiedy Osoby ktore mają potencjal i talent do sluzenia Krysznie zaczynają opowiadac herezje.
poprostu tylko dlatego ,ze swoim malym mózkiem i niedoskonalymi zmyslami badają i podwazają autorytet wytyczone dla waisznawow.
Nie neguje i nie widze nic zlego w tym ze masz wątpliwosci(bo podobno jest to oznaką inteligencji) w takie stwierdzenia odnosnie ekadaszi itp.
ale wiedz ze mimo iz ja bardzo wielu punktow "naszej"Literatury nie rozume akceptuje jej zawile zagadki i pozorne sprzecznosci,bo widze aczariow ktorzy robili to samo i osiągneli doskonalosc,Kryszna Preme :)
a jesli chodzi o punkt odnosnie upadania z waikunty,to niewiem czy wiesz ale taka osoba moze tutaj przyjsc po takich czy innych wykroczeniach ,ale nie koniecznie jako uwarunkowana dusza.
Np w Garuda puranie jest powiedziane ze tylko ziemia jest Planetą gdzie zywa istota generuje dobre lub zle skutki swego dzialania ,natomiast ,na wyrzszych planetach wypala ową karme(dobrą) ,a w piekle zlą.
W tej samej Garudzie jest powiedziane ,ze nawet jesli na planetah Vaikuntha ktos chce sie rozwijac i poznac smak intymnych rozrywek Radhy i Kryszny,pojawia sie spowrotem na ziemi,ale nie jako uwarunkowana dusza,ale w towarzystwie bhaktow i Samego Kryszny by ewoluowac swoją swarupe.
Twoj Guru Jayapataka Swami o tym rowniez wspomnial kiedys na jednym ze swych wykladow na farmie.Ze dusza w wyzwolonym stanie ma mozliwosc przebywania w kilku miejscach naraz.
To są bardzo subtelne i poufne tematy i informacje,co my biedni kalijuganczycy mozemy wiedziec????czy poznac przez nasze zmysly????
Dlatego konkludując,wole uchodzic za osobe (jak to sugerujesz w swej odp do mnie-i za co sie nie gniewam :lol: )Ktora nie potrafie samodzielnie myslec :wink: niz myslec samodzielnie w taki dziwny dla aspirującego waisznawy( jakim chce byc), sposob.
Twoj zawsze do uslug
Gauranga A das

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 14:17 
Przykro mi, ale nic mi nie wyjaśniłeś.
Niesłusznie też 'oskarżasz' mnie o proces wstępujący. Swoje wywody (do których się nie odniosłeś) oparłem na autorytecie śastr i teologii wisznuizmu, tak jak jest prezentowana przez śastra, sadhu i guru. Nie rozumiesz chyba, co znaczy wstępujący i zstępujący proces wiedzy, albo nieuwaznie czytałeś moje posty. No albo samo używanie zdolności rozumowania (rzecz "dziwna" dla ciebie) znaczy dla ciebie proces wstępujący?

PS. Z życzliwości - rada i prośba: zwróć uwagę na formę i przejrzystość swoich postów, bo trochę ciężko się je czyta i rozumie takiemu leniwemu głupcowi jak ja.

Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 14:29 
Sponsorzy

.....a odnosnie tego bycia mordercą tak wielu osob ktore są nam najblizsze ,jedynie za jedzenie ziarna w ekadaszi to
dawno temu Kryszna Kszetra Prbhu wyjasnil to w koszalinie bedąc gosciem, na tourne Laxmi Nrsimha ze Uczen ktory je ziarno w ekadaszi jest mordercą dla swojego Guru ,bo kiedy Papa purusza-uosobienie grzechu przyjmuje schronieni w ziarnie wtedy uczen zaczyna miec wieksze sklonnosci do grzesznego dzialania ,najpierw projektują sie w jego umysle grzeszne pragnienia,potem zaczyna o nich mowic,a potem zaczyna dzialac w grzeszny sposob,a za to są reakcje i Guru jako osoba ktora za ciebie ręczy przed Kryszną dostaje je w ten sposob(to juz mowil moj Guru) ze jego umysl staje sie materialistyczny,a wtedy upada i to jest zabicie guru,Tak jak Bhaktisidhanta Maharaj powiedzial mimo iz jest nitya sidha,ze teraz musze opuscic swoje cialo bo przyjelem zbyt wielu materialistycznych niekwalifikowanych osob na swoich uczniow,jesli tego nie zrobie upadne....
nawet sidha purusza,wyzwolona dusza ma szanse zanieczyscic sie w tym swiecie.
idąc dalej w kulturze wedyjskiej to syn na starosc opiekuje sie matką i ojcem ,ale jesli dzieki sporzywaniu ("łaski" :D )papa purusz w ekadaszi mimo iz byl bhaktom zaczyna robic nonsensy jaka moze czekac przyszlosc jego rodzicow na starosc.??? Widzimy to w kali yudze,ludzie kiedy są slabi i starzy nikt ich niechce zaangarzowac ich do pracy,dlatego albo zjadają ze smietnika,albo zbierają puszki po piwku,albo kradną,a jesli kradną to jaka przyszlosc czeka ich po smierci.
My jako osoby z zachodu mamy tendencje do szufladkowania wielu cytatow z gity np,do tego ze to jest swiat materialny ,a to duchowy itp.
Przyjecie wedyjskiej cywilizacji oznacza przyjecie wszystkiego ,a nie tylko to co lubimy ,a odrzucanie tego co nierozumiemyy ,czy nie lubimy.Pamietajmy ze zarowno swiat duchowy ,jak i materialny orginalniei przedewszystkim są dla satysfakcji Pana.Gdzie na vaikuntah Kryszna jako najwyzsza Osoba moglby ukazac swoj gniew??? i ugra swarupe jako Nrsimha ???? Nigdzi! jest to wlasnie mozliwe dla niego i wielu bhaktow w tym materialnym swiecie. :lol:
Gauranga!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 14:32 
Sponsorzy

Dziekuje za zyczliwosc :D
Twoj das dasa anudasa
p.s.
Przyznaje ze nie rozumie jak mozna dojsc do takich konkluzji jakie ty otrzymales w oparciu o siastry z wed????
Prosze o jasniejsze przedstawienie tej sprawy,lub toku twego rozumowania :lol: przyznaje tez ze to ja jestem wiekszym leniem od ciebie bo nieuwaznie przeczytalem twego posta sorki

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 gru 2006, o 14:35 
Sponsorzy

Najwidoczniej takze nieposiadam kwalifikacji aby ci cos wyjasnic,albo Ty niechcesz zrozumiec,choc stawiam na brak swoich kwalifikacji,bo tak jest "zdrowiej" -Dla mnie!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Ekadasi
PostNapisane: 11 gru 2006, o 14:23 
Morderator

madhumangal napisał(a):
madhava napisał(a):
Hari!

Spotkałem sie z takimi opinami ze ekadasi zaczyna sie o godz.0.00 ale spotkałem sie tez z tym że ekadasi zaczyna sie wraz z brahma mhurta?

"Pyt: W jakich ramach czasowych zawiera się Ekadaśi?
Odp: Od wschodu słońca do nastepnego wschodu słońca. Nie znaczy to jednak, że natychmiast po mangala-arati zjadamy duże ilości ziarna."

fragment "Seminarium Na Temat Gotowania" - Kurma Prabhu.

o i ta odpowiedz mi sie podaba bez spekulacji czysto i na temat dzieki Madhu :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1