Bardzo ciekawe wypowiedzi. Docenienie, ofiarowanie, dzielenie się tym co się ma, wszystko to zawarte jest w miłosnych wymianach.
Miłość zawsze jest bezwarunkowa, inaczej jest to biznes lub wykorzystywanie drugiej osoby do własnych celów. Jednym z powodów dlaczego wielbiciele odchodzą z określonej sangi bhaktó jest brak właściwych relacji i troski.
Podajmy przykład Pana Ramy, kiedy zmuszony został do tego by rozdzielić się z Mamą Sitą (poprzez banicje leśną) w wielkiej trosce o swoją żonę przebywał w królewskim pałacu, lecz zrezygnował z poduszek, łóżka i wszystkich innych wygód, stał się ascetą, sypiał na macie na podłodze, tak jak robiła to Sita-dewi, która w tym czasie żyła w lesie. Zamiast rozkoszować się smakiem wykwintnych potraw, jadł tylko owoce, które podtrzymywały go przy życiu. Nieustannie odczuwał przeszywający ból rozłąki, ponieważ nie mógł przetrwać bez swojej żony. Podobnie Mama Sita medytowała o Panu Ramie bez uczucia zawiści, czy żalu.
Czysta kobieta szczerze i głęboko kochająca swego męża zawsze myśli o jego pomyślności, nawet jeśli on postąpi źle, ona go nie potępia. To samo dotyczy nastawienia mężczyzny wobec jego żony czy ukochanej. Żadne z nich nie dba o własne szczęście i nie zważa na własny ból, zamiast tego ciągle myśli o szczęściu i cierpieniu tej drugiej ukochanej osoby.
Taki rodzaj miłości należy najpierw dać Guru i Gaurandze. Bez zrozumienia miłości na platformie transcendentalnej będziemy mogli pomylić ją z namiastką.
Od kiedy przyłączyłem się do bhaktów ciekawi mnie temat służenia w miłości. Guru i Gauranga mówią, iż służenie wielbicielom jest ważniejsze od służenia im. Ogólnie służenie niesie ze sobą pewną mistykę, tajemnice... temat służenia jest niemożliwy do wyczerpania...jest opisywany językiem duszy :)
I jeszcze chciałem coś dopisać
Kiedy badałem temat służenia wielbicielom, dostrzegłem jeszcze jeden ważny punkt, iż nie da się zadowolić wszystkich, czy też inaczej w danym momencie każdego.
Służąc jednej osobie możemy pominąć inną i ją urazić. Wiecie na pewno co mam na myśli. Biłem się z myślami jak wybrnąć z takich sytuacji?
Odpowiedz jest piękna i co dzień przypominana jasjad prasadad bhagawad prasado :)
Mistrz Duchowy jest tą osobą, która daje wszelkie zdolności, to dzięki niemu rozumiemy co się z nami dzieje na ścieżce bhakti... inaczej żyjemy oszołomieni...
Dlatego NAJWAŻNIEJSZE jest zadowolenie Mistrza Duchowego, to dzięki jego łasce spełniane są wszystkie pragnienia, również te dotyczące zadowolenia innych wajsznawów
|