Hari!
Drogi Madhavciu!
Jesli chodzi o zapytanko z twej strony odnosnie nie argumentowania z Guru. To własnie dlatego ze do Guru jak namawia sam kryszna w bhagavad gicie .....Tad Vidhi pranipatena paripraśnena sevaya........
Spobuj poznac prawde przez zblizenie sie do mistrza duchowego,zadawaj P O K O R N E pytania i S Ł U Z Mu z oddaniem samozrealizowana osoba moze objawici Ci prawde .....
Pariprasnena -z pokorą,sevaja sluząc.
Taka jest etykieta.Bo Guru jest Kripa avatara kryszny,jego avatarem laski dla zwyklych uwarunkowanych dusz.
w jego sercu i glowie jest jedna medytacja,jak zadowolic Guru i Kryszne.
jak dac Kryszne innym.
Dlatego poleca sie sluzenie Mistrzowi duchowemu,bo poprzez wspolnie spedzony czas w sluzbie dla Guru Parampara i Kryszny budzi sie związek,miedzy nimi tj,Guru i uczniem.
No tak ale mozemy zadac kolejne pytanie,jak spedzac czas z Guru jesli ja jestem Tu a on jest gdzie indziej na swiecie.
Wedy i aczariowie radzą,by w takiej sytuacji ,podązac scisle za instrukcjami guru,ktore nie są od niego rozne,a ponad to radzą by ofjarowywac laxmi ,czyli owoce naszej pracy, jemu-Guru,bo kiedy w zyciu ,w pracy podązamy za vani- instrukcjami i oddajemy swoje pieniądze ,w jego sluzbie to wlasnie tak jak bysmy cały czas byli z nim.
jest to "najłatwiejszy" (jak dla Kogo he he
) sposob by rozwijac relacje z Guru,a poco ją rozwijac????
By naprzyklad czasem sprawic przyjemnosc Guru,we wspolnej walce,jak Biszma,lub we wspolnej argumentacji,ale dla przyjemnosci Guru,a nie naszego ego.
Pamietam ze moj Drogi Mistrz Duchowy Srila Indradyumna Swami, na jednym z programow Turowych ,w Toruniu(to bylo dawno,festivale robilismy jeszcze w salach)
za sceną w garderobie razem z Gurudevem patrzylem na podworko ,na ktorym nawiedzeni ludzie z Odnowy w duchu swietym trzymali sie za rece tworząc kolko krzyczeli w niebo wzywając moce Pana by nas (hare Krysznowcow) pochlonelo pieklo,Wtedy Gurudev zapytal co Oni robia????
my odpowiedzielismy ze to "odnowieni" w duchu dswietym "Chrzescijanie"
modla sie zeby nas zwalczyc,naco Guru dev pokiwal ze wspolczuciem glową i powiedzial :nawet niewiedzą ze jestesmy po tej samej stronie
ale szybko sie do mnie odwrucil z usmiechem i zapytał,a ty co chcesz ze mną walczyc? powiedzial do mnie w zartach,ja kiwnelem glową ze tak ,(by sprawic mu przyjemnosc)
Wtedy Gurudev zucil sie na mnie sprzedal mi pare kuksancow,potem mowil no oddaj mi ,bron sie! ! ! !
Na co ja zlozylem rece w gescie przeproszenia za obrazy i powiedzialem sorry tego nie moge zrobic nawet na zarty
NIe czulem sie na tyle kwalifikowanym,ale pamietam ze skoczyl na mnie i moglem go troche ponosic na plecach,Czasem byl jak mały chlopiec.Ale my wiemy ze te nastroje Guru objawiane byly za nasz wysilek.
BIszma nie byl zwyklą osobą.
A jesli chodzi o to czy Guru sie moze mylic ,Srila Prabhupada powiedzial.
są 2 rodzaje zywych istot ,te ktore sie mylą,czyli wiecznie uwarunkowane i te wiecznie wyzwolone ktore nie popelniają bledow. (co nie oznacza ze znają sie na wszystkim
znają sie na przekazie naszej sukcesji uczniow,na naukach o słuzbie oddania)wszystkie istoty w tym swiecie popelniają bledy,natomiast w swiecie duchowym niema takiej mozliwosci.
Zadaj sobie pytanie czy Twoj Guru jest z tego swiata ?????czy jest czystym Bhaktom???
Srila Prabhupada jest napewno!
Choc i jemu wielu z iskonowych bhaktow wytyka ze w tym i tym momencie zrobil błąd(ale to z reguly są krytykanci pelni wad,ktorzy nie rozumieją ze na daną chwiele Srila Prabhupada wybieral najleprze rozwiązania w swoim zarządzaniu.nauczaniu,czy decyzjach jako ze teraz czasy są inne inne prawdopodobnie byly by jego decyzje do wielu rzeczy,ale jak mowi Kryszna w Gicie w tym swiecie kazde dzialanie okryte jest jakims bledem ,tak jak dym okrywa ogien itp.
KOnkludując Jesli dzialamy na platformie Brahmabuta nuiema mozliwosci bysmy popełniali bledy ,w sluzbie oddania ,jak dzialac na tej pozycji???? słuchac i przestrzegac instrukcji Guru,sadhu i siastr.
a kiedy stan ten bedzie naturalny dla nas sami ze swej duchowej natury rozpoznamy co kryszne w danym momencie zadawala w naszym wykonaniu,jaki ma do tego stosunek siastra_wiedza wedyjska ,jaki sadu i Guru.
Srila Prabhupada Mowil ,podporządkowujcie wszystko autorytetom,ale nie inteligencje
Inteligencje nalezy wzmacniac argumentami i wiedzą z swietych pism,rozmowami z sadhu i Pytaniami Guru.
Gauranga KOchany Braminie