Rafal napisał(a):
Tak, tylko Krsna Das może lepiej rozumieć jak osiągnąć Param-Gati. Słucham Srila Prabhupada a przyjaciół nie mam

Rafal, tak to smutno zabrzmialo ze nie masz przyjaciol. Czy to mozliwe?
Przeczytalam artykul o Krsna Dasie i podobno jest uczniem Neem Karoli Baba, ktory ma raczej dobra reputacje jako wielbiciel Hanumana itd.. Radhanath Maharaja podobnon spedzil sporo czas z Neem Karoli Baba, i mial dobra o nim opinie, ale moglo to byc przed jego przylaczeniem sie do Iskconu. Mozna go zapytac jak ktos ma kontakt.
Nie wiem jakie Krsna das ma motywacje i dlaczego prowadzi kirtany, ale nie rozumiem dlaczego szkodliwe moze byc sluchanie jego bhajanu czy tez uczestniczenie w bhajanach ktore prowadzi. Oczywiscie lepiej sluchac bhajanow w wykonaniu wznioslych dusz jak Srila Prabhupada, jednak wiele wielbicieli ktorych znam slucha rozmaitej muzyki, w tym jakiejs importowanej muzyki indyjskiej a'la bollywood, czy tez oglada tv, wiec chyba lepsze jest sluchanie swietych imion w jego wykonaniu niz muz. z bollywoodu czy hard coru (to temat do osobnej dyskusji: czy wielbiciele powinni wykonywac mahamantre w aranzacjach rockowych czy metalowych, ktore to rodzaje muzyki raczej nie sa w gunie dobroci. Taka mysl, nie mam ostatecznej opinii na ten temat.).
Dochodzi tu kolejny temat -- jakosci muzyki w iskconie. Skoro wielbiciele czuja potrzbe sluchania tego typu nagran wyglada na to ze nie znajduja tego w nagraniach w Iskconie i moze warto nad tym aspektem popracowac, poniewaz mamy sporo utalentowanych muzykow ktorzy mogliby z latwoscia tworzyc podobna muzyke. NIektorzy z nich wydaja nawet plyty (mamy z mezem np plyte jednego bhakty z USA ktory nagral przepiekna muzyke na roznych instrumentach do roznych piesni waisznawa, takze tych mniej znanych, chyba nazywa sie Balabhadra? Sprawdze i dopisze) , niestety moze niektore z nich zle sa reklamowane i nie dochodza do wszystkich?
Ja poznalam ostatnio fajna bhaktinke z Gaudiya Math z tego co pamietam (uczennica Srila Govindy Maharaja), nazywa sie Jaya Laksmi i nagrala kilka plyt (byc moze gdzies juz o niej pisalam na forum):
http://profile.myspace.com/index.cfm?fu ... d=94151405
Ja zwykle latwiej doceniam zenskie glosy, wiec te nagrania byly dla mnie prawdziwym skarbem!