Teraz jest 28 lip 2026, o 12:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak uniknąć przeszkód w życiu duchowym?
PostNapisane: 17 kwi 2007, o 16:08 

Drodzy wielbiciele,
przyjmijcie moje pełne szacunku pokłony!!! :)

Wielu z nas boryka się z problemami, które w różny sposób przeszkadzają nam w naszym rozwoju duchowym. Jak ich uniknąć?
Czy wystarczy przestrzeganie 4 zasad? Jak mówi nam nektar instrukcji jest 6 czynników, które sprzyjają oraz 6 czynników, które niszcza naszą słuzbę oddania.

Czy mozecie coś powiedzieć w tej kwestii?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2007, o 18:17 
Sponsorzy

:wink: Ja nie zaczne tematu bo znowu wyjdzie ze sie tu wymądrzam he he
ale temat jak najbardziej na czasie . Pozdrawiam szanowną siestre :lol:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2007, o 06:21 

W takich chwilach zastanawiam sie co lubie robic najbardziej...
Potem zastanawiam sie, jak to co lubie robic najbardziej, moge zrobic dla Kryszny...
Angazuję sie w działanie...
Przychodzi doświadczenie - czuje się szczęsliwy
W koncu modlę sie do Kryszny - jaki ze mnie głupiec, marnuje czas zamiast kazda wolna chwile poswiecac na zadowolenie Wajsznawow i Ciebie Kryszno. Drogi Kryszno nie chce juz zapominac tych chwil kiedy czuje sie szczesliwy sluzac Tobie, czy mozesz pozwolic mi zawsze z radoscią Ci sluzyc? Co moge zrobic dla Ciebie.

Ostatnio duzo myślałem na ten temat... i mam cos co może pomoc zrozumieć ten temat umyslom ścisłym. Mianowicie jestem w posiadaniu matematycznego dowodu, ze dajac energie temu ktory najlepiej ja wykorzysta, otrzymamy zyski wieksze od tych w ktorych dana energie chcemy zachowac dla siebie...
Kiedys jak ktos bedzie chcial moge dokonac prezentacji...
Tak na marginesie sa to najnowsze dociekania ekonomistow, ktore ostatnio nagradzane sa Noblem

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2007, o 15:55 
Sponsorzy

Hari Bolo.
To ciekawe co prabhu Divya pisze o tym do czego doszli ekonomisci :lol:
Hiranyakaszipu byl najlepszym z ekonomistow On doszedl do punktu ze zeby sie cieszyc i miec wszystko oddal swoje cialo,czyli wszystko dla materialisty ,swoją najdrozszą rzecz. W zamian zyskal Cialo jasne tak jak stopione zloto,pełne mocy.
Ciekawi mnie czy jesli pujdą tym Tropem ,czy Kiedys niektorzy z nich zaczną czcic, kierowac swoj czas i energie dla polbogow,a inni dla Boga :?: :?: :?: Przepraszam ze odbiegam od tematu. :lol:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2007, o 16:02 
Sponsorzy

A odnosnie Unikania Przeszkod w sluzbie oddania.
To ja raczej zastanowil bym sie jak w wlasciwy sposob sie z nimi zmierzyc :wink:
Kiedys Srila Trivikrama Swami powiedzial..... Niemyslcie ze uda sie komu kolwiek uniknąc ,jakiego kolwiek etapu na sciezce bhakti ,by osiągnąc najwyzsze przeznaczenie.
Jesli chodzi o mnie to widze ze raczej niczego nie unikne,poprostu ,zadnych przeszkod ,tylko jak osiągnąc stan swiadomosci by kazda nasza trudnosc byla dla nas wyzwaniem dającym entuzjazm by szybciej biedz do kryszny,a nie znienawidzonym ciezarem i przeszkodą.Ale puki co jest to dla mnie najwieksza przeszkoda na sciezce bhakti ,

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Jak uniknąć przeszkód w życiu duchowym?
PostNapisane: 18 kwi 2007, o 17:00 

Vraja priya napisał(a):
Wielu z nas boryka się z problemami, które w różny sposób przeszkadzają nam w naszym rozwoju duchowym. Jak ich uniknąć?

czasami tez warto sie zastanowic nad wlasciwym rozwiazywaniem takich problemow, bo tak naprawde nie da sie ich do konca uniknac.

1. nie wolno sie zniechecac - czasami jest to sztuczka naszego umyslu, ktory chce nas odwiesc od sluzby oddania

2. nalezy szukac winy w sobie, a nie w innych - chodzi nie tylko o wyrabianie w sobie pokory ale przede wszystkim o zrozumienie ze za swoja karme jestesmy odpowiedzialni tylko my sami

3. nalezy znalezc przewodnika duchowego (guru) i szukac codziennego kontaktu z osobami ktore biora powaznie zycie duchowe. oni wyjasnia nam wlasciwy sposob dzialania

4. nalezy zawsze modlic sie do Kryszny o pomoc we wszystkim, nawet w pozornie drobnych sprawach, i zawsze dziekowac Mu za lekcje zycia i pokory ktore nam przysyla

to takich kilka luznych skojarzen

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2007, o 20:56 

:D :D :D zgadzam sie z moimi przedmówcą :D :D :D :D

Om namo bhagavate vasudevaya

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2007, o 22:50 

Haribol!
Mi sie nasuwa mysl ze problemy jakie sie pojawiaja mozna podzielic na duchowe i materialne. Piszac materialne mam na mysli te ktore sa w ramach naszych codziennych, wynikajacych z karmy zajec. Np Gdy Bhakta ma kryzys finansowy a na utrzymaniu rodzina. czy inne zewnetrzne sytuacje, ktore odsuwaja nasze dzialanie czy mysli od Krsny.
A problemy natury duchowej to te ktore sa glebiej, w sercu i chyba trudniej je dojrzec.
Nie wiem czy jasno to napisalem....Chodzi mi o to ze aby rozwiazac problem warto wiedziec jakiej jest natury. Czesto wrzucamy wszystko do jednego worka, mowiac moja zla karma itd

A siegajac z wyzszej polki - Nawet Prahlada Maharaja mial problem na drodze oddania w postaci Swojego ojca i nie sadze aby to bylo Jego zla karma. Jay Nrsimhadev!

Mataji czy moglabys przypomniec te 6czynnikow za i te 6 przeciw bo niestety nie posiadam Nektaru Instrukcji? A bardzo mnie zainspirowalas.
Divya Prabhu ja bylbym zainteresowany tym matematycznym wywodem, wiec poprosze afinsky@gmail.com
Z gory dziekuje
ps ..Moj przelozony w pracy czesto powtarza my nie mamy problemow my mamy rozwiazania..;)
Hare Krsna!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2007, o 06:37 
Sponsorzy

Gauranga!!!
Afa napisał(a):
chodzi mi o to ze aby rozwiazac problem warto wiedziec jakiej jest natury. Czesto wrzucamy wszystko do jednego worka, mowiac moja zla karma itd

Podpisuję się pod słowami Afy. Są różne problemy, różnej natury i o różnym natężeniu. Są też różne osoby. Wielbiciele w ciałach materialnych to kobiety, mężczyźni, dzieci, młodzież. Każdy z nich będzie inaczej reagował na problem, inaczej go tolerował i inaczej go usuwał.

Poszczególne czynności, które osłabiają życie duchowe (przejadanie się, nadmierne gromadzenie, zbyteczne rozmowy, przestrzeganie zasad dla zasad, kapryśne stosowanie zasad, obcowanie z osobami pochłoniętymi sprawami materialnymi, bycie zachłannym na materialne osiągnięcia) mają również liczne odcienie szarości w życiu każdego z nas. I każdy z nas inaczej REGULUJE te czynności w odniesieniu do własnego poczucia bezpieczeństwa, poziomu zadowolenia (szczęścia),a także w odniesieniu do innych osób, zasad, wiedzy którą zdobywa poprzez pratiaksza, anumana, śabda i do autorytetu guru-sadhu-śastra.

Właściwe rozeznanie wymaga uwagi i użycia duchowej inteligencji (którą wzmacniamy w codziennej praktyce sadhana bhakti). W używaniu tej inteligencji (buddhi yoga) powinniśmy być coraz bardziej aktywni i ożywieni. Gdyż to jest m.in. środek do osiągnięcia celu - Kryszna Premy.

Teraz możemy analizować np. jak przejadanie działa na codzienną sadhanę każdego z nas (możemy otworzyć nową dyskusję na ten temat). Myślę, że inaczej podejdzie do tej kwestii osoba, która intonuje 2 rundy i wstaje o 10 rano, a inaczej osoba, która intonuje 32 rundy i wstaje o 2.30 rano. Te osoby z pewnością posiadają inny rodzaj smaku do intonowania świętych imion, inny rodzaj realizacji duchowych i inne uwarunkowania. W związku z tym, co innego te osoby motywuje, ale nie zmienia to faktu, że zarówno jedna jaki druga wznosi się w życiu duchowym.

Kolejne 6 czynności - entuzjazm, podejmowanie wysiłków z ufnością, cierpliwość, działanie zgodne z zaleceniami pism objawionych - (śravanam, kirtanam), porzucenie towarzystwa niebhaktów, podążanie śladami poprzednich acaryów wzmacniają bhakti i życie duchowe.

Myślę, że podobnie tutaj każdy z nas, z różną intensywnością będzie stosował te czynności. Niektóre cechy zawierają się w oryginalnych 26 transcendentalnych cechach waisznawy, które w służbie dla Kryszny można pogłębiać w nieskończoność (gdyż ze swej natury są nieskończone).

Śrila Rupa Gosvami, podążając za naukami Śri Czeitanii określa nam w tych 12 elementach nasz obszar działań - ogród do kultywacji :) Warto zwrócić uwagę że unikanie towarzystwa niebhaktów jest powtórzone 2 razy i w pewnym sensie 2 razy powtórzona jest kwestia entuzjazmu - podejmowania wysiłków z ufnością. Myślę, że są to szczególne czynności, które pozwalają uniknąć/ tolerować przeszkody w służbie oddania.

Śrila Kryszna Kszetra Prabhu na wykładzie inicjacyjnym we Wrocławiu w tym roku, powiedział żartobliwie, że po inicjacji należy spodziewać się najgorszego i mieć nadzieję na najlepsze. Uzasadnił, że wejście na ścieżkę życia duchowego jest wypowiedzeniem wojny mayi.

Powiedział również, że kłopoty to Kryszna. Są kłopoty - jest Kryszna i wtedy możemy coś dla Niego zrobić (Kunti modliła się o kłopoty).

Pięknie wyglądali Kryszna i Arjuna po bitwie na Kurukszetra. Z opisów Ich postaci wynika, że nie wyglądali jak ze studia telewizyjnego - uczesani, wypudrowani, w czystych niepogiętych strojach. Wręcz przeciwnie, zakurzeni, poranieni, w podartych i poszarpanych ubraniach, ze spieczonymi z wysiłku ustami, z rozmazanym potem i kurzem na twarzach, zdyszani.... to nadawało Im piękna i wartości wysiłkowi, który podjęli, by stawić czoła kłopotom.

uffff!!! takiej determinacji w pokonywaniu kłopotów i wyzwań wszystkim i sobie życzę.

Wiem, rozgadałem się, ale jeszcze dołożę :) Trzeba pamiętać, że wymienione 12 czynności, to nie wszystko. Hari Bhkati Vilas określa 64 czynności, które nas wznoszą, z pośród których 5 to najbardziej potężne w czynieniu postępu na ścieżce służby oddania.... i być może zbliżania się do kłopotów, które umożliwią nam zwiększenie pamiętania o Krysznie.

Trivikram Swami w jednym ze swoich wykładów wskazuje na śaranagati - podporządkowanie (składające się z kolejnych 6 elementów) którego podstawą jest wiara. Wierzymy, że Kryszna nas chroni i uwalnia od kłopotów. Gdy nie jesteśmy podporządkowani i polegamy w rozwiązywaniu kłopotów na sobie samym to ciągle jesteśmy zaniepokojeni, gdyż nasza siła jest ograniczona. Chodzi o to by w centrum kłopotów umieścić Krysznę.

W świecie duchowym kłopoty nie znikają. Ale są innej natury niż te tutaj. Tamte kłopoty budują relację z Kryszną. Rozbite granki, rozlany jogurt, niegrzeczny Kryszna przeszkadza ubijać masło, Kryszna je ziemię, dokucza mieszkańcom Vrajy.

To tyle co mi przyjszło na myśl. Dziękuję za fajny temat i wyzwanie.

GAURANGA!!!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2007, o 12:49 

Rameśvar das napisał(a):
Gauranga!!!
Teraz możemy analizować np. jak przejadanie działa na codzienną sadhanę każdego z nas (możemy otworzyć nową dyskusję na ten temat). Myślę, że inaczej podejdzie do tej kwestii osoba, która intonuje 2 rundy i wstaje o 10 rano, a inaczej osoba, która intonuje 32 rundy i wstaje o 2.30 rano. Te osoby z pewnością posiadają inny rodzaj smaku do intonowania świętych imion, inny rodzaj realizacji duchowych i inne uwarunkowania.
GAURANGA!!!!

Hare Kryszna Drogi Rameswar Prabhu, Hare Kryszna Gaura Bhakta-wrynda :)
Bardzo fajna analiza - wieloaspektowa.
Z tym przejadaniem sie to również kwestia zaangażowania, nie myślmy, ze na siłe ograniczymy jedzenie :) Kierunek rozwiązania tego problemu - kiedy właściwie sie zaangażujemy, naturalnie będziemy jedli tyle ile potrzeba. Mówił o tym HG Watsal Prabhu u mnie w domu na ostatnim spotkaniu nama-hatta w Warszawie
Ciekawe, ze podał on przykład ze swego zycia, ze kiedyś jeździł dużymi ciężarówkami i w trakcie prowadzenia uczył sie Brahma-samhity :), w każdej chwili stoimy przed wyborem - czy zaangażować sie w służenie zmysłom? - Czy Krysznie?
Cieszę sie, ze napisałeś o intonowaniu - TO KLUCZOWY ELEMENT - warto rozważyć, czy kiedy intonujemy robimy to z radością, czy zmagamy sie, jeśli sie zmagamy to dlaczego? Co takiego robimy, ze intonując nie czujemy smaku?
To ciekawe pole do nauczania umysłu.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim przedmowcom, za tak ciekawe odpowiedzi
Hare Kryszna

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2007, o 17:19 

JAY EKSTAZA HARIBOL!!!!!!

Pięknie piszecie, poruszacie tak wiele aspektów, że aż mi sie w głowie zakręciło. Afa prabhu dziękuje za rozróżnienie problemów na 2 kategorie, to mi zupełnie zmieniło wizje postrzegania problemów.

6 elementów, które niszczą służbę oddania ( piszę tylko tłumaczenie tj. 2 werset nektaru instrukcji):

Swą służbę oddania niszczy ten,kto jest zbyt uwikłany w następujące czynności: (1) przejadanie się lub gromadzenie zbyt wielu zapasów; (2) nadmierne zabiegi o rzeczy doczesne trudne do osiągnięcia; (3) zbyteczne rozmowy o światowych sprawach; (4) przestrzeganie zasad podanych przez pisma objawione jedynie dla ich przestrzegania, a nie dla zrobienia postępu duchowego, bądź też odżucanie pism i niezależne czy kapryśne działanie; (5) obcowanie z ludźmi pochłoniętymi sprawami doczesnymi i niezainteresowanymi świadomością Kryszny; (6) bycie zachłannym na materialne osiągnięcia.

werset 3 nektaru instrukcji:

[b]Istnieje sześć czynników korzystnych dla pełnienia słuzby oddania. Są to: (1) entuzjazm; (2) podejmowanie wysiłków z ufnością; (3) cierpliwość; (4) dźiałanie zgodnie z zaleceniami pism objawionych ( śravanam kirtanam visnu smaranam - słuchanie, intonowanie i pamietanie o Krysznie); (5) porzucenie towarzystwa niebhaktów; (6) podążanie śladami poprzednich acaryów. Tych sześć czynników gwarantuje odniesienie sukcesu w czystej służbie oddania.

[/b]

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2007, o 20:10 

Afa napisał(a):
Haribol!
Mi sie nasuwa mysl ze problemy jakie sie pojawiaja mozna podzielic na duchowe i materialne. Piszac materialne mam na mysli te ktore sa w ramach naszych codziennych, wynikajacych z karmy zajec. Np Gdy Bhakta ma kryzys finansowy a na utrzymaniu rodzina. czy inne zewnetrzne sytuacje, ktore odsuwaja nasze dzialanie czy mysli od Krsny.
Hare Krsna!

Jak nazwiemy sytuacje w której tak zwane problemy materialne o ktorych piszesz spowodują, iz nasze zadedykowanie w słuzbie dla Kryszny i Wajsznawów wzrosnie? :D

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: lkll
PostNapisane: 22 kwi 2007, o 22:04 

Divya:
Cytuj:
Jak nazwiemy sytuacje w której tak zwane problemy materialne o ktorych piszesz spowodują, iz nasze zadedykowanie w słuzbie dla Kryszny i Wajsznawów wzrosnie?

Jay! takie dzialanie jest na pewno wzorem jesli wynika ze zrozumienia ze swiat materialny jest pelen niedoli i tylko Bhakti Yoga daje satysfakcje Duszy. Moze tez wynikac z powodow jakie podaje BGita(4 rodzaje ludzi... fustracja, chec zysku...)
Podajac ten przyklad mam na myli tkzw problemy zewnetrzne: oprocz tego ze jestes Bhakta Krsny mozesz byc studentem, rodzicem, pracownikiem i te narzucone role warunkuja Cie w okreslonej sytuacji.

I wewnetrzne, ktore wynikaja ze swiadomosci ( lenistwo, brak pokory.. to pare moich dla przykladu;) )
Jesli je rozrozniasz to wiesz jakiej broni uzyc. Jesli popsuje Ci sie samochod to jedziesz do mechanika, nie szukasz w pismach swietych: Jak naprawic malucha?

Dziekuje za wypowiedzi, szczegolnie te z Nektaru Instrukcji

Hare Krsna

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1