Gauranga!!!
Afa napisał(a):
chodzi mi o to ze aby rozwiazac problem warto wiedziec jakiej jest natury. Czesto wrzucamy wszystko do jednego worka, mowiac moja zla karma itd
Podpisuję się pod słowami Afy. Są różne problemy, różnej natury i o różnym natężeniu. Są też różne osoby. Wielbiciele w ciałach materialnych to kobiety, mężczyźni, dzieci, młodzież. Każdy z nich będzie inaczej reagował na problem, inaczej go tolerował i inaczej go usuwał.
Poszczególne czynności, które osłabiają życie duchowe (przejadanie się, nadmierne gromadzenie, zbyteczne rozmowy, przestrzeganie zasad dla zasad, kapryśne stosowanie zasad, obcowanie z osobami pochłoniętymi sprawami materialnymi, bycie zachłannym na materialne osiągnięcia) mają również liczne odcienie szarości w życiu każdego z nas. I każdy z nas inaczej REGULUJE te czynności w odniesieniu do własnego poczucia bezpieczeństwa, poziomu zadowolenia (szczęścia),a także w odniesieniu do innych osób, zasad, wiedzy którą zdobywa poprzez pratiaksza, anumana, śabda i do autorytetu guru-sadhu-śastra.
Właściwe rozeznanie wymaga
uwagi i użycia duchowej inteligencji (którą wzmacniamy w codziennej praktyce sadhana bhakti). W używaniu tej inteligencji (buddhi yoga) powinniśmy być coraz bardziej aktywni i ożywieni. Gdyż to jest m.in. środek do osiągnięcia celu - Kryszna Premy.
Teraz możemy analizować np. jak przejadanie działa na codzienną sadhanę każdego z nas (możemy otworzyć nową dyskusję na ten temat). Myślę, że inaczej podejdzie do tej kwestii osoba, która intonuje 2 rundy i wstaje o 10 rano, a inaczej osoba, która intonuje 32 rundy i wstaje o 2.30 rano. Te osoby z pewnością posiadają inny rodzaj smaku do intonowania świętych imion, inny rodzaj realizacji duchowych i inne uwarunkowania. W związku z tym, co innego te osoby motywuje, ale nie zmienia to faktu, że zarówno jedna jaki druga wznosi się w życiu duchowym.
Kolejne 6 czynności - entuzjazm, podejmowanie wysiłków z ufnością, cierpliwość, działanie zgodne z zaleceniami pism objawionych - (śravanam, kirtanam), porzucenie towarzystwa niebhaktów, podążanie śladami poprzednich acaryów wzmacniają bhakti i życie duchowe.
Myślę, że podobnie tutaj każdy z nas, z różną intensywnością będzie stosował te czynności. Niektóre cechy zawierają się w oryginalnych 26 transcendentalnych cechach waisznawy, które w służbie dla Kryszny można pogłębiać w nieskończoność (gdyż ze swej natury są nieskończone).
Śrila Rupa Gosvami, podążając za naukami Śri Czeitanii określa nam w tych 12 elementach nasz obszar działań - ogród do kultywacji

Warto zwrócić uwagę że unikanie towarzystwa niebhaktów jest powtórzone 2 razy i w pewnym sensie 2 razy powtórzona jest kwestia entuzjazmu - podejmowania wysiłków z ufnością. Myślę, że są to szczególne czynności, które pozwalają uniknąć/ tolerować przeszkody w służbie oddania.
Śrila Kryszna Kszetra Prabhu na wykładzie inicjacyjnym we Wrocławiu w tym roku, powiedział żartobliwie, że po inicjacji należy spodziewać się najgorszego i mieć nadzieję na najlepsze. Uzasadnił, że wejście na ścieżkę życia duchowego jest wypowiedzeniem wojny mayi.
Powiedział również, że kłopoty to Kryszna. Są kłopoty - jest Kryszna i wtedy możemy coś dla Niego zrobić (Kunti modliła się o kłopoty).
Pięknie wyglądali Kryszna i Arjuna po bitwie na Kurukszetra. Z opisów Ich postaci wynika, że nie wyglądali jak ze studia telewizyjnego - uczesani, wypudrowani, w czystych niepogiętych strojach. Wręcz przeciwnie, zakurzeni, poranieni, w podartych i poszarpanych ubraniach, ze spieczonymi z wysiłku ustami, z rozmazanym potem i kurzem na twarzach, zdyszani.... to nadawało Im piękna i wartości wysiłkowi, który podjęli, by stawić czoła kłopotom.
uffff!!! takiej determinacji w pokonywaniu kłopotów i wyzwań wszystkim i sobie życzę.
Wiem, rozgadałem się, ale jeszcze dołożę

Trzeba pamiętać, że wymienione 12 czynności, to nie wszystko. Hari Bhkati Vilas określa 64 czynności, które nas wznoszą, z pośród których 5 to najbardziej potężne w czynieniu postępu na ścieżce służby oddania.... i być może zbliżania się do kłopotów, które umożliwią nam zwiększenie pamiętania o Krysznie.
Trivikram Swami w jednym ze swoich wykładów wskazuje na śaranagati - podporządkowanie (składające się z kolejnych 6 elementów) którego podstawą jest wiara. Wierzymy, że Kryszna nas chroni i uwalnia od kłopotów. Gdy nie jesteśmy podporządkowani i polegamy w rozwiązywaniu kłopotów na sobie samym to ciągle jesteśmy zaniepokojeni, gdyż nasza siła jest ograniczona. Chodzi o to by w centrum kłopotów umieścić Krysznę.
W świecie duchowym kłopoty nie znikają. Ale
są innej natury niż te tutaj. Tamte kłopoty budują relację z Kryszną. Rozbite granki, rozlany jogurt, niegrzeczny Kryszna przeszkadza ubijać masło, Kryszna je ziemię, dokucza mieszkańcom Vrajy.
To tyle co mi przyjszło na myśl. Dziękuję za fajny temat i wyzwanie.
GAURANGA!!!!