Teraz jest 28 lip 2026, o 13:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bhagavad Gita- system kastowy
PostNapisane: 18 lut 2012, o 19:00 

Czy BG dzieli ludzi na kasty? Pewien katolik twierdzi, że tak na podstawie jednego wersetu:
Cytuj:
Bhagawadgita, Pieśń 2. Krishna mówi, że obowiązkiem członka kasty wojowników jest walka.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Bhagavad Gita- system kastowy
PostNapisane: 19 lut 2012, o 14:44 

Bhagwad -Gita jest o tym jak sluzyc Bogu, jak zbizyc sie do Niego. JAk sie wyzwolic z iluzji. Jednak ma tez pewne elemnty nauki spolecznej. Wsrod nich nauka o warna-asramie. Mozesz powiedziec dla kolegi katolika ze jest to podobne do tego co mowil Jezus o "nie marnowaniu talentow". Kazdy ma jakis talent, swoja nature, swoje zdolnosci itp. Wedlog Gity jesli ktos ma nature ksziatrii (wiojownika) czyli jesli ma talent, nature zdolnsci, zawod - rycerza - to moze za pomoca tych zdolnsci i natury suzyc Bogu. Gita zniecheca do uciekania od swej natury na rzecz natury innych.

"Nawet medrzec podaza za swoja natura"
Co do ststemu kastowego, to Prabhupada pisal iz jestesmy przecwni jemu w formie obecnej, czyli wypaczonej. Gdzie zamiast systemu podreslajacego nature, talenty, zawod, zdolnsci, ktos prbuje byc uwazany za to kim jest tylko z powodu urodznia a nie kfalifikacji w jakiejs kascie. Czyli jelsi urodzil sie jako Wojownik to znaczy ze jest wojownikiem, a jak jako nauczyciel to jest nauczycielem. Moze tak sie zdazyc ale bardziej to zalezy od cech.

Czyli jestesmy przeciwko wypaczonemu systemowi kastowemu, ale tez uwazamy ze ludzie maja rozne talenty i zdrowo dla spoleczstwa by bylo TO ZAUWAZYC.

Przkladem moze byc odpowiedz PAndawow na prbe pozbawinia ich krolestwa. Poniewaz byli Ksziatrami, a wiec osobami o zdolnsciach i wyksztacniu przywdczym prosili o zostawinie im chociaz jednej wioski do zarzadzania, tak by mogli uzytkowac swoja nature zgodnie z dharma. Nie byli chciwi, nie chcieli calego panstwa. Ale jako ze mili zdolnsci powidzmy menadzerskie- prsili i wioske. Uzwanie swej wlasnej natury jest wiec bardzo wazne.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 lut 2012, o 12:17 

Dziękuję za odpowiedź. :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 21 lut 2012, o 17:24 

Moze ten cytat jeszcze pomoze, Bhagavatam 1.2.13

O najlepsi spośród podwójnie urodzonych, wnioskuje się zatem, że najwyższą doskonałością, jaką ktoś może osiągnąć poprzez wypełnianie przepisanych dla jego zawodu (dharmy) obowiązków, zgodnie z kastowymi podziałami i porządkami życia, jest zadowolenie Najwyższego Osobowego Boga.

ZNACZENIE: Ludzkie społeczeństwo w ogólności, nie tylko w Indiach, dzieli się na cztery kasty i cztery porządki życia. Cztery kasty tworzą: kasta inteligencji, kasta wojskowa, kasta produkcyjna i kasta robotników. Kasty są klasyfikowane odpowiednio do czyjejś pracy i kwalifikacji, a nie według urodzenia. Następnie zaś istnieją cztery porządki życia, mianowicie: życie studenckie, życie w małżeństwie, życie wyrzeczone (pustelnicze) i życie w służbie oddania. Utrzymanie takich podziałów leży w najlepszym interesie ludzkiego społeczeństwa, bowiem w przeciwnym razie żadna instytucja społeczna nie będzie wzrastać w zdrowym stanie. I w każdym z wyżej wymienionych podziałów celem być musi zadowolenie najwyższego autorytetu Osoby Boga. Takie instytucjonalne funkcjonowanie ludzkiego społeczeństwa znane jest jako system varnaśrama-dharma, który jest czymś naturalnym dla cywilizowanego życia. Instytucja varnaśrama została stworzona dla umożliwienia nam realizacji Prawdy Absolutnej. Celem jej nie jest bynajmniej sztuczna dominacja jednego podziału nad drugim. Kiedy cel życia, to jest realizacja Absolutnej Prawdy, zostaje pominięty na rzecz zbyt dużego przywiązania do indriya-priti, czyli zadowalania zmysłów, jak to już było dyskutowane wcześniej, instytucja varnaśrama zostaje użyta przez egoistycznych ludzi do ustanowienia sztucznej dominacji nad słabszymi sekcjami społeczeństwa. W Kali-yudze, czyli wieku kłótni i niezgody, ta sztuczna dominacja stała się faktem, ale zdrowsze sekcje ludzkiego społeczeństwa wiedzą o tym dobrze, że celem podziałów kastowych i porządków życia jest zapewnienie sprawnego przebiegu stosunków społecznych, a ostatecznie samorealizacja, a nie żadne inne cele.

Niniejsze oznajmienie Bhagavatam wskazuje, że najwyższym celem tycia czy też najwyższą doskonałością instytucji varnaśrama-dharma jest kooperacja dla zadowolenia Najwyższego Pana. To samo zostało stwierdzone również w Bhagavad-gicie (4.13).

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 lut 2012, o 13:50 

Mozna powiedziec zartobliwie troszke, wyobraz sobie siedzisz przy stole i ktos rzuca jakies pytanie do dyskusji. Ludzie beda roznei sie zachowywac. Ktos bedzie krzyczal i walil piescia w stol "moja racja, tu jest pies pogrzebany", ktos inny bedzie staral sie budowac koalicje, przekupic sasiadow, usmiechem, czy nawet przjacil kupic, ktos jeszcze bedzie podlegly najsilnijszym opiniom. Ponoc ten pierszy to natura ksziatrii (wojinika) ktos drugi to waisia (kupiec) a trzeeci siudra- ktos kto pomaga innym, ponoc wedlog tego przkladu, ktos to jest Braminem - intektualista - wyjdzie z pokoju. Nie lubi bowiem zamieszania i kutni.

To tylko taki przyklad. Wedlog tego zalozenia, ludzie naprawde maja rozne natury, -wojownikow, kaplanow, rolnikow, handalrzy, pomocnikow itp. Nie wynika to z zewnatrznego przymusu, tylko z natury. Nasze obecne spoleczenstwo postuluja oficjanie z jednej strony rownosc - czyli ze wsztsy maja jakby ta sama nature - choc z drugiej strony start spoleczny nie jest wcale rowny. Zrszta dziaj wiekoszsc to filofia vaisiowa czyli nakierwana na biznes. Nawet szkolt i wojsko musi dbac os trone ekonomiczna i nieraz wygadaja jak dobre firmy, a nie osrodek nauczania czy ksztatwania honoru i zdolnsci walki.

Jednak, wazne ze jestesmy pzreciwko stytemowi kastowemu w dzijszej formie w Indiach. Prawdopobnie wypaczenie nastapilo pod wpywem najazdow muzemanskich. czasmi jest tak ze kultra zagrozona najazdem a wiec wyrugowaniem staje sie bardziej sztywna by przetrfac. Tak jak np w pOlsce w czasach zagroznia ludzie stawali sie katolikami wrecz defocyjnie oddanymi. Czyli ze w zmocniniu kultury jest ostoja.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 lut 2012, o 17:23 

Dziękuję wam za odpowiedzi.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 23 lut 2012, o 18:56 

Pavana Caitania napisał(a):
Prawdopobnie wypaczenie nastapilo pod wpywem najazdow muzemanskich.

Wypaczenie to (postrzeganie przynależności do warn poprzez narodziny w rodzinie a nie naturalne skłonności) ma już miejsce w czasach które opisuje Mahabharata ( patrz historia Karny) i w związku z tym można sądzić, że degeneracja tego systemu znacznie wcześniej niż najazdy muzułmanów. Rozumując dalej tym tokiem, myślenie tego typu było już obecne przed wygłoszeniem Gity i jest związane ze stopniową degeneracją religijności, zgodnie z cyklem jug.

Cro-Mags "Life Of My Own"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 maja 2012, o 19:33 

a jak ja mam sie dowiedzieć do jakiej kasty należę :?:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 maja 2012, o 15:34 

restek napisał(a):
a jak ja mam sie dowiedzieć do jakiej kasty należę :?:

Poprzez analizę swoich własnych cech charakteru, skłonności i wykonywanej pracy, i porównaniu tego z klasyfikacją cech charakteru i rodzajów pracy, podaną w śastrach. Możesz to zrobić sam, lub jakaś inna osoba, która dobrze Cię zna.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 maja 2012, o 16:46 

Purnaprajna napisał(a):
Poprzez analizę swoich własnych cech charakteru, skłonności i wykonywanej pracy, i porównaniu tego z klasyfikacją cech charakteru i rodzajów pracy, podaną w śastrach. Możesz to zrobić sam, lub jakaś inna osoba, która dobrze Cię zna.

łatwo powiedziec ;), praca mi nie odpowiada choć jest dochodowa i mało wymagająca, wiele osob by chciało być na moim miejscu lecz mi przeszkadza, że jednak działam na "lekką" szkodę natrury. Co do charkteru myśle, że Kshatriya by mi pasował, ale chyba wiekszość mężczyzn w wieku 18-30 by do tego sie przypisywało. Wedyjski astrolog mówił mi, że mam zdolności przywódcze i dobrze bym rzadzil ludzmi :), możliwe bo otoczenie bierze moje zdania do serc. No nie chce sie rozpisywac bardzo tu o sobie, ale ciężko jest tak zmienić wszytko aby iść właściwą drogą, i zastanawiam się czy czekać na łaskę Kryszny czy działać a to jest bardziej cięższe.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 maja 2012, o 21:03 

restek napisał(a):
...ale ciężko jest tak zmienić wszytko aby iść właściwą drogą, i zastanawiam się czy czekać na łaskę Kryszny czy działać a to jest bardziej cięższe.

Łaskę Kryszny już masz, posiadając wiedzę i mogąc angażować to, co masz, i całą sytuację w której się obecnie znajdujesz w swoją świadomość Kryszny, oraz pomagając innym w szerzeniu tej świadomości i w jej osiągnięciu. To, że Twoja obecna sytuacja nie jest doskonała nie ma wielkiego znaczenia, bo to się z czasem zmieni na lepsze, jeżeli tylko tego będziesz pragnął. Nawet owoce "kiepskiej" pracy można zaangażować w służbę dla Kryszny, byle tylko była chęć.

Jeżeli już sama chęć może być motorem korzystnych zmian w świadomości, to co tu dopiero mówić o rzeczywistym zaangażowaniu owoców Twojej pracy w świadomość Kryszny. A to zawsze możesz zrobić i czynić stopniowy postęp duchowy ze świadomości sakama do niszkama, i wyżej.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1