Pavana Caitania napisał(a):
Moze z miana celu. Z checi osiagniecia korzysci i jak najwikszych owocow swych czynnosci i pragnien na probe zminy kierunku dazen w strone pokornej sluzby i polacznia sie z Abolutem. Jak mowil np; Jezus "kto umarl dla swiata zyc bedzie dla mnie" lub jak mowi Gita "Inteligencja zainteswanych matrjanie jest wielo rozproszona, a duchowo - jedna"
W ruchu chrześcijańskim często mówią też, że Jezus Chrystus jest jedyną bramą do ich celu.
Czy w ruchu Hare Krsna, przyjęty mistrz duchowy też jest jedyną bramą do celu ?,
Pavana Caitania napisał(a):
Sa rozne rodzaje modlitw.
Np; Narada Muni gdy spotkal Kryszne w Dwarace modlił sie; "Panie nie chce niczego oby tylko pamitac ciebie, w jakikckolwiek warnkach"
W podbnym duchu modlił sie Pan Caitania "Nie am we mnie innego pragninia, mozesz zgniesc mnie w swoim uscisku lub nie pojawiac sie przedemna"
Z koleii krol słoni GAdzendra gdy był prawie umierajacy i w wilkim cierpiniu modlil sie o wybawianie nawet nie znajac iminia Boga "Panie ktory jestes gdzies tam na pocztaku wsztskiego"
Jedna z modlitw jest tez maha- mantra. "Kryszno! O energiua Krynyszny Radho, zaanagrzuj mnei w sluzbe dla siebie"
Sa tez modlitwy do bustw. Sa z regoly bardzo persolnalne, gdyz wilu bhaktow ma swoje ulubione bustwa. Sa piesni ktre to opisuja. Jak Rupa Goswami moodlił sie do Rada-Kryszny, ktos inny do Jaganata Baladevy Subadry/
Sa tez modlitwy do roznych inkarnacji. NP: Goura-Arati to moditwa do Pana Caitani, A NArasimha mantra do Nrismhdewa. Sa tez modliwty do bhaktow lub gloryfikujace bhaktow praszace ich o łaske.
i jedyną drogą do skutecznych modlitw?