Teraz jest 28 lip 2026, o 12:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Praca licencjacka o Hare Kryszna, pytania i odpowiedzi!
PostNapisane: 31 sie 2010, o 17:52 

Witam,

jako że jestem nowy na forum chciałbym się przywitać. Na imię mam Kuba, do niedawna studiowałem dziennikarstwo i jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej o tytule "Hare Kryszna w ujęciu socjologicznym". Interesuje mnie kilka kwestii związanych z HK w Polsce, których nie znalazłem w dostępnych mi źródłach i zamiast zakładać 10 albo i więcej tematów, proponuję zestaw pytań, jednocześnie zachęcam użytkowników forum i nie tylko do odpowiedzi.

Moja praca ma charakter czysto socjologiczny, nie zamierzam w niej przestawiać żadnej oceny czy osądu na temat MTŚK. Proszę osoby które zechciały pomóc mi w tym przedsięwzięciu o konkretne wypowiedzi, można także rozpisywać się, im więcej informacji czy osobistego doświadczenia w formie tekstowej otrzymam tym lepiej :) Można także dodać coś od siebie czy poruszyć Waszym zdaniem ważne sprawy o których warto wspomnieć!

Nie trzeba też odpowiadać na wszystkie pytania. Odpowiedzi można mi przesłać jako prywatna wiadomość na forum, albo na mejla: xkubax@o2.pl .

Do użytkowników forum - jeśli znasz osobę, która nie jest zalogowana na forum, a chciałaby się wypowiedzieć prześlij jej proszę te pytania, z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Oto zestaw:

Imię (nazwisko), lub imię z sanskrytu, wiek, miejscowość.

1.Jak postrzegasz świat zewnętrzny?

2.Jak zapatrujesz się na współczesną muzykę czy inne rozrywki – książki, kino, teatr, kluby, internet?

3.Czy czytasz prasę? Oglądasz wiadomości? Co o tym sądzisz?

4.Jak traktujesz osoby spoza społeczności HK? Czy nie są to dla Ciebie ludzie gorsi? Ślepi na to co ważne i dobre?

5.Jak postrzegasz siebie jako HK?

6.Jak wspominasz okres kiedy nie byłeś/łaś związany/na z bhaktami? Żałujesz czegoś?

7.Czy byłeś związany/na wcześniej z inną religią, czy ruchem religijnym? Dlaczego

8.Czy była w twoim życiu sytuacja, która sprawiła chęć/potrzebę poznania Boga?

9.Dlaczego właśnie Hare Kryszna?

10.Co jest dla Ciebie szczególnego w HK?

11.Jaka jest rola Twojego mistrza duchowego w Twoim życiu? Kim on dla Ciebie jest?

12.Jak zapatrujesz się na inne wyznania/religie?

13.Czy nie czujesz się tak jakbyś poznał/ła najważniejszą prawdę, dzięki której jesteś ponad innymi?

14.Czy kiedykolwiek miałeś/łaś jakieś wątpliwości odnośnie wyznawanych przez Ciebie nauk?

15.Czy na początku nauki HK nie były dla Ciebie dziwne? Niezrozumiałe?

16.Czy życie jako HK nie stanowiło dla Ciebie problemu? Czy nie czujesz czasem frustracji z powodu pewnych ograniczeń? Czy niczego Ci nie brakuje?

17.Czy wyrzeczenia są formą oddania? Próby?

18.Jak wygląda sprawa wegetarianizmu? Ważne są dla Ciebie sprawy etyczne? Czy bardziej kwestia wiary i oczyszczenie ciała?

19.Jaki jest Twój osobisty stosunek do zwierząt? Czy masz zwierzę w domu?

20.Czy nie HK nie sprawia trudności w pracy czy w szkole? Jak reagują na to ludzie z tych środowisk?

21.Jakie jest Twoje zdanie odnośnie szkoły, studiów czy pracy (kariery zawodowej)?

22.Czy to czego się uczysz nie jest dla Ciebie czymś niepotrzebnym? Często kłóci się to z Twoimi wierzeniami?

23.Jak na Twoje poglądy i życie zapatrują się Twoi bliscy – partner, rodzina, znajomi spoza HK?

24.Czy doświadczyłeś/łaś kiedyś dezaprobaty lub niechęci, odtrącenia z ich strony?

25.Czy zdarzyło Ci się mieć kłopoty przez taki styl życia lub ze względu na wygląd, ubiór czy poglądy?

26.Czy ktoś kiedyś obraził Cię lub użył przemocy ze względu na HK?

Hari!
kuba

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Praca licencjacka o Hare Kryszna, pytania i odpowiedzi!
PostNapisane: 31 sie 2010, o 18:58 
Morderator

Hare Kryszna!
Cieszymy się Kuba, że dotarłeś na forum http://www.harinam.pl. Mamy nadzieję, że udzielone przez bhaktów informacje umożliwią Ci napisanie Twojej pracy.

Jako redakcja harinamu przyłączamy się do prośby Kuby, który już dłuższy czas sympatyzuje z MTŚK.

Życzymy owocnej pracy i mamy nadzieję. że będziemy mogli zapoznać się z wynikami Twoich badań :wink:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 31 sie 2010, o 19:32 
Sponsorzy

Witaj Kuba :)
Miło Cię spotkać ponownie w przestrzeni wirtualnej :D
Powiedz proszę, co powiedział Twój promotor na taki temat pracy? Jak w ogóle Hare Kryszna postrzegane jest na Twojej uczelni ? I jeszcze jedno pytanie: ile masz czasu na uzyskanie naszych odpowiedzi?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 wrz 2010, o 18:01 

Haribol!

Czasu na dokonczenie pracy mam jeszcze troche, ale nie ukrywam, ze chcialbym ja skonczyc jak najszybciej :) Na mojej uczelni tylko ja podjalem sie takiego tematu i jest to praktycznie sprawa miedzy mna, a moim promotorem, ktorego zaiteresowania skupaja na socjologii i socjologii religii. Jest to bardzo fajny, przyjazny czlowiek o otwartym umysle, ktory wykazuje duza chec poznania innych kultur czy wyznan. Temat pracy wzbudzil jego aprobate i oczekiawania, ktorym chcialbym w jak najwyzszym stopniu sprostac.

Szczerze, nie wiem czy poza mna, promotorem i ewentualnie recenzentem ktos bedzie mial wglad w ta prace, chociaz chcialbym zeby byla udostepniona innym osobom na Uniwersytecie Wroclawskim, ktore chcialyby dowiedziec sie czegos nowego o HK, oswoic z ta kultura, badz poznac od podstaw taki sposob zycia, wolny od toksyn, przemocy, skupajacy sie w glownej mierze na sprawach duchowych.

Zatem goraco zachecam do zabrania swojego glosu i pomocy w tym temacie :) Otrzymalem juz gotowe odpowiedzi od Rmesvara, za co przy okazji dziekuje, beda one bardzo pomocne :)

Serdecznie pozdrawiam!
kuba

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1