Teraz jest 28 lip 2026, o 11:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ekspansja czy oryginał?
PostNapisane: 8 gru 2010, o 14:46 

Zwracam się z pokornym pytaniem do starszych stażem wielbicieli o rozwikłanie moich wątpliwości na temat tożsamości Kryszny.

Otóż według tradycyjnego hinduizmu istnieje kanon dziesięciu najważniejszych inkarnacji Pana Vishnu zwany "Dasiavatara". kanon ten wymienia takie inkarnacje jak Matsya, Kurma, Varaha, Nrsimha, Vamana, Parasiurama, Rama, Kryszna, Budha i Kalki.
Inkarnacje te nie są bezpośrednim zejściem Pana do świata materialnego ale wyemanowały z ciała Garbhodakashaji Vishnu który wyekspandował z Karonadakashaji Vishnu, ten jest ekspansja mahasankarshany który jest z kolei ekspansją Mulasankarshany, Mulasankarshana jest ekspansja Pana Baladevy, który dopiero bezpośrednio pochodzi od samego Kryszny

Niedawno odbyłem rozmowę z pewną panią po studiach na kierunku Indologia i właśnie ona mówi, że zachodzi w naukach Hare Kryszna rażaca sprzecznośc miedzy pogladami Hinduistów co do tożsamosci Kryszny który w hinduiźmie zajmuje pozycję pomniejszego pólboga o niewielkim znaczeniu

Zapewne zauważyliście że jednym z dziesięciu avatarów "dasiavatara" jest Pan Kryszna na ósmej pozycji w chronologii, czyli w skrócie można by rzec, że Kryszna pochodzi od Visznu a Visznu pochodzi od Kryszny... Dla mnie istotnym jest tutaj fakt, że Kryszna w Mathurze nie urodził się z pawim piórkiem i fletem w dłoni ale przyszedł na świat jako czteroręka forma Narayana
A najważniejszy w tym wszystkim jest fakt, potwierdzony przez pisma wedyjskie, mówiący, że Oryginalny Kryszna Vrajendra Siamasundara Kryszna nigdy nie opuszcza Vrindavany.

Pytam więc jaka jest tożsamość Kryszny walczącego na arenie w Mathurze i jaka jest tożsamosć Kryszny zasiadającego na tronie w Dvarace, Jaka jest tożsamość Kryszny powożącego rydwanem Arjuny na polach Kuruksetra???

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Ekspansja czy oryginał?
PostNapisane: 8 gru 2010, o 15:42 

Gothfryd napisał(a):

Niedawno odbyłem rozmowę z pewną panią po studiach na kierunku Indologia i właśnie ona mówi, że zachodzi w naukach Hare Kryszna rażaca sprzecznośc miedzy pogladami Hinduistów co do tożsamosci Kryszny który w hinduiźmie zajmuje pozycję pomniejszego pólboga o niewielkim znaczeniu

Samo przekonanie że hinduizm w swojej różnorodności religii (liczba mnoga), filozofii (liczba mnoga) i kultur (liczba mnoga) posiada jednolity pogląd w tym zakresie i to w dodatku politeistyczny, pozwala wątpić w jakość wykształcenia jakie otrzymała ta Pani.

Cro-Mags "Life Of My Own"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 gru 2010, o 19:17 
Sponsorzy

prof. Filutek napisał(a):
Gothfryd napisał(a):

Samo przekonanie że hinduizm w swojej różnorodności religii (liczba mnoga), filozofii (liczba mnoga) i kultur (liczba mnoga) posiada jednolity pogląd w tym zakresie i to w dodatku politeistyczny, pozwala wątpić w jakość wykształcenia jakie otrzymała ta Pani.

:-) Pieknie to podsumowałes. :D Dziekuje Prabhu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 gru 2010, o 19:54 

Brahma-samhita 5.1. napisał(a):
Kryszna, który znany jest jako Govinda, jest najwyższym kontrolerem. Ma On wieczne, pełne szczęścia, duchowe ciało. On jest źródłem wszystkiego. Nie ma On źródła, gdyż On jest pierwotną przyczyną wszystkich przyczyn.

Zatem Kryszna znany jako Govinda jest pierwotny. Potwierdza to Brahma, który przez niektórych 'hindusów' traktowany jest na równi z Kryszną i Sivą.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 gru 2010, o 20:20 

[/quote]

Samo przekonanie że hinduizm w swojej różnorodności religii (liczba mnoga), filozofii (liczba mnoga) i kultur (liczba mnoga) posiada jednolity pogląd w tym zakresie i to w dodatku politeistyczny, pozwala wątpić w jakość wykształcenia jakie otrzymała ta Pani.[/quote]

mnie też się podoba podsumowanie prof. Filutka dotyczące tych wszystkich indologów, lizanie cukierków przez papierek nie jest miarodajne więc Kryszna nie objawia swojej prawdziwej natury materialistom i spekulantom. Skąd mieliby wiedzieć jaka jest prawda jeśli odrzucają autoryzowane źródło

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 gru 2010, o 22:57 

Gothfryd napisał(a):

mnie też się podoba podsumowanie prof. Filutka dotyczące tych wszystkich indologów,

Dziękuję, ale ja nie pisałem o wszystkich indologach tylko o rozumieniu hinduizmu przez tą Panią.

Cro-Mags "Life Of My Own"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 9 gru 2010, o 03:28 

Tak jak ja rozumiem to w roznych sciezkach Kryszna bedzie roznie rozumiany. Dla impersnalistow bedzie to Bezosobowy brahman ktory bysmy my ulomni mogli go pojac z laski przyjol na chwile forme osoby:) Dla innych szkol bedzie to polbog , dla innych to sam Bog- inkarnacja Wiszny. A dla jeszcze innych same zrodlo.

Jesli idzie o nasza sciezke przekazwania wiedzy z mistzra na ucznia to dla nas Kryszna jest Bogiem, Aboslutna Osoba./ Z Ktrego emanuje brahman a takze inne inkarnacjie jak pisalem Garabadakaszai Visznu, Pradiumna, Anirdha Balarama itp otd.

JEsli sie nie mylem, to wlasciwie jest 2 Krysznow. Jeden to Govinda zasiadajacy na Goloce Wirndwanie, w swiecie duchwym, potem tak jak pisales jest seria Wisznow, i z ostaniego Wisznu pojawiaja sie awatray w tym swiecie w tym Kryszna/ Ten Kryszna tutaj na ziemi to awatara pochdzaca poprzez Wisznu a nie bezposredni kryszna ten w swiecie duchwym/

TAk prznajmij w tej chwili to rozumiem i jesli sie myle poprawiecie mnie:) Takie wniski z pislm Switych. POdbnie Gdy wielbymi Gour-Nitay wiebimy ich jako Wiswambare a nie jako Sanjsinow. na naszym pozimie nawet wiebie nie Radha-Kryszny to jak wielbicnie Lakszmi- Narajana lub Goyra nitay.

Tozsamoscia Kryszny jest bycie Kryszna:) Panem Abolsutnym: sluga Gopi

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1