Teraz jest 28 lip 2026, o 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwi 2007, o 11:13 
Sponsorzy

Bardzo dziękuję Bhaktowie za udzielone odpowiedzi. Rzeczywiście tak jest. Jedność w różnorodności możemy już dostrzec na poziomie materialnym.

Czytałem podobne przykłady w książkach Śrila Prabhupada, ale z tego powodu, że nie miałem możliwości omówienia ich i usłyszenia "z zewnątrz" jako treść zrozumianą przez innego wielbiciela, to informacje te były w pewnym sensie niezaktywizowane.

Bardzo podoba mi się przykład Purnaprajni Prabu

Purnaprajna napisał(a):
powiedziałbym, że cała nasza praktyka i filozofia to doświadczenie i poznanie niedualnej strony nas samych(...) im bardziej w praktyce działamy w zgodzie z naszą ontologiczną pozycją jako sługi Kryszny, tym bardziej stajemy się "niedwoiści".
i dalej kontynuacja tego wątku.
a także:
Purnaprajna napisał(a):
Temu wysiłkowi musi towarzyszyć objawienie czy łaska ze strony Osoby, której ta kwestia dotyczy czyli Kryszny. Aby to w pełni zrozumieć musimy mieć Jego osobistą na to zgodę, podobnie jak musimy posiadać zgodę, w formie dobrowolnego odwzajemnienie się osoby, wraz z którą pragnieniemy zanurzyć się, we wszechobejmującym i jednoczącym uczuciu obopólnej miłości.

... na tym polega personalizm :)

Również to co napisała Gndd jest dla mnie oświecające (mimo, że już to kiedyś, gdzieś obiło się o uszy)
Gndd napisał(a):
Jeden sposob podejscia do tego jest taki, ze jednorodnosc mozna rozpatrywac na roznych poziomach. Np. jednosc gatunkowa nie wyklucza roznorodnosci jednostkowej.
... i dalej kontynuacja poparta ciekawymi przykładami.

Również Madhumangalowi Prabhu i Trisamie Prabhu dziękuję za oświecające myśli. Tak jak już mówiłem, w miarę potrzeb będę prosił o jeszcze :)

GAURANGA!!!!!!!!!!!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 kwi 2007, o 18:32 
Sponsorzy

Idę dalej w poznawaniu poglądów Kena Wilbera i przyznam, że tego nie daje już się czytać. Pan odsłonił się już do końca. Padły stwierdzenia takie jak:

- wszystko jest jednym i jedno jest wszystkim

- tak naprawdę to istnieje tylko pustka

- nie ma podmiotu obserwującego i przedmiotu obserwowanego, gdyż wszystko jest jednym

- nie ma jaźni

Brrrrrr!!!!!!.... po kilku latach uczenia się personalizmu i poznawania słodyczy relacji osobowej widzę jaki skarb dał nam Śrila Prabhupad. Czuję się uratowany w pełnym znaczeniu tego słowa.

Kiedyś myślałem, że nie spotkam się z takimi poglądami. A tu proszę zderzenie czołowe!

Nie dziwię się, że buddyści byli kopani po głowach przez Pana Nityanandę, to był sposób na ich obudzenie.

Pojawia się we mnie bezradność, współczucie i pytanie: jak można być tak zacietrzewionym w tych poglądach??!!!

Dziękuję bhaktowie za oświecające myśli i za pomoc w zrozumieniu tego.
Gauranga!!!!!!!!!

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1