Radhakanta das napisał(a):
Ostatnio moja 5 córka zmusza mnie do czytania jej Kryszna Book (no, z pominięciem niektórych dłuższych filozoficznych fragmentów) - po latach, znów czytam i doświadczam kompletnego odlotu. A ile tam wspaniałości! Ile, nawet tych technicznych rzeczy (!). A jakie opisy przyrody, dekoracji, jakie to wszystko piękne i plastyczne! Prabhupad stworzył przepiękne, doskonałe dzieło. Czytajmy, czytajmy i dzielmy się ciekawymi opisami, tym co nas szczególne wzrusza.
Ten wyższy smak i wyższe zrozumienie, którego doświadczenie, tak ładnie Prabhu powyżej opisałeś, jest oznaką błogosławieństwa Twojego guru, którego musiałeś zadowolić swoją
sewa. Masz tym większe szczęście, że nawet Twoja własna córka przyjęła pozycję siksza-guru, i nie masz wyjścia, jak tylko podporządkować się jej duchowym rozkazom, mając przy tym świetną okazję, aby służyć jej swą rodzicielską miłością.

Ostatnio co mnie 'ruszyło' to w historii o zabiciu Trinavarty zdanie Śrila Prabhupada, że przez służbę oddania oczyszczamy się i stajemy się godni do...przyjaźni z bhaktami. Ciekawe zdanie informujące o jednym z wielu efektów praktyki bhakti jogi - jednak jak słabo zauważalnym... Czytając o/czy słysząc wiele sporów miedzy bhaktami (często anty-przyjaźni) widać, że tego czytania o Krysznie i intonowania jest za mało...
Inspirujące... Esencją służby oddania jest
rasa, interpersonalne związki wzajemego służenia, oparte na uczuciu dla Kryszny i Jego duchowych cząsteczek - bhakti-rasa. Jest to duchowa kultura służby rozbudzającej duchowe uczucia. Bez znajomości i właściwej praktyki tego typu kultury, nasz smak leży i pozostaje w materialnych emocjach swargija-rasy, a najczęściej, po prostu w zmysłowej parthiva-rasie, nie osiągając duchowego szczytu waikuntha-rasy. Bez intencji i nastroju służby dla innych, nawet czytanie i intonowanie staje się w końcu oderwaną od życia i niepraktyczną teorią, którą z biegiem czasu się porzuca. "Zadowolić swoją służbą innych" - jak to łatwo napisać, a jak jest dla nas często trudnym, czy nawet niemożliwym, aby wprowadzić to w życie.
Ostatnio moja 5 córka
Tzn - 5letnia córka hi hi
Za późno Prabhu! Wydało się!

Jeżeli jednak te Twoje pozostałe 4 córy, w takim samym stopniu, zmuszają Cię do pławienia się w nektarze Krsna-katha, jak ta pierwsza, to nie masz się o co martwić, bo Twoje ludzkie życie stało się właśnie sukcesem.