Teraz jest 28 lip 2026, o 14:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sposby osiągania spokoju
PostNapisane: 1 maja 2011, o 05:08 

Wczoraj na programie w Jeleniej Górze Trisama Prabhu dał ciekawy wykład o sposobach osiągania spokoju.
Miałem ochotę zadać pytanie, ale jakoś się stało, że go nie zadałem.
Może zadam je teraz:

Kiedy modlitywy są skuteczne?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Sposby osiągania spokoju
PostNapisane: 1 maja 2011, o 09:21 

Chant Hare Krishna and be happy :D

http://www.youtube.com/watch?v=fclJYyITHWM

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 03:07 

Waldemar napisał(a):
Wczoraj na programie w Jeleniej Górze Trisama Prabhu dał ciekawy wykład o sposobach osiągania spokoju.
Może zadam je teraz:

Kiedy Kryszna uwaza, że spełnienie ich bedzie dobre dla modlacego się.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 10:25 

Moze z miana celu. Z checi osiagniecia korzysci i jak najwikszych owocow swych czynnosci i pragnien na probe zminy kierunku dazen w strone pokornej sluzby i polacznia sie z Abolutem. Jak mowil np; Jezus "kto umarl dla swiata zyc bedzie dla mnie" lub jak mowi Gita "Inteligencja zainteswanych matrjanie jest wielo rozproszona, a duchowo - jedna"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 16:56 

Brajasundari napisał(a):
Waldemar napisał(a):
Może zadam je teraz:

? :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 21:48 

Waldemar napisał(a):
Brajasundari napisał(a):
Waldemar napisał(a):
Może zadam je teraz:

? :)

Innymi słowy- kiedy modli się wielbiciel Kryszny, to zaleznie od tego o co sie modli, Kryszna moze mu to dac albo nie.
Na przyklad ktoś sie modli żeby mieć duzo pieniedzy i Kryszna wie, ze ta osoba bedzie za te pieniadze kupowac kwiaty na ołtarz, wspierać food for life, jezdzić na pielgrzymki. więc daje mu dobra pracę albo spadek. Ale innej osobie modlacej sie o to samo bogactwo mogłoby przewrócić w głowie tak, że zapomnialaby o duchowych praktykach, wiec pozostaje biedna.

To tylko jedna z mozliwych kombinacji... Inny przyklad, ktos sie modli zeby pojechac do Indii, ale z prawa karmy wynika że np. w tym czasie w Indiach bedzie wielkie trzesienie ziemi. więc ta osoba traci bilet, albo nie dostaje wizy i mysli, że Kryszna nie wysłuchał modlitw, a tymczasem Kryszna wie lepiej po prostu jakie byłyby konsekwencje spelnienia tej modlitwy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 5 maja 2011, o 09:56 

Waldemar napisał(a):
Może zadam je teraz:

Modlitwy są zawsze skuteczne. Czasem ich skutek jest natychmiastowy, a czasem nie; czasem przewidywany, a czasem nie.

Zastanawiam się czy ocenianie skuteczności modlitw przez pryzmat swoich oczekiwań jest poprawne.

Mnie wydaje się, że najbardziej są skuteczne modlitwy, które nie oczekują czegoś w zamian.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 maja 2011, o 07:37 

Z drugiej strony Kryszna chce dać wielbicielowi, coś co go zadowoli, i wielbiciel to rozumie, chcąc sprawić radość Krysznie, wielbiciel nie mówi - nie chce NIC :-) Kryszno od Ciebie.
Mówi np. Kryszno - chce by w mym sercu nie było materialnych pragnień :-)
yadi dasyasi me kaman varams tvam varadarsabha
kamanam hrdy asamroham bhavatas tu vrne varam
Tak jak Prahlad Maharaj
Zwraca się do Kryszny jako do Varadarshabha (Najlepszego z pośród tych którzy mogą spełnić pragnienia innych) prosząc o spokój od materialnych myśli i pragnień :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 maja 2011, o 20:24 

Waldemar napisał(a):
Wczoraj na programie w Jeleniej Górze Trisama Prabhu dał ciekawy

Jakos mi sie przecztalio za pierszym razem w Jasnej Gorze. POmyslem ze dziwne ze bhaktowie juz daja wyklady w Czwestochowie...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 21:26 

Na programie w Jeleniej Górze, na ołtarzyku stało tylko zdjęcie Radha-Kryszny.
W pytaniu chodziło mi o to, czy bezpośrednia modlitwa do Boga jest skuteczna.
Czy któryś z uczniów Prabhupada, podąża jeszcze razem ze swoimi uczniami, za Prabhupadem i za Jego instrukcjami?
A może cała sukcesja uczniów, to już nikomu nie potrzebny przeżytek.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 cze 2011, o 10:42 

Sa rozne rodzaje modlitw.
Np; Narada Muni gdy spotkal Kryszne w Dwarace modlił sie; "Panie nie chce niczego oby tylko pamitac ciebie, w jakikckolwiek warnkach"

W podbnym duchu modlił sie Pan Caitania "Nie am we mnie innego pragninia, mozesz zgniesc mnie w swoim uscisku lub nie pojawiac sie przedemna"

Z koleii krol słoni GAdzendra gdy był prawie umierajacy i w wilkim cierpiniu modlil sie o wybawianie nawet nie znajac iminia Boga "Panie ktory jestes gdzies tam na pocztaku wsztskiego"

Jedna z modlitw jest tez maha- mantra. "Kryszno! O energiua Krynyszny Radho, zaanagrzuj mnei w sluzbe dla siebie"

Sa tez modlitwy do bustw. Sa z regoly bardzo persolnalne, gdyz wilu bhaktow ma swoje ulubione bustwa. Sa piesni ktre to opisuja. Jak Rupa Goswami moodlił sie do Rada-Kryszny, ktos inny do Jaganata Baladevy Subadry/

Sa tez modlitwy do roznych inkarnacji. NP: Goura-Arati to moditwa do Pana Caitani, A NArasimha mantra do Nrismhdewa. Sa tez modliwty do bhaktow lub gloryfikujace bhaktow praszace ich o łaske.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 02:37 

Pavana Caitania napisał(a):
Moze z miana celu. Z checi osiagniecia korzysci i jak najwikszych owocow swych czynnosci i pragnien na probe zminy kierunku dazen w strone pokornej sluzby i polacznia sie z Abolutem. Jak mowil np; Jezus "kto umarl dla swiata zyc bedzie dla mnie" lub jak mowi Gita "Inteligencja zainteswanych matrjanie jest wielo rozproszona, a duchowo - jedna"

W ruchu chrześcijańskim często mówią też, że Jezus Chrystus jest jedyną bramą do ich celu.

Czy w ruchu Hare Krsna, przyjęty mistrz duchowy też jest jedyną bramą do celu ?,

Pavana Caitania napisał(a):
Sa rozne rodzaje modlitw.
Np; Narada Muni gdy spotkal Kryszne w Dwarace modlił sie; "Panie nie chce niczego oby tylko pamitac ciebie, w jakikckolwiek warnkach"

W podbnym duchu modlił sie Pan Caitania "Nie am we mnie innego pragninia, mozesz zgniesc mnie w swoim uscisku lub nie pojawiac sie przedemna"

Z koleii krol słoni GAdzendra gdy był prawie umierajacy i w wilkim cierpiniu modlil sie o wybawianie nawet nie znajac iminia Boga "Panie ktory jestes gdzies tam na pocztaku wsztskiego"

Jedna z modlitw jest tez maha- mantra. "Kryszno! O energiua Krynyszny Radho, zaanagrzuj mnei w sluzbe dla siebie"

Sa tez modlitwy do bustw. Sa z regoly bardzo persolnalne, gdyz wilu bhaktow ma swoje ulubione bustwa. Sa piesni ktre to opisuja. Jak Rupa Goswami moodlił sie do Rada-Kryszny, ktos inny do Jaganata Baladevy Subadry/

Sa tez modlitwy do roznych inkarnacji. NP: Goura-Arati to moditwa do Pana Caitani, A NArasimha mantra do Nrismhdewa. Sa tez modliwty do bhaktow lub gloryfikujace bhaktow praszace ich o łaske.

i jedyną drogą do skutecznych modlitw?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 cze 2011, o 14:30 

Nie, modlic sie mozesz nawet jak nie masz mistrza duchowego.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 cze 2011, o 16:00 

Waldemar napisał(a):
Na programie w Jeleniej Górze, na ołtarzyku stało tylko zdjęcie Radha-Kryszny.
W pytaniu chodziło mi o to, czy bezpośrednia modlitwa do Boga jest skuteczna.
Czy któryś z uczniów Prabhupada, podąża jeszcze razem ze swoimi uczniami, za Prabhupadem i za Jego instrukcjami?
A może cała sukcesja uczniów, to już nikomu nie potrzebny przeżytek.

Modlitwa, czyli "vandanam" jest jedną z 9 polecanych praktyk bhakti. A czy jest skuteczna? Kryszna mówi w Gicie, że odwdzięcza się proporcjonalnie do naszego podporządkowania. Myślę, że to działa również w modlitwie - im bardziej jest szczera, płynąca z serca, tym bardziej Kryszna ją słyszy. Współczucie jest jedną z jego największych zalet i to nim się kieruje wchodząc raz za razem do tego wszechświata.

Co do uczniów Prabhupada i sukcesji uczniów - sukcesja nigdy nie będzie przeżytkiem - to jest proces dany nam przez Krysznę i to właśnie sukcesja uczniów pozwala na utrzymywanie wiary - nasz guru jest dowodem na to, że można doświadczyć Kryszny i świata poza tym materialnym. Wpatrując się w niego (guru) jesteśmy w stanie robić wysiłek, wiedząc, że też możemy zdobyć to doświadczenie. Nie wyobrażam sobie tego bez sukcesji uczniów. Prabhupada miał wielu uczniów i wielu z nich jest wspaniałymi Vaisnavami, sukcesja uczniów ma się dobrze :) .

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 22 cze 2011, o 16:11 

z drugiej strony pomysl ze cala sukecja juz nie istnije, nikt nie podaza za Prabhupadem a zaluszmy ja jeden przerfalem i jest tym kto rozumie i podaza - brzmi ciekawie;) Mozan sie domyslec jaka taka osoba ma ekstaze wewnatrz siebie. Kiedy non stop jest czytsym nasladowca, kiedy intonuje mantre jak sie czuje lub jak wilbi bustwa czy sprzdaja ksiezki. To musi byc niesamowite wrazenie.

Choc z drugij strony gdyby to nie zgadzalo sie ze stanem faktycznym i by sie okazlo ze inni bhatowie sa jednak blisko Kryszny, trzeba by przjac inny spsopb dzialnia. hym. Trdna sprawa.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1