Teraz jest 28 lip 2026, o 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy uczeń może wybawić swego Guru
PostNapisane: 16 cze 2010, o 05:27 

W Gitawali znajduję się taka oto śloka
śri krsna caitanya candra bharati tarana...
Został wyświęcony jako mnich (sanniasin) i przyjął imię Śri Kryszna Czeitania. Jaśnieje pięknem niczym księżyc w pełni. To On zbawił Swojego sanniasa-guru Keszawa Bharati i jest koronnym klejnotem wędrownych nauczycieli i wybawcą regionu Orissy.

Mam pytanie w związku z tym, czy uczeń może wybawić swego Guru i jeśli - tak, to w jakich okolicznościach?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Czy uczeń może wybawić swego Guru
PostNapisane: 16 cze 2010, o 07:40 

Divya napisał(a):
W Gitawali znajduję się taka oto śloka
śri krsna caitanya candra bharati tarana...
Został wyświęcony jako mnich (sanniasin) i przyjął imię Śri Kryszna Czeitania. Jaśnieje pięknem niczym księżyc w pełni. To On zbawił Swojego sanniasa-guru Keszawa Bharati i jest koronnym klejnotem wędrownych nauczycieli i wybawcą regionu Orissy.

Mam pytanie w związku z tym, czy uczeń może wybawić swego Guru i jeśli - tak, to w jakich okolicznościach?

Wydaje mi się, że pytanie jest ogólniejsze niż przykład, do którego się odnosi.
Zanim Pan Caitanya przyjął sannyasę był już inicjowany jako vaisnava przez Iśvarę Puriego. Sytuacja opisywana przez przykład odnosi się więc do przyjęcia sannyasa inicjacji przez wielbiciela od niewielbiciela. Pytanie natomiast można rozumieć jako odnoszące się do relacji guru wielbiciel i uczeń wielbiciel. Jeśli o taką relację chodzi poszukałbym innego przykładu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 cze 2010, o 08:34 

Divya napisał(a):

Ja mam pytanie do ciebie - czy na podstawie wyjątkowej sytuacji można wywodzić ogólną zasadę?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 cze 2010, o 08:59 

Divya napisał(a):

Do głowy przychodzą mi dwa przykłady. Druva Maharaja i jego matka oraz Bilvamangala Thakura i Cintamani. A co, zamierzasz wybawić swojego guru? ;)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 cze 2010, o 09:59 

Zadałem tylko pytanie - ogólne na podstawie przykładu - Drodzy Wielbiciele czy w drugą stronę chcecie mnie zapytać - dlaczego zadałem takie pytanie?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 cze 2010, o 20:18 

Purnaprajna napisał(a):
Divya napisał(a):

Do głowy przychodzą mi dwa przykłady. Druva Maharaja i jego matka oraz Bilvamangala Thakura i Cintamani. A co, zamierzasz wybawić swojego guru? ;)

Diva ma tak ogromny potencjał że zapewne już teraz szuka nowych wyzwań w swoim życiu duchowym. Trzeba uważać bo nawet nie zauważymy jak nas wszystkich zbawi/wyzwoli.... :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 16 cze 2010, o 21:21 
Sponsorzy

Divya Prabhu.
Nie znam sie na tym,choc przyklad Druvy maharaja mnie rowniez pojawił sie w umysle.
Pamietam ze kiedy HG Harikeha Prabhu,odszedł ,z pozycji Guru,jedna z jego uczenic ,zapytała,czy w jakis sposob moze pomoc swemu Guru.
Moj Mistrz duchowy Odp,ze jest to doskonała postawa ucznia,ktory stara sie spłacic swoj "dłog" w obec mistrza duchowego.i rowniez padł tam przyklad Druvy maharaja.

Inny rodzaj spojrzenia mozna by jeszcze zapodac,na te sytuacje,jesli Guru"Upada"
Bo Podobno jest gdzies napisane(niewiem gdzie :oops: ) ze Guru nie upada nigdy,Wiec mozna by pomyslec i spojrzec na to tak , ze to tylko Kryszna testuje szczerosc swego wielbiciela ,w dosc specyficzny sposob.
dziekuje Divya Pr,za takie zagadnienie,choc nie czuje mocy bym mogł pomoc jakos memu Guru,To napewno ,mozemy guru nie przeszkadzac ,jesli bedziemy starali sie scisle przestrzegac obiecanych standardow w czasie naszych inicjacji. Wtedy umysl guru nie stanie sie materialistyczny i bezpiecznie bedzie sie znajdował,na swej pozycji,jako duchowy przewodnik i akt łaski od samej Sri Radhe!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 26 lip 2013, o 11:15 

Fragment Cudownej Ceaitania Certamrity, ktory nawiązuje do omawianego tu tematu

Madhya 10.151 Następnego dnia Mukunda Datta powiadomił Śri Caitanyę Mahaprabhu: "Przybył Brahmananda Bharati zobaczyć się z Tobą."

Madhya 10.152 Potem Mukunda Datta spytał Pana "Czy mam go tutaj przyprowadzić?" Śri Caitanya Mahaprabhu powiedział: "Brahmananda Bharati jest jak Mój mistrz duchowy. Lepiej będzie, gdy Ja pójdę do niego."

Madhya 10.153 Powiedziawszy to, Śri Caitanya Mahaprabhu i Jego bhaktowie przyszli do Brahmanandy Bharati.

Madhya 10.154 Kiedy Śri Caitanya Mahaprabhu i Jego bhaktowie zbliżyli się do niego, ujrzeli, że był okryty skórą jelenia. Widząc to, Śri Caitanyę Mahaprabhu ogarnęło wielkie nieszczęście.

Madhya 10.154 Znaczenie: Brahmananda Bharati należał do Śankara-sampradayi. Tytuł Bharati wskazuje na jednego z dziesięciu sannyasinów w Śankara-sampradayi. Do zwyczaju należy, że osoba, która wyrzekła się świata, okrywa swe ciało skórą jelenia lub korą drzewa. Tak zaleca Manu-samhita. Jednakże, jeśli sannyasin, który wyrzekł się świata, nosi tylko skórę jelenia i nie robi duchowego postępu, to jest jedynie nadęty i zarozumiały. Śri Caitanyi Mahaprabhu nie spodobało się, że Brahmananda Bharati nosił skórę jelenia.
Madhya 10.155 Widząc Brahmanandę Bharati ubranego w taki sposób, Caitanya Mahaprabhu udał, że go nie dostrzega. Spytał za to Mukundę Dattę: "Gdzie jest Brahmananda Bharati, Mój mistrz duchowy?"

Madhya 10.156 Mukunda Datta odpowiedział: "Brahmananda Bharati jest tutaj, przed Twym obliczem." Pan odrzekł: "Mylisz się. To nie jest Brahmananda Bharati.

Madhya 10.157 "Musisz mówić o kimś innym, gdyż to z pewnością nie jest Brahmananda Bharati. Brak ci po prostu wiedzy. Dlaczego Brahmananda Bharati miałby nosić skórę jelenia?"

Madhya 10.158 Kiedy Brahmananda Bharati usłyszał to, pomyślał: "Śri Caitanya Mahaprabhu nie pochwala mojej skóry z jelenia."

Madhya 10.159 W ten sposób przyznając się do błędu, Brahmananda Bharati pomyślał: "Słusznie powiedział. Nakładam tę skórę jelenia jedynie dla prestiżu. Nie mogę przekroczyć oceanu niewiedzy nosząc po prostu skórę jelenia.

Madhya 10.160 "Od dzisiaj nie będę nosił jeleniej skóry." Gdy tylko Brahmananda Bharati podjął tę decyzję, Śri Caitanya Mahaprabhu, znając jego myśli, posłał po szaty sannyasińskie.

Madhya 10.161 Gdy tylko Brahmananda Bharati porzucił skórę z jelenia i założył na siebie szaty sannyasina, Śri Caitanya Mahaprabhu przyszedł i ofiarował wyrazy szacunku u jego lotosowych stóp.

Madhya 10.162 Brahmananda Bharati powiedział: "Swoim zachowaniem uczysz ogół ludzkości. Nie uczynię nic niezgodnego z Twoimi pragnieniami; w przeciwnym razie nie będziesz okazywał mi szacunku, lecz mnie pominiesz. Tego się obawiam.

Madhya 10.163 "W chwili obecnej widzę dwóch Brahmanów. Jednym Brahmanem jest Pan Jagannatha, który nie porusza się, a drugim Brahmanem, poruszającym się, jesteś Ty. Pan Jagannatha jest arca-vigraha, wielbionym Bóstwem, i to On jest nieruchomym Brahmanem. Jednak Ty jesteś Panem Śri Caitanyą Mahaprabhu i poruszasz się tu i tam. Obaj jesteście tym samym Brahmanem, panem materialnej natury, ale odgrywacie dwie role - jeden ruchomą, a drugi nieruchomą. Tak więc w Jagannatha Puri, Purusottamie, rezyduje teraz dwóch Brahmanów.

Madhya 10.164 "Z tych dwóch Brahmanów Ty masz karnację jasną, a drugi, Pan Jagannatha, jest czarniawy. Jednak obaj wyzwalacie cały świat"

Madhya 10.165 Pan Śri Caitanya Mahaprabhu odrzekł: "Prawdę powiedziawszy, to w istocie z powodu twojej obecności są teraz w Jagannatha Puri dwaj Brahmani.

Madhya 10.166 "Zarówno Brahmananda, jak i Gaurahari poruszają się, podczas gdy czarniawy Pan Jagannatha siedzi sztywny i nieruchomy."

Madhya 10.166 Znaczenie: Brahmananda Bharati chciał udowodnić, że nie ma różnicy między Najwyższym Panem a jivą, a Caitanya Mahaprabhu chciał udowodnić, że On i Brahmananda Bharati są jivami. Chociaż jivy są Brahmanem, to jest ich wiele, ale Najwyższy Pan, Najwyższy Brahman, jest jeden. Z drugiej zaś strony, Brahmananda Bharati chciał udowodnić, że Jagannatha i Śri Caitanya Mahaprabhu są jednym, Najwyższą Osobą Boga, ale by spełnić Swą misję, Śri Caitanya Mahaprabhu wydawał się ruchomy, podczas gdy Pan Jagannatha wydawał się bierny. Jednakże obaj są jednym i tym samym. W ten sposób toczyła się wesoła sprzeczka. W końcu Brahmananda Bharati skierował całą sprawę do Sarvabhaumy Bhattacaryi, by ten podjął ostateczną decyzję.
Madhya 10.167 Brahmananda Bharati powiedział: "Mój drogi Sarvabhaumo Bhattacaryo, proszę, stan się rozjemcą w tej logicznej debacie między Śri Caitanyą Mahaprabhu a mną."

Madhya 10.168 Brahmananda Bharati mówił dalej: "Żywa istota jest zlokalizowana, podczas gdy Najwyższy Brahman jest wszechprzenikający. Taki jest werdykt pism objawionych.

Madhya 10.168 Znaczenie: Brahmananda Bharata przyciągnął uwagę Sarvabhaumy Bhattacaryi, ponieważ chciał, by rozsądził on tę dysputę. A następnie oznajmił, że Brahman, Najwyższy Pan, jest wszechprzenikający. Potwierdza to Bhagavad-gita:

ksetrajnam capi mam viddhi sarva-ksetresu bharata
ksetra-ksetrajnayor jnanam yat taj jnanam matam mama

"O potomku Bharaty, powinieneś wiedzieć, że Ja jestem również znawcą przebywającym we wszystkich ciałach. Zaś poznanie ciała materialnego i jego właściciela nazywane jest wiedzą. Takie jest Moje zdanie." (Bg. 13.3)
Najwyższa Osoba Boga, w Swym aspekcie Paramatmy, rozprzestrzenia się wszędzie. Brahma-samhita mówi, andantara-stha-paramanu-cayantara-stham: z racji Swej wszechprzenikającej natury, Najwyższy Pan znajduje się wewnątrz wszechświata, jak też wewnątrz wszystkich elementów wszechświata. Jest nawet w atomie. W ten sposób Najwyższy Pan Govinda jest wszechprzenikający. Z drugiej zaś strony, żywe istoty są bardzo, bardzo małe. Jest powiedziane, że rozmiar żywej istoty równa się jednej dziesięciotysięcznej czubka włosa. Dlatego żywa istota jest zlokalizowana. Żywe istoty spoczywają w blasku Brahmana, na promieniach ciała Najwyższej Osoby Boga.
Madhya 10.169 "Śri Caitanya Mahaprabhu oczyścił mnie zabierając mą skórę jelenia. To dowodzi, że jest On wszechprzenikający i wszechmocny, i że Mu podlegam.

Madhya 10.169 Znaczenie: Tutaj Brahmananda Bharati dowodzi, że Śri Caitanya Mahaprabhu jest Najwyższym Brahmanem, a on jest podległym Brahmanem. Potwierdzają to Vedy: nityo nityanam cetanaś cetananam. Najwyższa Osoba Boga jest Brahmanem, czy też Param Brahmanem, główną ze wszystkich żywych istot. Zarówno Najwyższy Brahman, czyli Osoba Boga, jak też żywe istoty są osobami, lecz Najwyższy Brahman dominuje, a żywe istoty są zdominowane.
Madhya 10.170 "'Ciało Jego ma złotawy odcień i całe jest niczym stopione złoto. Każda jego część jest pięknie zbudowana i posmarowana papką sandałową. Przyjmując wyrzeczony porządek życia, Pan jest zawsze zrównoważony. Jest mocno utwierdzony w Swojej misji intonowania mantry Hare Krsna i niezmiennie usytuowany w Swej dualistycznej konkluzji i spokoju.'

Madhya 10.170 Znaczenie: Jest to cytat z Mahabharaty, z Visnu-sahasra-nama-stotry (127.92.75).
Madhya 10.171 "Wszystkie symptomy wspomniane w wersecie z Visnu-sahasra-nama-stotry widoczne są w ciele Śri Caitanyi Mahaprabhu. Ramiona Jego ozdabiają dekoracyjne bransolety wykonane z papki sandałowej i nić otrzymana od Bóstwa Śri Jagannatha."

Madhya 10.172 Usłyszawszy to, Sarvabhauma Bhattacarya wydał swój osąd, mówiąc: "Brahmanando Bharati, widzę, że odniosłeś zwycięstwo." Śri Caitanya Mahaprabhu natychmiast powiedział: "Akceptuję wszystko, co Brahmananda Bharati powiedział. Całkowicie się z tym zgadzam."

Madhya 10.173 W ten sposób Śri Caitanya Mahaprabhu przyjął postawę ucznia i zaakceptował Brahmanandę Bharati jako Swojego mistrza duchowego. Następnie powiedział: "W dyskusji z mistrzem duchowym uczeń z pewnością zostaje pokonany." Brahmananda Bharati sprzeciwił się tym słowom, mówiąc: "Nie to jest przyczyną Twojej porażki. Przyczyna jest inna.

Madhya 10.174 "To jest Twoja naturalna cecha charakterystyczna. Akceptujesz porażkę z rąk Swego bhakty. Istnieje też jeszcze inna Twoja chwała, o której proszę, byś uważnie posłuchał.

Madhya 10.175 "Od swych narodzin medytowałem o bezosobowym Brahmanie, lecz odkąd Cię ujrzałem, w pełni doświadczyłem Krsny."

Madhya 10.175 Znaczenie: Brahmananda Bharati przyznał, że kiedy dochodzi do debaty między mistrzem duchowym a uczniem, mistrz duchowy w naturalny sposób odnosi zwycięstwo, mimo że uczeń może wysuwać mocne argumenty. Innymi słowy, przyjmuje się, że słowa mistrza duchowego są bardziej godne czci niż słowa ucznia. W tej sytuacji, Brahmananda Bharati - jako że był na pozycji mistrza duchowego - odniósł zwycięstwo nad Śri Caitanyą Mahaprabhu, który uważał Siebie za jego ucznia. Jednakże Brahmananda Bharati odwrócił ten argument i przyjął pozycję bhakty, uznając, że Śri Caitanya Mahaprabhu jest Najwyższą Osobą Boga, Krsną. To oznacza, że Pan dobrowolnie poniósł porażkę, z powodu uczucia do bhakty. Został On pokonany dobrowolnie, gdyż nikt nie może pokonać Najwyższego Pana. W związku z tym bardzo istotne są słowa Bhismy znajdujące się w Śrimad-Bhagavatam:

sva-nigamam apahaya mat-pratijnam
rtam adhikartum avapluto ratha-sthah
dhrta-ratha-carano 'bhyayac caladgur
harir iva hantum ibham gatottariyah

"Spełniając moje pragnienie i poświęcając własną obietnicę, zsiadł z rydwanu, podniósł jego koło i rzucił się ku mnie z pośpiechem, tak jak lew biegnie, by zabić słonia. Po drodze zgubił nawet Swą wierzchnią szatę." (Bhag. 1.9.37)
Krsna obiecał, że nie będzie walczył w bitwie pod Kuruksetrą, lecz aby złamać obietnicę Krsny, Bhisma zaatakował Arjunę tak zaciekle, że Krsna zmuszony był podnieść koło rydwanu i przypuścić atak na Bhismę. Pan uczynił tak, by pokazać, że obronił Swego bhaktę kosztem własnej obietnicy. Brahmananda Bharati rzekł: "Od początku życia byłem przywiązany do bezosobowej realizacji Brahmana, lecz skoro tylko Cię ujrzałem, bardzo przywiązałem się do Osoby Boga, Krsny." Tak więc Śri Caitanya Mahaprabhu jest Samym Panem Krsną i dlatego Brahmananda Bharati został Jego bhaktą.
Madhya 10.176 Brahmananda Bharati mówił dalej: "Odkąd Cię ujrzałem, odczuwam obecność Pana Krsny w umyśle i widzę Go przed oczyma. Uważam ponadto w swym sercu, że Ty jesteś Krsną i dlatego bardzo pragnę Ci służyć.

Madhya 10.177 "Bilvamangala Thakura zrezygnował ze swojej bezosobowej realizacji na rzecz realizacji Osoby Boga. Teraz widzę, że moje położenie jest podobne do jego, gdyż zmiana ta już zaszła."

Madhya 10.177 Znaczenie: Bilvamangala Thakura był w młodym wieku impersonalnym monistą i medytował o bezosobowym blasku Brahmana. Później został bhaktą Pana Krsny i jego wyjaśnienie dotyczące tej zmiany podane jest w wersecie [werset 178] przytoczonym z Bhakti-rasamrta-sindhu. Po osiągnięciu niższych stopni realizacji - realizacji bezosobowego Brahmana i realizacji zlokalizowanej Paramatmy - dochodzi się stopniowo do etapu realizacji Bhagavana. Prabodhananda Sarasvati opisał to w Caitanya-candramrcie (5):

kaivalyam narakayate tridaśa-pur akaśa-puspayate
durdantendriya-kala-sarpa-patali protkhata-damstrayate
viśvam purna-sukhayate vidhi-mahendradiś ca kitayate
yat-karunya-kataksa-vaibhava-vatam tam gauram eva stamah

Kaivalya, jedność w blasku Brahmana, bhakcie wydaje się czymś piekielnym. Planety niebiańskie, siedziby półbogów, są dla niego jak fantasmagoria. Yogini medytują, by kontrolować zmysły, ale dla bhakty zmysły są niczym węże pozbawione zębów. Bhakta nie musi kontrolować swych zmysłów, gdyż one już są zaangażowane w służbę dla Pana. Wskutek tego nie jest możliwe, by zmysły działały jak węże. W stanie materialnym zmysły są tak silne, jak jadowite węże. Wąż nie jest dłużej groźny, kiedy wyłamie mu się zęby. Dla bhakty cały świat jest kopią Vaikunthy, gdyż niczego się nie obawia. Widzi, że wszystko należy do Krsny i z niczego nie chce czerpać przyjemności dla samego siebie. Nie aspiruje nawet do pozycji Pana Brahmy czy Indry. Chce jedynie wszystko angażować w służbę dla Pana i dlatego nie ma żadnych problemów. Znajduje się na swej oryginalnej konstytucjonalnej pozycji. Wszystko to staje się możliwe, gdy spocznie na kimś miłosierne spojrzenie Śri Caitanyi Mahaprabhu.
W Caitanya-candramrcie znajduje się dużo więcej wersetów obrazujących tę samą zasadę.

dhik kurvati ca brahma-yoga-vidusas tam gauracandram numah

tavad brahma-katha vimukta-padavi tavan na tiktibhavet
tavac capi viśrnkhalatvam ayate no loka-veda-sthitih
tavac chastra-vidam mithah kalakalo nana-bahir-vartmasu
śri-caitanya-padambuja-priya-jano yavan na dig-gocarah

gauraś caurah sakala-maharat ko 'pi me tivra-viryah

Dla bhakty dyskusja o bezosobowym Brahmanie nie jest czymś zbyt przyjemnym. Również te tzw. nakazy śastr wydają mu się pozbawione znaczenia. Jest wielu ludzi, którzy toczą spory wykorzystując do tego śastry, lecz dla bhakty tego rodzaju dyskusje są jedynie niespokojną wrzawą. Dzięki wpływowi Śri Caitanyi Mahaprabhu wszystkie te problemy znikają.
Madhya 10.178 Brahmananda Bharati zakończył: "'Chociaż wielbili mnie ci, którzy podążają ścieżką monizmu i za pośrednictwem systemu yogi zostali wprowadzeni w samorealizację, to i tak pewien sprytny chłopiec, który zawsze żartuje z gopi, przemocą zmienił mnie w służkę.'"

Madhya 10.178 Znaczenie: Werset ten napisał Bilvamangala Thakura. Znajduje się on w Bhakti-rasamrta-sindhu (3.1.44).
Madhya 10.179 Pan Śri Caitanya Mahaprabhu odpowiedział: "Darzysz Krsnę głęboką ekstatyczną miłością, dlatego gdziekolwiek zwrócisz oczy, wzmagasz tylko swą świadomość Krsny."

Madhya 10.180 Sarvabhauma Bhattacarya rzekł: "Obie wasze wypowiedzi są słuszne. Dzięki Swojej łasce Krsna obdarza bezpośrednim towarzystwem.

Madhya 10.181 "Nie czując do Krsny ekstatycznej miłości, nie można bezpośrednio Go ujrzeć. Tak więc dzięki łasce Śri Caitanyi Mahaprabhu, Brahmananda Bharati ujrzał bezpośrednio Pana."

Madhya 10.181 Znaczenie: Śri Caitanya Mahaprabhu powiedział: "Ty jesteś Brahmanandą Bharati, zaawansowanym bhaktą, który w ekstazie kocha Najwyższego Pana. Dlatego widzisz Krsnę wszędzie. Nie ma co do tego wątpliwości." Sarvabhauma Bhattacarya był rozjemcą między Śri Caitanyą Mahaprabhu a Brahmanandą Bharati. Jego orzeczenie brzmiało, że zaawansowany bhakta, jak Brahmananda Bharati, widzi Krsnę dzięki Jego łasce. Zaawansowanemu bhakcie Krsna ukazuje się bezpośrednio. Ponieważ Brahmananda Bharati był zaawansowanym bhaktą, ujrzał Krsnę w osobie Śri Caitanyi Mahaprabhu. Jak mówi Brahma-samhita (5.38):

premanjana-cchurita-bhakti-vilocanena
santah sadaiva hrdayesu vilokayanti
yam śyamasundaram acintya-guna-svarupam
govindam adi-purusam tam aham bhajami

"Wielbię pierwotnego Pana Govindę, którego zawsze widzi bhakta mający oczy przesłonięte mgłą miłości. Ogląda Go w Jego wiecznej formie Śyamasundary, która znajduje się w sercu bhakty."
Madhya 10.182 Śri Caitanya Mahaprabhu powiedział: "Sarvabhaumo Bhattacaryo, co ty mówisz? Panie Visnu, uratuj Mnie! Takie wychwalanie jest po prostu inną formą zniewagi."

Madhya 10.182 Znaczenie: Śri Caitanya Mahaprabhu był zażenowany wypowiedzią Bhattacaryi. Dlatego, by Siebie ocalić, wypowiedział imię Visnu. Pan potwierdza tutaj, że jeśli się kogoś przecenia, to takie wychwalanie jest po prostu inną formą zniewagi. W ten sposób sprzeciwia się On temu niby obraźliwemu stwierdzeniu.
Madhya 10.183 Powiedziawszy to, Śri Caitanya Mahaprabhu zabrał ze Sobą Brahmanandę Bharati do Swojej siedziby. Odtąd Brahmananda Bharati pozostał ze Śri Caitanyą Mahaprabhu.

Madhya 10.184 Później dołączyli do nich także Ramabhadra Acarya i Bhagavan Acarya i rezygnując ze wszelkich innych odpowiedzialności pozostali pod opieką Śri Caitanyi Mahaprabhu.

Madhya 10.185 Następnego dnia przybył też Kaśiśvara Gosani i pozostał ze Śri Caitanyą Mahaprabhu, który przyjął go z wielkim szacunkiem.

Madhya 10.186 Kaśiśvara zwykł wprowadzać Śri Caitanyę Mahaprabhu do świątyni Jagannatha. Wyprzedzał Pana w tłumie i powstrzymywał ludzi od dotykania Go.

Madhya 10.187 Tak jak wszystkie rzeki płyną do morza, wszyscy bhaktowie z całego kraju dotarli w końcu pod opiekę Śri Caitanyi Mahaprabhu.

Madhya 10.188 Ponieważ wszyscy bhaktowie przyszli do Niego szukając opieki, Pan Śri Caitanya Mahaprabhu wszystkim okazał łaskę i zapewnił Swoją ochronę.

Madhya 10.189 W ten sposób opisałem spotkanie wszystkich Vaisnavów ze Śri Caitanyą Mahaprabhu. Ktokolwiek słucha tego opisu, osiągnie w końcu u Niego schronienie.

Madhya 10.190 Modląc się u lotosowych stóp Śri Rupy i Śri Raghunathy, zawsze pragnąc ich łaski, ja, Krsnadasa, opowiadam Śri Caitanya-caritamrtę, podążając w ich ślady.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 10:05 

Purnaprajna napisał(a):
Divya napisał(a):

Wydaje się, że Dyviaji'emu chodzi o inny rodzaj guru - takiego jak to zwykle znamy - już oficjalnie na pozycji guru, uznanego przez wielu za wzniosłego i zaawansowanego, z uczniami itd. Pewnie jak taki guru upada (tu nie wnikam w pod-temat czy to rozrywka czy nie) a uczeń zostaje czystym bhaktą to upadły guru odnosi korzyść. Bo dlaczego nie.

Ale moje zabranie głosu jest z innego powodu - jakieś 2 tyg umysł porwał mnie do filmu dokumentalnego o ninja w Japonii (;)) No i tam współczesny ninja powiedział, że ninja ma trzech wrogów gdy wykonuje zadanie swojego guru: 1. strach, 2. wątpliwości i 3. zbyt długa debata w umyśle nad instrukcją guru. W moim przypadku wróg numer 3 jest przyczyna tego, że nie potrafię wyzwolić ze szponów nawet siebie.

Hari, Hari

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 17:39 

Przybywa niepokonany samuraj do klasztoru największego mistrza fechtunku miecza w Japonii...drugie ujęcie...klasztor, sala ćwiczeń...pierwsza konfrontacja....mistrz otoczony uczniami staje na przeciw do walki, samuraj i mistrz patrzą sobie w oczy i nagle staje sie cos niesamowitego, mistrz składa pokłon samurajowi poddając sie poraz pierwszy w zyciu...

Samuraj pyta mistrza
- dlaczego to zrobiłeś?
Mistrz
- nie widziałem strachu w Twych oczach, widziałem niesamowity spokój, opanowanie, i zdecydowanie. Nigdy nikt w czasie walki ze mną sie tak nie zachował, uznałem ze musisz byc lepszy odemnie. Do teraz jest dla mnie zagadką skąd czerpaleś inspiracje i kto Cie uczył takiego zachowania?
Samuraj
- to nic wielkiego, ja poprostu zastanawiałem sie który moment bedzie najlepszy by ofiarować Ci pełny szacunek i pokłon, Ty Drogi Mistrzu mnie tylko w tym wyprzedziłes...

Na myśl przychodzi mi jedno, ze ostatecznie pokonać można przez miłość i oddanie...
Kṛṣṇa jest znany jako Ajita, nie pokonany...mimo to wielbiciele znają sposoby jak pokonać nie pokonanego...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 07:21 

OK, ja mam coś z Okinawy. Ujecie pierwsze: Mistrz miecza mówi do 3 uczniów, że jak chcą się zmierzyć kto z nich będzie najlepszy to po kolei mają wejść do chaty i zabić jak najszybciej atakującego ich przeciwnika. Przeciwnik w formie manekina, który tam miał jakoś spaść jak ktoś wejdzie. Ujęcie drugie: wchodzi pierwszy, manekin spada na ziemie i błyskawicznie wojownik przeszywa go zaraz potem mieczem. Ujecie kolejne: drugi uczeń po wejściu przeszywa manekina jak jeszcze był w locie. Ujęcie kluczowe: trzeci uczeń nie wchodzi do chaty stwierdzając, że to pułapka i w wg mistrza wygrywa cały pojedynek...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 16:33 

A ja opowiem Wam historię z naszego kręgu kulturowego, a dokładniej z Radomia ;) :

"Ujęcie pierwsze: Stefan K. zwany przez kolegów "Miszczu" posiada dylemat trzymając w śmiertelnym uścisku trzy butelki "Smocznego"...
Ujęcie drugie: słychać gulgotanie...
Wszystkie kolejne ujęcia: słychać gulgotanie...
Ujęcie kluczowe: Próbę z sukcesem przechodzi Staszek zwany przez kolegów "Student", wyzwalając "Miszcza" spod przytłaczającego go ciężaru moralnego dylematu i niepokoju (chora wątroba), oraz od ciężaru szkła. W dakszinie, "Student" z namaszczeniem przynosi "Miszczowi" kaucję za butelki.

"Miszcz" i "Student" uśmiechają się z zadowoleniem i wzajemną aprobatą. Czują się wyzwoleni. Jest dobrze."

;)

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sie 2013, o 19:16 

Divya napisał(a):

Madhya 10.188 Ponieważ wszyscy bhaktowie przyszli do Niego szukając opieki, Pan Śri Caitanya Mahaprabhu wszystkim okazał łaskę i zapewnił Swoją ochronę.

Madhya 10.189 W ten sposób opisałem spotkanie wszystkich Vaisnavów ze Śri Caitanyą Mahaprabhu. Ktokolwiek słucha tego opisu, osiągnie w końcu u Niego schronienie.

Dziękuję Ci Divya Prabhu za ten cytat.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sie 2013, o 20:48 

Dzis troche medytowalem o poranku...pewna refleksja sie pojawiła ...nie będę zamieszczal nowego wątku... Temat mego przemyślenia to - szybkość...

Czesto w zyciu pojawiają sie chwile sporne, odmiennych opinii, pisze tu o konfrontacjach pomiędzy wielbicielami... W tych momentach jak szybko jesteśmy w stanie odejść od swej koncepcji, spojrzeć z innego punktu... Postarać sie zrozumieć drugiego wielbiciela? Ze on tez chce zadowolić Kryszne i ma inna tego wizje, czasem o 180 stopni różna od naszej...

Dzis w CC czytałem jak Srila Kryszna Das Kawiraj pisze ze nie rozumie pewnych zachowań Pana Gaurangi...Srila Prabubhad wyjaśnia przytaczajacz werset mówiący ze nie sposób zrozumieć umysłu czystego wielbiciela i jego motywacji w zadowoleniu Kryszny...

Jak szybko zaakceptujemy opinie w innym duchu oddania, czy bedziemy mieli sile by odwiązać sie od własnej koncepcji?

Jesli oddamy sie Guru Gaurandze jak szybko przyjmiemy ich sugestie, rady, instrukcje co do naszej służby oddania?

Jaka siła nie pozwala nam robić kroków na przód i baaaaardzo spowalnia nasze właściwe wybory?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sie 2013, o 20:52 

Adi 15.22 W ten sposób Pan Caitanya Mahaprabhu spełniał różne rozrywki, lecz nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego to czynił.

Adi 15.22 Znaczenie: Najwyższa Osoba Boga i Jego bhaktowie, którzy przychodzą do tego świata, spełniają pewną misję i dlatego czasami działają w sposób, który jest bardzo trudno zrozumieć. Dlatego powiedziane jest, vaisnavera kriya mudra vijne na bujhaya: nawet bardzo wykształcony i inteligentny naukowiec nie jest w stanie zrozumieć czynności Vaisnavy. Vaisnava przyjmuje wszystko, co jest korzystne dla wypełniania jego misji. Lecz głupcy, nie znając celu takich wzniosłych Vaisnavów, krytykują ich. To jest zabronione. Ponieważ nikt nie jest w stanie zrozumieć, co Vaisnava czyni w celu spełnienia swej misji, krytykowanie takiego Vaisnavy jest obrazą zwaną sadhu-ninda.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1