Bardzo dziękuję Bhaktowie za udzielone odpowiedzi. Rzeczywiście tak jest. Jedność w różnorodności możemy już dostrzec na poziomie materialnym.
Czytałem podobne przykłady w książkach Śrila Prabhupada, ale z tego powodu, że nie miałem możliwości omówienia ich i usłyszenia "z zewnątrz" jako treść zrozumianą przez innego wielbiciela, to informacje te były w pewnym sensie niezaktywizowane.
Bardzo podoba mi się przykład Purnaprajni Prabu
Purnaprajna napisał(a):
powiedziałbym, że cała nasza praktyka i filozofia to doświadczenie i poznanie niedualnej strony nas samych(...) im bardziej w praktyce działamy w zgodzie z naszą ontologiczną pozycją jako sługi Kryszny, tym bardziej stajemy się "niedwoiści".
i dalej kontynuacja tego wątku.
a także:
Purnaprajna napisał(a):
Temu wysiłkowi musi towarzyszyć objawienie czy łaska ze strony Osoby, której ta kwestia dotyczy czyli Kryszny. Aby to w pełni zrozumieć musimy mieć Jego osobistą na to zgodę, podobnie jak musimy posiadać zgodę, w formie dobrowolnego odwzajemnienie się osoby, wraz z którą pragnieniemy zanurzyć się, we wszechobejmującym i jednoczącym uczuciu obopólnej miłości.
... na tym polega personalizm

Również to co napisała Gndd jest dla mnie oświecające (mimo, że już to kiedyś, gdzieś obiło się o uszy)
Gndd napisał(a):
Jeden sposob podejscia do tego jest taki, ze jednorodnosc mozna rozpatrywac na roznych poziomach. Np. jednosc gatunkowa nie wyklucza roznorodnosci jednostkowej.
... i dalej kontynuacja poparta ciekawymi przykładami.
Również Madhumangalowi Prabhu i Trisamie Prabhu dziękuję za oświecające myśli. Tak jak już mówiłem, w miarę potrzeb będę prosił o jeszcze
GAURANGA!!!!!!!!!!!