Teraz jest 28 lip 2026, o 10:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Proste pytanie?
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 02:00 

...niechaj każdy w zaciszu domowo/swiatynnym opowie sobie historie gloryfikujace pojawienie się Sri Radhe przed zbliżającym się świętem...

Hare Kryszna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 08:50 

Divya napisał(a):
Może ktoś z Was chciałby nam przypomnieć w jakich okolicznościach się pojawiła Sri Radhe?

Król Wriszabhanu znalazł Radharani w jeziorze, gdy poszedł się w nim wykąpać. Zobaczył w wodzie jaśniejące światło i poszedł tam. Zobaczył, że była tam nowo narodzona dziewczynka, która jaśniała niezwykłą pięknością. Wziął ja do swego pałacu. Gdy pokazał dziewczynkę żonie, ta natychmiast przyjęła ją za swoje dziecko. Okazało się, że dziewczynka jest niewidoma. Pomimo tego, przyjęli ją. Była ona tak piękna i pojawiła się w tak mistyczny sposób. To nie mogła być zwykła osoba.
Następnego dnia przyszła do nich w odwiedziny Yaśodadevi z dzieckiem Kryszną, który urodził się kilka dni wcześniej. Podczas gdy kobiety rozmawiały, Kryszna raczkował w okół, a Radharani była w kołysce. Kryszna wdrapał się by zajrzeć co jest w środku. Radha słyszała, że ktoś jest obok. Gdy spojrzała w tym kierunku natychmiast odzyskała wzrok. Jest ona tak czysta, że widzi tylko Krysznę. Dopóki nie zobaczyła Kryszny, była ślepa. Gdy Kryszna pojawił się przed Nią, odzyskała wzrok.

( Z wykladu Suhotry Maharaja w New Radha Kund 8.09.1989)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 19:26 

Divya napisał(a):
Takich pytań nie zadaje się na forum...każdy indywidualnie trzyma w sercu Swego Guru, Japa i Ista Deva....

Czemu się nie zadaje? To sa ważne pytania można powiedzieć podstawowe. Mówi się ze w naszej sampradaji najwaznijsza role maja relacja Radha- Kryszna a nie te z bjaznia Lakszmi- Wisznu. A sie okazuje ze w zyciu praktycznym wielbimy Kryszne w nastroju Aisvarja. Mozna to wyjasnic lub zamiesc pod dywan.

Moza inaczej?
Parikszit Mahardza na forum bhaktow, publicznym (Srimad Bgawatam jest dla dobra ogolu) zadawal wsztskie pytania, nawet najbardziej intymne. Nic nie bylo ukrwane.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 02:58 

To znajdź Imię Radha w Srimad Bhagavatam?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:54 

Divya napisał(a):
To znajdź Imię Radha w Srimad Bhagavatam?

"Ateistyczna klasa ludzi protestuje (mówiąc), że imienia Radharani nie ma w Śrimad-Bhagawatam. Jak to imię pojawiło się, Radharani? Nie wiedzę oni, jak je dostrzec. Jest anayaradhyate. Jest wiele gopi, ale wspomniana jest ta szczególna gopi, służąca Krysznie najprzyjemniej. Kryszna przyjmuje służbę tej gopi z największą ochotą. Anayaradhyate. Aradhyate. To aradhate, to słowo aradhyate oznacza czczenie. Z tego słowa aradhyate pojawiła się Radha. Imię Radhy jest (także) w innych Puranach. Takie jest pochodzenie. (wykład Śrila Prabhupada, Radhasthami, Montreal 30.08.1968)

anayaradhito nunam
bhagavan harir isvarah
yan no vihaya govindah
prito yam anayad rahah

"Z pewnością ta szczególna gopi doskonale czciła wszechpotężnego Osobowego Boga, Gowindę, gdyż był On tak z niej zadowolony, że porzucił nas wszystkie i przywiódł Ją w odosobnione miejsce."

(ŚB 10.30.28)

Fragment znaczenia:

"Śrila Wiśwanatha Cakrawarti wyjaśnia, że słowo aradhitah odnosi się do Śrimati Radharani. Komentuje on: "Mędrzec Śukadewa Goswami próbuje z całych sił utrzymać Jej imię w ukryciu, lecz teraz, automatycznie promieniuje ono z księżyca jego ust. To, że wypowiedział Jej imię jest w rzeczywistości Jej łaską, i w ten sposób, słowo aradhitah jest niczym dudnienie kotłów rozbrzmiewające w celu rozgłoszenia Jej wielkiego szczęścia."

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 10:05 

Bardziej poufnym znaczeniem jest to ze Sukadeva Gosvami nie był w stanie wmówić imienia Radhe z ukrytych powodów...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 15:23 

Nie wiem ja pytalem o cos innego. Jesli sie nie da pytac i odpowiadac jak nalezy to po co pytac;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 6 wrz 2013, o 02:43 

Z czasem Guru Gauranga w sercu odpowiedzą na Twoje pytanie...bądź cierpliwy...
Moc mówienia wynika z slużenia Guru Gaurandze i pamiętania ze sie jest kastera putali w Ich rękach...
Moc słuchania płynie ze szczerości i gotowości do slużenia...odrzucenia własnych koncepcji...
serce prawdomownego wielbiciela zmieni sie...

...in Śrīmad-Bhāgavatam (1.2.17):
śṛṇvatāṁ sva-kathāḥ kṛṣṇaḥ
puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ
hṛdy antaḥ-stho hy abhadrāṇi
vidhunoti suhṛt satām
“Śrī Kṛṣṇa, the Personality of Godhead, who is the Paramātmā [Supersoul] in everyone’s heart and the benefactor of the truthful devotee, cleanses desire for material enjoyment from the heart of the devotee who relishes His messages, which are in themselves virtuous when properly heard and chanted.” It is the special mercy of the Supreme Lord that as soon as He knows that one is glorifying His name, fame and attributes, He personally helps cleanse the dirt from one’s heart. Therefore simply by such glorification one not only becomes purified, but also achieves the results of pious activities (puṇya-śravaṇa-kīrtana). Puṇya-śravaṇa-kīrtana refers to the process of devotional service. Even if one does not understand the meaning of the Lord’s name, pastimes or attributes, one is purified simply by hearing or chanting of them. Such purification is called sattva-bhāvana.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 paź 2013, o 11:30 

Pavana Caitania napisał(a):
Nie wiem ja pytalem o cos innego. Jesli sie nie da pytac i odpowiadac jak nalezy to po co pytac;)

Prabhu, a może w tym przypadku spróbuj języka migowego. ;)

Obrazek

Powyżej, przykładowe pytanie dotyczące Ardżuny i bitwy pod Kurukszetrą. :lol:

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 24 paź 2013, o 16:34 

Ja mam wsumie takie pytanie czy tez uwage spostrzezenie wlasciwie skierwane bezposrednio do Divjasimhy Prabhu.

Domyslam sie przytym ze prabhu ma jak najlepsze motywacje, chce przekazac bhakti milosc i oddani eitp. I czasmi lubie czytac co pisze, ale to jest jak przesiewanie naczynia w ktrym sa pomieszane dobrze rzeczy i zle naraz. I to sa bardzo wspaniale rzeczy niezwykle (z bhakti) z mieszane razem z jakimis zlymi zreczami , obrazami (anarhami). Nie wiem jak to okreslic.

Prabhu zawsze pisze "zastanowcie sie gleboko". Wiec tym razem i ja pisze do Prabhu Divjasimhy.
Nie lekcewarzac twego oddania, zbizania sie do Kryszny w pelnym podporzadkowaniu, z miloscia, i determinacja, (na Boga- jak to sie mowi) jest w tym nie raz tak duzo jakiegos syfu obraz, niejasnych rzeczy, ze az strach. Zwracalo wiele osob uwage i nie ttylko Isckonwych, zeby nie bylo. Choby i Kalataru, i inni ze cos jest nie tak. Zreszta ja osobiscie lubie ktryke i ISCKONu i Hinduizmu i GBC po to by sie wznosic by znac pulapki maji i zwlaszcza ta konstruktywna.

Ale jesli cos nie dziala czy nie nazlezy zastwic sie nad innym sposbem?
Jesli powiedmzy Divja chce przekazac nam jakas super milosc a za kazdym razem wychdzi tak ze mowi "Wasi guru ida do pieknla" albo zaczna sie jakas kutnia, albo powstaje niesmak itp. Skoro Divjasimha Prabhu ty tez to widzisz, przeciez jestes integetnty, to czy nie czas zmienic metode?

A jaka jest inan metoda poza obraznaiem guru innych osob?
Czy nie jest instrukacj adla nas bhaktow "trinad api suniczena" albo Pan Caitania po ktrym wspina sie starsza kobieta? Moim zdaniem jak pisalem wraz z olbrzmim bhakti jedczsnei zapodajesz jakiby mieszkane jakis obraz czy anarha. Czy nazwanie guru ze ida do piekla, albo chcoby Purnapragjne od policjantow jest mile? czy nie mozesz spojrzec np tak ze Purnapragja nawet jesli sie roznicie to tez jest bhakta? Ze to co pisze filzfie to jest jego ofiarwanie dla Prabhupady, tak jak Twoje no sprzdasz ksiazek?

W roznrodnsci jest sila. Nie wtym ze wsztsy zacza sie kucic i wyzwac od piekla.
Jesli uwazasz ze nie mam racji. Ale jestem pewien ze ty tez widzisz prabhu ze cos nie dziala...To czas na inna metode. Jesli Prabhuoada nauczal bogatych ludzi i nei dzialalo to zaczol nauczac hipisow. Jelsi nie dziala to, to moze cos innego. Bo wierze ZE CHESZ PZRKAZAC BHAKTI. I MASZ DOBRY CEL. Wiec jak to zrozbic?

Wielu bhaktow pisalo (nie tylko z isckonu) ze cos nie tak idzie.

Ja powiem peresnalnie.
Chcabym wchdzic na ta stroen i czytac styraszych bhaktow, jak Ty Divjasmha, czy Purnapragja nie jako osoby ktre sie kuca ktory goru pojdzie do piekla ale jak osoby ktre dbaja o mlodszych bhakltow, dziela sie wiedza tak zeby nam pomoc itp. Masz Prabhu Divja napewno sporo wiedzy, czemu nie przekazujes ztego tak zeby nas zainsirwac a tak ze pwostaje niesmak?

Chcabym sie uczyc od Ciebie ( i inbnych starszych bhaktow) bhakit jogi. W spokoju. Chcialbym dolaczyc wlasnie do takiego TOWARZYSTWA bhkatow, wraziwego na innych i zyczliwego, chetnego pomagac a nie dazacego do swojhego jakiegos programu.

Co jest po drugiej stronie medalu?
Dalesz kutnie. POtem co? Zakladasz wlasna strone i powstaje kolejna komurka bhakti? a potem od ciebie sie odlacza znowu ktos kto sie pokuci...i zamiast sie dzialic wiedza i wspoldzalac powstaje grupa przwdcow ze swymi zwolnnikami.

Wybacz jesli zbyt smialo to pisze.
Tak jak pisalem na pcoztaku szanuje cie. JEstes starszym bhata i masz OLBRZMIA WIEDZE. Ktora chcabym tu czasmi przecztac. W troszke...inenj formie...

Do przemyslania:)

pozdrwiam/.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1