Teraz jest 28 lip 2026, o 10:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 6 kwietnia
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 09:26 

Purnaprajna napisał(a):
Kunja Devata dasa napisał(a):
chociaż czytając Krsna Book można by pomyśleć inaczej ..

Zapoznając się z prezentowanymi przez niego zasadami, które opisał i wyjaśnił na podstawie dzieł poprzednich aczarjów i śastr, jesteśmy w stanie od razu zauważyć i docenić to, co najbardziej istotne w życiu duchowym, włączając w to właściwy nastrój, a interesujące nas techniczne szczegóły jakiejś ogólnej zasady, czy aspektu służby oddania możemy już sami lub z pomocą innych odszukać w innych bona fide pracach źródłowych, czy nauczyć się ich osobiście od jakiegoś praktykującego kulturowe zwyczaje i szczegóły wajsznawy.

Mądre słowa Prabhu. Ostatnio moja 5 córka zmusza mnie do czytania jej Kryszna Book (no, z pominięciem niektórych dłuższych filozoficznych fragmentów) - po latach, znów czytam i doświadczam kompletnego odlotu. A ile tam wspaniałości! Ile, nawet tych technicznych rzeczy (!). A jakie opisy przyrody, dekoracji, jakie to wszystko piękne i plastyczne! Prabhupad stworzył przepiękne, doskonałe dzieło. Czytajmy, czytajmy i dzielmy się ciekawymi opisami, tym co nas szczególne wzrusza. Ostatnio co mnie 'ruszyło' to w historii o zabiciu Trinavarty zdanie Śrila Prabhupada, że przez służbę oddania oczyszczamy się i stajemy się godni do...przyjaźni z bhaktami. Ciekawe zdanie informujące o jednym z wielu efektów praktyki bhakti jogi - jednak jak słabo zauważalnym... Czytając o/czy słysząc wiele sporów miedzy bhaktami (często anty-przyjaźni) widać, że tego czytania o Krysznie i intonowania jest za mało...
Pokłony
Hare Kryszna

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 09:27 

Ostatnio moja 5 córka

Tzn - 5letnia córka hi hi

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 11:58 

Radhakanta das napisał(a):
Ostatnio moja 5 córka zmusza mnie do czytania jej Kryszna Book (no, z pominięciem niektórych dłuższych filozoficznych fragmentów) - po latach, znów czytam i doświadczam kompletnego odlotu. A ile tam wspaniałości! Ile, nawet tych technicznych rzeczy (!). A jakie opisy przyrody, dekoracji, jakie to wszystko piękne i plastyczne! Prabhupad stworzył przepiękne, doskonałe dzieło. Czytajmy, czytajmy i dzielmy się ciekawymi opisami, tym co nas szczególne wzrusza.

Ten wyższy smak i wyższe zrozumienie, którego doświadczenie, tak ładnie Prabhu powyżej opisałeś, jest oznaką błogosławieństwa Twojego guru, którego musiałeś zadowolić swoją sewa. Masz tym większe szczęście, że nawet Twoja własna córka przyjęła pozycję siksza-guru, i nie masz wyjścia, jak tylko podporządkować się jej duchowym rozkazom, mając przy tym świetną okazję, aby służyć jej swą rodzicielską miłością. :D

Ostatnio co mnie 'ruszyło' to w historii o zabiciu Trinavarty zdanie Śrila Prabhupada, że przez służbę oddania oczyszczamy się i stajemy się godni do...przyjaźni z bhaktami. Ciekawe zdanie informujące o jednym z wielu efektów praktyki bhakti jogi - jednak jak słabo zauważalnym... Czytając o/czy słysząc wiele sporów miedzy bhaktami (często anty-przyjaźni) widać, że tego czytania o Krysznie i intonowania jest za mało...

Inspirujące... Esencją służby oddania jest rasa, interpersonalne związki wzajemego służenia, oparte na uczuciu dla Kryszny i Jego duchowych cząsteczek - bhakti-rasa. Jest to duchowa kultura służby rozbudzającej duchowe uczucia. Bez znajomości i właściwej praktyki tego typu kultury, nasz smak leży i pozostaje w materialnych emocjach swargija-rasy, a najczęściej, po prostu w zmysłowej parthiva-rasie, nie osiągając duchowego szczytu waikuntha-rasy. Bez intencji i nastroju służby dla innych, nawet czytanie i intonowanie staje się w końcu oderwaną od życia i niepraktyczną teorią, którą z biegiem czasu się porzuca. "Zadowolić swoją służbą innych" - jak to łatwo napisać, a jak jest dla nas często trudnym, czy nawet niemożliwym, aby wprowadzić to w życie.

Ostatnio moja 5 córka

Tzn - 5letnia córka hi hi

Za późno Prabhu! Wydało się! :lol: Jeżeli jednak te Twoje pozostałe 4 córy, w takim samym stopniu, zmuszają Cię do pławienia się w nektarze Krsna-katha, jak ta pierwsza, to nie masz się o co martwić, bo Twoje ludzkie życie stało się właśnie sukcesem. :D

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:25 

Ha, błogosławieństwo jest, Jay Śrila Kryszna Kszetra Prabhu!, czy zadowoliłem?... cosik zadowalającego tam może zrobiłem, w piekle jeszcze nie jestem he he

Dzięki za te ciekawe i fachowe słowa poparcia w tej kwestii

5 córek - nieźle by było hi, hi, faktyczne duchowy 'odlot'- jednak poprzestaję na razie na 1-dnej , która zamęcza mnie jak 5. Dobrze, że to wszystko dzieje się w krysznowskiej rzeczywistości.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1