oto przepisik na boski szpinak
- 1 szpinak mrozony ( dachowka )
- jedna mala smietana 18 %
- oilwki ( maly sloiczek )
- pestka dyni ( garsc )
- dwie lyki masla ( koniecznie duze lyzki bo szpinak lubi maslo )
- lyzeczka cury lub sambarmasali ( pol lyzeczki bo ostra jest
)
- i 1/3 plaskiej lyzeczki asofetidy i tyle samo czarnego pieprzu mielonego
- solimy dobrze bo szpinak lubi sol
zaczynamy od zalania szpinaku goraca woda do rozmrozenia ( oczywiscie szpinak caly czas jest w opakowaniu
) i przechodzimy do masali prazymy pestke dyni na masle az zacznie strzelac potem wsypujemy caury i pieprz prazac razem kilka sekund poczym wrzucamy oliwki w calosci i prazymy na masali okolo min uwazajac zeby sie nie przypalilo
potem wrzucamy szpinak i dusimy wszysko razem az odparuje woda zawatra w szpinaku potem odstawiamy i zalewamy smietana ( okolo 3 lyzek ) mieszamy ofiarujemy Bogu i jazda
:):)