Teraz jest 28 mar 2024, o 14:02


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: baklazan w smietanie :)
PostNapisane: 16 lis 2006, o 16:28 

Dołączył(a): 11 paź 2006, o 17:18
Posty: 31
Lokalizacja: Switzerland
taki baklazanik w smietanie to naprawde rewelacja :)

skladniki:
- dwa srednie baklazany
- 0,5 litra smietany gestej 12%
- czarna gorczyca ( plaska lyzeczka )
- 1/3 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu
- olej ( dwie lyzki )
- pestka dyni ( garsc )
- cury plaska lyzeczka

wiec kroimy baklazan w kostke ( srednia ) potem rozgrzewamy olej w jakims szerokim rondelku lub patelni wrzucamy pestke dyni prazymy okolo 1 min i wrzucamy gorczyce prazymy az zacznie strzelac potem cury i po chwili zalewamy wszystko 1/4 szlanki wody i wrzucamy baklazan . dusimy okolo 10 min az zmieknie dodajemy soli i pieprz zalewamy smietana ofiarowujemy krysznie i mozna podawac z ryzem :)


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: bakalazan w smietanie :)
PostNapisane: 17 lis 2006, o 06:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2006, o 18:33
Posty: 437
Lokalizacja: Milicz i okolice
vaikuntha napisał(a):
taki baklazanik w smietanie to naprawde rewelacja :)

skladniki:
- dwa srednie baklazany
- 0,5 litra smietany gestej 12%
- czarna gorczyca ( plaska lyzeczka )
- 1/3 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu
- olej ( dwie lyzki )
- pestka dyni ( garsc )
- cury plaska lyzeczka

wiec kroimy baklazan w kostke ( srednia ) potem rozgrzewamy olej w jakims szerokim rondelku lub patelni wrzucamy pestke dyni prazymy okolo 1 min i wrzucamy gorczyce prazymy az zacznie strzelac potem cury i po chwili zalewamy wszystko 1/4 szlanki wody i wrzucamy baklazan . dusimy okolo 10 min az zmieknie dodajemy soli i pieprz zalewamy smietana ofiarowujemy krysznie i mozna podawac z ryzem :)


Ostatnio testowałem go z brukselką i brokułkiem (wszystko smażone w głębokim oleju). Warto było powiem Wam....lecz śmietany użyłem dwa razy więcej :lol:

_________________
jaya jaya śri caitanya jaya nityananda jaya advaita candra jaya gaura bhakta vrnda


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2006, o 19:40 
Sponsorzy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2006, o 16:02
Posty: 1323
Lokalizacja: walbrzych,wroclaw i okolice
Jesli chodzi o Baklazan ,nie jestem entuzjastą,ale sposob w jaki wyslawiacie kochani Bhaktowe,te przecudowne warzywa ktorych dzieki łasce Pana mamy w zasiegu ręki do wyboru i kololoru,sprawia ze ja tez bym przetestowal jakiegos ofjarowanego Bogu,Bakłazana w smietance np :lol: ale najchetniej w milym-swietym towarzystwie :lol:Bo przeceiez towarzystwo przy jedzeniu,(odpowiednie zaznaczam) to najsmakowitrza sol ,a sol to przeca ktrolowa przypraw,bo wydobywa glebie smakuz potrawy.Dlatego wszelka Chwała smakoszom i kucharzą Pana Boga Naszwgo!


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: baklazan w smietanie :)
PostNapisane: 1 wrz 2010, o 14:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2007, o 05:12
Posty: 1089
Lokalizacja: Warszana
Czy macie jakieś pomysły na bakłażana?

Co zrobić jak smak bakłażana jest goryczkowy?

Jeśli ktoś może potrzebuje na szybko jakąś inspiracje - jutro gotuję dla gości Kryszny :-)

_________________
Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się
w zakątku mego serca.


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: baklazan w smietanie :)
PostNapisane: 1 wrz 2010, o 19:05 

Dołączył(a): 29 gru 2008, o 18:14
Posty: 153
Najlepiej pokrojonego bakłażana posolić dużą ilością soli i po 20 minutach umyć.Odsączyć..i nadaje sie do pieczenia-goryczka znika :)...eh...ten bakłażan w śmietanie...ludzie! toż to nuklearna bomba kaloryczna!!!! ( a kto mówi,że masz zjeść pól gara?..komentuje moja żona :( ...ale sztuka jest w takiej sytuacji kontrolować się..ehhhh)


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ]  Moderatorzy: Baladeva, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL