Teraz jest 28 mar 2024, o 12:34


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: halava
PostNapisane: 8 lis 2006, o 08:31 

Dołączył(a): 29 paź 2006, o 19:27
Posty: 20
Lokalizacja: PL
witam poszukuje przepisu na halave :)
moze ktos by chcial sie podzielic


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2006, o 09:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 paź 2006, o 11:23
Posty: 40
Lokalizacja: Łobez village
http://vrinda.net.pl/vrinda/forum/viewtopic.php?t=3725
Myśle że pomoże Ci nieco ten link :wink:

_________________
Jay Śri Kryszna!!!


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: ...
PostNapisane: 14 lis 2006, o 18:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 paź 2006, o 12:31
Posty: 79
Lokalizacja: Wrocław
moge tez dodac...ze dobra halawa lubi duzo masla i cukru....mniam :roll:pozdro...hari

_________________
"Harer nama harer nama harer namaiva kevalam kalau nasty eva nasty eva nasty eva gatir anyatha".


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2006, o 12:57 

Dołączył(a): 17 lis 2006, o 01:16
Posty: 6
Lokalizacja: z kosmosu
vrinda nie dziala wiec moze ktos poda dokladny przepis na halawcie.interesuje mnie tez ta bez mleka bo chyba wszyscy chyba mamy znajomych i przyjaciol wsrod wegan


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2006, o 13:27 
Jeśli na twojej planecie rosną marchewki, to polecam ci moją ulubioną halawę z marchwi ;)


Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2006, o 16:53 

Dołączył(a): 17 lis 2006, o 01:16
Posty: 6
Lokalizacja: z kosmosu
Madhav Caran napisał(a):
Jeśli na twojej planecie rosną marchewki, to polecam ci moją ulubioną halawę z marchwi ;)
moja planeta to planeta biologow,wiec tu rosnie wszystko co zywe-kazda roslina.przepisu!
E.T.


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2006, o 09:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2006, o 18:33
Posty: 437
Lokalizacja: Milicz i okolice
jarek napisał(a):
vrinda nie dziala wiec moze ktos poda dokladny przepis na halawcie.interesuje mnie tez ta bez mleka bo chyba wszyscy chyba mamy znajomych i przyjaciol wsrod wegan


bierzesz
1 szklankę kaszki manny
kostkę masła
bakalie (np rodzynki, orzechy)

i prażysz kaszke na masełku na wolnym ogniu, aż zbrązowieje (w międzyczasie możesz zauważyć jak zmienia się konsystencja masy z suchej na wilgotną i znów na suchą) ciągle mieszając uważając by się nie przypaliła
dodajesz rodzynki i czekasz aż spuchną
następnie zalewasz te masę gorącym syropem (uwaga nastąpi wybuch
więc lepiej mieć garnek o wysokich ściankach by nie wyskoczyła nam z garnka

syrop
2-3 szklanek wody
1 szklanka cukru
to stanowi bazę do róznego rodzaju smaków halawowych
można robić ją z karmelem, a bananami, lub innymi owocami.
podam przepis na bananową

cukier wanilinowy
banan

gotujesz wodę i wsypujesz go wrzącej wody cukier
w miedzyczasie rozdziamgujesz banana razem z cukrem wainilinowym gdy woda z cukrem się zagotuje wlewacz rozdziamganego banana do syropu i już

Konsystencja chalawy zależy od ilości wody. Halawa jest gotowa hdy każd ziarenko jest osobne a bakalie nie są oklejone kaszką.

ofiarowujesz Krysznie z oddaniem

_________________
jaya jaya śri caitanya jaya nityananda jaya advaita candra jaya gaura bhakta vrnda


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2006, o 20:56 

Dołączył(a): 25 lis 2006, o 17:05
Posty: 5
Lokalizacja: Bydgoszcz
Witam! wiem,ze to nie na temat ale ciekawi mnie to zdjecie Trisamy Prabhu.Czy to ty w dziecinstwie? :P


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2007, o 19:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2007, o 14:31
Posty: 5
Lokalizacja: Jawor
Halawa - miodzio:P, raj dla podniebienia, bynajmniej w moim przypadku.

Hari

_________________
Maniek :-)


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2007, o 09:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2006, o 15:28
Posty: 69


to moja autorska halawka,
smaczna i pachnąca latem...


1.rozpuszczam 2 kostki masła, garnek powinien byc spory, taki z 5 litrów...
2. dosypuję 620 ml kaszy manny lub pół kg, zalezy czym odmierzam...
i powolutku, na mały ogniu, prażę na kolor starego złota
3. w drugim garnku karmeluję, mieszając, pół kg cukru i gdy juz jest brązowy dolewam ostrożnie (pryska!), mieszając, 2 litry gorącej wody. Garnek też powinien byc spory, bo ta mieszanka lubi wykipieć :) Gotuję do rozpuszczenia...
4. Gdy kasza wyprażona a syrop juz rozpuszczony,
--- wrzucam do kaszy pół kg pokrojonych daktyli
--- i 1/2 - 1kg (mrożonych) truskawek
--- wlewam syrop karmelowy (pryska!),

mieszam i na małym ogniu - dogotowuję.

Halawa jest gotowa, gdy odstaje od brzegów garnka...

wersja II:
-- zamiast wody daję gorące mleko do karmelu
-- zamiast truskawek orzechy włoskie + suszone gruszki i daktyle

_________________
Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność.


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ]  Moderatorzy: Baladeva, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL