Teraz jest 28 mar 2024, o 17:56


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ... czas szybko leci - wkrotce wigilija :D ...
PostNapisane: 9 lis 2007, o 16:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2006, o 07:23
Posty: 145
Lokalizacja: Wrocław
... HARI! co prawda dopiero listopad, ale przyszlo mi na mysl nastepujace pytanie : czy znacie przepisy na jakies wigilijne potrawy :wink: ? Czekam na inspirujące odpowiedzi :mrgreen: i pozdrawiam ...

_________________
... przetrwać - by zwyciężyć ...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2007, o 18:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2006, o 07:23
Posty: 145
Lokalizacja: Wrocław
... kolejny raz wznawiam temat - nie uwierze, ze nie macie przepisow :twisted: ...

_________________
... przetrwać - by zwyciężyć ...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2007, o 18:38 

Dołączył(a): 19 wrz 2007, o 16:52
Posty: 72
Lokalizacja: Dzialdowo
Hari bol.Hm moze nikt sie nie udziela bo u nas juz bylo Boze Narodzenie i byla raita,sabji,kofta,malpuri,khir i wiele innych potraw :wink: :)

_________________
vanca-kalpatarubhyas ca kripa-sindhubhya eva ca patitanam pavanebhyo vaisnavebhyo namo namah!!!


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2007, o 19:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2006, o 07:23
Posty: 145
Lokalizacja: Wrocław
... poniekad trafne spostrzezenie, nie sadze jednak by bhaktowie nie przyzadzali "wigilijnych" potraw. Osobiscie 8) znam wielu bhaktow, ktorzy celebruja te swieta ze swoja rodzina, a nie tylko "nasze Boze Narodzenie". Wiec czekam nadal na pomysly :) ...

Hari Hari Bol :)

_________________
... przetrwać - by zwyciężyć ...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2007, o 20:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 cze 2007, o 15:44
Posty: 196
Lokalizacja: Oxford - UK/ Starkville- USA
Ja przyjezdzam do Polski o 12 w nocy w wigilie wiec nic nie przygotuje, ale jakbym przygotowywala, to bym zrobila np

- samosy z warzywami
- pierogi z grzybami albo serem
- oczywiscie barszcz (jakies fajne przepisy???)
- makaron z makiem, miodem i orzechami (kutia? ktos ma dobry przepis na to?)
- jakies dobre zasmazane w piekarniku warzywa
- chleb
- w UK podaje sie fruit cake i mincepies (moge odnalezc przepisy)

Tu sa jakies fajne przepisy wegetarianskie:
http://www.vegsoc.org/cordonvert/recipes/christmas.html

Ja oczywiscie chetnie obchodze swieta z rodzina. Wydaje nam sie, ze jest to kluczowe jesli chcemy pomoc rodzinie obchodzic te swieta religijne. W tamtym roku nie moglismy przyjechac, ale nagralismy mamie z mezem kolede (maz gral na gitarze a ja spiewalam), w tym roku zamierzamy tez pospiewac koledy, pomodlic sie przed wigilia, moze przeczytac Biblie i w dzien Bozego Narodzenia pojdziemy do roznych kosciolow pospiewac koledy, zobaczyc szopki.

_________________
zapraszam na swojego bloga http://www.vaisnavi.bloog.pl


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2007, o 21:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2006, o 07:23
Posty: 145
Lokalizacja: Wrocław
... Rasasthali - przepieknie sie zapowiadaja Wasze swieta :) ! My z mezem najprawdopodobniej spedzimy wigilie z bhaktami i bedzie wspolna wieczerza,. Natomiast pierwszy dzien swiat spedzimy z rodzina...

... odnosnie barszczu czerwonego, to wysmienity - nieziemsko smaczny 8) wychodzi po zakwaszeniu naturalnym sokiem pozeczkowym <oczywiscie nieslodzonym>, a odnosnie kutii to w mojej rodzinie panuje zwyczaj robienia jej nie z makaronem a z pszenica :) jutro w wolnej chwili powiesze przepis ...

POZDRAWIAM I SERDECZNIE DZIEKUJE ZA INSPIRUJACE ODPOWIEDZ :!:

_________________
... przetrwać - by zwyciężyć ...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 gru 2007, o 21:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lut 2007, o 12:57
Posty: 60
Lokalizacja: Karuna Bhavan,Scotland
Hari, Hari!
Ania, a czy moglabys "powiesic" przepis na barszczyk takze? Barszczyk lubie nie tylko "od swieta". Bede bardzo wdzieczna. Gouranga!

_________________
Srimati Vrindadevi ki jay!


Ostatnio edytowano 5 gru 2007, o 14:53 przez Kancana Citrangi dasi, łącznie edytowano 1 raz

Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 08:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 paź 2006, o 18:25
Posty: 308
Nie można zapomnieć o bigosiku i makowcach! :)
Sałatka majonezowa też się znajdzie.
Kompotu z suszu mogłoby nie być.. :shock:


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 09:49 
Morderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2006, o 17:54
Posty: 1331
Lokalizacja: Księstwo Jaworsko-Świdnickie
Madana napisał(a):
Nie można zapomnieć o bigosiku i makowcach! :)
Sałatka majonezowa też się znajdzie.
Kompotu z suszu mogłoby nie być.. :shock:


wolalbym chyba ten kompot niz bigos, ale sałatke popieram całym sercem ostatnio nawet jadłem super sałatke ten ktos sie bardzo postatał bo smakowała wyjatkowo ... pozdrawima kucharza i licze ze powtórka bedzie niebawem.

Do tego wszystkiego dodłbym jeszcze ruskie pierogi i makron spaghetti :) a co:)

_________________
"...jesli chcesz zbudowac statek, nie każ ludziom zbierać drewna, ale obudź w nich tesknotę za Oceanem.."


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 10:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 paź 2006, o 18:25
Posty: 308
madhava napisał(a):
Do tego wszystkiego dodłbym jeszcze ruskie pierogi i makron spaghetti :) a co:)


Makaron koniecznie z sosem kazeinowym, bo święta głównie słyną z takiego dania :lol:
Poza tym ziemniaki z dynią i świeżymi listkami curry, pasuje na Boże Narodzenie :lol:


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 10:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 cze 2007, o 15:44
Posty: 196
Lokalizacja: Oxford - UK/ Starkville- USA
Ciesze sie ze rozkrecilam dyskusje, bo sama nie jestem jakims super kucharzem (jak sadze), natomiat prosze o rozne ciekawe przepisy. Umieszczajac je tutaj sprawicie ze wiele bhaktow skorzysta teraz i za pare lat!

Madana - milo Cie znowu widziec!

_________________
zapraszam na swojego bloga http://www.vaisnavi.bloog.pl


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 13:33 
Morderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2006, o 17:54
Posty: 1331
Lokalizacja: Księstwo Jaworsko-Świdnickie
Madana napisał(a):
Makaron koniecznie z sosem kazeinowym, bo święta głównie słyną z takiego dania :lol:
Poza tym ziemniaki z dynią i świeżymi listkami curry, pasuje na Boże Narodzenie :lol:


A najbardziej to slyna Swięta, z pizzy z bialym serem lub takiej na przypalonym czapacie z podejrzanej wloskiej knajpy która tylko z nazwy jest włoska. W ostatecznosci moze tez byc niezle przesolona pizza z patelni albo z popsutej maszyny do pieczenia pizzy :)

a do picia lemoniada :) albo herbatka mietowa

_________________
"...jesli chcesz zbudowac statek, nie każ ludziom zbierać drewna, ale obudź w nich tesknotę za Oceanem.."


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 13:37 

Dołączył(a): 12 kwi 2007, o 19:40
Posty: 160
Lokalizacja: Bydgoszcz
Mozna zrobic bardzo wiele wigilijno-swiatecznych potraw;uszka z kapusta,barszcz,kluski z makiem ,kutia,salatka warzywna,bigos,no i oczywiscie slodycze ja robie zwykle czekolade z bakaliami,sernik...czasem jablecznik :wink:


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 15:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 kwi 2007, o 09:03
Posty: 321
U nas tez pewnie beda pierozki z kapusta, barszczyk z grzankami, pewnie samosy, albo bigos, no i sernik (moja mama uwielbia :) ). Aha, kompot z suszonych owocow to tez podstawa ;) Tylko kto to ugotuje? :lol:


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 gru 2007, o 16:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2006, o 07:23
Posty: 145
Lokalizacja: Wrocław
... odnosnie barszczu to króluje, jak juz wczesniej wspomnialam, barszcz zakwaszany naturalnym sokiem porzeczkowym. A robi się go nastepujaco :

- wczesniej ugotowane buraczki , zalane zakwaszona woda <słoikowe ;)> gotuje na wywarku warzywnym, dodaje maselka i soczek porzeczkowy. Wowczas barszczyk ma wyrazisty smak!

- w przypadku świeżych buraków, ścieram na drobnych dziurkach tarki, tradycyjnie gotuje, nie dłuzej jednak jak 20 minut po czym zalewam sokiem porzeczkowym :)

Generalnie gotuje sie tradycyjnie barszczyk i zakwasza sokiem z porzeczki :)

Jest naprawde przepyszny - polecam !

_________________
... przetrwać - by zwyciężyć ...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Moderatorzy: Baladeva, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL