forum.harinam.pl
https://forum.harinam.pl/

Bigosik
https://forum.harinam.pl/viewtopic.php?f=3&t=546
Strona 1 z 1

Autor:  Vaikunthanatha das [ 11 paź 2007, o 20:11 ]
Tytuł:  Bigosik

Bigosik
Składnki :

• 2 kg kiszonej kapusty
• pół główki średniej zwykłej kapusty
• kostka sojowa (jedna paczka)
• 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
• masala (0,5 łyżeczki kminku indyjskiego,3 łyżeczki dobrego cury lub 1,5 łyżeczzki sambarmasali, 0,5 łyżeczki asofetidy, kilka ziarenek jałowca)

Kiszoną kapustę jeden raz płuczemy w wodzie wyciskamy i kroimy na małe części wkładamy do dużego garnka nalewamy wody, tak żeby prawie zakrywało kapustę,
Dodajemy jałowiec dolewamy olej ( kapusta lubi olej wiec lejemy dużo) ¼ szklanki stawiamy na ogień i gotujemy aż będzie prawie miękka. (około 40 min).
Zwykłą kapustę siekamy na drobne kawałki wkładamy do osobnego garnka nalewamy 0,5 litra wody i gotujemy 30 min aż mięknie. Kostkę sojową zaparzamy w solonej wodzie aż będzie prawie miękka a w tym czasie robimy masale w dużym garnku rozgrzewamy ¼ szklanki oleju (bo jak już się nauczyliśmy kapusta lubi olej  ) prażymy kminek asofetide i cury i na to wrzucamy odcedzoną kostkę sojową i smażymy około 10 min mieszając żeby się nie przypaliło, a następnie dodajemy koncentrat i dusimy tak jeszcze kilka min dodając dwie łyżeczki cukru.
Zwykłą kapustę odcedzamy, dodajemy do jeszcze gotującej się kwaśniej i dolewamy do tego kostekę z koncentratem solimy około 0,5garsci soli, zostawiamy na małym ogniu na około 20 min i gotowe .

Autor:  krsna karsani [ 11 paź 2007, o 20:27 ]
Tytuł: 

Dobrze jest tez dodac kilka suszonych sliwek do bigosu,a zamiast proteiny sojowej smazony panir... :lol:

Autor:  Jarek Owcarz [ 12 paź 2007, o 06:10 ]
Tytuł: 

bardzo kozystne tez bedzie dodanie smazonych baklazanow

Autor:  Pandit [ 15 mar 2012, o 12:36 ]
Tytuł:  Re: Bigosik

Zabawiłem się w kucharza robiłem bigosik :cry: Niebo w gębie+ cukinia

Autor:  Radhakanta das [ 4 kwi 2012, o 09:04 ]
Tytuł:  Re: Bigosik

Ajjjj, po co wszedłem do tego działu!, zaraz tu w robocie padnę z głodu, a ślina wycieka mi na klawiaturę - dobrze, że warzywniak w pobliżu firmy to jak skończę lecę po kapuchę i cukinię!!!

Autor:  sakrum [ 21 lip 2014, o 10:40 ]
Tytuł:  Re: Bigosik

ja dodaję sporo grzybów suszonych i trochę mrożonych. Kostkę sojową moczoną w rosole grzybowym. Liść laurowy, ziele angielskie

Autor:  sakrum [ 21 lip 2014, o 10:45 ]
Tytuł:  Re: Bigosik

przypomniało mi się że czasem gotuję bigos bez kapusty, lub tylko z odrobiną. Głównym składnikiem wówczas jest cukinia starta w maszynce.

Autor:  lusia [ 4 paź 2015, o 07:52 ]
Tytuł:  Re: Bigosik

Czy może ktoś ma zapisany przepis na bigos z forum Vrinda? to był najlepszy przepis , niestety na forum nie można wejść :( Taki bigos z panirem

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/