forum.harinam.pl https://forum.harinam.pl/ |
|
Bigosik https://forum.harinam.pl/viewtopic.php?f=3&t=546 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Vaikunthanatha das [ 11 paź 2007, o 20:11 ] |
Tytuł: | Bigosik |
Bigosik Składnki : • 2 kg kiszonej kapusty • pół główki średniej zwykłej kapusty • kostka sojowa (jedna paczka) • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego • masala (0,5 łyżeczki kminku indyjskiego,3 łyżeczki dobrego cury lub 1,5 łyżeczzki sambarmasali, 0,5 łyżeczki asofetidy, kilka ziarenek jałowca) Kiszoną kapustę jeden raz płuczemy w wodzie wyciskamy i kroimy na małe części wkładamy do dużego garnka nalewamy wody, tak żeby prawie zakrywało kapustę, Dodajemy jałowiec dolewamy olej ( kapusta lubi olej wiec lejemy dużo) ¼ szklanki stawiamy na ogień i gotujemy aż będzie prawie miękka. (około 40 min). Zwykłą kapustę siekamy na drobne kawałki wkładamy do osobnego garnka nalewamy 0,5 litra wody i gotujemy 30 min aż mięknie. Kostkę sojową zaparzamy w solonej wodzie aż będzie prawie miękka a w tym czasie robimy masale w dużym garnku rozgrzewamy ¼ szklanki oleju (bo jak już się nauczyliśmy kapusta lubi olej ) prażymy kminek asofetide i cury i na to wrzucamy odcedzoną kostkę sojową i smażymy około 10 min mieszając żeby się nie przypaliło, a następnie dodajemy koncentrat i dusimy tak jeszcze kilka min dodając dwie łyżeczki cukru. Zwykłą kapustę odcedzamy, dodajemy do jeszcze gotującej się kwaśniej i dolewamy do tego kostekę z koncentratem solimy około 0,5garsci soli, zostawiamy na małym ogniu na około 20 min i gotowe . |
Autor: | krsna karsani [ 11 paź 2007, o 20:27 ] |
Tytuł: | |
Dobrze jest tez dodac kilka suszonych sliwek do bigosu,a zamiast proteiny sojowej smazony panir... |
Autor: | Jarek Owcarz [ 12 paź 2007, o 06:10 ] |
Tytuł: | |
bardzo kozystne tez bedzie dodanie smazonych baklazanow |
Autor: | Pandit [ 15 mar 2012, o 12:36 ] |
Tytuł: | Re: Bigosik |
Zabawiłem się w kucharza robiłem bigosik Niebo w gębie+ cukinia |
Autor: | Radhakanta das [ 4 kwi 2012, o 09:04 ] |
Tytuł: | Re: Bigosik |
Ajjjj, po co wszedłem do tego działu!, zaraz tu w robocie padnę z głodu, a ślina wycieka mi na klawiaturę - dobrze, że warzywniak w pobliżu firmy to jak skończę lecę po kapuchę i cukinię!!! |
Autor: | sakrum [ 21 lip 2014, o 10:40 ] |
Tytuł: | Re: Bigosik |
ja dodaję sporo grzybów suszonych i trochę mrożonych. Kostkę sojową moczoną w rosole grzybowym. Liść laurowy, ziele angielskie |
Autor: | sakrum [ 21 lip 2014, o 10:45 ] |
Tytuł: | Re: Bigosik |
przypomniało mi się że czasem gotuję bigos bez kapusty, lub tylko z odrobiną. Głównym składnikiem wówczas jest cukinia starta w maszynce. |
Autor: | lusia [ 4 paź 2015, o 07:52 ] |
Tytuł: | Re: Bigosik |
Czy może ktoś ma zapisany przepis na bigos z forum Vrinda? to był najlepszy przepis , niestety na forum nie można wejść Taki bigos z panirem |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |