Drogi Baku, jak przepis nie dziala trzeba kombinowac intuicyjnie. Jesli chodzi o ciasto na pakore to na prawde prosta sprawa. Zalezy jaka make uzywasz, od razu rekomenduje make z grochu wloskiego( cieciorki) , ale jak nie masz dostepu do takowej, zwykla biala maka da rade. Pierwsze co przesiej ta make, bo jak bedziesz pozniej dodawal wody to fajna gladka ciapka sie z niej zrobi. A wiec przesiej make( ile tam ci potrzeba, nie ma co za duzo na poczatek), dodaj przyprawy jakie tam chcesz( moze byc jaks masala, albo przykombinuj cos- ja zwykla dodaje- na oko- kminek indyjski w proszku, kolendre w proszku, pieprz cayenne, KURKUME, cynamon, asafetida, sol i troche,ok. 1 lyz. proszku do pieczenia) i dodawaj letniej wody, mieszajac widelcem ciasto do momentu az otrzymasz konsystencje w ktorej mozesz obtoczyc warzywka- kalafior np. Nie moze byc za rzadkie bo ci ciasto splynie z kalafiorka zanim rzucisz na olej, nie moze byc za geste bo chrupki nasmazysz. Zrob takie zebys z latwoscia obtoczyl kalafiorka, rzuc na gleboki rozgrzany olej, posmaz az sie zarumieni i wlala, gotowe , mozna ofiarowac Krysznie! Probuj smialo, nastepnym razem to juz we krwi bedziesz mial jak zrobic dobre ciasto na pakore. Powodzenia.
_________________ Srimati Vrindadevi ki jay!
|