Tego zapewne moja droga sie nie spodziewalas, ale i ciasta upiec potrafie
... a jako, że korzystam z wysmienitej komunistycznej książki a ciasta są wyśmienite i bynajmniej to nie żart
... takie nieskomplikowane i proste - ale grunt, że smaczne
W końcu "proste życie - wzniosłe myslenie "
A więc przepis na Mazurka "murzynka"
Składniki :
* 5 dag smalcu <oryginalne składniki wpisałam
- oczywiście używam masła, dokładnie 3 łyżki masła czyli około 1/3 całości - być może to troche za dużo, ale ciasto wychodzi pyszne:)>
* 10 dag cukru
* 1 czubata łyżka proszku "spulchniającego"
* 4 dag kakao <dodaję 7 łyżeczek karobu karobu>
* wanilia <zazwyczaj używałam "olejku" na wsiach wanilii pod inna postacią zakupić nie można ...>
* 1/4 1 litra mleka
* 25 dag maki
* masło do smarowania formy
* biały lukier z cukru pudru < przepis na samym końcu>
A więc do dzieła :
" Prostokątną formę wysmarować dość grubo masłem. Tłuszcz rozetrzeć w misce i utrzeć kolejno z cukrem, proszkiem do pieczenia, karobem i wanilią, skrapiając mlekiem. Masę rozprowadzić resztą mleka, dodać mąkę i wymieszać, najlepiej specjalną dziurkowaną zaokrągloną łopatką. wylać ciasto do formy, rozsmarować na grubość około 2 cm i piec w temperaturze około 160 stopni. Czas pieczenia 25- 30 minut."
" UWAGA ! Ostrym nożem wyrównać brzegi ciasta, ściąć nierówności i posiekać nożem, aby powstały okruszyny. Mazurki polukrować białym lukrem przygotowanym z cukru pudru. [...] Środek udekorować np. pastylkami czekoladowymi i migdałami. Krajać prostokąty 3x7 cm."
po przeczytaniu tego opisu musiałam upiec mazurka "murzynka"
A oto przepis na
LUKIER Z CUKRU PUDRU UCIERANY
30 dag cukru pudru utrzeć z sokiem z 1 cytryny, 2 łyżkami wody i kilkoma kroplami olejku np. pomarańczowego, miętowego czy kokosowego <w zależności od gustu> tak, aby powstał gęsty, głaski i aromatyczny lukier.
Dodatkowo polecam wszelkiego rodzaju polewy
- to było ciasto, które pierwszy raz w życiu piekłam i wtedy zdecydowanie bardziej skupiłam sie na polewach i ciasto wyszło troche jak gniot, pewnie dlatego, że co chwilę zaglądałam do piekarnika
... hehe ... ale ciasto jest proste i nie wymaga obeznania w tym temacie ...
Co mi się dosyć smieszne wydalo - w tych czasach do wyrobu ciast używano "smalcu" ...
- wspaniały smak musiały mieć te ciasta
...
to by bylo na tyle...
HARE KRYSZNA
W.s. Anna