Teraz jest 28 mar 2024, o 12:54


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: GOFRY
PostNapisane: 15 maja 2007, o 17:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2006, o 07:23
Posty: 145
Lokalizacja: Wrocław
Hari ! Hari !

... Ostatnio z otrzymanej w prezencie GOFROWNICY robimy czesto i smacznie GOFRY. Zazwyczaj wychodza przepyszne ... ale troche gnioty - kilka razy wyszly chrupkie, choc skladniki te same ... stad moje pytanie :
CZY wiecie co jest skladnikiem X sprawiajacym, ze gofry kupne sa chrupkie? Najpierw pomyslelismy, ze moga byc to jajka, lecz w zeszlym roku w Krynicy Morskiej mialam przyjemnosc jesc gofry robione przez mame jednej bhaktinki, ktora ma stoisko z przepysznymi goframi i lodami bezjajkowymi ... byly oczywiscie przepyszne i chrupkie ... co w takim razie powinno wchodzic w sklad idealnego gofra i jakie preferujecie ? Jesli takowe jadacie ... Moze to kwestia jakiejs wyjatkowo dobrej jakosci gofrownicy ?! Ach ... odkrylismy ponadto sposob na przepyszne gofry w nastroju piccowym, czyli slone ciasto z przyprawami ala picca :) na to serek, salatka, pomidorek, pieprz i sol i 8) ... mniamm ...

Bede wdzieczna za odpowiedz :wink:

_________________
... przetrwać - by zwyciężyć ...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2007, o 05:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, o 05:39
Posty: 506
Lokalizacja: Jerryloka
możer jak w przypadku chleb zależy to od rodzaju i klasy mąki

_________________
www.kryszna.info - nowości wydawnicze
PJN - Prasadam Jest Najważniejsze


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2007, o 13:41 

Dołączył(a): 12 kwi 2007, o 19:40
Posty: 160
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jezeli chodzi o gofry to duzo zalezy od gofrownicy im ciezsza tym lepsza ,najlepsza zeliwna...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2007, o 10:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2006, o 15:28
Posty: 69
witaj Karsani :D :D :D

ja kiedys robiłam tak:

do litrowej miarki wlewałam 200ml śmietany 22%
i dolewałam wodę, naprzemian z mąką (szymanowską) - az otrzymałam litr ciasta o konsystencji pomiędzy ciastem na naleśniki a budyniem... no takie, że da się wylać z tej miarki do gofrownicy, ale nie jest leiste 8)

A na koniec dodawałam proszek do pieczenia, i albo sól, albo cukier waniliowy - no i cały czas używałam do mieszania mixera, by sie grudy nie porobiły... piekłam na ciemno-złoto, mocno rumiano...

Zawsze wychodziły chrupkie... wydaje mi się, że jak ciasto jest za rzadkie to gofry sa z lekka zakalcowate w środku....

_________________
Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność.


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, o 18:02 

Dołączył(a): 3 sty 2007, o 11:01
Posty: 18
a ile tego proszku do pieczenia ?Kupiłam gofernicę i śmietanę 22% :wink:
a mąka może być tortowa ?


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, o 21:17 

Dołączył(a): 26 paź 2006, o 21:10
Posty: 70
Lokalizacja: Kraków
Jeden z tajnych składników to mąka kukurydziana 8)
2szklanki mąki tortowej, 1szkl mąki kukurydzianej , 1/4k. masła(roztopione) ,
1/3 szkl cukru pudru
czasami daję trochę sody ale do tego ciasta raczej nie jest wymagana
no i oczywiscie mleko
życze powodzenia :D

_________________
3xtak


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, o 18:34 

Dołączył(a): 12 kwi 2007, o 19:40
Posty: 160
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jak widze kazdy ma swoj patent na gofry,dzieki Asi ... ja zwykle robie podobnie jak Indu ale bez maki kukurydzianej,ale moja kolezanka ma stara,ciezka, zeliwna gofrownica i robiac gofry z tego samego przepisu wychodza jej lepsze...


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, o 20:19 

Dołączył(a): 3 sty 2007, o 11:01
Posty: 18
Indulekha napisał(a):
Jeden z tajnych składników to mąka kukurydziana 8)
2szklanki mąki tortowej, 1szkl mąki kukurydzianej , 1/4k. masła(roztopione) ,
1/3 szkl cukru pudru
czasami daję trochę sody ale do tego ciasta raczej nie jest wymagana
no i oczywiscie mleko
życze powodzenia :D


a co daje ta mąka kukurydziana?Nie dawać proszku do pieczenia?


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: GOFRY
PostNapisane: 8 mar 2009, o 19:55 

Dołączył(a): 8 mar 2009, o 19:52
Posty: 1
Ja słyszałam od koleżanki, że ona zawsze dodaje wody gazowanej... I potem gofry są chrupiące nawet po jakimś czasie... Ale ile jej to nie wiem, trzeba próbować...

No i też wiele od gofrownicy zależy :)


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: GOFRY
PostNapisane: 11 mar 2009, o 21:46 

Dołączył(a): 11 paź 2006, o 17:18
Posty: 31
Lokalizacja: Switzerland
Tak jak napisala Asikunda to gestosc ciasta jest wazna a przede wszystkim gofrownica musi byc dobra zeby piekla gofry a nie gotowala :)
pozdrawiam
Vaikunthanatha das


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ]  Moderatorzy: Baladeva, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL