sosik jest ciezki ale naprawde dobry
skladnik :
- kalafior ( jeden sredni )
- koncetrat pomodorowy ( pudliiszki )
- smietana ( 18% )
- olej do smazenia
- maka ( mala lyzeczka )
a wiec do dziela
piszac juz same skladniki zaczyna mnie ssac i mam slinotok
na poczatku wstawiamy rondelek do smazenia kalafiora w taki sposob jak na frytki rogrzewamy olej i rzucamy podzielony na male rozki kalafior
i smazymy partiami jak frytki az bedzie rumiany a w miedzy czasie robimy sos .
oczywiscie jak zwykle do sredniego rondelka dajemy olej lub maslo ale tym razem jedna lyzke i na lekko rozgrzany dodajemy przyprawy ( cury lub sabar masale ) jena plaska lyzke ( uzywam cury w przepisach bo to jedyna dostepna w sklepach nadajaca sie do sosow przyprawa ) zawodowcy moga robic masale z dodatkiem asofetidy
gdy przprawy sie przypraza dodajemy sloiczek koncetratu ( do putego sloiczka wsypujemy lyzeczke maki i dolewamy wody prawie do pelna i mieszamy make z woda wtrzasajac sloiczkiem az sie dobrze wymiesza ( sloiczek oczywiscie jest zakrecony )
poczym wlewamy zawartosc sloiczka do rondelka i mieszamy razem z koncetratem na malym ogniu dolewajac jeszcze jeden sloiczek samej wody gotujemy tak kilka min na malym ogniu dodajac soli pieprzu i lyzeczke cukru potem odstawic i dodac dwie lyzki smietany i wysmazony kalafior mieszamy i podajemy z makaronem ( w tym przypadku ksztalt jest nie istotny )